Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Składniki odżywcze.
Advertisements

Sole w kuchni.
OPTYSIL Skuteczny partner w integrowanej produkcji roślin.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Zagospodarowanie wysłodków problem czy szansa?. W warunkach polskiego rolnictwa rośliną z której można uzyskać duże plony biomasy są buraki cukrowe. Przez.
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Martyna Furtak kl. 1 TT. Według art. 3 ustawy z dnia 22 czerwca 2001 r. o organizmach genetycznie zmodyfikowanych GMO to organizm inny niż organizm człowieka,
CZECHY UKSZTA Ł TOWANIE TERENU Większą część terytorium Czech zajmuje Masyw Czeski. Jest to rozległy, wyżynno-górski obszar, otoczony starymi pasmami.
Czynniki występujące w środowisku pracy.. Cele lekcji Po zajęciach każdy uczeń: - Nazywa i wymienia czynniki występujące w środowisku pracy, - Wymienia.
Połączenie towarzystw budownictwa społecznego Opracowano w BNW UMP 2008.
Jest największym orłem europejskim o długości ciała 91 cm, rozpiętości skrzydeł do 250 cm, wadze do 6 kg. W locie można go odróżnić.
Przemiana chemiczna to taka przemiana, w wyniku której z kilku (najczęściej dwóch) substancji powstaje jedna nowa lub dwie nowe substancje o odmiennych.
Strona postępowania jako źródło dowodowe Prof. dr hab. Henryk Dzwonkowski Kierownik Katedry Prawa Finansowego Uniwersytet Łódzki.
Magdalena Mikoda Iga Dąbrowska kl. II C. Żywność pochodząca z upraw, gdzie nie używa się środków chemicznych bądź używa w niewielkiej ilości.
Katowicki Holding Węglowy S.A. Opracowanie technologii zgazowania węgla dla wysokoefektywnej produkcji paliw i energii elektrycznej 1.
SZKOŁA PODSTAWOWA nr 66 im. Ks. J. Chrościckiego, ul. Przepiórki 16 JA, ANTEK RYLSKI UCZEŃ KLASY VI MARZĘ O ZAWODZIE… PROJEKTANTA GIER KOMPUTEROWYCH.
Dwuskładnikowy fungicyd z nową substancją czynną do ochrony ziemniaka.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Ocena zagrożenia powodziowego na Mazowszu – doświadczenia z powodzi zimowej i letniej 2010 roku Krzysztof Dąbrowski Dyrektor Wydziału Bezpieczeństwa i.
Co to jest GMO ? GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych.
Ocena postępowania o udzielenie zamówienia publicznego polega na ocenie zgodności postępowania Beneficjentów z obowiązującymi przepisami dotyczącymi zamówień.
Dzień Ekologii Dnia 26 maja 2009r. w naszej szkole odbył się Dzień Ekologii, nasza klasa II „D” dostała za zadanie odwiedzić Zakład Doświadczalny Instytutu.
 PODSUMOWANIE PROJEKTU „POSTAW NA SŁOŃCE”. Energia konwencjonalna : ● - spalanie paliw kopalnych ● - promieniowanie pierwiastków Energia Odnawialna:
UZALEŻNIENIA STRZEŻ SIĘ!. UZALEŻNIENIE NABYTY STAN ZABURZENIA ZDROWIA PSYCHICZNEGO ALBO FIZYCZNEGO, KTÓRY CHARAKTERYZUJE SIĘ OKRESOWYM LUB STAŁYM PRZYMUSEM.
-Tłuszcze *proste – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych *złożone – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych zawierające dodatki innych związków *Sterole.
POP i SIR POK1 i POK2.
prezentacje wykonała Aleksandra Kuchta Vi a
WODA Woda czyli tlenek wodoru to związek chemiczny o wzorze H 2 O, występujący w ciekłym stanie skupienia. Gdy występuje w stanie gazowym nazywa się parą.
