CYKORIA (Cichorium L.) xx Grupa xx, ekonomia III.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Dziedzictwo kulturowe
Advertisements

Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
Składnik odżywczy Wartość odżywcza Kaloria [cal] Lub Kilokaloria[kcal] Przykadowa wartość odżycza kinder bueno Piramida zdrowego Żywienia* GDA.
Sole w kuchni.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
 Ciekawostki o ziołach  Zadania  Ankiety naszych uczniów  Potrawy  Zioła w naszych okolicach ZAPRASZAMY.
PRZYKŁADY WEBQUESTÓW DLA KLAS I – III SZKOŁY PODSTAWOWEJ „Cztery pory roku” Projekt „Razem i osobno” Stowarzyszenie Nauczycieli Edukacji Początkowej Projekt.
OPTYSIL Skuteczny partner w integrowanej produkcji roślin.
Nowe środki ulepszania gleby do redukcji zanieczyszczeń i rewitalizacji ekosystemu glebowego. Prof. dr hab. Stanisław Kaniszewski Instytut Ogrodnictwa.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
 Najliczniejsza grupa związków organicznych złożonych jedynie z atomów węgla i wodoru,  Mogą być gazami, cieczami albo ciałami stałymi,  Dzielą się.
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
Rośliny z polskich pól Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Rośliny zbierane ze stanowisk naturalnych: bez czarny borówka czernica (czarna jagoda) brzoza głóg dwuszyjkowy głóg jednoszyjkowy jałowiec pospolity kasztanowiec.
CZECHY UKSZTA Ł TOWANIE TERENU Większą część terytorium Czech zajmuje Masyw Czeski. Jest to rozległy, wyżynno-górski obszar, otoczony starymi pasmami.
1 O ZWIERZĄTKACH….. powa ż nie i na wesoło O ZWIERZĄTKACH….. powa ż nie i na wesoło „ Jest jeden aspekt, pod którym zwierz ę ta przewy ż szaj ą cz ł owieka-
NADLEŚNICTWO CHEŁM HISTORIA. O nadleśnictwie Teren nadleśnictwa to około 21,6 tysięcy hektarów lasów. Wśród drzew bardzo ważnymi elementami składowymi.
Wyrażenia Algebraiczne Bibliografia Znak 1Znak 2 Znak 3 Znak 4 Znak 5 Znak 6 Znak 7 Znak 8 Znak 9 Znak 10 Znak 11.
Stanisław Wawro, Radosław Gruska Politechnika Łódzka Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Instytut Chemicznej Technologii Żywności Zakład Cukrownictwa.
Mój przyszły zawód: WETERYNARZ.
CZAS NA ZDROWIE.
Wyk. Karolina Zarzycka I TE. GMO czyli Organizmy Modyfikowane Genetycznie są to rośliny lub zwierzęta, które dzięki modyfikacji w ich genomie - materiale.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
ZAJĘCIA AKADEMICKIE W INSTYTUCIE WŁÓKIEN NATURALNYCH I ROŚLIN ZIELARSKICH.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Woda Cud natury.
TEORIE OSZCZĘDNOŚCI I INWESTYCJI Wykład 6 1. Teorie oszczędności i inwestycji 2  Zainteresowanie kapitałem i jego oszczędzaniem pojawiła się w połowie.
Źródła i rodzaje zanieczyszczeń powietrza
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Co to jest GMO ? GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych.
Nadleśnictwo Dwukoły. Historia Nadleśnictwo Dwukoły - jednostka organizacyjna Lasów Pań organizacyjna Lasów Państwowych, podległa Regionalnej Dyrekcji.
ROŚLINNOŚĆ GÓRSKA Tatry to jedyny w Polsce obszar o charakterze wysokogórskim. Dlatego roślinność tu występująca jest nieobecna w innych regionach naszego.
- nie ma własnego kształtu, wlana do naczynia przybiera jego kształt, - ma swoją objętość, którą trudno jest zmienić tzn. są mało ściśliwe (zamarzając.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
 Informatyk jest to osoba, która wykształciła się na specjalistę w dziedzinie nowych technologii, posiadająca wiedzę i umiejętności na temat ogółu metod.
Spis treści: 1. Strona główna Strona główna 2. Spis treści Spis treści 3. Położenie Położenie 4. Szkoła Podstawowa Szkoła Podstawowa 5. Plac Zabaw Plac.
Woda O tym, dlaczego powinniśmy ją oszczędzać Jan Stasiewicz, kl. II C.
UŻYTKOWANIE Literatura: red. E. Gniewek, P. Machnikowski, Zarys prawa cywilnego, Warszawa 2014 red. E Gniewek, Kodeks Cywilny. Komentarz, Wydanie 4, Warszawa.
SZKOLNY OŚRODEK BADANIA ŚRODOWISKA
Cechy podobieństwa trójkątów Radosław Hołówko Konsultant: Agnieszka Pożyczka.
Dane o polskich palaczach: 9 milionów Polaków to nałogowi palacze. 57 proc. palaczy to mężczyźni. 54 proc. palaczy wypala papierosów dziennie.
prezentacje wykonała Aleksandra Kuchta Vi a
NAWŁOĆ - PÓŹNA (Solidago serotina) xx Grupa xx, ekonomia III.
 Pustynia – teren o znacznej powierzchni, pozbawiony zwartej szaty roślinnej wskutek małej ilości opadów i przynajmniej okresowo wysokich temperatur.
ODDZIAŁYWANIE EKOLOGICZNEGO I INTEGROWANEGO SYSTEMU UPRAWY NA ZAWARTOŚĆ ŻELAZA, CYNKU I MANGANU W BULWACH ZIEMNIAKA 1Barbara Sawicka, 2Piotr Barbaś 1Pracowania.
Wody mineralne i lecznicze
(Panicum miliaceum L.) (panis – chleb, molere – mleć)
NIEDŹWIEDZIE.
Dzień dobry! Chciałabym przedstawić państwu moją prezentację o „Zwierzętach Świata”. Zachęcam również do klikania na różne elementy prezentacji i włączenia.
Logika dla prawników Podział logiczny.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Żelazo.
NADLEŚNICTWO RYTEL.
Zasady zdrowego odżywiania
Zając szarak.
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
OPERACJA OGÓLNOPOLSKA
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
JAK POWSTAJE CZEKOLADA?
Intense.
Myśl ekologicznie Żyj fantastycznie.
Mapa pokazuje jak wielkie jest nasze nadleśnictwo
WYCIECZKA DO SCHRONISKA
Naturalne źródła węglowodorów
Zapis prezentacji:

CYKORIA (Cichorium L.) xx Grupa xx, ekonomia III

SPIS TREŚCI Systematyka gatunku Pochodzenie gatunku Rejonizacja uprawy Cechy morfologiczne Agrotechnika Wymagania klimatyczne i glebowe Skład chemiczny Odmiany hodowlane Znaczenie gospodarcze w Polsce Kierunki wykorzystywania Tradycyjne Alternatywne

SYSTEMATYKA Domena: eukarionty Królestwo: rośliny Klad: rośliny naczyniowe Klad: rośliny nasienne Klasa: okrytonasienne Klad: astrowe Rząd: astrowce Rodzina: astrowate Rodzaj: cykoria

PO CO UPRAWIAMY CYKORIĘ? Cykoria uprawiana w celu pozyskania korzeni (korzeniowa) jest traktowana jako roślina lecznicza. Cykorię warzywną (sałatową) zalicza się do roślin warzywnych. Jej częścią jadalną są etiolowane liście.

POCHODZENIE Cykoria uprawna (korzeniowa) pochodzi od dziko rosnącej byliny – cykorii podróżnik, która ma cienki korzeń oraz niebieskie kwiaty i występuje powszechnie w Europie, Azji i Afryce. Forma dzika jak i uprawna były znane już przez starożytnych Greków i Rzymian, wykorzystywane dla celów leczniczych, jadalnych i na paszę.

W drodze selekcji i hodowli w Europie w XVIII w W drodze selekcji i hodowli w Europie w XVIII w. zaczęto stosować cykorie do produkcji namiastek kawy, aby zaoszczędzić na wydatkach na prawdziwą kawę. Od tego czasu cykoria stała się popularnych napojem i obecnie jest używana z dodatkami zbożowymi.

REJONIZACJA UPRAWY

CECHY MORFOLOGICZNE

AGROTECHNIKA

WYMAGANIA KLIMATYCZNE I GLEBOWE

SKŁAD CHEMICZNY Tab. 1. Skład chemiczny (%) korzeni cykorii WODA SUCHA MASA INULINA INTYBINA AZOT OGÓLNY POPIOŁ SUROWY TŁUSZCZ SUROWY 74-75,8 24,2-26 12-14 0,021-0,181 1,1 0,35 Kołecki A., Jasińska Z., Szczegółowa uprawa roślin, tom 1., Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu, Wrocław 1999, s. 450. Głównym składnikiem suchej masy jest wielocukier inulina. Intybina to glikozyd nadający gorzkawy smak korzeniom i liściom cykorii. Tłuszcz i białko występują w małych ilościach.

ODMIANY HODOWLANE Botanicy dzielą cykorię na 2 podgatunki: Cykoria korzeniowa Cykoria sałatowa Cykoria korzeniowa nie ma zbyt wielu odmian, najbardziej rozpowszechnione to: Magdeburska, Półdługa, Brunświcka, Śląska, Ulepszona, Badeńska.

ZNACZENIE GOSPODARCZE

KIERUNKI WYKORZYSTANIA Cykoria uprawiana jest przeważnie w celu otrzymania korzeni, które przerabiane są na namiastkę kawy. Może być ona również przerabiana w gorzelniach na spirytus. Dodatkowo cykorie uprawia się w ogrodach warzywnych jako roślinę sałatową. Młode liście wybielone i przyrządzone z oliwą, octem lub śmietaną są zdrową i smaczną jarzyną. Cykoria może być również uprawiana na paszę dla zwierząt gospodarskich.

BIBLIOGRAFIA Prof. dr hab. Podbielkowski Z., Słownik roślin użytkowych., Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1989, s.61-63. Kołecki A., Jasińska Z., Szczegółowa uprawa roślin, tom 1., Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu, Wrocław 1999, s. 449-458. Prof. dr Barbecki St., prof. dr Birecki M., prof. dr Listowski, dr Saloni K. (red.), Szczegółowa uprawa roślin., Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1956, s. 576-585. Podstawy rolnictwa, tom 2. Produkcja roślinna i jej organizacja, pod red. Mgr J. Kozakiewicz, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1956, s.