ZDROWIE I JEGO ASPEKTY PRZYCZYNY ORAZ SKUTKI NADWAGI I NIEDOWAGI.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
-systemem od ż ywiania si ę polegaj ą cym na dostosowaniu ilo ś ci i rodzaju pokarmu do potrzeb organizmu (od ż ywianie si ę ) -sposobem od ż ywiania si.
Advertisements

+ POChP u chorych powyżej 65. rż Ewa Jassem Klinika Alergologii Gdański Uniwersytet Medyczny.
Profilaktyka antyalkoholowa No promil No problem.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Blok I: PODSTAWY TECHNIKI Lekcja 7: Charakterystyka pojęć: energia, praca, moc, sprawność, wydajność maszyn (1 godz.) 1. Energia mechaniczna 2. Praca 3.
Równowaga chemiczna - odwracalność reakcji chemicznych
ZABURZENIA OD Ż YWIANIA I ICH WP Ł YW NA FUNKCJONOWANIE dziecka W SZKOLE Marta Kowalczuk Uniwersytet w Białymstoku.
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Pojawiające się nowe choroby lub inne przybierające niebezpieczne formy stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Jednak postęp medycyny jest tak.
Agnieszka Trela doktorantka psychologii Uniwersytetu Jagiellońskiego.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
„zdrowe życie w szkole i w domu” Wielu z was spotyka się ze zjawiskiem palenia papierosów. Zanim ktoś będzie was namawiał do palenia musicie wiedzieć,
Cel analizy statystycznej. „Człowiek –najlepsza inwestycja”
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
Przemiany energii w ruchu harmonicznym. Rezonans mechaniczny Wyk. Agata Niezgoda Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
Tydzień zdrowia i bezpieczeństwa pracy pod hasłem „Dźwigaj mniej” Październik 2007.
Przygotowała Szkoła Podstawowa nr 5 im. Zjednoczonej Europy, kl. 6b Nikotyna - legalny narkotyk.
Usługi socjalne dla osób starszych w Helsinkach Päivi Riikonen Satu Vihersaari-Virtanen
Czyli często nieuzasadniony strach.
CZAS NA ZDROWIE.
Trening cardio Gdy chcemy zrzucić kilka kilogramów i pozbyć się cellulitu, warto zdecydować się na trening cardio, który nie tylko pomoże spalić tłuszcz,
CHOROBY PASOŻYTNICZE SKÓRY
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
ZDROWY STYL ŻYCIA GIMNASTYKA PROZDROWOTNA. Gimnastyka prozdrowotna - czyli kompleksowy program aktywności ruchowej mający na celu skuteczną odbudowę kondycji.
… przemy ś lenia pedagogiczne. „Najważniejszym okresem w życiu nie są lata studiowania na wyższej uczelni, ale te najwcześniejsze, czyli okres od narodzenia.
Jak sobie z nim radzić ?.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Ośrodek Usług Pedagogicznych i Socjalnych Związek Nauczycielstwa Polskiego- Filia Gdańsk Robert Niedźwiedź Gdańsk 2012/2013 rok.
Sytuacja psychologiczna kobiet z rodzinną historią raka piersi Maria Rogiewicz Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej.
RAPORT Z BADAŃ opartych na analizie wyników testów kompetencyjnych przeprowadzonych wśród uczestników szkoleń w związku z realizacją.
 Jak zapanować nad ludzkimi uczuciami?.  To powodowana strachem reakcja emocjonalna, która pojawia się, gdy zablokowane jest jakieś dążenie i następuje.
Depresja jest stanem charakteryzującym się długotrwale obniżonym nastrojem oraz szeregiem innych objawów psychicznych i somatycznych.
Piramida żywieniowa Jedz dużo warzyw i owoców !
Dzieci i szkolnictwo w Mali. Warunki życia dzieci Jednym z największych problemów w kraju jest bardzo wysoki współczynnik umieralności dzieci do 5. roku.
- nie ma własnego kształtu, wlana do naczynia przybiera jego kształt, - ma swoją objętość, którą trudno jest zmienić tzn. są mało ściśliwe (zamarzając.
„Oparcie społeczne dla osób z zaburzeniami psychicznymi z terenu Gminy Nysa” projekt realizowany w ramach programu Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
UZALEŻNIENIA STRZEŻ SIĘ!. UZALEŻNIENIE NABYTY STAN ZABURZENIA ZDROWIA PSYCHICZNEGO ALBO FIZYCZNEGO, KTÓRY CHARAKTERYZUJE SIĘ OKRESOWYM LUB STAŁYM PRZYMUSEM.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Pierwsze próby palenia papierosów, picia alkoholu czy brania narkotyków powodują przyjemny stan relaksu, pomagają zapomnieć, fikcyjnie ułatwiają kontakty.
NAJCZĘSTSZYCH CHORÓB UKŁADU KRĄŻENA 5. Nadciśnienie tętnicze.
BEZPIECZNY INTERNAUTA. Co powinniśmy wiedzieć o Internecie? INTERNET to ogólnoświatowa sieć łącząca komputery, między którymi można przekazywać dane w.
Papierosy to zła rzecz, z nim zdrowie idzie precz!!! Autor: Weronika Pączek.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Od recesji do koniunktury.. Podstawowe pojęcia. Recesja – zjawisko makroekonomiczne polegające na znacznym zahamowaniu tempa wzrostu gospodarczego, skutkujące.
Fast Food Agata Nikonowicz i Aleksandra Bartkowiak.
Mgr Grzegorz Sudoł AWF KRAKÓW BRĄZOWY MEDALISTA Mistrzostw Świata SREBRNY MEDALISTA Mistrzostw Europy.
LEKKI PLECAK. - droga do szkoły i (do wiedzy) nie musi być ciężka. Dbaj o to aby Twój plecak był jak najlżejszy - Ile waży Twój plecak ? Lżejszy plecak.
Program „ dla Zdrowia” podsumowanie 5 lat pracy Gdańsk, r. Paulina Metelska Koordynator Programu „ dla Zdrowia”
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę 7 kwietnia 2016.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
„Wokół stołu” Porównanie wagi, wzrostu i BMI uczniów kl. 6c.
Trzymaj formę !!! dbaj o swoją wagę. BMI- co to jest ? związana Podwyższona wartość BMI związana jest ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia takich chorób.
Światowy Dzień Zdrowia
14 listopada Światowy Dzień Walki z CUKRZYCĄ
W kręgu matematycznych pojęć
Według światowej organizacji zdrowia WHO zdrowie to nie jedynie brak choroby, ale dobrostan psychiczny, fizyczny i społeczny oraz adaptacja.
DLACZEGO RUCH JEST TAK WAŻNY DLA NASZEGO ZDROWIA ?
Zasady zdrowego odżywiania
CZYM JEST BMI ?.
BMI Body Mass Index.
Program na dziś Wprowadzenie Logika prezentacji i artykułu
Anoreksja – choroba czy fanaberia?
Zapis prezentacji:

ZDROWIE I JEGO ASPEKTY PRZYCZYNY ORAZ SKUTKI NADWAGI I NIEDOWAGI

ZDROWIE W konstytucji z 1946 roku Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) określiła zdrowie jako „stan pełnego, dobrego samopoczucia fizycznego, psychicznego i społecznego, a nie wyłącznie brak choroby lub niedomagania (ułomności)”. W ostatnich latach definicja ta została uzupełniona o sprawność do „prowadzenia produktywnego życia społecznego i ekonomicznego” a także wymiar duchowy

ASPEKTY ZDROWIA : 1. zdrowie fizyczne – prawidłowe funkcjonowanie organizmu, jego układów i narządów 2. zdrowie psychiczne – a w jego obrębie: zdrowie emocjonalne – zdolność do rozpoznawania uczuć, wyrażania ich w odpowiedni sposób, umiejętność radzenia sobie ze stresem, napięciem, lękiem, depresją, agresją 3. zdrowie umysłowe – zdolność do logicznego, jasnego myślenia 4. zdrowie społeczne – zdolność do nawiązywania, podtrzymywania i rozwijania prawidłowych relacji z innymi ludźmi 5. zdrowie duchowe – zbiór zasad, zachowań i sposobów osiągania wewnętrznego spokoju i równowagi.

PIRAMIDA ZDROWIA

BMI (Body Mass Index) czyli Wskaźnik Masy Ciała Charakteryzuje relację pomiędzy masą ciała a wzrostem. Obliczając BMI możemy określić ilość tkanki tłuszczowej w organizmie.

TYPY OTYŁOŚCI: *"GRUSZKA" - (UDOWO-POŚLADKOWA) CZĘŚCIEJ WYSTĘPUJE U KOBIET. *"JABŁKO" - TKANKA TŁUSZCZOWA ZLOKALIZOWANA JEST GŁÓWNIE WEWNĄTRZ JAMY BRZUSZNEJ) CZĘŚCIEJ DOTYCZY MĘŻCZYZN. Wskaźnik Masy Ciała obliczamy wg poniższego wzoru: BMI = masa ciała [kg] / wzrost2[m2]

WIEK LATA DZIEWCZĘTA NIEDOWAGAPRAWIDŁOWANADWAGAOTYŁOŚĆ 12<14,814,9-21,6>21,7>25,1 13<15,315,4-22,3>22,4>25,4 14<15,715,8-22,9>23,0>25,6 15<16,316,4-23,3>23,4>25,8 16<16,816,9-23,5>23,6>25,9 Opracowano na podstawie „Edukacja zdrowotna” B. Woynarowskiej, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2010

JABŁKO GRUSZKA

Otyłość lub nadwaga 1. zwiększenie masy ciała spowodowane zgromadzeniem nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej 2. zdarza się, że wzrost masy ciała może wynikać z zatrzymania wody w organizmie, zwiększenia masy mięśniowej, tkanek miąższowych itp.

