Jedz na zdrowie
Zdrowe odżywianie Zdrowie (odżywianie) - jest to proces polegający na dostarczaniu każdej żywej komórce pokarmów pobieranych w stanie naturalnym lub po przetworzeniu na różnorodne potrawy i napoje w celu utrzymania podstawowych funkcji życiowych, właściwego rozwoju i stanu zdrowia . Odżywianie ma podstawowe znaczenie życiowe dla każdego organizmu. Warunkuje również utrzymanie dobrego zdrowia. Zbyt ubogie pożywienie lub jego złe wchłanianie czy trawienie powoduje niedożywienie i niedowagę. Natomiast zbyt częste odżywianie, bądź spożywanie nieodpowiednich pokarmów powodować może nadwagę bądź otyłość. Właściwe (zdrowe) odżywianie wymaga więc spożywania odpowiednich ilości dobrze przygotowanego pokarmu.
Co i jak jeść ,żeby być zdrowym Właściwa dieta to taka, która w pełni zaspokaja potrzeby żywieniowe człowieka, dostarczając odpowiedniej ilości energii oraz wszystkich składników pokarmowych, a więc wody, białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i minerałów. Potrzeby żywieniowe nie są takie same dla wszystkich ludzi, ponieważ różnią się oni między sobą (płcią, wiekiem, masą ciała, aktywnością fizyczną, stanem zdrowia).
Co jeść a czego unikać Zdrowa żywności Niezdrowa żywność Owoce i warzywa Jaja Ryby Biały ser Płatki zbożowe Ryż Ciemne pieczywo Woda Chipsy Cukier Fast foody Cola
Zdrowa żywność Owoce i warzywa-owoc i warzywa są źródłem ogromnej ilości witamin i minerałów a także łatwo przyswajalnych węglowodanów Jaja- jajko to także istotne w naszej diecie źródło cennych pierwiastków: potasu, siarki, fosforu, wapnia, magnezu, cynku i żelaza Ryby -to doskonałe źródło białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak OMEGA 3 Biały ser-jest świetnym źródłem Wapnia i witamin Płatki zbożowe-Są świetnym źródłem węglowodanów i błonnika i przeważnie wszystkie są wzbogacone przez producentów w witaminy i minerały Ryż-Ryż jest nie tylko bardzo pożywny, ale również lekko strawny i dobrze przyswajalny przez organizm ludzki. Najlepsze źródło energii przed treningiem Ciemne pieczywo-Pieczywo je każdy a wiadomo że ciemne ma po prostu więcej wszystkich potrzebnych nam składników .
Niezdrowa żywność Chipsy –są bardzo szkodliwe dla naszego organizmu . Smażone na spalonym tłuszczu pełnym rakotwórczych substancji i posypany kilogramem soli staje się po prostu trucizną . Cukier -jest niewątpliwie jedną z najbardziej niebezpiecznych substancji, jakie znajdują się dzisiaj na rynku ,tłumi działanie układu odpornościowego . Cukier jest głównym winowajcą odpowiedzialnym za wywoływanie wielu chorób i stanów degeneracyjnych. Z łatwością może stać się przyczyną cukrzycy . Cukier to gówno zwykła trucizna która powoduje powstawanie wolnych rodników które są główną przyczyną starzenia się. Fast foody -każdy wie co zaliczyć do tej grupy należy tylko powiedzieć że niektóre są mniej i inne bardziej szkodliwe , na pierwszym miejscu pizza i frytki za to że mają tak obrzydliwą ilość kalorii!!
