Charakterystyka rynku i możliwości zwiększenia sprzedaży polskich produktów spożywczych do Irlandii Spotkanie z polskimi przedsiębiorcami biorącymi udział.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ROLNICTWO I GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
Advertisements

Mazowieckie rolnictwo eksportem stoi - nadzór służb wojewody.
Stan polskiej gospodarki żywnościowej po wejściu do Unii Europejskiej
„Konkurencyjność polskich producentów żywności po wejściu do UE” Iwona Szczepaniak grudzień 2005, Warszawa.
„Nowe prawo UE – znakowanie żywności”
GO CHINA! GO AFRICA! Ministerstwo Gospodarki
Charakterystyka branży By Tomasz Kospin, Piotr Krogulski
Zagrożenie fałszywymi środkami ochrony roślin
Fairtrade – dynamiczny rynek
Analizy marketingowe – analizy odbiorców.
Zagrożenia dla polskiego handlu
Unia Europejska Oparta na trzech filarach I filar-gospodarczy
Wyniki badań grona spożywczego na Podkarpaciu Charakterystyka potencjału województwa Zarys analizy materiału empirycznego.
Światowe doświadczenia w klasteringu w branży spożywczej Wojciech Pander CASE-Doradcy Sp. z o.o.
Rynek mięsny na przykładzie sektora wieprzowego
Rynek mięsny na przykładzie sektora wieprzowego
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO – SPOŻYWCZYM NA PRZYKŁADZIE
ANALIZA EKONOMICZNA PIWOSZ Sp. z o.o..
Lublin 4 sierpnia : rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 lipca 2011 r. § 3: rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Czym się zajmujemy? Produkcja szerokiej gamy przetworów owocowo-warzywnych Dystrybucja Export -import.
Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce,
Zagadnienia materiałowo-surowcowe w produkcji mebli w Polsce Maciej Formanowicz, Marek Adamowicz, Tomasz Wiktorski Międzynarodowa konferencja Rynek drewna.
GLOBALNA WIOSKA rybacka
Ferma organiczna w Cotton Ferma prowadzi działalność edukacyjną dla dzieci upośledzonych i w normie rozwojowej Ferma sprzedaje swoje płody rolne.
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
MINISTRY OF AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT POROZUMIENIE w Radzie UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa z 25 czerwca 2013 r. WPR na lata 2014 – 2020.
Wszystko co musisz wiedzieć o marnowaniu jedzenia!
Inwestycja w NetBrokers. Historia 18 stycznia 2000powołanie spółki marzec 2000 do grona udziałowców dołącza ComArch SA 1 czerwca 2000uruchomienie programu.
Chów i hodowla zwierząt
Rola etykiety jako źródło informacji o produkcie.
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
Produkt Krajowy Brutto PKB:
Warmia i Mazury.
Slajd okładki – używać jako slajdu otwierającego spotkanie
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
(zboża, owoce, mięso i mleko) oraz podstawy sprzedaży bezpośredniej”
Dr hab. inż. Jerzy Cieślik Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
I - 1 „Zmieniamy Polski Przemysł” RYNEK DYSTRYBUCJI STALI Katowice, 21listopada 2005 r.
Program warsztatów w Leśnicy
Dzień informacyjny w zakresie zarządzania zasobami/surowcami Ocena potencjału energetycznego województwa świętokrzyskiego – możliwości wykorzystania zasobów.
Supermarkety i dyskonty
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Tworzenie grup i organizacji producentów (M09)
TECHNOLOGIA OWOCÓW I WARZYW
Formalno prawne wymogi sprzedaży bezpośredniej
KATEGORIA: Zak ł ady rolne Informacja nt. laureatów Konkursu Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2015.
Handel w polskiej polityce przemysłowej DR M A FALIŃSKI.
POTENCJALNE SKUTKI TTIP DLA POLSKIEGO EKSPORTU DO USA NA TLE KRAJÓW EUROPY ŚRODKOWOWSCHODNIEJ BOŻENA PERA.
BALTIC MASTER ® Firma BALTIC MASTER istnieje od 1993 roku, siedzibą firmy jest Wilno na Litwie a my mamy przyjemność reprezentować oddział w Polsce. BALTIC.
British Polish Chamber of Commerce Usługa wsparcia polskich producentów Usługa Eksportowa – BPCC Export Marta Smolarek Konsultant ds. eksportu Brytyjsko.
Polish Information and Foreign Investment Agency PL Warsaw, 12 Bagatela Street, phone: (+48 22) , fax: (+48 22) ;
„ Sprzedaż bezpośrednia produktów z gospodarstw rolnych” Aneta Klusek główny specjalista Departament Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii MINSTERSTWO.
1 „Konkurencyjność polskich producentów żywności” Iwona Szczepaniak 19 maja 2006.
1 Janusz Rowiński Wspólna Polityka Rolna Wykłady w Wyższej Szkole Przedsiębiorczości i Zarządzania im Leona Koźmińskiego (9 marca – 22 czerwca.
Założenia – BMC#1 Busin ess Mod el Canv as #1 Kluczowe partnerstwa Główne działaniaWartość Relacje z klientamiKlienci Dostawcy mięsaProdukcja Reklamy.
Zainwestuj w Lubuskiem Elżbieta Anna Polak Marszałek Województwa Lubuskiego.
Działanie 1.2. „Ułatwianie startu młodym rolnikom”
Wstępna prognoza zbiorów owoców w 2006 roku. Tab. 1. Zbiory owoców w Polsce w tys. ton Gatunek prognoza Jabłka Wiśnie
O Firmie Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu istnieje od Specjalizujemy się w produkcji serów dojrzewających serów typu szwajcarsko - holenderskiego,
Sylwia Kanak Marcin Janusek klasa II c
WYNIKI BRANŻOWE.
Napływ inwestycji w 2016 roku oraz perspektywy na rok w statystykach PAIiH SA
Wprowadzenie do dyskusji panelowej: Konkurencja i współpraca w łańcuchach dostaw żywności na rynku wewnętrznym UE i na rynkach krajów trzecich Forum.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
PUBLICZNA SZKOŁA PODSTAWOWA W ZACHORZOWIE
Opracowano na danych Polskiego FADN
Sprawiedliwy Handel Jakub Rok Grupa eFTe Warszawa.
Zapis prezentacji:

Charakterystyka rynku i możliwości zwiększenia sprzedaży polskich produktów spożywczych do Irlandii Spotkanie z polskimi przedsiębiorcami biorącymi udział w wystawie Food & Hospitality Ireland Dublin, Wydział Promocji Handlu i Inwestycji Ambasady RP w Dublinie

Ogólne informacje nt. sektora rolno-spożywczego w Irlandii W sektorze bezpośrednie zatrudnienie znajduje 160 tys. osób, a licząc miejsca pracy pośrednio z nim związane tys. osób Sektor przyczynia się do wytworzenia 8% PKB Irlandii Obroty handlowe w Irlandii związane z sektorem rolno- spożywczym osiągają rocznie poziom 24 mld EUR

Ogólne informacje nt. sektora cd… W 2013 r. irlandzki eksport produktów spożywczych wyniósł prawie 10 mld EUR (wzrost o 9%) Główni odbiorcy eksportu: Zjednoczone Królestwo (42%), inne kraje europejskie (32%), pozostałe (26%)

Ogólne informacje nt. sektora cd… Struktura eksportu towarów rolno-spożywczych w 2013 r. Produkty mleczarskie3,0 mld EUR, +15%, udział 30% Wołowina 2,1 mld EUR, +10%, udział 21% Żywność przetworzona 1,6 mld EUR, +15%, udział 17% Napoje 1,3 mld EUR, -1,0%, udział 13% Wieprzowina 0,5 mld EUR, +3,0%, udział 6% Ryby i owoce morza0,5 mld EUR, -3,0%, udział 5% Warzywa i owoce, zboża0,2 mld EUR, -1,0%, udział 2% Drób 0,2 mld EUR, +4,0%, udział 2% Żywe zwierzęta 0,2 mld EUR, +11%, udział 2% Owce i mięso z owiec 0,2 mld EUR, +4,0%, udział 2%

