„Początkiem wszechrzeczy jest woda” Tales z Miletu

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
JASTRZĘBIA GÓRA 2010 Przekształcenia do postaci mapy zasadniczej do postaci cyfrowej i utworzenia baz danych Karol Kaim.
Advertisements

Raport z przeprowadzonej analizy jakościowej wody w naszej szkole
I Spotkanie z odbiorcami Październik, 2011 KPWiK swoim klientom TECHNOLOGIA I INWESTYCJE.
Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku
Zakłócenie w systemie zaopatrzenia w wodę
Podczas sprawdzianu badano umiejętności z następujących obszarów:
Wdrożenie Dyrektywy 98/83/EC
Zastosowanie programu EPANET 2PL do symulacji zmian rozkładu chloru w sieci wodociągowej Danuta Lis Dorota Lis.
Przepisy prawa dotyczące żywności
Zarządzanie finansami w NGO
Podstawy prawne dla monitoringu jakości wody przeznaczonej do spożycia
Małe przedsiębiorstwa wodociągowe w Polsce.
DEPARTAMENT STRATEGII
Domy Na Wodzie - metoda na wlasne M
1 Stan rozwoju Systemu Analiz Samorządowych czerwiec 2009 Dr Tomasz Potkański Z-ca Dyrektora Biura Związku Miast Polskich Warszawa,
Urząd Marszałkowski Województwa DolnośląskiegoWrocław, 16 marca 2009 r.1 Szkolenie dla beneficjentów Regionalnego Programu Operacyjnego dla Województwa.
Dezynfekcja wody do spożycia i instalacji wody do spożycia w Niemczech
Urzędowy monitoring jakości wody do spożycia na obszarze Meklemburgii - Pomorza Przedniego Wilfried Puchert.
Small water supplies Workshop under Component 2, Activity Warsaw June 17 – 19, 2009 Monitoring i zarządzanie małymi zakładami wodociągowymi na poziomie.
Zalecenia w sprawie nadzoru nad małymi zakładami wodociągowymi w systemie zaopatrzenia w wodę do spożycia - Kompendium dla urzędów zdrowia - Uwagi.
PAŃSTWOWA INSPEKCJA SANITARNA Nadzór
Badanie rzeki Mienia Grupa chemiczna.
WSPÓŁPRACA W ZAKRESIE NADZORU NAD WYROBAMI MEDYCZNYMI WPROWADZANYMI DO OBROTU I DO UŻYWANIA NA TERYTORIUM POLSKI Zgodnie z art ustawy z dnia 20 kwietnia.
Co o wodzie warto wiedzieć ?
Przedstawienie Raportu z badań satysfakcji klientów i Jakości wody w opinii mieszkańców Gdańska i Sopotu.
Zanieczyszczenia chemiczne, biologiczne i mechaniczne wód powierzchniowych w okolicach Błonia Piotr Bujak.
Ochrona przed hałasem Jarosława Wojciechowska
Edukacja ekologiczna w polskich dokumentach prawnych
Woda jako nieodłączny składnik żywności.
Edyta Malinowska - kierownik Sekcji ds. Współpracy Międzynarodowej
r., godz – 15.00, – Ochrona danych medycznych
Jakość wody zasilającej miejskie dystrybutory wody.
ŚWIATOWY TYDZIEŃ WODY 2011.
1 1.
Ogólnopolski Konkurs Wiedzy Biblijnej Analiza wyników IV i V edycji Michał M. Stępień
Dyrektywa 2000/60/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 października 2000 r. ustanawiająca ramy wspólnotowego działania w dziedzinie polityki.
Instytut Zaopatrzenia w Wodę i Ochrony Środowiska
WODA, KTÓRĄ PIJEMY,CZYLI NA CZYM POLEGA UZDATNIANIE WODY PITNEJ?
Przed wyborem stacji uzdatniania wody
Jak wygrać z twardą wodą
Usuwanie z wody żelaza i manganu
System zbiorowego zaopatrzenia w wodę dla miasta Słupska
oraz ocena ryzyka Piotr Czerwczak
w Jednostce Wojskowej Nr i jednostkach wojskowych podporządkowanych
EKOLOGICZNY PROJEKT EDUKACYJNY
NAWOZY Adrianna Nagraba kl. 1C.
Opracowała Anna Bełoniak
1. Pomyśl sobie liczbę dwucyfrową (Na przykład: 62)
Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
Analiza matury 2013 Opracowała Bernardeta Wójtowicz.
Wiem co jem.
Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004r. (Dz.U nr 22, poz. 169) w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w.
Wyk. Monika Markuntowicz IIIB
Woda mineralna.
EcoCondens BBS 2,9-28 E.
Tytuł projektu: Skąd się wzięła woda w moim kranie? JAN MICHNIEWICZ kl. Va.
WYNIKI EGZAMINU MATURALNEGO W ZESPOLE SZKÓŁ TECHNICZNYCH
Testogranie TESTOGRANIE Bogdana Berezy.
„Rozbudowa i modernizacja systemu wodociągowo – kanalizacyjnego w Białymstoku i gminie Wasilków” Projekt POIS /08.
WODA.
SIO źródło danych o kształceniu zawodowym i planowane zmiany.
1 Używanie alkoholu i narkotyków przez młodzież szkolną w województwie opolskim w 2007 r. Na podstawie badań przeprowadzonych przez PBS DGA (w pełni porównywalnych.
Elementy geometryczne i relacje
LO ŁobżenicaWojewództwoPowiat pilski 2011r.75,81%75,29%65,1% 2012r.92,98%80,19%72,26% 2013r.89,29%80,49%74,37% 2014r.76,47%69,89%63,58% ZDAWALNOŚĆ.
Z a n i e c z y s z c z e n i e w ó d w P o l s c e ( W e j h e r o w o ) A l e k s a n d r a G. k l. V E.
Woda i składniki mineralne
Woda Opracowano na podstawie:
Projekt systemowy współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki ,
Julia Warchocka i Zofia Kaszubowska
Znaczenie wody w przyrodzie i gospodarce
Zapis prezentacji:

„Początkiem wszechrzeczy jest woda” Tales z Miletu KPWiK swoim klientom „Początkiem wszechrzeczy jest woda” Tales z Miletu Co warto wiedzieć… dr Waldemar Suchanek Kierownik Laboratorium i Stacji Zlewnej Kraśnik 05 październik 2011

Przepisy prawne Ustawa o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków 7 czerca 2001 r. (Dz.U. Nr 123, poz. 858 z 2006r). Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. Nr 61, poz. 417). Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 20 kwietnia 2010 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. Nr 72, poz. 466). Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 27 listopada 2002 r. w sprawie wymagań jakim powinny odpowiadać wody powierzchniowe wykorzystywane do zaopatrzenia ludności w wodę przeznaczoną do spożycia (Dz.U. Nr 204 poz. 1728 )

Woda, życiodajna substancja- bezbarwna, bezwonna, pozbawiona smaku i kalorii jest niezbędna do życia wszystkich znanych form życia na ziemi. Odkąd ludzie poszukiwali źródeł wody oceniali jej jakość polegając na swoich zmysłach, a kryteria które brali pod uwagę przy ocenie jakości, to jej wygląd, zapach i smak. Dzisiaj przy określaniu jakości wody ocenia się jej skład chemiczny, właściwości fizyczne, chemiczne i organoleptyczne oraz stan bakteriologiczny.

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 20 kwietnia 2010 r Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 20 kwietnia 2010 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi § 2 ust. 1 Woda jest bezpieczna dla zdrowia ludzkiego, jeżeli jest wolna od mikroorganizmów chorobotwórczych i pasożytów w liczbie stanowiącej potencjalne zagrożenie dla zdrowia ludzkiego, wszelkich substancji w stężeniach stanowiących potencjalne zagrożenie dla zdrowia ludzkiego oraz nie ma agresywnych właściwości korozyjnych.

O wodzie w Kraśniku Kraśnicka woda jest wodą źródlaną, niskozmineralizowaną (mającą nie więcej niż 500 mg/l składników mineralnych), pierwotnie czystą pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. Charakteryzuje się bardzo dobrą jakością ze względu na źródła z których jest pozyskiwana oraz dużą stabilnością składu.

