Jak żyli ludzie 1000 lat temu?

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Advertisements

Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
Blok I: PODSTAWY TECHNIKI Lekcja 7: Charakterystyka pojęć: energia, praca, moc, sprawność, wydajność maszyn (1 godz.) 1. Energia mechaniczna 2. Praca 3.
Podział administracyjny Polski (18). Gmina powiat i województwo to jednostki podziału administracyjnego Polski. W gminach i powiatach władzę sprawuje.
ŚREDNIOWIECZE A DZISIEJSZE CZASY. PODZIAŁ NA GRUPY SPOŁECZNE KIEDYŚ DZISIAJ -chłopi -bezdomni -mieszczanie/rzemieślnicy -normalni ludzie -szlachta/duchowni.
Zagospodarowanie wysłodków problem czy szansa?. W warunkach polskiego rolnictwa rośliną z której można uzyskać duże plony biomasy są buraki cukrowe. Przez.
Praca naukowa finansowana ze środków na naukę w latach jako projekt badawczy zamawiany Problemy opieki nad osobami niesamodzielnymi w świetle.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Żywność ekologiczna określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
Cel analizy statystycznej. „Człowiek –najlepsza inwestycja”
 Czasem pracy jest czas, w którym pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym do wykonywania pracy.
Kucharz zajmuje się przyrządzaniem różnego rodzaju potraw, dań, itd. Od kilkunastu lat sztuka kulinarna przeżywa swoisty renesans. Często to nie sam lokal,
Dlaczego ubywa Polaków? Prof. Krzysztof Rybiński Rektor, Akademia Vistula.
Przygotowała Szkoła Podstawowa nr 5 im. Zjednoczonej Europy, kl. 6b Nikotyna - legalny narkotyk.
Usługi socjalne dla osób starszych w Helsinkach Päivi Riikonen Satu Vihersaari-Virtanen
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
Czyli Jędrki, Emki i Zuźki. Każdy człowiek ma w sobie wielkie możliwości, musi je tylko odkryć !
Wyniki badania - Infolinia jako kanał komunikacji z klientem Aby zobaczyć prezentację badania należy wybrać przycisk F5. Poruszanie się pomiędzy.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Domy wczoraj i dziś Wojciech Janus Klasa 1c.
Wyniki kontroli internetowych dostawców audiowizualnych usług na żądanie 1.
Pawlicz, A. (2015). Wykorzystanie mediów społecznościowych jako narzędzia marketingu turystycznego przez gminy leżące na terenach Parków Narodowych w Polsce.
Sytuacja psychologiczna kobiet z rodzinną historią raka piersi Maria Rogiewicz Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej.
Filozofia na lata jesieni
RAPORT Z BADAŃ opartych na analizie wyników testów kompetencyjnych przeprowadzonych wśród uczestników szkoleń w związku z realizacją.
Dzieci i szkolnictwo w Mali. Warunki życia dzieci Jednym z największych problemów w kraju jest bardzo wysoki współczynnik umieralności dzieci do 5. roku.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Uwarunkowania innowacyjności kobiet w biznesie Ewa Lisowska Szkoła Główna Handlowa.
Spis treści: 1. Strona główna Strona główna 2. Spis treści Spis treści 3. Położenie Położenie 4. Szkoła Podstawowa Szkoła Podstawowa 5. Plac Zabaw Plac.
Święta Wielkiej Nocy są najważniejsze dla naszej wiary, gdyż ją uwiarygadniają poprzez zmartwychwstanie Jezusa.
„ROLA MEDIÓW W ŻYCIU SPOŁECZNYM”
Woda O tym, dlaczego powinniśmy ją oszczędzać Jan Stasiewicz, kl. II C.
Pewna legenda hinduska opowiada o człowieku, który każdego dnia nosił wodę do swojej wioski w dwóch ogromnych dzbanach przytroczonych do drewnianego.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Zaufanie społeczne Polaków Twierdzenie: Większość ludzi ma dobre intencje.
Nasza szkoła w liczbach Dane zebrane przez uczniów klasy IV w styczniu 2010 r.
Jaki wpływ na życie człowieka mają pszczoły? Projekt edukacyjny.
STEREOTYP NIEMCA W POLSCE. Co to jest : Są to „obrazy w głowach” wpływające na nasze myślenie, postępowanie i zachowanie.
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Ankieta dotycząca sposobu żywienia i aktywności fizycznej – raport.
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Narodzie pomóż przyrodzie!
Zwierzęta Świata Zwierzęta Świata Oliwia Białecka SP 11
ŻYCIE W CZASACH MIESZKA I I BOLESŁAWA CHROBREGO
Osoby młode na rynku pracy w świetle danych statystycznych
NASTOLATKI I KSIĄŻKI.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Drogi uczniu ZAPAMIĘTAJ.
Przywiązanie partnerów a ich kompetencje społeczne
A) trzech B) czterech C) pięciu D) sześciu E) siedmiu
Odczytywanie diagramów
Moje szczęście.
Zasady zdrowego odżywiania
Zając szarak.
Opracowała: Monika Grudzińska - Czerniecka
CEL: - Osiągnąć równość płci oraz wzmocnić pozycję kobiet
BÓL I CIERPIENIE OFIAR HOLOKAUSTU
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
Miasto Santa Fé, w New Mexico, USA
Higiena układu pokarmowego i sposoby zdrowego odżywiania się
Informacja o stanie realizacji wybranych zadań oświatowych w Gminie Janowiec Kościelny w roku szkolnym 2016/2017.
Każdy z was, młodzi Przyjaciele, znajduje też w życiu jakieś swoje Westerplatte…
ZDROWY STYL ŻYCIA Zespół „Razem dla Zdrowia”
Wpływ wybranych czynników na występowanie zaburzeń snu w chorobie Parkinsona Weronika Urbaś1, Anna Grażyńska1, Magdalena Doręgowska2, Joanna Siuda2, Monika.
Słów kilka o marnowaniu żywności
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Środki przekazane jednostkom samorządu terytorialnego na dział: pomoc społeczna i rodzina w latach
Zapis prezentacji:

