Możliwości kształcenia kadr na potrzeby rybołówstwa

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Zasada i organizacja statystyki publicznej „Cz ł owiek – najlepsza inwestycja”
Advertisements

Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
Krajowa produkcja leków jako niezbędny warunek skutecznej polityki lekowej państwa dr Bohdan Wyżnikiewicz Instytut Badań nad Gospodarką Rynkową Katowice,
Wizja rozwoju Uczelni Prof. Wiesław Józef Piekarski SPÓJRZ W PRZYSZŁOŚĆ z Uniwersytetem Przyrodniczym w Lublinie.
OBYWATELSTWO POLSKIE I UNIJNE 1.Obywatel a państwo – zasady obywatelstwa polskiego 2.Nabycie i utrata obywatelstwa 3.Obywatelstwo Unii Europejskiej. 4.Brak.
Program Operacyjny „Rybactwo i Morze” PO RYBY Warszawa, 4 listopada 2015 r.
Olsztyn, 27 czerwca 2012 Propozycja zmian kryteriów merytorycznych dla Osi I Przedsiębiorczość RPO WiM w ramach Poddziałania
Europejski Fundusz Społeczny (EFS), to nie inwestowanie w budowę dróg, świetlic, boisk sportowych, szkół czy tworzenie linii produkcyjnych - to INWESTYCJA.
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Na Wydziale studiuje: 1740 studentów 112 doktorantów Kadra akademicka Wydziału: 133 nauczycieli 11 profesorów.
Obszary inteligentnych specjalizacji Wielkopolski a UEP / SC UEP.
Bariery w rozwoju edukacyjnym ucznia Wicemarszałek Województwa Małopolskiego Leszek Zegzda Kraków, 13 czerwca 2008 r.
Mikroekonomia dr hab. Maciej Jasiński, prof. WSB Wicekanclerz, pokój 134A Semestr zimowy: 15 godzin wykładu Semestr letni: 15.
Międzynarodowa konferencja naukowo-dydaktyczna Zrównoważony rozwój, zrównoważone społeczeństwo. Wyzwania edukacyjne Sustainable development, sustainable.
Usługi socjalne dla osób starszych w Helsinkach Päivi Riikonen Satu Vihersaari-Virtanen
Ekoefektywność – możliwości ubiegania się o wsparcie z programów EWT Marta Bocianowska Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego Departament Rozwoju.
Pro-ekologiczny Konstantynów Ł ódzki „Dofinansowano ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Łodzi”
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Prawa kobiet w XXI wieku
DARŁOWSKA LOKALNA GRUPA RYBACKA W DORZECZU WIEPRZY GRABOWEJ I UNIEŚCI.
Cyfrowa Polska szansą dla rozwoju sektora ICT 1 Agnieszka Suska Naczelnik Departament Funduszy Strukturalnych Ministerstwo Administracji i Cyfryzacji Gdańsk,
Człowiek - najlepsza inwestycja Projekt "Rola bezpośrednich inwestycji zagranicznych w kształtowaniu aktualnego i przyszłego profilu gospodarczego województwa.
Mateusz Polaszewski IaG Żródła:Wikipedia,Encyklopedia PWN,strona handel-emisjami.pl.
Kryteria formalne specyficzne i kryteria premiujące w ramach konkursu nr RPLU IZ /16 Ewa Pachowska – Kurzepa Departament Wdrażania EFS.
WYKŁAD 6 Regionalizacja 1. Regionalizm a regionalizacja 2 Proces wyodrębniania regionów nazywany jest regionalizacją, w odróżnieniu od regionalizmu, który.
Punkt Informacyjny Funduszy Europejskich w Lesznie Planujesz rozpoczęcie lub rozwój działalności? Chcesz być konkurencyjny na rynku? Masz innowacyjny pomysł.
Każdy człowiek ma prawo do... - problem łamania praw człowieka w Azji.
Ogólne pojęcie prawa. Prawa człowieka- zespół praw i wolności, kt ó re przysługują każdemu człowiekowi bez względu na rasę, płeć, język, wyznanie, przekonania.
VIII Liceum Ogólnokształcące im. Komisji Edukacji Narodowej w Gdańsku.
AKADEMIA ROLNICZA im. H. Kołłątaja w Krakowie Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji RENATURYZACJA RZEKI NIDY Prof.dr hab.Wojciech Bartnik Prof. dr hab.
1 Studia o profilu praktycznym. Aspekty prawne i organizacyjne KONFERENCJA „PO PIERWSZE PRACA…” Konin, 18 września 2014 r. Artur Zimny Państwowa Wyższa.
Lokalna Grupa Działania Sandry Brdy Chojnice. Obszar. Powiat chojnicki: Gmina Chojnice Miasto i Gmina Czersk Miasto i Gmina Brusy Gmina Konarzyny Powiat.
Inżynier środowiska AUTOR: Agata Czepielowska, Sylwia Lupa, Dominika Walczyk, Danuta Puter, Julita Koper.
Sześciolatek idzie do szkoły
Projekt finansowany z Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój
Ulgi i preferencje dla przedsiębiorców prowadzących działalność gospodarczą w oparciu o posiadane zezwolenie.
Polityka Unii Europejskiej w zakresie badań i rozwoju
Wydział Lekarsko-Biotechnologiczny i Medycyny Laboratoryjnej
Fundusze unijne od podstaw II
Ten projekt został zrealizowany przez Komisję Europejską
Możliwości kształcenia kadr na potrzeby rybołówstwa
Koncepcja „generacji” praw człowieka
Imię i Nazwisko Afiliacja
Wizyty Studyjne Wizyty studyjne Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji
Koncepcja i strategia Szkoły Promującej Zdrowie
Konkurencyjność w dobie globalizacji
Koncepcja tworzenia Programu Rozwoju Społeczeństwa Informacyjnego
Człowiek w systemie transportowym
Edukacja Ekologiczna – praktyczne przykłady działań w zakresie zapobiegania powstawaniu odpadów oraz właściwego postępowania z odpadami Regionalny Program.
Mirosław Maliszewski -Prezes Związku Sadowników RP
Moje szczęście.
Społeczny Zespół do spraw aktywizacji pszczelarstwa
Wydział Lekarsko-Biotechnologiczny i Medycyny Laboratoryjnej
- efektywne wsparcie doradcze
Szkoła Promująca Zdrowie
Świetlice szkolne w rzeczywistości prawnej
Możliwości rozwoju małych i średnich przedsiębiorstw
Wydział Nauk o Środowisku
Federacja Szkół Doktorskich Instytutów Polskiej Akademii Nauk
Szkoły Doktorskie Instytutów Polskiej Akademii Nauk
Aktualne sprawy akwakultury – PO „Rybactwo i morze”
Nowa jakość studiów II stopnia na PG
Rozwój współpracy pomiędzy sektorem badawczo-naukowym a biznesem na przykładzie Projektu: GUM
Wyniki ankiety oceny jakości kształcenia przeprowadzonej wśród nauczycieli w roku akademickim 2016/2017 Realizując zadania wynikające z Wewnętrznego Systemu.
Jerzy Jendrośka Podyplomowe prawo ochrony środowiska
Międzynarodowy Rynek Pracy
Miasto Przyjazne Dzieciom
Liceum Ogólnokształcące im. Sebastiana Petrycego w Pilźnie
Współczesne kierunki polityki społecznej
Aleksander Waszkielewicz Fundacja Instytut Rozwoju Regionalnego
Wspomaganie pracy szkół
Zapis prezentacji:

