Wartości odżywcze ziemniaka i jego wykorzystanie w diecie Joanna Sobczak Dietetyk kliniczny
Wartości odżywcze (na 100g) kcal białko tłuszcze węglowodany Ziemniak surowy (100g części jadalnych) 77 1,9 0,1 18,3 Frytki 299 3,4 15 37 Chipsy 522 3,8 34 51 Chipsy pieczone 420 5 11 74
Witamina C 100 g ziemniaka dostarcza ok. 15 mg witaminy C Średnie dziennie zapotrzebowanie wynosi 75-90 mg Ziemniaki stanowią ważne źródło witaminy C w diecie Polaków
Ziemniaki w kuchni Lekkostrawne Polecane przy dolegliwościach jelit Dobrze przyswajalne źródło energii Wiele możliwości obróbki Dobre źródło potasu w diecie Ze względu na wysoki indeks glikemiczny zaleca się umiarkowane spożycie osobom z cukrzycą
Czy ziemniaki są tuczące?
Przykładowe dania z ziemniaków Knedle ok 440 kcal / porcja 300g Kluski śląskie ok. 260 kcal / porcja 200g Gnocchi ok. 255 kcal / porcja 150 g Kopytka ok. 250 kcal / porcja 200g Placki ziemniaczane ok. 330 kcal / porcja 200 g = 4 sztuki Składnik sałatek, zapiekanek, zup