Produkty o Chronionej Nazwie --Products of Designated Origin -

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Krajowe doświadczenia w ochronie oznaczeń graficznych
Advertisements

Portal EURES – jak wyszukiwać oferty pracy? Wojewódzki Urząd Pracy w Katowicach 2008r.
Hit reklamowy … WebQuest dla klasy pierwszej gimnazjum
Przykładowe formy oceny projektu oraz kontraktu z uczniami
TEMAT: ŚWIĘTA WIELKANOCNE WebQuest skierowany jest dla uczniów klasy V Szkoły Podstawowej w Pielgrzymowicach. Stworzony został przez bibliotekarza i.
WEBQUEST COMENIUS Eco & Art POZNAJ INNYCH UCZESTNIKÓW PROGRAMU.
COMENIUS CREATIVE BRAINS POZNAJ INNYCH UCZESTNIKÓW PROGRAMU.
ENGLISH AROUND THE WORLD
W poszukiwaniu ewolucji…
Co słychać Panie Darwinie?
Od pierwszego krzyku do …
Jak cało i zdrowo przyszedłem na świat
Pasożyty wokół nas Kozieł Mirosława.
Segregacja to rewelacja WebQuest dla uczniów gimnazjum
ANNE FRANK WebQuest dla uczniów klasy III gimnazjum
Rośliny - nie tylko tlen i ozdoba
Budowa atomu Katarzyna Chojnacka.
Produkty regionalne i tradycyjne
Moja wymarzona podróż po Europie
2009- Rok Wojciecha Korfantego Polskiego przywódcy narodowego Górnego Śląska Strona GłównaStrona Główna/Wstęp/Zadanie/Procedura/Źródła/Ewaluacja/KonkluzjaWstępZadanieProceduraŹródłaEwaluacjaKonkluzja.
Ten WebQuest przeznaczony jest dla uczniów klas VI szkoły podstawowej
IWONA SOKOŁOWSKA-DZIUK KURS BELFER ON LINE
Być może, że już za chwilę staniesz przed życiową decyzją kupna lub budowy swojego własnego M. Ale gdzie?!! Wieś czy miasto, spokój czy hałas, nuda.
Webquest dla członków Klubu SAS MAPA WYBRANEGO OBSZARU BESKIDU ŚLĄSKIEGO MAPA WYBRANEGO OBSZARU BESKIDU ŚLĄSKIEGO.
WebQuest Tropem Pluszowego Misia A. Schneefuhs W. Koczubik.
Zainicjowany przez prof. Łucję Rogowską Realizowany w ramach programu Comenius w latach Partnerzy znalezienie w trakcie stażu kontaktowego.
WALORY TURYSTYCZNE POLSKI
Wprowadzenie Zadanie Proces Źródła Ewaluacja Konkluzja Podręcznik dla nauczyciela Opracowanie.
Technologia informacyjna
W 2009 roku będziemy obchodzić 70 rocznicę śmierci Wojciecha Korfantego. Dla uczczenia wielkiego syna Śląskiej Ziemi podjęto wiele działań. Jednym z nich.
WebQuest Zajęcia Techniczne Wielościany foremne
Kuchnia Śródziemnomorska
ODNAWIALNE ŹRÓDŁA ENERGII
WebQuest dla klasy III szkoły podstawowej Wędrówka po Będzinie
Polskie Parki Narodowe autor: Izabela Lara
Publikacja jest współfinansowana przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Prezentacja jest dystrybuowana bezpłatnie Projekt.
Dla uczniów bardzo ważna jest otwarta komunikacja z wychowawcami, nauczycielami i dyrektorami. Stworzenie atmosfery sprzyjającej otwartej komunikacji może.
Międzynarodowa współpraca kół chemicznych
Webquest Wojciech Korfanty
Wiem, co jem?! Webquest dla uczniów klasy VI szkoły podstawowej
„Ja wiem, ty wiesz, ale czy oni wiedzą, że mamy rezerwat?!”
ODNAWIALNE ŹRÓDŁA ENERGII
Znaczenie produktów zbożowych
Świat wierszy Jana Brzechwy
Zabytki Berlina Sehenswürdigkeiten in Berlin
WebQuest Jestem ptakiem
WebQuest Król Maciuś I miał na imię Janusz
Projekt współfinansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych „Dobre, bo (mało)polskie. Jakie korzyści odnoszą Polacy i Małopolanie.
HISTORIA POLSKI W LEGENDACH
Webquest Rośliny - nie tylko tlen i ozdoba „Więcej pokarmów roślinnych dla zdrowia, lepsze naturalne produkty roślinne na co dzień”
Szkoła z klasą 2.0 Kodeks 2.0.
SZKOŁA Z KLASĄ 2.0 Spotkanie otwierające. SZKOŁA Z KLASĄ 2.0 Serdecznie witam Was w kolejnej – trzeciej już – edycji programu Szkoła z klasą 2.0. W tym.
ODNAWIALNE ŹRÓDŁA ENERGII
Grodziec jakiego nie znacie Projekt edukacyjny klas III gimnazjum w Miejskim Zespole Szkół nr 3 Będzin.
„CZY WIESZ CO JESZ ?” WebQuest dla uczniów szkoły ponadgimnazjalnej autor: Gabriela Gurgul Edukacja zdrowotna w ramach wychowania fizycznego.
Kształtowanie produktu na rynku UE A.M. Zarzycka.
Web Quest dla uczniów klasy drugiej gimnazjum przygotowała: Marlena Partyka – Koperek.
PRZYKŁADY WEBQUESTÓW DLA KLAS I – III SZKOŁY PODSTAWOWEJ „Cztery pory roku” Projekt „Razem i osobno” Stowarzyszenie Nauczycieli Edukacji Początkowej Projekt.
PRZYKŁADY WEBQUESTÓW DLA KLAS I – III SZKOŁY PODSTAWOWEJ „Cztery pory roku” Projekt „Razem i osobno” Stowarzyszenie Nauczycieli Edukacji Początkowej Projekt.
PRZYKŁADY WEBQUESTÓW DLA KLAS I – III SZKOŁY PODSTAWOWEJ „Cztery pory roku” Projekt „Razem i osobno” Stowarzyszenie Nauczycieli Edukacji Początkowej Projekt.
WebQuest Barbara Skoczewska. Spis treści Wprowadzenie Zadanie Proces Źródła Ewaluacja Konkluzja Podręcznik dla nauczyciela.
O S I Ą G N I Ę C I A C Z Ł O W I E K A. Faza I - PRZYGOTOWANIE ( 1 godzina) Głównymi celami projektu jest: Zrozumienie znaczenia odkryć i badań geograficznych.
WEBQUEST JAKO METODA Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Modelowy program praktyk podnoszący jakość.
prezentacji multimedialnej na konkurs „Tajemniczy świat Bałtyku”
„InnoGastro - Innovative Approach to Gastronomy in Vocational Schools"
PRZEDMIOTOWY SYSTEM OCENIANIA
WYPRAWY PO PRZYPRAWY Barbara Świątek.
Wojny Rzeczpospolitej w I połowie xVII wieku
WebQuest Legendy Głogowa Dla klasy V szkoły podstawowej zaprojektowany przez Joannę Pytel, Marzenę Rokaszewicz
KOMÓRKA Web Quest przeznaczony jest dla uczniów gimnazjów. Jego celem jest zwiększenie zainteresowania uczniów biologią i pozyskiwaniem nowych informacji.
Zapis prezentacji:

Produkty o Chronionej Nazwie --Products of Designated Origin - WebQuest Dla klasy drugiej LO na zajęcia z innowacji pedagogicznej pt. „Edukacja dla Zrównoważonego Rozwoju” Czas na wykonanie: 4 tygodnie Autor: Lidia Szmelich

Wprowadzenie Jaka jest różnica między serem feta, a serem typu feta? Czy zgadzacie się, że należy chronić tradycyjne produkty spożywcze i surowce przed podróbkami i nieuczciwą konkurencją? Sprawdźmy, jak promuje się i chroni tradycyjną żywność w krajach Unii Europejskiej… W naszej szkole odbędzie się Dzień Europejski pod znakiem tradycyjnych produktów kulinarnych różnych krajów. Chcemy przybliżyć wszystkim uczniom najbardziej charakterystyczne potrawy Europy. Zapraszam w podróż kulinarną w poszukiwaniu produktów o chronionej nazwie.

Zadanie Waszym zadaniem będzie: 1. Stworzenie prezentacji multimedialnej na temat wybranego produktu, który, waszym zdaniem, powinien być kojarzony z danym krajem. Prezentacja powinna zawierać następujące treści: nazwa produktu i kraj jego pochodzenia, opis produktu i sposobu jego sporządzania, zdjęcie i zlokalizowanie na mapce dokładnego rejonu, gdzie jest wytwarzany. 2. Przedstawienie prezentacji na forum szkoły podczas Dnia Europejskiego.

Proces Będziecie pracować w grupach 3-4 osobowych. Wybierzcie lidera, który będzie koordynował pracą całej grupy. Wybierzcie jeden kraj europejski i jeden produkt o chronionej nazwie, pochodzący z tego kraju. Przy wyborze produktu kierujcie się jego popularnością i specyficznymi cechami, dzięki którym kojarzony jest on z danym krajem. Zapoznajcie się z informacjami dotyczącymi produktów o nazwie chronionej, znajdującymi się na podanych stronach w źródłach Skorzystajcie z propozycji krajów i produktów zamieszczonej w zasobach i źródłach. Prezentacja powinna liczyć 7-10 slajdów i być w atrakcyjnej formie. Do przedstawienia prezentacji zaangażujcie wszystkich członków grupy.