Możliwości kształcenia kadr na potrzeby rybołówstwa Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa 71-550 Szczecin, ul. K. Królewicza 3-4 Możliwości kształcenia kadr na potrzeby rybołówstwa i przetwórstwa Unii Europejskiej Wawrzyniec Wawrzyniak, Agnieszka Tórz, Przemysław Czerniejewski

Przemiany w rybołówstwie światowym miały miejsce od początku lat siedemdziesiątych tzn. od powstania stref ekonomicznych. Kryzys w rybołówstwie światowym spowodowany, częściowo przełowieniem stad ryb najbardziej poszukiwanych na rynku, jak i polityką ograniczającą połowy poprzez powstanie stref ekonomicznych spowodował załamanie się światowego rybołówstwa i przemianę polityki rybackiej w kierunku zrównoważonego rybołówstwa. Takie przemiany wymagają naukowego podejścia do zachodzących zmian gospodarczych w rybołówstwie jak i edukacji kadr zajmujących się rybołówstwem i przetwórstwem rybnym. Zrównoważone rybołówstwo to taki jego rozwój, który zapewni zaspokojenie potrzeb współczesnego społeczeństwa bez naruszania swobód gospodarczych przyszłych pokoleń. Opublikowany przez FAO w 1995 roku „Kodeks odpowiedzialnego rybołówstwa” wprowadza zrównoważone wykorzystanie zasobów rybnych w harmonii ze środowiskiem, połowy i akwakultura nie powinny szkodzić ekosystemom, zasobom oraz ich jakości tworzenia wartości dodanej w procesie przetwórstwa, co powinno spełniać wymagania sanitarne a działalność handlowa powinna zapewnić na rynku produkty dobrej jakości. Taki zrównoważony rozwój zapewnia triadę: człowiek –gospodarka-środowisko zapewniający życie przyszłym pokoleniom. Rybołówstwo należy zatem rozumieć jako zrównoważone działania gospodarcze w połowach, przetwórstwie i handlu rybnym.

