Estry kwasów karboksylowych

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
KWASY I WODOROTLENKI.
Advertisements

Sole Np.: siarczany (VI) , chlorki , siarczki, azotany (V), węglany, fosforany (V), siarczany (IV).
SOLE to związki chemiczne o wzorze ogólnym: MR
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
DENATURACJA BIAŁKA POD WPŁYWEM KWASU OCTOWEGO
ALKANY- węglowodory nasyCONE.
Chlorek wapnia Chlorek wapnia – nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu solnego (chlorowodoru) i wapnia. Chlorek wapnia dostarczany jest w postaci białych.
Chemia w życiu codziennym
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
CHEMIA ORGANICZNA.
CHEMIA ORGANICZNA - wprowadzenie
SYSTEMATYKA SUBSTANCJI
Alkohole Alkohole - są związkami o ogólnym wzorze R-OH, gdzie R jest dowolną podstawioną lub nie podstawioną grupą alkilową. Nazewnictwo alkoholi.
Kwasy karboksylowe Największą kwasowość spośród związków organicznych wykazują kwasy karboksylowe. Związki te zawierają w cząsteczce grupą karboksylową.
Kwasy karboksylowe - nazewnictwo
Co o wodzie warto wiedzieć ?
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
Otrzymywanie i reakcje
I ICH ZASToSOWANIA WYK. NATALIA HOANG KL. 3B
CUKRY.
Czym są i do czego są nam potrzebne?
BUDOWA, OTRZYMYWANIE, WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE
BUDOWA, WŁAŚCIWOŚCI ORAZ ROLA TŁUSZCZÓW W ORGANIŹMIE
ZASTOSOWANIE WODOROTLENKÓW
ZASTOWANIE I WŁAŚCIWOŚCI
TŁUSZCZE W DIECIE CZŁOWIEKA.
Mydła, środki czystości, kosmetyki oraz preparaty kosmetyczne.
CHEMIA ORGANICZNA WYKŁAD 7.
SUBSTANCJE O ZNACZENIU BIOLOGICZNYM
Opracowała Lucyna Kołodziej
DLACZEGO MYDŁA MYJĄ A PROSZKI PIORĄ?
Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
WĘGLOWODORY.
Alkeny – węglowodory nienasycone
Fenole.
Disacharydy.
ALKINY.
Estry kwasów karboksylowych
Sole w życiu człowieka.
Alkohole.
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Alkohole monohydroksylowe
Hydroksykwasy -budowa hydroksykwasów i ich nazewnictwo,
Węglan wapnia CaCO 3. Otrzymywanie Reakcja metalu i kwasu węglowego. Ca + H 2 CO 3  CaCO 3 + H 2 Reakcja wodorotlenku wapnia i kwasu węglowego. Ca(OH)
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Wyższe kwasy karboksylowe i mydła
Mateusz Gędłek klasa IIA. Co to jest mydło?  Mydło jest mieszaniną soli sodowych i długo łańcuchowych kwasów tłuszczowych (o atomach węgla w cząsteczce)
Benzyna otrzymywanie, właściwości, liczba oktanowa,
ALDEHYDY I KETONY Błażej Włodarczyk kl. IIIc. CZYM SI Ę DZISIAJ ZAJMIEMY? -Czym są Aldehydy i Ketony? -Otrzymywanie -Właściwości -Charakterystyczne reakcje.
Tłuszcze (glicerydy) - Budowa i podział tłuszczów,
Kwasy karboksylowe -Budowa i klasyfikacja kwasów karboksylowych
Reakcje estryfikacji i estry
Opracowali: Aleks i Kordian. Alkohole od strony chemii:  Alkohole są pochodnymi węglowodorów, które mają w cząsteczkach grupę funkcyjną –OH, zwaną grupą.
Ketony Budowa ketonów Izomeria i nazewnictwo ketonów
Fenole Budowa fenoli Homologi fenolu Nazewnictwo fenoli Właściwości chemiczne i fizyczne Zastosowanie.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Estry. Estry – grupa organicznych związków chemicznych będących produktami kondensacji kwasów i alkoholi lub fenoli. Komponentami kwasowymi mogą być zarówno.
Kwasy dikarboksylowe i aromatyczne -Kwasy dikarboksylowe -Kwas szczawiowy - etanodiowy -Kwasy aromatyczne -Kwas benzoesowy -benzenokarboksylowy.
Kliknij, aby dodać tekst Aminy. Aminy - pochodne amoniaku, w którego cząsteczce atomu wodoru zostały zastąpione grupami alkilowymi lub arylowymi. amoniakwzór.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Biochemia.
Powtórka chemia.
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza soli
Alkohole polihydroksylowe
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Metody otrzymywania wybranych związków organicznych (cz.II)
Aldehydy i ketony.
Estry kwasów nieorganicznych
Kwasy Karboksylowe Związki organiczne których cząsteczki składają się z grupy węglowodorowej oraz grupy karboksylowej.
Zapis prezentacji:

Estry kwasów karboksylowych

Estry,co to właściwie jest? Estry to związki organiczne powstające w wyniku reakcji alkoholu z kwasem (estryfikacja).Estrami nazywa się też produkty kondensacji alkoholi i kwasów nieorganicznych. Rys.1 Wzór ogólny estrów

Nazewnictwo estrów Drugi wyraz wywodzi się od określenia alkilu pochodzącego z alkoholu tworzącego ester. Dopisujemy końcówkę -ylu. Na przykład: Nazwy estrów składają się z dwóch wyrazów. Pierwszy z nich pochodzi od nazwy kwasu, z którego powstał dany ester. Dopisujemy również końcówkę -an. Na przykład: Alkohol tworzący Alkohol metylowy Alkohol etylowy Nazwa kwasu Kwas octowy Kwas mrówkowy Człon estru metylu etylu Nazwa estru Octan Mrówczan Rys.2 Mrówczan metylu

Otrzymywanie estrów Pod wpływem katalizatorów zasadowych w postaci odpowiednich alkoholanów estry reagują z alkoholami. Reakcja ta jest odwracalna, nosi nazwę alkoholizy lub transestryfikacji. Wykorzystuje się ją do otrzymywania estrów i alkoholi. Rys.3 Alkoholiza octanu etylu propanolem.

Zapachy estrów Zapach estrów zanika wraz ze wzrostem długości łańcucha węglowego kwasów i alkoholi użytych do ich produkcji . Nazwa estru Zapach estru Maślan butylu zapach ananasów Maślan metylu zapach jabłek Mrówczan benzylu zapach jaśminu Mrówczan etylu zapach rumu Mrówczan izobutylu zapach malin Octan amylu zapach bananów Octan izoamylu zapach gruszek Octan oktylu zapach pomarańcz Octan izobutylu zapach gruszek, agrestu Salicylan metylu zapach baldaszkowatych

Właściwości estrów kwasów karboksylowych Właściwości fizyczne estrów: -w większości ciecze(zmiana stanu skupienia wraz ze wzrostem atomów węgla w cząsteczce), -słabo rozpuszczalne w wodzie, -lotne, -przyjemnie pachnące, -toksyczne w większych dawkach

Właściwości estrów kwasów karboksylowych Właściwości chemiczne estrów: Ulegają bardzo łatwo reakcji hydrolizy czyli rozpadowi na kwas i alkohol pod wpływem wody. Przeprowadza się ją w roztworze zakwaszonym (kiedy katalizatorem jest kwas siarkowy) lub w środowisku zasadowym.W obydwu przypadkach produkty reakcji są inne. W pierwszym-kwas karboksylowy i alkohol (lub fenol), natomiast w drugim sól kwasu karboksylowego i alkohol (albo fenol). Hydroliza Estrów

Podział tłuszczy Szczególną grupę estrów stanowią tłuszcze. Tłuszcze to grupa związków zróżnicowanych zarówno pod względem budowy, jak i właściwości. Tłuszcze proste roślinne ciekłe zwierzęce stałe Rys.5 Podział tłuszczów prostych ze względu na stan skupienia. Rys.4 Podział tłuszczów prostych ze względu na pochodzenie.

