Wstępna prognoza zbiorów owoców w 2006 roku
Tab. 1. Zbiory owoców w Polsce w tys. ton Gatunek prognoza Jabłka Wiśnie Śliwki Gruszki Czereśnie Brzoskwinie Orzechy włoskie 9866 Morele5533 Leszczyna2233 Razem z drzew Razem owoce
Tab. 1a. Zbiory owoców w Polsce w tys. ton Gatunek prognoza Truskawka Porzeczki w tym czarne Malina Agrest Aronia Borówka wysoka 3478 Inne2222 Razem jagodowe Razem owoce
Tab. 2. Zagospodarowanie owoców przy wysokich zbiorach w tys. ton GatunekProdukcjaPrzemysłprzetwórczyRynekkrajowyEksportNadwyżka Jabłka (1.300)*800(700)*500(400)*100(600)* Wiśnie220160(130)*30(20)*15(7)*15(63)* Porzeczkaczarna160126(100)*20(15)*10(8)*5(37)* *- Liczby w nawiasach to ilości zagospodarowanych owoców przy dotychczasowych zbiorach.
Powierzchnia sadów jabłoniowych i produkcja jabłek Powierzchnia sadów jabłoniowych i produkcja jabłek WyszczególnieniePowierzchniaProdukcja tys. ha%tys. ton% Ogółem W tym: sady przydomowe Poziom intensywności Niski Średni Wysoki
Zbiory jabłek w 2005 roku mogły być wyższe o 200 tys. ton. W krajach Unii Europejskiej w latach 2004 i 2005 były na poziomie 10,5 mln ton. Zbiory jabłek w 2005 roku mogły być wyższe o 200 tys. ton. W krajach Unii Europejskiej w latach 2004 i 2005 były na poziomie 10,5 mln ton. Zagospodarowanie jabłek w tys. ton Lata Produkcja Przemysł przetwórczy Rynek wewnętrzny Eksport – – –
Zapasy jabłek w kwietniu 2006 roku w tys. ton Zapasy jabłek w kwietniu 2006 roku w tys. ton Polska 60 – 70 Polska 60 – 70 Unia Europejska 800 – Unia Europejska 800 – Ceny zbytu jabłek deserowych w Euro/kg Wyszczególnienie Jesień 2005Wiosna 2006 Stare kraju UE0,20 -.0,250,40 – 0,50 Polska0,24 – 0,300,38 – 0,47
Czynniki wpływające na wzrost popytu jabłek - poprawa jakości owoców i zwiększenie udziału jabłek deserowych do co najmniej 60%, - poprawa jakości owoców i zwiększenie udziału jabłek deserowych do co najmniej 60%, - zwiększenie spożycia jabłek i soku jabłkowego głownie poprzez promocję w kraju i zagranicą, - zwiększenie spożycia jabłek i soku jabłkowego głownie poprzez promocję w kraju i zagranicą, - zwiększenie eksportu jabłek, m.in. przez szukanie nowych rynków zbytu, - zwiększenie eksportu jabłek, m.in. przez szukanie nowych rynków zbytu, - oferowanie jabłek w estetycznych opakowaniach i w różnych formach, - oferowanie jabłek w estetycznych opakowaniach i w różnych formach, - zwiększenie liczby firm handlowych lub obrotów w istniejących, zdolnych do szybkiego przygotowania dużych jednolitych partii jabłek, - zwiększenie liczby firm handlowych lub obrotów w istniejących, zdolnych do szybkiego przygotowania dużych jednolitych partii jabłek, - utrzymanie partnerskich i wieloletnich kontaktów zarówno z dostawcami, jak i odbiorcami jabłek, - utrzymanie partnerskich i wieloletnich kontaktów zarówno z dostawcami, jak i odbiorcami jabłek, - rozwijanie kontroli nad pochodzeniem i technologią produkcji jabłek oraz certyfikacja produkowanych jabłek. - rozwijanie kontroli nad pochodzeniem i technologią produkcji jabłek oraz certyfikacja produkowanych jabłek.
Czynniki wpływające na wzrost popytu jabłek Na szeroką skalę rozwinąć integrowaną produkcję jabłek. Wielkość kontrolowanej produkcji jabłek - ta metoda winna wynosić co najmniej 60% deserowych jabłek. Na szeroką skalę rozwinąć integrowaną produkcję jabłek. Wielkość kontrolowanej produkcji jabłek - ta metoda winna wynosić co najmniej 60% deserowych jabłek. Nowe intensywne sady winni zakładać sadownicy, którzy już obecnie na wysokim poziomie produkują i zbywają swoje jabłka i którzy maja zapewniony zbyt. Nowe intensywne sady winni zakładać sadownicy, którzy już obecnie na wysokim poziomie produkują i zbywają swoje jabłka i którzy maja zapewniony zbyt. Sady ekologiczne – tak, ale w zakresie do 5% produkcji jabłek deserowych, głównie w gospodarstwach w rejonach agroturystycznych. Sady ekologiczne – tak, ale w zakresie do 5% produkcji jabłek deserowych, głównie w gospodarstwach w rejonach agroturystycznych. Sady przemysłowe – tak, ale jeśli będzie gwarantowana cena na poziomie 0,35 – 0,45 zł/ kg. Sady przemysłowe – tak, ale jeśli będzie gwarantowana cena na poziomie 0,35 – 0,45 zł/ kg. Za najkorzystniejsze jednostki handlowe można uznać te z następującym obrotem jabłek w tys. ton: Za najkorzystniejsze jednostki handlowe można uznać te z następującym obrotem jabłek w tys. ton: obecnie 10 – 20 obecnie 10 – 20 w przyszłości 20 – 40 w przyszłości 20 – 40 W przyszłości prawdopodobnie połączą się firmy z obrotem jabłek do 20 tys. ton. W przyszłości prawdopodobnie połączą się firmy z obrotem jabłek do 20 tys. ton.
Jakich można się spodziewać cen skupu jabłek deserowych w Euro/kg: wysokieniskie jesieńwiosnajesieńwiosna 0,25 – 0,30 0,40 – 0,95 0,35 – 0,40 0,50 – 0,55 Zbiory jabłek
Czynniki wpływające na opłacalność produkcji jabłek Na opłacalną produkcję jabłek wpływ jeszcze mają: Na opłacalną produkcję jabłek wpływ jeszcze mają: - integracja środowiska sadowniczego, - integracja środowiska sadowniczego, - rozwój różnych form wspólnego działania wśród producentów, - rozwój różnych form wspólnego działania wśród producentów, - członkostwo sadowników w różnych organizacjach, - członkostwo sadowników w różnych organizacjach, - uczestniczenie w szkoleniach, pokazach, konferencjach, wycieczkach szkoleniowych i regularne czytanie prasy fachowej, - uczestniczenie w szkoleniach, pokazach, konferencjach, wycieczkach szkoleniowych i regularne czytanie prasy fachowej, - ciągłe śledzenie zmian w technologii produkcji i dystrybucji jabłek oraz na rynku jabłkowym, - ciągłe śledzenie zmian w technologii produkcji i dystrybucji jabłek oraz na rynku jabłkowym, - możliwie szybkie i skuteczne dostosowanie się do nowych zmian, warunków i wyzwań, - możliwie szybkie i skuteczne dostosowanie się do nowych zmian, warunków i wyzwań, - być optymistą w produkcji i w życiu. - być optymistą w produkcji i w życiu.