Specyfiką rybołówstwa i nauk rybackich jest ich interdyscyplinarność obejmująca nauki tj. techniczne, przyrodnicze, ekonomiczne, społeczne, socjologiczne, prawne, polityczne. Nauki rybackie zajmują się m. in. opracowywaniem zrównoważonego rozwoju gospodarki rybackiej, w tym optymalizacją połowów a także produkcji rybackiej, przetwórstwem rybnym oraz dystrybucją ryb i ich produktów na rynku. Wypadkową nauk rybackich i wynikające z nich działania powinna być poprawa życia na obszarach zależnych od rybołówstwa i rybactwa. Nauki rybackie i edukacja rybacka powinna wspierać przygotowanie rybołówstwa i rybactwa na zachodzące zmiany wynikające z procesów biologicznych, gospodarczych, klimatycznych oraz globalizacyjnych.

Nauka rybacka, to między innymi ocena zasobów każdego z akwenów od strony biologicznej, środowiskowej, oceanograficznej i na tej podstawie głównym jej zadaniem jest określenie produktywności akwenu od strony ogólnobiologicznej i ichtiologicznej a następnie ukierunkowanie eksploatacyjne ichtiofauny i innych organizmów np. kalmarów, omułków itp. Każdy z akwenów posiada inną bioróżnorodność rybacką i każdy akwen jest inaczej oceniany. Naukowym podejściem do oceny rybackiej akwenu jest jego naukowa opinia opierająca się o ocenę ekologiczną, biologiczną i produkcyjną akwenu np. oszacowanie produkcji biologicznej Głębi Gdańskiej, wiąże się z oceną tarlisk dorszowych, produkcji planktonu, bentosu, bytującego na płyciznach przybrzeżnych, występowania śledzia, szprota i innych gatunków ryb oraz szacunkiem wielkości stada dorszowego i jego wieku itp. A o tym powinien wiedzieć każdy pracownik gospodarki rybackiej, co związane jest z podnoszeniem jego wiedzy czyli edukacją.

Nauki rybackie to nie tylko ocena biologicznych zasobów, ale również technologia zabezpieczenia surowca rybnego, przetwórstwa rybnego, a także zrównoważony rozwój ekonomiczny rynku rybnego i całej gospodarki rybackiej. Sukces gospodarki rybackiej jest zależny od nauk rybackich i edukacji pracowników a większość problemów istniejących w gospodarce rybackiej, może zostać dzięki nauce rozwiązana, dlatego badania naukowe i dostarczana wiedza poprzez edukację kadry kierowniczej i bezpośrednich pracowników prowadzona w gospodarce rybackiej powinna być wspierana finansowo. Można to rozwiązać poprzez wprowadzenie rybactwa jako kierunku zamawianego.

Przeeksploatowanie środowiska przyrodniczego   Zmniejszenie bioróżnorodności Zmiana klimatu Czynniki endogeniczne w rybołówstwie Zmniejszenie stanu zasobów rybnych Bariery i dysproporcje w handlu międzynarodowym Bieda i niedożywienie Nierównomierny rozwój społeczno-gospodarczy Rys. 1. Relacje między zmniejszeniem stanu zasobów rybnych i innymi zagrożeniami rozwoju współ­czesnego świata (Brocki 2005)

W Europie, obecnie jednym z silniejszych rybackich ośrodków naukowych i edukacyjnych jest Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. Posiada on pełne prawa akademickie doktoryzowania i habilitacji w dyscyplinie rybactwo i technologii żywności pochodzenia wodnego oraz wykształconą kadrę naukową zajmującą się m.in. akwakulturą, rybołówstwem, rybackimi zasobami wód, przetwórstwem ryb i rynkiem rybnym. W swojej 62 letniej działalności edukacyjnej Wydział wykształcił 7 265 absolwentów, 353 doktorantów i przeprowadził 131 kolokwiów habilitacyjnych. Wydział ukończyło również 111 absolwentów zagranicznych, wydoktoryzowało się 36 doktorów z takich krajów, takich jak: Argentyna, Egipt, Irak, Jugosławia, Meksyk, Niemcy, Nikaragua, Peru, Tajlandia, Wietnam, przeprowadzono 5 kolokwiów habilitacyjnych dla obywateli z takich krajów jak Australia, Jugosławia, Wietnam. Na wniosek Rady Wydziału Senat Uczelni nadał 12 wybitnym uczonym tytuł doktora honoris causa, w tym 5 z zagranicy (2 z USA, 2 z Niemiec i 1 z Kanady).

