Zastosowanie cyklodekstryn w różnych dziedzinach przemysłu

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Advertisements

Składniki odżywcze.
Sole w kuchni.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Blok I: PODSTAWY TECHNIKI Lekcja 7: Charakterystyka pojęć: energia, praca, moc, sprawność, wydajność maszyn (1 godz.) 1. Energia mechaniczna 2. Praca 3.
Równowaga chemiczna - odwracalność reakcji chemicznych
Rodzaje paliw kopalnych Odmiany alotropowe węgla
Szulbe ®. 1.Rys historyczny a)1806 r. - J. Berzelius wprowadził nazwę „związki organiczne” dla wszystkich substancji występujących w organizmach roślinnych.
TWORZYWA SZTUCZNE.
KWASY Justyna Loryś.
Nieodwracalny proces powodujący zmiany właściwości białek, polega na zniszczeniu wewnętrznej struktury białek. Denaturację białka spowodować mogą: podwyższona.
 Najliczniejsza grupa związków organicznych złożonych jedynie z atomów węgla i wodoru,  Mogą być gazami, cieczami albo ciałami stałymi,  Dzielą się.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Zajęcia 1-3 Układ okresowy pierwiastków. Co to i po co? Pojęcie masy atomowej, masy cząsteczkowej, masy molowej Proste obliczenia stechiometryczne. Wydajność.
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego 1.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Stężenia Określają wzajemne ilości substancji wymieszanych ze sobą. Gdy substancje tworzą jednolite fazy to nazywa się je roztworami (np. roztwór cukru.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Przykłady i zastosowania soli
„ Kwaśna bateria” czyli jak działają akumulatory?.
Przemiany energii w ruchu harmonicznym. Rezonans mechaniczny Wyk. Agata Niezgoda Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Dlaczego boimy się promieniotwórczości?
Ryzyko a stopa zwrotu. Standardowe narzędzia inwestowania Analiza fundamentalna – ocena kondycji i perspektyw rozwoju podmiotu emitującego papiery wartościowe.
Scenariusz lekcji chemii: „Od czego zależy szybkość rozpuszczania substancji w wodzie?” opracowanie: Zbigniew Rzemieniuk.
Podstawowe pojęcia termodynamiki chemicznej -Układ i otoczenie, składniki otoczenia -Podział układów, fazy układu, parametry stanu układu, funkcja stanu,
Astronomia Ciała niebieskie. Co to jest Ciało niebieskie ?? Ciało niebieskie - każdy naturalny obiekt fizyczny oraz układ powiązanych ze sobą obiektów,
Magdalena Mikoda Iga Dąbrowska kl. II C. Żywność pochodząca z upraw, gdzie nie używa się środków chemicznych bądź używa w niewielkiej ilości.
Wyższe kwasy karboksylowe i mydła
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
POLISACHARYDY. Polisacharydy (inaczej: wielocukry, cukry złożone) – grupa węglowodanów i zarazem biopolimerów, które są złożone z merów będących cukrami.
KWASY KARBOKSYLOWE ZAWIERAJĄCE DODATKOWE GRUPY FUNKCYJNE ORAZ ZWIĄZKI HETEROCYKICZNE Aneta Pieńkowska kl. 2c Roksana Hreczuch kl. 2c.
ENERGIA to podstawowa wielkość fizyczna, opisująca zdolność danego ciała do wykonania jakiejś pracy, ruchu.fizyczna Energię w równaniach fizycznych zapisuje.
Przygotowały: Laura Andrzejczak oraz Marta Petelenz- Łukasiewicz z klasy 2”D”
Równowaga rynkowa w doskonałej konkurencji w krótkim okresie czasu Równowaga rynkowa to jest stan, kiedy przy danej cenie podaż jest równa popytowi. p.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Alkohole polihydroksylowe
Fizyczne metody określania ilości pierwiastków i związków chemicznych. Łukasz Ważny.
- nie ma własnego kształtu, wlana do naczynia przybiera jego kształt, - ma swoją objętość, którą trudno jest zmienić tzn. są mało ściśliwe (zamarzając.
Skuteczności i koszty windykacji polubownej Wyniki badań zrealizowanych w ramach grantu Narodowego Centrum Nauki „Ocena poziomu rzeczywistej.
NANOTECHNOLOGIE Wojciech Gumiński
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
-Tłuszcze *proste – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych *złożone – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych zawierające dodatki innych związków *Sterole.
Alkohole jednowodorotlenowe i wielowodorotlenowe
Własności elektryczne materii
Tlenek węgla(IV) – pożyteczny czy szkodliwy?
Optymalna wielkość produkcji przedsiębiorstwa działającego w doskonałej konkurencji (analiza krótkookresowa) Przypomnijmy założenia modelu doskonałej.
-Występowanie i właściwości - Ważniejsze związki fosforu
Monika Hołowacz. Obecnie nie ma już wątpliwości, że palenie papierosów szkodliwie działa na zdrowie człowieka. Gdy pali dziecko, konsekwencje uzależnienia.
Co wiemy o innych składnikach powietrza?
Nieliniowe efekty przy powstawaniu impulsów laserowych Jakub Supeł, Kamil Rychlewicz Prowadzący: Radosław Chrapkiewicz, Patryk Drobiński Marzec 2011, Wydział.
Nanotechnologie Emilia Bolek r Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie AGH University of Science and Technology.
Sorbenty teoria i praktyka stosowania w zabezpieczeniu na terenie zakładu bryg. mgr inż. Bogusław Dudek Główny specjalista KW PSP w Katowicach Brenna,
Symulacja halo dla wiązki protonów w akceleratorze LHC
Temat: Właściwości magnetyczne substancji.
Kanapki w naszej szkole
Skały i minerały.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
SBA-15 modyfikowane diatomitem
WŁAŚCIWOŚCI STRUKTURALNE HALOIZYTU
MATEMATYCZNE MODELOWANIE PROCESÓW BIOTECHNOLOGICZNYCH
Otrzymywanie pentabromofenolu w skali 10 t/rok
Przestępczość, narkomania, bezrobocie
Pojęcie mola, Liczba Avogadra, Masa molowa
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Dlaczego masa atomowa pierwiastka ma wartość ułamkową?
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Nie truj sąsiada! Nie dla smogu.
Zapis prezentacji:

Zastosowanie cyklodekstryn w różnych dziedzinach przemysłu Jakub Matusiak (1), Elżbieta Grządka (1) (1) Zakład Radiochemii i Chemii Koloidów, Wydział Chemii, Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej, Pl. Marii Curie-Skłodowskiej 3, 20-031 Lublin Rozwój przemysłu i zwiększenie populacji ludzkości wpłynęły na wzrost zainteresowania nowymi substancjami posiadającymi niezwykłe właściwości. Do takich substancji niewątpliwie można zaliczyć cyklodekstryny inaczej nazywane cykloamylazami lub cyklomaltozami. Cyklodekstryny to krystaliczne i niehigroskopijne substancje zbudowane najczęściej z 6, 7 lub 8 podjednostek glukozy. Nazywa się je kolejno alfa, beta i gamma-cyklodekstrynami. Ze względu na to, że posiadają charakterystyczną toroidalną budowę posiadają właściwości inkludowania innych substancji we wnętrzu swojego pierścienia. Wielkość α-cyklodekstryna β-cyklodekstryna γ-cyklodekstryna Liczba podjednostek glukozy 6 7 8 Masa cząsteczkowa (g/mol) 972 1135 1297 Rozpuszczalność w wodzie (%, w/v) 14,5 1,85 23,2 Zewnętrzna średnica (Å) 14,6 15,4 17,5 Wewnętrzna średnica (Å) 4,7-5,7 6,0-7,8 7,5-9,5 Wysokość pierścienia (Å) 7,9 Objętość zagłębienia (Å3) 174 262 427 Alfa-cyklodekstryna (α-CD) zbudowana jest z sześciu podjednostek glukozy połączonych wiązaniem α-(1,4)-glikozydowym. Posiada ona najmniejszą wewnętrzną przestrzeń o szerokości ok. 0,5 nm. Ze względu na małą średnicę, wykorzystywana jest do tworzenia kompleksów z hydrofilowymi cząsteczkami organicznymi zbudowanymi z pięciu lub mniej atomów węgla, zwłaszcza do inkludowania cząsteczek gazów. Kapsułkowanie gazów wewnątrz nietoksycznych, biodegradowalnych i biokompatybilnych układów zbudowanych z różnego rodzaju cząsteczek np. α-CD znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym i rolnym. Układy takie były wykorzystywane praktycznie w ogrodnictwie. Kapsułkowany etylen prowadził do szybszego dojrzewania owoców mango jak również szybszego kiełkowania pędów fasoli mung. Ponadto, układ zawierający dwutlenek węgla kapsułkowany wewnątrz α-CD wykorzystano do zwiększenia ilości tworzonej piany w gorących napojach takich jak cappuccino. Beta-cyklodekstryna (β-CD) zbudowana jest z siedmiu podjednostek glukozy połączonych wiązaniem 1,4-glikozydowym. Jest ona najczęściej wykorzystywanym typem cyklodekstryn, ze względu na niską cenę jak również odpowiednie właściwości sferyczne. Beta-cykldoekstryna jest najczęściej używanym typem cyklodekstryn i ze względu na to jest ona najlepiej zbadana pod względem toksyczności wobec organizmów ludzkich. Gamma-cyklodekstryna (γ-CD) zbudowana jest z ośmiu podjednostek glukozy połączonych wiązaniem 1,4‑glikozydowym i posiada ona największą wewnętrzną średnicę z trzech podstawowych typów cyklodekstryn. Cyklodekstryny znajdują największe zastosowanie poprzez swoją zdolność do tworzenia kompleksów inkluzyjnych. Tworzenie tych kompleksów inkluzyjnych opiera się na zasadzie zamykania cząsteczki „gościa” wewnątrz środkowej części pierścienia cyklodekstryn. Obserwuje się różnego rodzaju struktury kompleksów gość-gospodarz, a do najczęściej występujących należą kompleksy w stosunku stechiometrycznym 1:1, 2:1, 1:2 oraz 2:2 Stosowane są w przemyśle farmaceutycznym m.in. w celu zwiększenia rozpuszczalności słabo rozpuszczalnych substancji leczniczych oraz zwiększenia biodostępności leków. Ponadto, stosuje się je w celu zamaskowania gorzkiego smaku niektórych leków, jak również w celu zwiększenia trwałości formulacji leczniczych oraz zmniejszenie negatywnego wpływu czynników zewnętrznych takich jak światło, temperatura czy utlenianie. Oprócz przemysłu farmaceutycznego, cyklodekstryny znajdują szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Stosowane są głównie w celu solubilizacji i stabilizacji substancji aktywnych, zwiększenia absorpcji tych substancji przez skórę oraz minimalizacji nieprzyjemnych zapachów składników kosmetycznych. Używane są również jako dodatek do żywności. Stosowane są w celu stabilizacji aromatów, eliminacji nieprzyjemnych i niepożądanych zapachów i smaków oraz usuwania niechcianych związków takich jak np. cholesterol. Ponadto, zastosowanie cyklodekstryn ma na celu m.in. ochronę składników odżywczych przed czynnikami środowiskowymi