To praktyczne zalecenia zestawienia porcji żywieniowych produktów spożywczych w codziennej, zrównoważonej diecie.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jan Brzechwa „Na straganie”
Advertisements

Warzywa wiosenne ^^.
Zasady zdrowego żywienia
Co to znaczy zdrowo się odżywiać?
W KTÓRĄ STRONE ZMIERZASZ,
DIETETYKA.
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Znaczenie mleka i produktów mlecznych w diecie dzieci i młodzieży opracowanie mgr Aleksandra Cichocka prezentacja dr Lucyna Pachocka Instytut Żywności.
Składniki odżywcze.
1.31.Zasady prawidłowego odżywiania się. Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
Składnik odżywczy Wartość odżywcza Kaloria [cal] Lub Kilokaloria[kcal] Przykadowa wartość odżycza kinder bueno Piramida zdrowego Żywienia* GDA.
Agnieszka Ostachowska-Gąsior, Jacek Kwiatkowski
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
PRAWIDŁOWE ODŻYWIANIE RUCH WYPOCZYNEK CZYNNY I BIERNY HIGIENA OSOBISTA BRAK NAŁOGÓW RADOŚĆ,ZADOWOLENIE, RADZENIE SOBIE ZE STRESEM ZDROWY STYL ŻYCIA.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zasady racjonalnego żywienia, normy żywienia i zalecane racje pokarmowe na przykładzie dzieci w wieku szkolnym.
Martyna Furtak kl. 1 TT. Według art. 3 ustawy z dnia 22 czerwca 2001 r. o organizmach genetycznie zmodyfikowanych GMO to organizm inny niż organizm człowieka,
Żywność ekologiczna określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Zasady zdrowego odżywiania. Różnice w odżywianiu dzieci, a ludzi starszych. Rola rodziny w żywieniu człowieka. Monika Zwijacz uczestniczka studiów doktorancki.
Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego Departament Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem Oddział Wielofunkcyjnego Rozwoju Wsi i Żywności Wysokiej.
Wyk. Karolina Zarzycka Kl. ITE. Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, którejsposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu.
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
Magdalena Mikoda Iga Dąbrowska kl. II C. Żywność pochodząca z upraw, gdzie nie używa się środków chemicznych bądź używa w niewielkiej ilości.
CZAS NA ZDROWIE.
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Nowa polityka promocyjna UE Konsultacje założeń Rocznego Programu Prac na rok 2017.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Zasady zdrowego odzywiania. Zachowanie równowagi kwasowo - zasadowej organizmu Równowaga kwasowo - zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty.
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Fast Food Agata Nikonowicz i Aleksandra Bartkowiak.
Trendy rynkowe Wolne rodniki Stres oksydacyjny Przeciwutleniacze Suplementacja.
ODDZIAŁYWANIE EKOLOGICZNEGO I INTEGROWANEGO SYSTEMU UPRAWY NA ZAWARTOŚĆ ŻELAZA, CYNKU I MANGANU W BULWACH ZIEMNIAKA 1Barbara Sawicka, 2Piotr Barbaś 1Pracowania.
NIECH ZDROWIE ZAGOŚCI, W NASZEJ SPOŁECZNOŚCI!
Zdrowa kanapka.
Ankieta dotycząca sposobu żywienia i aktywności fizycznej – raport.
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
BĄDŹ ODPORNY BĄDŹ ZDROWY
Wartości odżywcze ziemniaka i jego wykorzystanie w diecie
Zasady zdrowego żywienia
Kanapki w naszej szkole
Szkoła Podstawowa nr 2 im. gen
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dżus-wyciskane soki substancje odżywcze zawarte w sokach ze świeżo wyciśniętych owoców organizm wchłania wciągu 15 minut co sprawia, że wypicie codziennie.
Trzymaj formę! Karolina Pająk.
Mirosław Maliszewski -Prezes Związku Sadowników RP
Zasady zdrowego odżywiania
Fast Food szybkie jedzenie Fast Food.
Funkcja – definicja i przykłady
Wartości odżywcze orzechów.
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
Odżywiaj się zdrowo 1.
Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna
Różne oblicza cukru.
Kryteria wyboru żywności
Szkoła promująca zdrowie
Warzywa Magdalena Regulska Kamil Zawadzki Łukasz Kędziński.
Prezentacja pt. Wyeliminować głód, osiągnąć bezpieczeństwo żywnościowe i lepsze odżywanie i promować zrównoważone rolnictwo.
Myśl ekologicznie Żyj fantastycznie.
Warsztaty Żywieniowe Temat: Zasady żywienia młodzieży aktywnej
Zapis prezentacji:

To praktyczne zalecenia zestawienia porcji żywieniowych produktów spożywczych w codziennej, zrównoważonej diecie

Żywność ekologiczna – określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów. rolnictwa ekologicznegonawozów sztucznychpestycydów

Fast food Zwykle posiada ono wysoką wartość kaloryczną – zawiera dużą ilość tłuszczów i węglowodanów, przy równoczesnym niedoborze cennych dla organizmu substancji – błonnika, witamin i minerałów.

cukierki czekoladę ciastka wafelki batony galaretki

Brukiew Burak liściowy Burak zwyczajny Jarmuż Kalarepa Kapusta Kapusta brukselska Pasternak zwyczajny Pietruszka Por Rzepa Seler

Wykonała uczennica klasy VI Oliwia Kosińska Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Lubojnie