Profesorowie Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa, ZUT w Szczecinie byli i są obecni w gremiach kształtujących oblicze polskiej nauki i gospodarki między innymi prowadzili badania w Antarktyce i Arktyce. Wielu naszych pracowników uczestniczyło w ekspedycjach antarktycznych Polskiej Akademii Nauk na stacji im. Henryka Arctowskiego.

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa ma swoje korzenie w powołanym w 1951 roku Wydziale Rybackim Wyższej Szkole Rolniczej w Olsztynie (obecnie Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie). W 1966 roku znaczna część kadry naukowo-dydaktycznej tego Wydziału została przeniesiona do Szczecina, gdzie w Wyższej Szkole Rolniczej został powołany Wydział Rybactwa Morskiego. W momencie powstania, był to wówczas jedyny w Europie Wydział o takim profilu kształcenia.

Centrum Immobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych, Struktura Wydziału Aktualnie na Wydziale funkcjonuje 1 Centrum 5 katedr i 10 samodzielnych zakładów.   Centrum Immobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych, Dyrektor Centrum: prof. dr hab. inż. Artur Bartkowiak

Katedra Hydrobiologii, Ichtiologii i Biotechnologii Rozrodu Kierownik: prof. dr hab. inż. Krzysztof Formicki

Katedra Mikrobiologii i Biotechnologii Stosowanej Kierownik: prof. dr hab. Waldemar Dąbrowski

Kierownik: prof. dr hab. inż. Mikołaj Protasowicki Katedra Toksykologii Kierownik: prof. dr hab. inż. Mikołaj Protasowicki

Katedra Technologii Żywności Kierownik: dr hab. inż. Marek Wianecki

Katedra Technologii Mięsa Kierownik: prof. dr hab. inż. Kazimierz Lachowicz Zakład Akwakultury Kierownik: dr hab. inż. Jacek Sadowski, prof. nadzw.

Zakład Ekologii Morza i Ochrony Środowiska Kierownik: prof. dr hab. inż. Juliusz Chojnacki Zakład Fizjologii Żywienia Człowieka Kierownik: prof. dr hab. Mariola Friedrich

Zakład Gospodarki Rybackiej Kierownik: prof. dr hab. inż. Wawrzyniec Wawrzyniak Zakład Hydrochemii i Biologicznych Zasobów Wód Kierownik: prof. dr hab. inż. Jacek Kubiak

Zakład Inżynierii Procesowej i Maszynoznawstwa Kierownik: dr hab. inż. Jerzy Balejko, prof. nadzw.

Zakład Podstaw Żywienia Człowieka Kierownik: prof. dr hab. Elżbieta Kucharska

Zakład Towaroznawstwa i Oceny Jakości Kierownik: dr hab. inż. Barbara Czerniejewska- Surma

Zakład Sozologii Wód Kierownik: dr hab. inż. Arkadiusz Nędzarek

Zakład Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności Kierownik: dr hab. inż. Małgorzata Jasińska, prof. nadzw.

Naukowe Stacje Badawcze przy Wydziale Nauk o Żywności i Rybactwa Rybacka Stacja Doświadczalna w Nowym Czarnowie Statek Naukowo-Badawczy "SNB-AR1„

Stacja badań modelowych w Ińsku

Obecnie władzę na Wydziale sprawują: Dziekan Wydziału: dr hab. inż. Agnieszka Tórz Prodziekan ds. kształcenia na kierunkach Technologia żywności i żywienie człowieka oraz Mikrobiologia stosowana: dr hab. inż. Małgorzata Sobczak Prodziekan ds. finansowych oraz kształcenia na kierunku Rybactwo: dr hab. inż. Jacek Sadowski, prof. nadzw. Prodziekan ds. jakości kształcenia oraz kształcenia na kierunku Towaroznawstwo: dr inż. Agata Witczak

W Szczecinie oprócz Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa gospodarką rybacką zajmuje się Akademia Morska, która kształci kadry rybackie z zakresu nawigacji i sprzętu połowowego. Te dwie uczelnie szczecińskie stanowią silne akademickie, naukowe i edukacyjne podejście do gospodarki morskiej i rybołówstwa, co przyczynia się, że Szczecin jest jednym z silniejszych ośrodków akademickich kształcących kadry dla rybołówstwa i przetwórstwa rybnego

Dziękuję za uwagę