Zioła znajdziemy:  w sklepie na półce z przyprawami  w aptece  w ogródku  na łące, w lesie Zioła to rośliny zielne jednoroczne lub dwuroczne, a także.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Advertisements

W KTÓREJ NIE ZABRAKNIE ZIÓŁ !!! Historia ziół i roślin przyprawowych Początki stosowania przypraw i leczniczych roślin zielnych. Rośliny przyprawowe.
Składniki odżywcze.
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
Sole w kuchni.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
 Ciekawostki o ziołach  Zadania  Ankiety naszych uczniów  Potrawy  Zioła w naszych okolicach ZAPRASZAMY.
KUCHNIA BAWARSKA Jarosław Szawala.
Zioła w kuchni Anna Pokojska kl. 6a Sp 28 Wrocław Cześć, to ja – królik. Opowiem Wam trochę o ziołach. Zapraszam !
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.
Odwieczne miejsce pożywienia, miejsca na pikniki – cudowne, miejsca na spędzanie wolnego czasu, miejsca od smogu czyste, to są właśnie lasy rybnickie.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
Rośliny z polskich pól Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
„Zdrowe odżywianie na Lubelszczyźnie – czytanie ze zrozumieniem”
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Julia Jaworska 6c 2016r.. Stroje Dawne stroje angielskie wyglądały tak. Natomiast w dzisiejszych czasach ludzie ubierają się w bluzki, spodnie itp.
Zdrowe odżywianie to codzienność. Osoby z nadwagą mogą schudnąć, Osoby, które mają złe oceny na lekcji WF, mogą podnieść się, gdy tylko będą regularnie.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
 Przygotowanie zakwasu Składniki :  400 g mąki żytniej (razowej lub zwykłej)  400 g letniej wody Przygotowanie : W słoiku wymieszać ze sobą 100 g maki.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
Chleb orkiszowy to bardzo zdrowy chleb. Należy kilka dni wcześniej przygotować zakwas. Wykonałam go z przepisu umieszczonego w naszym podręczniku. Parę.
Ӧsterreich Kϋche Ӧsterreich Kϋche. Kiedy 16-letni uczeń szefa kuchni Franz Sacher stworzył ten tort na dworze księcia Metternicha w 1832 roku, niewiele.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
Wojtas i Hi r a s po prostu pichcą. KORBOL ZEZ KULANKAMI Składniki: - 2 litry wody -2 kilo pyrów -1 i pół kilo korbola - pół litra mleka, sól, cukier.
Hartowanie ciała Wykonała Maria Szelągowska. Co to jest hartowanie? Hartowanie Hartowanie – proces adaptowania ciała do niekorzystnych warunków zewnętrznych.
DO CZEGO SŁUŻĄ NARZĄDY ZMYSŁÓW?
Mierzymy, liczymy, ważymy - w jaki sposób styl życia wpływa na nasze zdrowie. ROK SZKOLNY
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
II Mała Wojewódzka Liga Przyrodnicza Wykonali: Nikodem Nalecziński Łukasz Ciesielski Kacper Szatkowski.
Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu.
5 kwietnia 2016 r. (wtorek) część 1. – język polski i matematyka – godz. 9:00 (80 minut – arkusz standardowy lub 120 minut – czas wydłużony) część 2. –
HISTORII ZIOŁOLECZNICTWA I ZASAD UŻYWANIA ZIÓŁ. OGÓLNE INFORMACJE Ziołolecznictwo jest czasami lekceważone jako nieszkodliwa procedura zbierania ziół.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
-Tłuszcze *proste – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych *złożone – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych zawierające dodatki innych związków *Sterole.
Zioła. Číslo přílohy: VY_32_INOVACE_18_ZIOŁA Škola: Autor: Základní škola a mateřská škola s polským jazykem vyučovacím Bukovec Mgr. Halina Kuligová Předmět:
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Papierosy to zła rzecz, z nim zdrowie idzie precz!!! Autor: Weronika Pączek.
Monika Hołowacz. Obecnie nie ma już wątpliwości, że palenie papierosów szkodliwie działa na zdrowie człowieka. Gdy pali dziecko, konsekwencje uzależnienia.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
Autor: Julia Prochowska
BĄDŹ ODPORNY BĄDŹ ZDROWY
Kanapki w naszej szkole
Tradycyjne potrawy Chorwackie 
Zasady zdrowego odżywiania
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
Cel projektu Klasy, biorą udział w projekcie – zdobywają
ZUPY 1. Zupa z wołowiny i makaron sojowy – beef soup with soy noodles
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
Wykonanie: Gabriela Pawluczyk i Krzysztof Świsłocki
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
Gastronomia i turystyka na Malcie
Książka kucharska Przygotowane posiłki zawierają
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
Zapis prezentacji:

Zioła znajdziemy:  w sklepie na półce z przyprawami  w aptece  w ogródku  na łące, w lesie Zioła to rośliny zielne jednoroczne lub dwuroczne, a także byliny, drzewa które mają właściwości lecznicze. Wykorzystywane są w ziołolecznictwie, aromaterapii i jako przyprawy w kuchni.

