„InnoGastro - Innovative Approach to Gastronomy in Vocational Schools"

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
„Wszechstronne Wykształcenie – Lepsza Przyszłość”
Advertisements

Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Społecznego oraz budżet państwa w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego.
Projekt zrealizowany przez: ASM Centrum Badań i Analiz Rynku Sp. z o.o Kutno ul. Grunwaldzka 5 tel. 024/ fax. 024/ Instytut.
Międzynarodowa Konferencja Związku Miast: Bogatynia- Hradek-Zittau Mechatronika-Kształcenie Zittau 17 kwietnia 2008 r. Związek Miast Bogatynia- Hradek-Zittau.
Program Leonardo da Vinci
1. Konferencja otwierająca 15 maja 2009 SGGW w Warszawie Cele, zadania i spodziewane rezultaty Projektu.
Projekt finansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Inicjatywy Wspólnotowej EQUAL. Bilansowanie kompetencji zawodowych.
Główne kierunki rozwoju edukacji Główne kierunki rozwoju edukacji w roku szkolnym 2010/2011.
Projekt „Edukacja ku Przyszłości”
Projekt pt. współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, realizowany w ramach Sektorowego Programu Operacyjnego Rozwój Zasobów Ludzkich.
MIĘDZYNARODOWY PROCES DYDAKTYCZNY CZYNNIKIEM WZROSTU KOMPETENCJI ZAWODOWYCH NAUCZYCIELA.
Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego Szkolnictwo Wyższe i Nauka Priorytet IV Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki Departament Wdrożeń i.
Centrum Szkolenia Zawodowego jest niepubliczną placówką kształcenia ustawicznego i praktycznego.
POKL /12. GRUPA DOCELOWA Do udziału w projekcie zapraszamy nauczycieli kształcenia zawodowego zamieszkałych lub zatrudnionych na terenie.
Zadania Świętokrzyskiego Centrum Doskonalenia Nauczycieli w Kielcach w ramach projektu Młodzieżowy Inkubator Przedsiębiorczości.
praktyczne, prowadzone z zachowaniem obiektywizmu i etycznego podejścia, okresowe badanie oceniające postęp na drodze do osiągania ustalonych rezultatów.
EDUKACJA ZAWODOWA W PRAKTYCE
Projekty systemowe i konkursowe realizowane przez Ministerstwo Edukacji Narodowej na rzecz kształcenia zawodowego i ustawicznego Katowice, 29 października.
Współpraca szkoły z przedsiębiorstwem
Projekt Zawodowo aktywni – kursy dla dorosłych osób pracujących z województwa lubelskiego współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego.
Klub nauczyciela przedmiotów gastronomicznych
Nowy program UE wspierający edukację, szkolenia, młodzież i sport na lata
Program ERASMUS w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach.
Nowa jakość doskonalenia – wsparcie rozwoju szkół w powiecie mieleckim POWIAT MIELECKI / CENTRUM KSZTAŁCENIA PRAKTYCZNEGO I DOSKONALENIA NAUCZYCIELI Wspomaganie.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Zagraniczny staż szansą na europejskie kwalifikacje.
„Zagraniczne praktyki i standardy pracy czynnikiem poprawy kompetencji zawodowych oraz zwiększenia szans na rynku pracy” Nr projektu: PL1-LEO
Kreatywny Humanista Priorytet IV. Szkolnictwo wyższe i nauka
„Droga ucznia do mistrza – staże zawodowe w Niemczech”
Krajowy Ośrodek Wspierania Edukacji Zawodowej i Ustawicznej w Warszawie będzie prowadził w roku szkolnym 2014/15 na terenie całego kraju bezpłatne szkolenia.
CELE I ZAKRES EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ
ŁCDNiKP 824/rz Akredytacje Łódzkiego Kuratora Oświaty dla placówki doskonalenia i pozaszkolnych form kształcenia ustawicznego Certyfikat ISO 9001 (od 2002)
Zak up współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących zawodowo.
Jak przygotować opis dobrej praktyki?. Opis dobrej praktyki W celu ułatwienia przygotowania prezentacji dobrej praktyki opracowany został formularz zgłoszeniowy.
Era-Entera – e-learning dla młodzieży Projekt realizowany w ramach Działania 3.5 Projekty innowacyjne.
Projekt Leonardo da Vinci
Kłanino r. Gabriela Albertin – Koordynator Projektu
P ROGRAM : E RASMUS + A KCJA KLUCZOWA : M OBILNOŚĆ EDUKACYJNA A KCJA : M OBILNOŚĆ OSÓB UCZĄCYCH SIĘ I PRACOWNIKÓW T YP AKCJI : M OBILNOŚĆ OSÓB UCZĄCYCH.
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
TECHNIK ŻYWIENIA I ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
PORTFOLIO GIMNAZJALISTY
Technologia kształcenia zawodowego 6. Kształcenie modułowe1 6. Idea, organizacja i technologia kształcenia modułowego 1. Podstawy teoretyczne, założenia.
Finansowanie kształcenia zawodowego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
Zasady przygotowania dokumentów dla uczniów i przedsiębiorców 4-tygodniowe płatne staże wakacyjne dla uczniów ze szkół ponadgimnazjalnych realizowane w.
Propozycje kryteriów wyboru finansowanych operacji dla poszczególnych działań w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego na.
Zmienia życie. Otwiera umysły. Struktura i możliwości programu ERASMUS+ Kształcenie i szkolenia zawodowe ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH Nr 3 „Mechanik”
SYRIUSZ – KONFERENCJA PSZ 2011 Monika Zawadzka Centrum Rozwoju Zasobów Ludzkich Partner Konferencji.
Praktyka zagraniczna – szkołą zdobywania nowych doświadczeń i szans na rynku pracy Plymouth, Wielka Brytania – –
SPOTKANIE UPOWSZECHNIAJĄCE 21 GRUDNIA 2015 WARSZAWA.
Praktyka zagraniczna szansą lepszego startu zawodowego dla technika logistyka.
Konferencja nt. Rozwój szkolnictwa zawodowego w Białymstoku a potrzeby rynku pracy Białystok, 17 czerwca 2010 r. Uczestnicy projektu:  Instytut Badań.
Propozycje kryteriów wyboru projektów dla poszczególnych działań w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego na lata
ZESPÓŁ SZKÓŁ DRZEWNYCH I OCHRONY ŚRODOWISKA
Kształcenie dualne.
Podstawowe informacje
Przebieg, efekty i ocena I etapu projektu
Projekt Cele projektu Miejsce i termin projektu Partner projektu.
„InnoGastro - Innovative Approach to Gastronomy in Vocational Schools"
ZESPÓŁ SZKÓŁ DRZEWNYCH I OCHRONY ŚRODOWISKA
Europass.
Projekt p.t.: „Mobilność i doświadczenie kluczem do sukcesu na europejskim rynku pracy” - realizowany przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Końskich.
Uwagi Komisji Europejskiej do projektu kryteriów oceny projektu dla
Departament Rozwoju Regionalnego i Funduszy Europejskich
„Wsparcie rozwoju szkół poprzez doskonalenie nauczycieli”
Szkoła Nauczycielem stoi
Propozycja kryteriów wyboru projektów w trybie konkursowym
Z UMIEJĘTNOŚCI JĘZYKOWYCH PO PRAKTYKACH ZAGRANICZNYCH W LIPSKU
Projekt: JAK SKUTECZNIE I EFEKTYWNIE UCZYĆ DOROSŁYCH WE WSPÓŁCZESNEJ EUROPIE Nr projektu: PL01-KA mgr Elżbieta Tomaszewska – koordynator.
Nasz projekt: „Kadra edukacyjna XXI. wieku”.
„HOTELARZE Z WODZICZKI – EUROPEJSKI RYNEK PRACY NA WAS CZEKA”
w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa
Zapis prezentacji:

„InnoGastro - Innovative Approach to Gastronomy in Vocational Schools"

Draft - Rezultat O1 i O2 O1. Stworzenie jednego raportu będącego zbiorem trzech analiz (PL, LT, ES) zawierającego badania i analizę porównawczą. Raport będzie diagnozą obecnej sytuacji w każdym kraju w zakresie szkolnictwa zawodowego, wyłącznie branża gastronomiczna. O2. Analiza wniosków raportu O1.

Rezultat O1 Stworzenie jednego raportu będącego zbiorem trzech analiz (PL, LT, ES) zawierającego badania i analizę porównawczą. Raport będzie diagnozą obecnej sytuacji w każdym kraju w zakresie szkolnictwa zawodowego, wyłącznie branża gastronomiczna. W raporcie uwzględniony będzie wymiar współpracy zagranicznej, charakter realizowanych programów praktyk zawodowych uwzględniających kuchnię eksperymentalną. Raport będzie obejmował ramę nauczania: cel, oczekiwane efekty, wymagane umiejętności po ukończeniu kursu, metodologię, sposoby ewaluacji), ocenę przewidywanego popytu na konkretne umiejętności, kwestię regulacji podaży zawodów z branży gastronomicznej w kontekście popytu na nie. Raport będzie przygotowany na minimum 50 stron A4 i będzie przygotowany w jęz. angielskim. Czas trwania: 8 miesięcy Rezultat: raport z diagnozą, połączony z szerokim forum z przedsiębiorcami. Lider: RCK, przy udziale wszystkich partnerów.

Rezultat O2 Analiza wniosków raportu O1. Wybór zawartości każdego modułu. Przygotowanie materiałów treningowych. Implementacja kursów treningowych, połączenie szkoleń online z teoretyczną częścią oraz praktycznymi treningami. Walidacja szkoleń (stworzenie kwestionariuszy ewaluacyjnych celem zmierzenia osiągniętych oczekiwań oraz zidentyfikowania udoskonaleń dla przyszłych szkoleń). Zaprojektowanie, zorganizowanie oraz implementowanie pilotażowego kursu szkoleniowego w CSHM dla grupy 18 osób (12 nauczycieli z ramienia RCK oraz 6 przedsiębiorców z ERCC). Będzie to innowacyjny pilotażowy kurs (kuchnia eksperymentalna) dla nauczycieli 4 szkół zrzeszonych w RCK, opracowanego na bazie raportu i diagnozy potrzeb. Bazując na wnioskach wyciągniętych z wcześniejszego raportu dotyczącego branży gastronomicznej, pilotażowy kurs szkoleniowy zostanie opracowany tak, by nauczyciele/przedsiębiorcy umieli szkolić uczniów/pracowników - “szefów kuchni”. Początkowo zostaną wybrane różne moduły, zdrowa żywność, techniki gotowania i produkty (ryż, mięso, ryba itp.), awangardowe techniki.