Wody źródlane świetnie nadają się do przyrządzania napojów i gotowania potraw, ponieważ bardzo dobrze rozpuszczają zawarte w stosowanych produktach składniki odżywcze. Obecnie KPWiK Sp. z o.o. w ramach wewnętrznej kontroli jakości prowadzi systematyczne badania jakości wybranych parametrów fizykochemicznych (47) oraz 5 wskaźników bakteriologicznych, niezbędnych do określenia zmian jakościowych samego źródła wody, jak i zmian zachodzących podczas dystrybucji wody w sieci wodociągowej.

Woda ze studni głębinowej Nr 5 ujęcie "Głęboka" Do tej samej grupy należą, biorąc pod uwagę zawartość składników mineralnych, powszechnie znane z półek sklepowych butelkowane wody: Żywiec Zdrój, Kopla Beskidu czy Nestle Aquarel. Nazwa handlowa wody Woda ze studni głębinowej Nr 5 ujęcie "Głęboka" Kationy Jednostka Cisowianka Żywiec Zdrój Eden Galicya Dar Natury Kropla Beskidu Kryniczanka Wapniowy Ca2+ mg/dm3 128,26 46,62 8,07 70,98 87,17 42,2 550,1 78,1 Magnezowy Mg 2+ 21,26 5,52 3,11 3,99 15,19 18,4 73,2 11,7 Sodowy Na+ 10,0 9,73 85,35 4,42 10,83   59,5 3,87 Potasowy K+ 2,5 1,02 1,87 1,81 6,5 1,79 Aniony Wodorowęglanowy HCO 3- 518,7 136,24 244,07 214,1 334,9 224,9 284,0 Fluorkowy F- 0,07 0,01 0,15 0,1 1,5 Chlorkowy Cl- < 5 2,53 7,5 9,2 3,3 4,8 Siarczanowy SO42- 16,3 15,64 38,7 17,0 Azotanowy NO3- 10,34 1,31 3,74 Suma składników mineralnych 714 232 384,02 360 497,43 369,9 2800 410 Mineralizacja średnio zmineralizowana nisko zmineralizowana wysoko zmineralizowana

Mity i fakty Twardość wody

Zakresy twardości wody Skala opisowa twardości wody Jednostki twardości wody mg CaCO3/dm3 mval/dm3 stopnie niemieckie stopnie angielskie stopnie francuskie °n °Clark °f Woda miękka < 144 < 3 < 8 < 10 < 14 Woda o średniej twardości 144 ÷ 288 3 ÷ 6 8 ÷ 16 10 ÷ 20 14 ÷ 29 Woda twarda 288 ÷ 540 6 ÷11 16 ÷ 30 20 ÷ 37 29 ÷ 54 Woda bardzo twarda > 540 > 11 > 30 > 37 > 54

Twardość wody ze studni wyrażona w różnych jednostkach Ujęcie wody dla dzielnicy: mg CaCO3/dm3 mval/dm3 stopnie niemieckie stopnie angielskie stopnie francuskie °n °Clark °f Fabrycznej 288 5,8 16,1 20,16 28,8 Lubelskiej 278,5 5,57 15,62 19,5 27,85 Kolejowej 262 5,23 14,67 18,34 26,2

Mity i fakty Chlor Obecność związków chloru w wodzie do picia wpływa na jej zapach i smak. Stężenie chloru (chlor wolny) w granicach od 0,6 do 1,0 mg/litr mogą stwarzać problemy z akceptowaniem jakości wody przez konsumentów. Obecna polska norma wymaga utrzymania chloru wolnego w wodzie 0,3 mg/litr, jeżeli prowadzona jest dezynfekcja wody związkami chloru, (poprzednio 0,2 mg/litr na końcówkach sieci i 0,5mg/litr w wodzie podawanej do sieci).

Czyli co z tą „kranówą”… Woda w kranach w całej Polsce spełnia normy fizyczne, chemiczne i mikrobiologiczne, a tym samym jest bezpieczna i można ją pić bezpośrednio z kranu. Badana woda różni się w poszczególnych miastach walorami użytkowymi takimi jak: smak, zapach, twardość. Wyniki analiz laboratoryjnych próbek wody potwierdzają wysoką jakość naszej „kranówy”. Kwestią dyskusyjną budzącą niezadowolenie niektórych użytkowników wody pozostają jedynie takie parametry jak smak czy twardość wody, ale to są odczucia subiektywne a z nimi nie dyskutujemy.