Zapotrzebowanie na energię Grupy ludności Energia Ogółem [kcal] Dzieci 1-3 lat 1300 Dzieci 4-6 lat 1700 Dzieci 7-9 lat 2100 Chłopcy 10-12 lat 2600 Dziewczęta 10-12 lat 2300 Młodzież męska 13-15 lat 3000-3300 Młodzież męska 16-20 lat 3200-3700 Młodzież żeńska 13-15 lat 2600-2800 Młodzież żeńska 16-20 lat 2500-2700 Mężczyźni 21-64 lat praca lekka 2400-2600 Mężczyźni 21-64 lat praca umiarkowana 2800-3200 Mężczyźni 21-64 lat praca ciężka 3500-4000 Mężczyźni 21-64 lat praca bardzo ciężka 4000-4500 Kobiety 21-59 lat praca lekka 2100-2300 Kobiety 21-59 lat praca umiarkowana 2400-2800 Kobiety 21-59 lat praca ciężka 2900-3200 Kobiety ciężarne (II połowa ciąży) 2800 Kobiety karmiące 3400 Mężczyźni 65-75 lat 2300 Mężczyźni powyżej 75 lat 2100 Kobiety 60-75 lat 2200 Kobiety powyżej 75 lat 2000
Zasady zdrowego żywienia Spożywaj 4-5 posiłków dziennie, bez "podjadania" między posiłkami. Pij płyny przed posiłkiem albo 2 godziny po posiłku. Dokładnie gryź i przeżuwaj spożywany pokarm. Spożywaj produkty z niskim indeksem glikemicznym i niskim ładunkiem glikemicznym. Unikaj nadmiernej ilości cholesterolu. Zachowuj równowagę kwasowo - zasadową organizmu. Ograniczaj spożywanie żywności z dodatkami sztucznych barwników, konserwantów Spożywaj ostatniego posiłek najpóźniej na 2 godziny przed nocnym spoczynkiem. Zachowaj umiar w spożywaniu zarówno masła jak i margaryny. Spożywaj minimum 1,5 litra wody dziennie. Staraj się ograniczać ilość spożywanego cukru Staraj się ograniczać ilość spożywanej soli i glutaminianu sodu.
Choroby złego odżywiania Otyłość przejawia się zwiększeniem masy ciała i zniekształceniem sylwetki przez tkankę tłuszczową. Prowadzi do zmniejszenia sprawności - człowiek otyły łatwo się męczy, więc stara się unikać ćwiczeń fizycznych, a to ułatwia dodatkowy wzrost masy ciała. Anoreksja-Chorzy na anoreksję nerwową próbują za wszelką cenę schudnąć. Jedzenie staje się ich obsesją: pacjenci głodzą się, przechodzą na ścisłą dietę i wydzielają sobie minimalne porcje posiłków ubogich w tłuszcze i węglowodany. Bulimia - tak jak jadłowstręt psychiczny - U chorych na bulimię co jakiś czas występują krótkie epizody żarłoczności który potem doprowadza do opróżnia przepełnionego żołądka, wywołując wymioty Anemia objawia się zmniejszeniem ilości krwinek czerwonych i hemoglobiny we krwi. Osoby które cierpią na niedokrwistość są słabi i niezdolni do wykonywania jakiejkolwiek pracy, są bardzo bladzi a paznokcie łatwo ulegają łamaniu.
Sport to zdrowie ! Sport - Sport jest uznawany za lek na niemal wszystkie choroby. Osoby, które ćwiczą choćby raz w tygodniu, rzadziej chorują na cukrzycę, serce i raka. W starszym wieku są bardziej samodzielne i mniej cierpią z powodu różnych dolegliwości, np. reumatyzmu. Z kolei aktywni fizycznie osiemdziesięciolatkowie są w lepszej kondycji umysłowej i rzadziej cierpią na chorobę Alzheimera. Sport ma też przedłużać życie. Gry zespołowe, bieganie i ćwiczenia fizyczne zmniejszają ryzyko przedwczesnego zgonu przeciętnie o połowę w ciągu 15 lat
Pamiętaj !! Nadmiar spożywania pokarmów prowadzi do otyłość, natomiast brak spożywania pokarmów do anoreksji
Podsumowanie Rozwój cywilizacji i gospodarki zapewnił ludziom praktycznie nieograniczony dostęp do produktów żywnościowych. Jednak nie wszyscy wiedzą na czym polega racjonalne odżywianie się. Spożywają w nadmiernych ilościach produkty, które uważają za konieczne do życia a które tak naprawdę szkodzą ich zdrowiu. Prowadzą do występowania wielu chorób, które bardzo często prowadzą do śmierci. Powinniśmy uświadomić sobie jak ważne jest dbanie o to co jemy i w jakich ilościach. To najprostszy sposób aby uniknąć zagrożeń jakie niesie ze sobą otyłość. Nie powinniśmy też poddawać się presji jaką wywierają na nas media i moda jaka aktualnie panuje, bowiem nie tylko otyłość niesie ze sobą zagrożenie. Również niedobór składników odżywczych jest przyczyną występowania wielu chorób, które mogą zagrażać naszemu życiu.