Rezultat O2 W szczególności, na kurs pilotażowy będzie składać się 7 dni dostępu do szkoleń zawierających teoretyczne aspekty w połączeniu z praktycznym szkoleniem w kuchni eksperymentalnej (3 dni nauki online i 4 dni nauki praktycznej). Zawartość pilotażowych kursów szkoleniowych zostanie przygotowana po przeprowadzeniu badań zainteresowań grupy pilotażowej. Teoria metodą online: 3 dni po 6h/dzień Część praktyczna: 2 dni po 7h/dzień Czas trwania: 12 miesięcy Rezultat: program kursu w formule blended-learning, połączone z forum z przedsiębiorcami. Lider: CSHM, przy udziale wszystkich partnerów.

Rezultat O1 Elementy raportu: 1. Analiza branży gastronomicznej w Polsce. Podaż zawodów w branży gastronomicznej - Hajnówka 2. Ocena przewidywanego popytu na konkretne umiejętności - Hajnówka 3. Wymiar współpracy zagranicznej w branży gastronomicznej - Wojewodzin 4. Cel, oczekiwane efekty, metodologię, sposoby ewaluacji kursu - Mońki 5. Wymagane umiejętności po ukończeniu kursu - Mońki 6. Charakter realizowanych programów praktyk zawodowych uwzględniających kuchnię eksperymentalną - Rudka

Rezultat O1 - Analiza branży gastronomicznej w Polsce Rezultat O1 - Analiza branży gastronomicznej w Polsce. Podaż zawodów w branży gastronomicznej Poruszane kwestie: Zakres funkcjonalny współczesnej gastronomii Tendencje i kierunki rozwoju branży gastronomicznej w XXI wieku Zawody w branży gastronomicznej Kierunki rozwoju polskiej gastronomii w ostatnich latach

Rezultat O1 - Ocena przewidywanego popytu na konkretne umiejętności Poruszane kwestie: Kompetencje twarde przykłady kompetencji twardych w gastronomii Kompetencje miękkie przykłady umiejętności miękkich w gastronomii Wnioski

Rezultat O1 - Wymiar współpracy zagranicznej w branży gastronomicznej Poruszane kwestie: Charakterystyka kształcenia w zawodzie branży gastronomicznej Rozpoznane przez nas potrzeby ucznia, szkoły i otoczenia Poszukiwanie i wybór partnera zagranicznego Zasady rekrutacji i przygotowania kandydatów do wyjazdu Oczekiwania co do programu pobytu(spójność z programem kształcenia w szkole, ponadprogramowy charakter staży i praktyk uczniów, kadry – program Erasmus + akcja K1) Potwierdzenie zdobytych kwalifikacji i umiejętności (np. Certyfikaty Europass, ECVET itp.) wynikających ze współpracy zagranicznej                 Wnioski i perspektywa kształcenia zawodowego w branży gastronomicznej

Rezultat O1 - 4. Cel, oczekiwane efekty, metodologię, sposoby ewaluacji kursu Poruszane kwestie: Oczekiwane efekty Metodologia Ewaluacja kursu

Rezultat O1 - Wymagane umiejętności po ukończeniu kursu Poruszane kwestie: Umiejętności teoretyczne po ukończeniu kursu Umiejętności praktyczne po ukończeniu kursu Wnioski dotyczące nabytych umiejętności

Rezultat O1 - Charakter realizowanych programów praktyk zawodowych uwzględniających kuchnię eksperymentalną Poruszane kwestie: Podstawa programowa dla zawodu kucharz Specyfika zajęć praktycznych Realizacja praktyk zawodowych – stan obecny Kuchnia eksperymentalna – charakter, zalety stosowania, warunki i formy realizacji Wdrożenie kuchni eksperymentalnej do programów nauczania teoretycznego, praktycznego i praktyk zawodowych Zastosowanie w praktyce kuchni eksperymentalnej oraz rozpowszechnianie

Rezultat O2 - Analiza wniosków raportu O1 Przeanalizowane zostaną wnioski z poszczególnych elementów raportu O1 Szczegółowo zostaną wyciągnięte wnioski z raportów przygotowanych przez poszczególne kraje (Hiszpania, Polska i Litwa) uwzględniając ich specyfikę oraz charakter beneficjentów (nauczyciele, przedsiębiorcy, uczniowie, pracownicy gastronomii) Raport określi : cel, oczekiwane efekty, metodologię, sposoby ewaluacji kursu, wymagane umiejętności po ukończeniu kursu kuchni eksperymentalnej.