Innowacyjna technologia magazynowania energii w produkcyjnych tunelach foliowych W latach na Wydziale Inżynierii Produkcji i Energetyki Uniwersytetu.
ODDZIAŁYWANIE EKOLOGICZNEGO I INTEGROWANEGO SYSTEMU UPRAWY NA ZAWARTOŚĆ ŻELAZA, CYNKU I MANGANU W BULWACH ZIEMNIAKA 1Barbara Sawicka, 2Piotr Barbaś 1Pracowania.
Wyjazd do niemiec, 2016r..
TEMAT 23 Wypadki drogowe – statystyka i przyczyny
WYNIKI ZMIANY TWARDOŚCI ZIARNA PSZENICY W TRAKCIE PROCESU NAWILŻANIA
Jakie czynniki wpływają na szybkość rozpuszczania się cukru w wodzie?
A. Misiewicz, M. Spera, M. Suchorzyńska
CYKORIA (Cichorium L.) xx Grupa xx, ekonomia III.
WARSZTATY EKOLOGICZNE
Logo afiliacji autora Tytuł referatu (minimalna wysokość czcionki 37pkt) Imię, nazwisko i afiliacja autora/ów (minimalna wysokość czcionki 27pkt) Wprowadzenie.
Czytanie – przyjemność czy obowiązek?
Nazwa firmy Plan biznesowy.
Szkoła Podstawowa nr 203 w Warszawie Opiekun: Maria Nałęczyńska
Przekonania rodziców na temat pomocy psychologicznej dla dzieci
Moje szczęście.
TEMAT: Zapoznanie się z funkcja bloczka DRUM
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPECJALNYCH W MRĄGOWIE
dr inż. Mariusz Kaczmarek Katedra Inżynierii Biomedycznej
Przewodnik Udoskonalanie listy wyników w wyszukiwarce naukowej
Wykorzystanie techniki mikromacierzy DNA oraz sekwencjonowania nowej generacji w identyfikacji predyspozycji genetycznych do raka jelita grubego . Odważna.
Co kryje w sobie smog – jak dzieci mogą badać powietrze?
DLACZEGO CZŁOWIEK TAŃCZY?
BADANIA ZUZYCIA BOCZNEGO SZYN W ROZJAZDACH KOLEJOWYCH
Certyfikaty branżowe Odbiorcy docelowi:
Przykłady oddania głosu ważnego.
Informacja o stanie realizacji wybranych zadań oświatowych w Gminie Janowiec Kościelny w roku szkolnym 2016/2017.
Autor: Ksawery Antczak - Klasa IVE
THESSLAGREEN.
Studium przypadku Kontaminacja wewnątrz karetek, pojazdów szpitalnych, wózków do przewozu pacjentów i innego sprzętu Testy przeprowadzone przez Walijskie.
Wyniki pomiarów natężenia ruchu pasażerskiego na liniach kolejowych obsługiwanych przez PKP SKM Trójmiasto Sp. z o.o. oraz badań preferencji i.
Rozwój współpracy pomiędzy sektorem badawczo-naukowym a biznesem na przykładzie Projektu: GUM
Prezentacja planu biznesowego
Zaburzenia krzepnięcia krwi w sepsie.
Cele postępowania upadłościowego prowadzonego wobec osoby fizycznej w kontekście planowanych zmian przepisów o upadłości konsumenckiej Dr Marek Porzycki.
Wpływ wybranych czynników na występowanie zaburzeń snu w chorobie Parkinsona Weronika Urbaś1, Anna Grażyńska1, Magdalena Doręgowska2, Joanna Siuda2, Monika.
Porównywanie średnich prób o rozkładach normalnych (testy t-studenta)
Nazwa firmy Biznesplan.
Ocena metod badania ostrości wzroku u dzieci
FLUOREK JAKO CZYNNIK PROZAPALNY I OGRANICZAJĄCY BIODOSTĘPNOŚĆ ATP W KOMÓRKACH MAKROFAGÓW Krzysztof Woźniak Studenckie Koło Naukowe przy Samodzielnej Pracowni.