Lista krajów i wybranych produktów o chronionej nazwie: Zasoby & źródła http://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/list.html - Wyszukiwarka zarejestrowanych produktów na stronie Komisji Europejskiej http://pl.wikipedia.org/wiki/Oznaczenia_pochodzenia_geograficznego_produktów_rolnych_w_Unii_Europejskiej http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Produkty-zarejestrowane-jako-Chronione-Nazwy-Pochodzenia-Chronione-Oznaczenia-Geograficzne-oraz-Gwarantowa Lista krajów i wybranych produktów o chronionej nazwie: Włochy – sery (Mozzarella, Parmezan, Salva Cremasco, Gorgonzola), szynka z Parmy, Amatriciano, ocet balsamiczny z Modeny Wielka Brytania – ser Cheddar, pieróg konwalijski, danie z wieprzowiny Melton Mobray Grecja – ser Feta, oliwy, jagnięcina "Arnaki Elassonas, oliwki Prasines Elies Chalkidikis, fasola Vanilies Feneou Finlandia – ciasta kalakukko, karjalanpiirakka Hiszpania – Oliwa z oliwek Virgen Extra z Beana, wina z regionu Ribera del Deurro, szynka Serrano, szafran Holandia – sery (gouda, edamer), ziemniaki z Opperdoes Francja – sery (brie, roquefort, tomme), szynka z Bayonne, mirabelki, czarne oliwki z Nyons Austria – szynka i sery z Tyrolu, morele z Wachau Węgry - zimowe salami segedyńskie, chrzan z Hajdúság, papryka segedyńska, papryka z Kalocsy Polska – sery (oscypek, bryndza podhalańska, redykołka), fasola „Piękny Jaś” z Doliny Dunajca, podkarpacki miód spadziowy

wymagania rozszerzone Ewaluacja wymagania podstawowe (1 pkt.) wymagania pełne (2 pkt.) wymagania rozszerzone (3 pkt.) wartość merytoryczna treści dot. zadanego tematu częściowo odbiegają od stanu faktycznego, podane są w chaotyczny sposób treści dot. zadanego tematu są właściwe, wyczerpujące i uporządkowane treści dot. zadanego tematu są opracowane bardzo starannie i wykraczają poza podstawowe wymagania aspekty techniczne prezentacja ma poważne wady jeśli chodzi o wymogi techniczne prezentacja spełnia wszystkie podstawowe wymogi techniczne pod względem technicznym prezentacja jest bez najmniejszego zarzutu wrażenia estetyczne prezentacja jest mało interesująca, uboga w szczegóły prezentacja jest interesująca, w atrakcyjnej formie prezentacja jest niezwykle interesująca, bogata w różnorakie aspekty, widać wyjątkową dbałość o szczegóły oryginalność w prezentacji są powielane cudze pomysły, informacje są jedynie odtworzone ze źródeł w prezentacji są wykorzystywane własne pomysły oraz te pochodzące z dostępnych źródeł; dostrzega się umiejętność przetwarzania odszukanych informacji prezentacja jest bardzo nowatorska i wyraźnie widać kreatywność w podchodzeniu do tematu prezentacja ustna prezentacja nie jest dobrze zorganizowana, występują błędy językowe i potknięcia w wymowie; komunikacja niewerbalna niespójna z werbalną prezentacja jest dobrze zorganizowana, poprawna pod względem językowym i wymowy; stosowna komunikacja niewerbalna prezentacja jest wyjątkowo dobrze zaplanowana, idealna pod względem językowym; umiejętnie wzmocniona przekazem niewerbalnym współpraca w grupie grupa jest słabo zaangażowana, nie wszyscy współpracują wszyscy uczniowie byli zaangażowani, lecz nierównomiernie lub preferowali pracę indywidualną bardzo dobra współpraca wszystkich członków na każdym etapie wykonywania zadań

Ewaluacja – c.d. SKALA OCEN: 18 – 16 celujący 15 – 13 bardzo dobry 9 – 7 dostateczny 6 – 4 dopuszczający 3 – 0 niedostateczny

Konkluzja Gratuluję wszystkim, którzy pomyślnie zrealizowali ten WebQuest. Mam nadzieję, że była to dla was pasjonująca przygoda, dzięki której zgłębiliście swoją wiedzę na temat tradycyjnych produktów różnych krajów. Teraz z większą świadomością możecie sięgać po te produkty i na ich temat się wypowiadać (wy i wasi koledzy ze szkoły). Być może kiedyś sami będziecie postulować o umieszczenie jakiegoś artykułu spożywczego na unijnej liście produktów o chronionej nazwie…

Przewodnik dla nauczyciela Niniejszy WebQuest jest idealny dla młodzieży licealnej. Może być z wielkim powodzeniem realizowany w języku angielskim, gdyż więcej informacji można znaleźć na stronach anglojęzycznych, np. http://ec.europa.eu/agriculture/quality/schemes/index_en.htm http://en.wikipedia.org/wiki/Geographical_indications_and_traditional_specialities_(EU) http://www.spain.info/en/reportajes/productos_con_denominacion_de_origen_de_lo_bueno_lo_mejor.html http://www.flickr.com/groups/823145@N21/ http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_French_cheeses