Ogólne informacje nt. sektora cd… Jest jednym z największych w Europie eksporterów produktów mleczarskich, wołowiny i mięsa owczego. Jest największym w Europie eksporterem mleka w proszku dla niemowląt (zaspokaja 15% światowego zapotrzebowania) Eksportuje ponad 80% rodzimej produkcji mięsa wołowego i produktów mleczarskich Jest największym dostawcą produktów spożywczych do Zjednoczonego Królestwa Dostarcza wołowinę do ponad 70 sieci handlowych w całej Europie Eksportuje ponad połowę krajowej produkcji mięsa wieprzowego do ponad 60 krajów na całym świecie Irlandia

Hodowla bydła i produkcja wołowiny W 2013 r. pogłowie bydła w Irlandii wyniosło 6,9 mln sztuk (wzrost o 2%) Główną paszę dla bydła w Irlandii stanowi trawa Produkcja mięsa wołowego w 2013 r. wyniosła 518 tys. ton W 2013 r. producenci irlandzcy eksportowali około 466 tys. ton mięsa wołowego o wartości 2,1 mld EUR W 2013 r. wyeksportowano z Irlandii 209 tys. sztuk bydła żywego wartego około 240 mln EUR.

Owce i mięso z owiec W 2013 r. pogłowie owiec w Irlandii spadło o 2% do 5,1 mln sztuk W 2013 r. irlandzki eksport mięsa owczego wyniósł około 45 tys. ton o wartości 220 mln EUR W 2013 r. głównymi odbiorcami irlandzkiego mięsa owczego były: Francja (41%) i Zjednoczone Królestwo (22%)

Hodowla trzody chlewnej i produkcja wieprzowiny W 2013 r. pogłowie trzody chlewnej w Irlandii wyniosło około 1,6 mln sztuk W 2013 r. irlandzki eksport wieprzowiny wyniósł około 185 tys. ton o wartości 525 mln EUR W 2013 r. głównymi odbiorcami irlandzkiego mięsa wieprzowego były: Zjednoczone Królestwo (44%), inne kraje europejskie (20%)

Produkty mleczarskie W 2013 r. produkcja mleka osiągnęła poziom 5,8 mld litrów, a do 2020 r. ma wzrosnąć o 50% 480 mln litrów zostało skonsumowane w postaci płynnego mleka w 2013 r. wyprodukowano 152 tys. ton masła i 185 tys. ton sera żółtego W 2013 r. irlandzki eksport produktów mleczarskich wzrósł o około 15% do poziomu 3 mld EUR

Gospodarstwa rolne w Irlandii W Irlandii istnieje około 139,9 tys. rodzinnych gospodarstw rolnych o średniej wielkości 32,7 hektara Całkowity obszar Irlandii wynosi 6,9 mln hektarów z czego 4,5 mln ha jest użytkowanych w rolnictwie Prawie 81% obszarów rolnych w Irlandii (3,67 mln ha) stanowią pastwiska i łąki, 11% stanowią nieużytki rolne (0,48 mln ha), a 8% to pola uprawne, sady i ogrodnictwo (0,38 mln ha).