Charakterystyka tłuszczy Większość tłuszczów nie ma zapachu, jest nierozpuszczalna w wodzie i rozpuszczalnikach polarnych oraz dobrze rozpuszczalna w rozpuszczalnikach niepolarnych. Wszystkie tłuszcze są lżejsze od wody. Rys. 6 Ogólny wzór strukturalny tłuszczu (triglicerydu)

Zastosowanie tłuszczy Tłuszcze roślinne, takie jak oliwa, olej słonecznikowy, są oczyszczane, utwardzane lub odwadniane, a następnie używane w przemyśle spożywczym, mydlarskim, włókienniczym i w lecznictwie.

Utwardzanie tłuszczy Utwardzanie tłuszczów polega na addycji wodoru do wiązań podwójnych występujących w resztach kwasowych tłuszczu nienasyconego, w obecności katalizatora niklowego. Metoda ta jest stosowana między innymi w procesie produkcji margaryny.

Mydła Sole metali alkalicznych, głównie sodu, magnezu, litu, potasu i wyższych kwasów tłuszczowych o 12-18 atomach węgla . Są związkami powierzchniowoczynn ymi.

Otrzymywanie mydła Mydła otrzymuje się w wyniku reakcji hydrolitycznego zmydlania trójglicerydów wodorotlenkami. Reakcja zachodzi szybciej w obecności niewielkich ilości etanolu. Koniec zmydlania stwierdza się, gdy mała próbka mydła rozpuszcza się w wodzie (brak śladów tłuszczu). Rys.7 Hydroliza tłuszczów (proces zmydlania)

Podział mydła Mydła sodowe magnezowe litowe potasowe wapniowe -stałe w temperaturze pokojowej -rozpuszczalne w wodzie -służą do produkcji mydła w kostkach -ciekłe w temperaturze pokojowej - produkuje się z nich szampony, płyny do kąpieli i mydła w płynie -pół-ciekłe w temperaturze pokojowej -słabo rozpuszczają się w wodzie -stosowane jako dodatki do litowych smarów - miękkie (maziste) -zwane mydłem szarym, -rozpuszczalne w wodzie -nierozpusz-czalne w wodzie, tworzą się najczęściej podczas reakcji mydła np. potasowego z chlorkiem wapnia Rys.7 Podział mydła

Zastosowanie mydła w lecznictwie Mydło lecznicze – biały lub żółty proszek, rozpuszczalny w wodzie i gorącym etanolu. Otrzymuje się je przez dodanie etanolu i roztworu wodorotlenku sodu do mieszaniny smalcu wieprzowego i oleju rzepakowego Mydło potasowe – mazista, żółtobrunatna, miękka, przeświecająca masa o charakterystycznym zapachu, Otrzymywane z oleju lnianego ogrzewanego z roztworem wodorotlenku potasu i etanolem

Woski Woski to estry kwasów karboksylowych o długich łańcuchach i alkoholi również o długich, prostych łańcuchach. Tłuszcze są estrami gliceryny i wyższych kwasów tłuszczowych

Bitrex Jako domieszka do denaturatu,czy spirytusu stosuje się ester Bitrex, jest to benzoesan denatonium i cechuje się bardzo gorzkim smakiem. Jest dodawany do różnych środków chemicznych w celu zniechęcenia ludzi do spożywania ich.

Detergenty Estry kwasu siarkowego(VI) i alkoholi o długich i nierozgałęzionych łańcuchach węglowych stosuje się często przy produkcji różnego rodzaju detergentów.

Estry i oleje silnikowe

Bibliografia http://www.ceramikabarbara.home.pl/sklep/woski.jpg http://pl.wikipedia.org/wiki/T%C5%82uszcze http://pl.wikipedia.org/wiki/Myd%C5%82a http://chemia.organiczna.webpark.pl/estry/estry.htm http://pl.wikipedia.org/wiki/Estry http://www.bryk.pl/teksty/liceum/chemia/chemia_organiczna/19331-estry_kwas%C3%B3w_karboksylowych.html Podręcznik „CHEMIA 2”,Stanisława Hejwowskia,Ryszard Marcinkowski,Justyna Staluszka

Dziękuję za uwagę. Paweł Wiejkut