Zapis prezentacji:

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu WPŁYW BAKTERII Z RODZAJU BACILLUS NA ROZWÓJ GRZYBNI PLEUROTUS OSTREATUS I JEGO PATOGENÓW RODZAJU TRICHODERMA Marek Siwulski*, Barbara Stachowiak** , Krzysztof Sobieralski*, Agnieszka Jasińska* *Katedra Warzywnictwa, ** Instytut Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Grzyby rodzaju Trichoderma stanowią od wielu lat poważny problem w uprawie grzybów jadalnych. W latach osiemdziesiątych odnotowano pojawienie się „zielonych pleśni” w uprawie pieczarki, które przybrało charakter epidemiczny. Wcześniej głównym sprawcą tej choroby była T. harzianum. Pojawiły się jednak nowe bardzo agresywne biotypy, które zostały sklasyfikowane jako nowe gatunki tj. T. aggressivum f. europaeum (w Europie) i T. aggressivum f. aggressivum (w USA). W ostatnich latach wystąpiła podobna sytuacja w uprawie boczniaka, którego Polska jest największym producentem w Europie. Z podłoży uprawowych wyizolowano dwa nowe gatunki tj. T. pleurotum i T. pleuroticola. Uprawa boczniaka traktowana jest jako ekologiczna i nie stosuje się w przygotowaniu podłoża uprawowego środków chemicznych. Możliwość użycia biopreparatów mogłaby się przyczynić do ograniczenia występowania „zielonych pleśni” z zachowaniem ekologicznego charakteru produkcji. Celem badań była ocena możliwości zastosowania dwóch izolatów Bacillus i biopreparatu SerenadeMax (B. subtilis CEPPO QST713) do ograniczenia rozwoju grzybni T. pleurotum i T. pleuroticola w podłożu uprawowym ze słomy dla dwóch odmian boczniaka. MATERIAŁ I METODA Organizmy: Boczniak ostrygowaty P. ostreatus odmiany: P80 i K22 Trichoderma pleurotum Trichoderma pleuroticola Bacillus subtilis Bacillus circulans izolat 7 Bacillus subtilis izolat CEPPOQST713 (preparat SERENADE MAX) podłoże: sieczka ze słomy pszennej poddana pasteryzacji metodą kserotermiczną i nawilżona wodą z dodatkiem 2% kultur bakterii do wilgotności 70%. Inkubacja: w ciemności w temperaturze 25ºC przez okres 7 dni dla P. ostreatus i 4 dni dla izolatów Trichoderma Doświadczenie wykonano w probówkach bakteriologicznych. Podłoże szczepiono grzybnią ziarnistą (na ziarnie pszenicy) boczniaka i izolatów Trichoderma WYNIKI Rys. 2. Wzrost grzybni dwóch izolatów Trichoderma na podłożu ze słomy pszennej z dodatkiem kultur bakterii po 4 dniach inkubacji. Rys. 1. Wzrost grzybni dwóch odmian boczniaka na podłożu ze słomy pszennej z dodatkiem kultur bakterii po 7 dniach inkubacji. PODSUMOWANIE Tab. 1. Zahamowania wzrostu grzybni wybranych odmian P. ostreatus i izolatów Trichoderma na podłożu ze słomy pszennej przez bakterie z rodzaju Bacillus [%]. Izolaty i biopreparat ograniczały w różnym stopniu rozwój grzybni grzybów rodzaju Trichoderma. Ich dodatek powodował także ograniczenie wzrostu grzybni obydwu odmian boczniaka, jednak w stopniu znacząco mniejszym niż w przypadku T. pleurotum i T. pleuroticola. W doświadczeniach zastosowano stężenie 2% kultur płynnych i biopreparatu w wodzie zastosowanej do nawilżenia słomy. Być może odpowiedni dobór ich stężenia w toku dalszych badań umożliwi uzyskanie lepszych efektów w ograniczeniu rozwoju grzybów rodzaju Trichoderma.