Produkty o Chronionej Nazwie --Products of Designated Origin - WebQuest Dla klasy drugiej LO na zajęcia z innowacji pedagogicznej pt. „Edukacja dla Zrównoważonego Rozwoju” Czas na wykonanie: 4 tygodnie Autor: Lidia Szmelich
Wprowadzenie Jaka jest różnica między serem feta, a serem typu feta? Czy zgadzacie się, że należy chronić tradycyjne produkty spożywcze i surowce przed podróbkami i nieuczciwą konkurencją? Sprawdźmy, jak promuje się i chroni tradycyjną żywność w krajach Unii Europejskiej… W naszej szkole odbędzie się Dzień Europejski pod znakiem tradycyjnych produktów kulinarnych różnych krajów. Chcemy przybliżyć wszystkim uczniom najbardziej charakterystyczne potrawy Europy. Zapraszam w podróż kulinarną w poszukiwaniu produktów o chronionej nazwie.
Zadanie Waszym zadaniem będzie: 1. Stworzenie prezentacji multimedialnej na temat wybranego produktu, który, waszym zdaniem, powinien być kojarzony z danym krajem. Prezentacja powinna zawierać następujące treści: nazwa produktu i kraj jego pochodzenia, opis produktu i sposobu jego sporządzania, zdjęcie i zlokalizowanie na mapce dokładnego rejonu, gdzie jest wytwarzany. 2. Przedstawienie prezentacji na forum szkoły podczas Dnia Europejskiego.
Proces Będziecie pracować w grupach 3-4 osobowych. Wybierzcie lidera, który będzie koordynował pracą całej grupy. Wybierzcie jeden kraj europejski i jeden produkt o chronionej nazwie, pochodzący z tego kraju. Przy wyborze produktu kierujcie się jego popularnością i specyficznymi cechami, dzięki którym kojarzony jest on z danym krajem. Zapoznajcie się z informacjami dotyczącymi produktów o nazwie chronionej, znajdującymi się na podanych stronach w źródłach Skorzystajcie z propozycji krajów i produktów zamieszczonej w zasobach i źródłach. Prezentacja powinna liczyć 7-10 slajdów i być w atrakcyjnej formie. Do przedstawienia prezentacji zaangażujcie wszystkich członków grupy.
Lista krajów i wybranych produktów o chronionej nazwie: Zasoby & źródła http://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/list.html - Wyszukiwarka zarejestrowanych produktów na stronie Komisji Europejskiej http://pl.wikipedia.org/wiki/Oznaczenia_pochodzenia_geograficznego_produktów_rolnych_w_Unii_Europejskiej http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Produkty-zarejestrowane-jako-Chronione-Nazwy-Pochodzenia-Chronione-Oznaczenia-Geograficzne-oraz-Gwarantowa Lista krajów i wybranych produktów o chronionej nazwie: Włochy – sery (Mozzarella, Parmezan, Salva Cremasco, Gorgonzola), szynka z Parmy, Amatriciano, ocet balsamiczny z Modeny Wielka Brytania – ser Cheddar, pieróg konwalijski, danie z wieprzowiny Melton Mobray Grecja – ser Feta, oliwy, jagnięcina "Arnaki Elassonas, oliwki Prasines Elies Chalkidikis, fasola Vanilies Feneou Finlandia – ciasta kalakukko, karjalanpiirakka Hiszpania – Oliwa z oliwek Virgen Extra z Beana, wina z regionu Ribera del Deurro, szynka Serrano, szafran Holandia – sery (gouda, edamer), ziemniaki z Opperdoes Francja – sery (brie, roquefort, tomme), szynka z Bayonne, mirabelki, czarne oliwki z Nyons Austria – szynka i sery z Tyrolu, morele z Wachau Węgry - zimowe salami segedyńskie, chrzan z Hajdúság, papryka segedyńska, papryka z Kalocsy Polska – sery (oscypek, bryndza podhalańska, redykołka), fasola „Piękny Jaś” z Doliny Dunajca, podkarpacki miód spadziowy
wymagania rozszerzone Ewaluacja wymagania podstawowe (1 pkt.) wymagania pełne (2 pkt.) wymagania rozszerzone (3 pkt.) wartość merytoryczna treści dot. zadanego tematu częściowo odbiegają od stanu faktycznego, podane są w chaotyczny sposób treści dot. zadanego tematu są właściwe, wyczerpujące i uporządkowane treści dot. zadanego tematu są opracowane bardzo starannie i wykraczają poza podstawowe wymagania aspekty techniczne prezentacja ma poważne wady jeśli chodzi o wymogi techniczne prezentacja spełnia wszystkie podstawowe wymogi techniczne pod względem technicznym prezentacja jest bez najmniejszego zarzutu wrażenia estetyczne prezentacja jest mało interesująca, uboga w szczegóły prezentacja jest interesująca, w atrakcyjnej formie prezentacja jest niezwykle interesująca, bogata w różnorakie aspekty, widać wyjątkową dbałość o szczegóły oryginalność w prezentacji są powielane cudze pomysły, informacje są jedynie odtworzone ze źródeł w prezentacji są wykorzystywane własne pomysły oraz te pochodzące z dostępnych źródeł; dostrzega się umiejętność przetwarzania odszukanych informacji prezentacja jest bardzo nowatorska i wyraźnie widać kreatywność w podchodzeniu do tematu prezentacja ustna prezentacja nie jest dobrze zorganizowana, występują błędy językowe i potknięcia w wymowie; komunikacja niewerbalna niespójna z werbalną prezentacja jest dobrze zorganizowana, poprawna pod względem językowym i wymowy; stosowna komunikacja niewerbalna prezentacja jest wyjątkowo dobrze zaplanowana, idealna pod względem językowym; umiejętnie wzmocniona przekazem niewerbalnym współpraca w grupie grupa jest słabo zaangażowana, nie wszyscy współpracują wszyscy uczniowie byli zaangażowani, lecz nierównomiernie lub preferowali pracę indywidualną bardzo dobra współpraca wszystkich członków na każdym etapie wykonywania zadań
Ewaluacja – c.d. SKALA OCEN: 18 – 16 celujący 15 – 13 bardzo dobry 9 – 7 dostateczny 6 – 4 dopuszczający 3 – 0 niedostateczny
Konkluzja Gratuluję wszystkim, którzy pomyślnie zrealizowali ten WebQuest. Mam nadzieję, że była to dla was pasjonująca przygoda, dzięki której zgłębiliście swoją wiedzę na temat tradycyjnych produktów różnych krajów. Teraz z większą świadomością możecie sięgać po te produkty i na ich temat się wypowiadać (wy i wasi koledzy ze szkoły). Być może kiedyś sami będziecie postulować o umieszczenie jakiegoś artykułu spożywczego na unijnej liście produktów o chronionej nazwie…
Przewodnik dla nauczyciela Niniejszy WebQuest jest idealny dla młodzieży licealnej. Może być z wielkim powodzeniem realizowany w języku angielskim, gdyż więcej informacji można znaleźć na stronach anglojęzycznych, np. http://ec.europa.eu/agriculture/quality/schemes/index_en.htm http://en.wikipedia.org/wiki/Geographical_indications_and_traditional_specialities_(EU) http://www.spain.info/en/reportajes/productos_con_denominacion_de_origen_de_lo_bueno_lo_mejor.html http://www.flickr.com/groups/823145@N21/ http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_French_cheeses