Objawy: Należy odróżnić nadwagę odczuwaną jako niedogodność od nadwagi szkodzącej zdrowiu. - o nadwadze mówimy wówczas, gdy współczynnik masy ciała BMI (body mass index), znajduje się w przedziale z otyłością mamy do czynienia, gdy wynosi on powyżej 30 Prawidłowa wartość współczynnika BMI wynosi

1.OBCIĄŻENIA RODZINNE (DZIEDZICZNE SKŁONNOŚCI DO TYCIA; 2. ZBYT MAŁO RUCHU; 3. SIEDZĄCY TRYB ŻYCIA; 4. CZĘSTE JEDZENIE (NP. W BARACH SZYBKIEJ OBSŁUGI); 5. NADMIERNE PODJADANIE MIĘDZY POSIŁKAMI; 6. JEDZENIE SŁODKICH I TŁUSTYCH PRODUKTÓW (WYPIEKI, CIASTA, FRYTKI, WĘDLINY, UŻYWANIE ZBYT DUŻYCH ILOŚCI TŁUSZCZU DO PRZYGOTOWYWANIA POTRAW). Przyczyny:

Skutki: Cukrzyca typu II Nadciśnienie tętnicze Choroba niedokrwienna serca Niewydolność serca Udar mózgu Nowotwory Zaburzenia oddychania Kamica pęcherzyka żółciowego Zaburzenia mięśniowo-szkieletowe Żylaki kończyn dolnych Powikłania ciążowe Zaburzenia miesiączkowania Nietolerancja stresu

NIEDOWAGA Zaburzenia odżywiania występują pod dwiema postaciami: *jadłowstrętu psychicznego - zwanego anoreksją oraz *żarłoczności psychicznej zwanej bulimią. Obydwie postacie są groźne dla zdrowia, a nawet życia chorej osoby.

ANOREKSJA Jest to choroba o podłożu psychicznym. Objawia się silną obawą przed utyciem prowadzącą do unikania jedzenia. Osoby chore postrzegają siebie jako dużo grubsze i brzydsze niż są w rzeczywistości, nierzadko czują wstręt do swojego ciała i mają zaniżone poczucie własnejwartości.

Objawy: brak apetytu i wręcz niepohamowany wstręt do jedzenia, skrajnie szczupłe ciało, zaostrzają się rysy twarzy, skóra jest sucha, tkanka tłuszczowa prawie całkiem zanika, ogólne osłabienie, odwodnienie, czasem dolegliwości ze strony układu krążenia, u kobiet często następuje zatrzymanie miesiączki, wraz z rozwojem choroby charakterystyczna jest coraz większa drażliwość, trudno jest spokojnie porozmawiać z osobą chorą, odsuwanie się od innych, tracenie przyjaciół.

ZABURZONE POSTRZEGANIE OBRAZU WŁASNEGO CIAŁA NIEZADOWOLENIE Z FIGURY PRZEKONANIE, ŻE SZCZUPŁA SYLWETKA JEST POMOCĄ W ŻYCIU NEGATYWNY STOSUNEK DO DOJRZEWANIA LĘK PRZED "DOROSŁOŚCIĄ" NISKA SAMOOCENA I BRAK WIARY W SIEBIE Przyczyny:

BULIMIA Jest chorobą o podłożu psychicznym. Choć osoby chore na bulimię zdają sobie sprawę z utraty kontroli nad własnym odżywianiem, często się przejadają, a następnie stosują sposoby kontrolowania wagi, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Najczęściej są to: radykalne ograniczenie pokarmu, powodowanie wymiotów i stosowanie środków przeczyszczających.

OBJAWY: zmęczenie ospałość zły nastrój niepokój niechęć do samej siebie stany depresyjne poczucie wstydu i upokorzenia opuchlizna twarzy i policzków uszkodzenie szkliwa zębów zgrubienia skóry palców (od prowokowania wymiotów) zaparcia nieregularne miesiączki, albo ich brak rozciągnięcie żołądka do znacznych rozmiarów osłabienie serca, wątroby i układu pokarmowego psychiczne uzależnienie od środków przeczyszczających i odwadniających

Przyczyny: powtarzające się przypadki objadania się, zjadanie wielkiej ilości pożywienia w krótkim czasie poczucie braku kontroli podczas objadania się, używanie środków przeczyszczających, trwała, przesadna troska o wagę i wymiary ciała.

Prezentację przygotowała: mgr Agnieszka Mrotek - nauczyciel wychowania fizycznego