Jak żyli ludzie 1000 lat temu?

Rodzina wielopokoleniowa Rodzina wielopokoleniowa miała charakter patriarchalny. Najważniejszą rolę sprawował mężczyzna – ojciec. To jemu podlegała pozostała część rodziny, w tym kobiety i dzieci.

Mężczyzna Stał na czele rodziny Średni wzrost 165 cm Średnia długość życia 33-36 lat

Kobieta Nie mogła o sobie sama decydować. Podległa była ojcu, mężowi lub bratu Średni wzrost: 155 cm Średnia długość życia: 30-32 lata

Dziecko Dzieci pozbawione były jakichkolwiek praw Chłopców nazywano Otrokami (określenie stosowane w stosunku do niewolników) Duża śmiertelność noworodków i dzieci do 6 roku życia nawet (30-50%)

Grody Pełniły funkcje ośrodków administracyjnych (sądowniczych i policyjnych), centrów religijnych, handlowych, ale także miały ogromne znaczenie militarne Zamieszkiwane były przez kilkuset, rzadziej ponad tysiąc mieszkańców większość ludności mieszkała we wsiach rozrzuconych pomiędzy grodami Przeciętne zaludnienie wsi to około 30- 40 osób Wsie

Chaty Najczęściej jednoizbowe z małą liczbą okien Budowano je z drewna, a dachy pokrywano darnią, słomą, sitowiem Istotnym miejscem w każdym domostwie było palenisko na którym przygotowywano posiłki. Ogień ponadto dawał ciepło

Higiena Kąpieli zażywano w rzekach i stawach (łaźnie rozpowszechnione były tylko w grodach) Do mycia stosowano ziół zmydlających np. mydelnicę lekarską Zęby myto za pomocą sadzy lub szorstkich szmatek Do usuwania pokarmu używano patyków lub rybich ości. Włosy rozczesywano za pomocą grzebieni wykonywanych z poroża i kości Mężczyźni golili się

Pożywienie Spożywano dwa posiłki dziennie: obiad i kolację Podstawą wyżywienia były produkty roślinne Jedzono ryby Mięso spożywano rzadko Z mleka robiono sery (samego mleka raczej nie pito) Wśród napojów dominowała woda i piwo

Kuchnia Najpopularniejszymi potrawami były: Kasze Polewki Podpłomyki

Rolnictwo Większość społeczeństwa zajmowała się uprawą roli, hodowlą i zbieractwem Z jednego ówczesnego kłosa pszenicy, żyta, jęczmienia czy owsa pozyskiwano 2-3 ziarna. Dla porównania dziś z jednego kłosa pszenicy uzyskać można średnio 40 ziaren Hodowano przede wszystkim bydło, owce, kozy, gęsi i kury

Rzemiosło Rzemiosłem zajmowali się m.in: Kowale Garncarze Szewcy

Rzemiosło

Dziękujemy za uwagę!