Import produktów rolno- spożywczych do Irlandii w 2013 r. Irlandia importowała produkty rolno-spożywcze i napoje na wartość 6,9 mld EUR Owoce i warzywa mln EUR Zboża i preparaty zbożowe mln EUR Pasze dla zwierząt 898 mln EUR Mięso i wyroby mięsne 806 mln EUR Napoje 725 mln EUR Produkty mleczarskie i jaja 645 mln EUR

12 Polski eksport produktów rolno- spożywczych do Irlandii Drugim najważniejszym rynkiem zbytu kukurydzy Czwartym najważniejszym rynkiem zbytu jęczmienia i makuchów Szóstym rynkiem zbytu „polskiego” piwa Siódmym rynkiem zbytu wędlin Irlandia jest dla Polski

Polski eksport do Irlandii cd… L.P.Dział CNWartość w mln EUR 3Kukurydza (1005)24,7 6Mięso z drobiu (0207)18,3 7Makuchy (2306)17,3 9Pozostałe mięso (1602)10,5 11Jęczmień (1003)9,9 12Przetwory spożywcze (2106)9,2 13Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa (1601)8,5 14Piwo (2203)8,1 16Pszenica i meslin (1001)7,9 21Wyroby piekarnicze i cukiernicze (1905)6,4

14 Polski eksport do Irlandii cd… Nasze atuty: Polskie towary cieszą się zainteresowaniem w Irlandii ze względu na: tys. polskich konsumentów w Irlandii - Wysoką jakość - Terminowość dostaw - Konkurencyjną cenę

15 Polski eksport do Irlandii cd… Trudności w rozwoju sprzedaży: Adresowanie oferty tylko do konsumentów Europy Środkowo-Wschodniej Brak odpowiedniego oznaczenia na opakowaniach Silna konkurencja/ wielkość rynku Nasilone kampanie medialne zachęcające do kupowania tylko miejscowych produktów Afera z mięsem końskim

16 Zasady etykietowania żywności Etykieta musi zawierać: - Nazwę pod którą produkt jest sprzedawany - Listę składników i informację o ew. alergenach - Ilość poszczególnych składników - Zawartość netto - Datę przydatności do spożycia - Wskazówki dot. warunków przechowywania - Nazwę i adres producenta - Kraj pochodzenia - Instrukcję użycia - Deklarację dot. zawartości alkoholu

Kanały dystrybucji produktów spożywczych w Irlandii Sklepy i hurtownie z polską żywnością Dystrybutorzy żywności Kawiarnie Restauracje typu fast-food Restauracje tradycyjne Firmy cateringowe Hotele Firmy związane z turystyką Służba zdrowia Dostawy dla instytucji rządowych

Sieci spożywcze w Irlandii Supermarkety: - Tesco Ireland (142 sklepy) - Dunnes Stores (155 sklepów) - SuperValu (193 sklepy) - Lidl (170 sklepów) - Aldi (90 sklepów) - Marks and Spencer (15 sklepów) / Simply Food Małe sklepy: - Centra (450 sklepów) - SPAR / Eurospar (450 sklepów) - Mace (240 sklepów) - Londis / Londis Plus (350 sklepów) - Costcutter (120 sklepów) - Gala (200 sklepów)

Ważne instytucje i organizacje sektora w Irlandii Bord BiaFood and Drink Industry IrelandDepartment of Agriculture, Food and the MarineFood Safety Authority of Ireland

Ważne imprezy targowe, festyny rolno-spożywcze w Irlandii

Ważne imprezy… Food and Hospitality Ireland - wystawa sektora spożywczego Data: września 2014 r. Miejsce: Citywest Hotel Organizator: Fresh Montgomery Ltd National Ploughing Championships – festyn wyrobów i maszyn sektora rolno-spożywczego Data: września 2014 r. Miejsce: Ratheniska, Stradbally, Co. Laois Organizator: National Ploughing Association Catex – wystawa sektora gastronomicznego Data: lutego 2015 r. Miejsce: RDS Dublin Organizator: Event Haus FoodIEs Expo – wystawa sektora spożywczego Data: luty 2015 r. Miejsce: Limerick Organizator: Cater Care Taste of Dublin - festyn kulinarny Data: czerwiec 2015 r. Miejsce: Dublin, Iveagh Gardens Organizator: Taste of Dublin Ltd

Trade and Investment Promotion Section Embassy of Poland