Czy nastolatki odżywiają się prawidłowo?
Witamy! Poprosimy o poświęcenie chwili czasu na zapoznanie się z naszą prezentacją na temat zdrowego żywienia u nas w gimnazjum. Wspólnie przeprowadziłyśmy ankiety na które odpowiedzieli nastolatkowie. Postaramy się przedstawić ich wyniki na wykresach.
Na 21 osób: 4 osoby -19% - pije około 0,5l wody 5 osób -24% - pije około 2l wody 12 osób- 57% - pije około 1 l wody Przyjęto, że dzienne zapotrzebowanie na wodę to około 2 litry.
Na 21 osób: 17 osób- 81% - je owoce i warzywa codziennie 4 osoby- 19% - je owoce i warzywa co kilka dni Nikt nie zaznaczył odpowiedzi, że je owoce i warzywa co tydzień. Owoce i warzywa powinno spożywać się codziennie
1 osoba- 5% - je w McDonald, KFC itp.- raz w tyg. lub częściej Tego typu żywność zwykle posiada wysoką wartość kaloryczną – zawiera dużą ilość tłuszczów i węglowodanów, a także cukru i soli, a mało potrzebnych organizmowi substancji, takich jak błonnik, witaminy i minerały. Odżywianie się w fast foodach prowadzi prosto do otyłości, której konsekwencją są inne choroby cywilizacyjne, jak cukrzyca, nadciśnienie, miażdżyca, choroby serca i wątroby. Na 21 osób: 1 osoba- 5% - je w McDonald, KFC itp.- raz w tyg. lub częściej 6 osób- 28% - je w McDonald, KFC itp.- raz na 2 tyg. 14 osób- 67% - je w McDonald, KFC itp. – raz w miesiącu lub rzadziej
Na 21 osób : 13 osób – 62% - wsypuje 1-2 łyżeczki cukru do herbaty 4 osoby – 19% - wsypuje 3 lub więcej łyżeczek 4 osoby – 19% - nie słodzi herbaty w ogóle Cukier stołowy oprócz kalorii nie dostarcza do naszego organizmu żadnych wartościowych składników, mówimy, że dostarcza nam pustych kalorii.
Pieczywo ciemne jest najzdrowszym pieczywem, ale ciężkostrawnym Pieczywo ciemne jest najzdrowszym pieczywem, ale ciężkostrawnym. Jeśli jest jasne to oznacza, że jest mało wartościowe żywieniowo, czyli ma małą wartość odżywczą. Na 21 osób : 5 osób – 24% - je częściej pieczywo ciemne 16 osób- 76% - je częściej pieczywo jasne
Na 21 osób: 10 osób – 48% - je posiłki regularnie 11 osób - 52% - je posiłki nieregularnie W ciągu dnia człowiek powinien spożyć min. pięć niewielkich posiłków. Dla organizmu znacznie ma także i to, aby posiłki były spożywane o regularnych porach, w odstępach nie większych niż góra trzy godziny.
Na 21 osób: 7 osób- 33% - czyta etykiety na produktach 14 osób- 67%- nie czyta etykiet na produktach Warto jest czytać etykiety na produktach chociażby do sprawdzania terminu ważności. Dobrze jest czytać składy produktów żeby dowiedzieć się czy nie zawierają za dużo konserwantów lub innych niezdrowych składników.
Zasady zdrowego odżywiania Jedz regularnie Jedź duże ilości warzyw i owoców Nie objadaj się słodyczami Unikaj alkoholu i papierosów Pij dużo wody Ogranicz sól i ostre przyprawy Czytaj etykiety na opakowaniach Spożywaj ostatni posiłek najpóźniej na 2 godziny przed snem Zróżnicowana dieta Nie zapominaj o śniadaniu!
Skutki złego odżywiania anoreksja; bulimia; choroby jelita grubego; choroby układu krążenia (nadciśnienie tętnicze; miażdżyca i jej powikłania np. udar mózgu i niedokrwienna choroba serca z zawałem włącznie); cukrzyca; kłopoty z koncentracją, bezsenność, depresje, nadpobudliwość; kruchość, łamliwość i wypadanie włosów; łuszczenie i suchość skóry; nadwaga, otyłość; nowotwory; ogólnie zły wygląd i pogarszający się stan zdrowia, tak samo fizycznego jak również psychicznego; osteoporoza; próchnica zębów; zawroty głowy, obniżenie ciśnienia, omdlenia; zmiany nastroju – zniechęcenie, znużenie;
Mamy nadzieję, że w pełni wyczerpałyśmy temat zdrowego odżywiania nastolatków. Dziękujemy za obejrzenie prezentacji.
Prezentacje wykonały: Karolina Stokowska Milena Iwańska Ola Grzegorzek