 Zioła ułatwiają wchłanianie składników odżywczych, regulują czynności trawienne, działają rozkurczowo i bakteriobójczo.  Systematyczne, umiejętne i w miarę obfite stosowanie ziół pozwoli nam na zachowanie na długo zdrowia i dobrego samopoczucia.  Zioła poprawiają smak potraw i chronią przed chorobami układu pokarmowego, moczowego, wątroby, trzustki.

Planując zbieranie ziół, najlepiej wybrać się w okolicę czystą ekologicznie, położoną z dala od dróg, po których jeżdżą samochody, i pól uprawnych, gdzie stosuje się nawozy chemiczne. Zioła można znaleźć na polnych drogach, polach, skrajach lasów, nieużytkach, zarośniętych brzegach jeziora, zaroślach wszelkiego rodzaju.. Nie wolno zbierać ziół do foliowych torebek, bo trącą wiele ze swych walorów. Dobrze więc układać je luźno w koszyku. Suszyć należy w nienasłonecznionym miejscu.

Zioła to rośliny ciepłolubne, dlatego do prawidłowego rozwoju potrzebują głównie odpowiedniej temperatury około 20 stopni. Lubią też słońce i wilgotne podłoże, ale za to nie lubią przeciągów. Najlepiej uprawiać tymianek, bazylię, miętę, pietruszkę. Przygotowując swoje ulubione potrawy zwykle sięgamy do pojemniczków z suszonymi ziołami. Jednak nic nie zastąpi cudownego aromatu świeżych ziół. Dlatego warto zainwestować we własny ziołowy ogródek na oknie. Wystarczy kupić nasionka zasiać w kilku małych doniczkach lub pomieszać gatunki w jednej większej doniczce.

Kminek -. Posiadają również właściwości moczopędne, wykrztuśne oraz są środkiem odżywczym dla organizmu. Są często stosowane w lekarstwach na zapalenie oskrzeli oraz na kaszel. Idealnie pasuje do: pieczywa, paluszków, wędlin, pieczeni wieprzowej, tłustych mięs i baraniny. Rozmaryn ma działanie: odkażające, pobudzające, wzmacnia pamięć. Używany głównie w kuchni hiszpańskiej, bałkańskiej, meksykańskiej do: mięs, wędlin sosów, Sałatek.

Tymianek - działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i wzmacniająco. Zaleca się go w przeziębieniach, kaszlu, zapaleniu oskrzeli i innych schorzeniach górnych dróg oddechowych. Wywary z tego zioła pobudzają pracę jelit i żołądka, a także zapobiegają wzdęciom. Doskonale pasuje do potraw takich jak : smażone mięsa, dania z kiełbasą, bekonem, roślinami strączkowymi. ryby i owoce morza, jagnięcina, drób i cielęcina, sosy, masło ziołowe, a także pieczywo i surówki z pomidorami.

Bazylia stymuluje układ odpornościowy, wspiera oczyszczanie nerek. Korzystnie wpływa na układ trawienny oraz oddechowy. Wspomaga pracę mięśnia sercowego oraz skutecznie koi nerwy. Działa przeciwbólowo i przeciwbakteryjnie. Aromat bazylii sprawia, że jest ona idealnym uzupełnieniem pomidorów ("zioło pomidorowe"). doskonałym dodatkiem do bakłażana, cukinii i szpinaku. pasuje do zup z roślin strączkowych (groch, soczewica), doskonała do drobiu, gulaszów, sosów, pasztetów

Oregano ma ostry i cierpki smak, lekko przypominający tymianek. Nadaje wspaniały smak: daniom mięsnym, makaronowym, zupom, owocom morza, pizzom, sałatkom, sosom i warzywom. Oregano łagodzi wzdęcia i działa żółciopędnie. Jest stosowane w leczeniu zapalenia migdałków czy zapalenia oskrzeli, ponieważ wykazuje właściwości antyseptyczne. Mięta - używana jest w kłopotach gastrycznych. Działa uspokajająco i przeciwskurczowo. Napar z mięty stosuje się w leczeniu przeziębień. W kuchni nadaje ona smak: białym mięsom, pomidorom, twarogom, sosom, czekoladzie, likierom

Majeranek pomaga na przeziębienie, niestrawność i bóle głowy. Majeranek korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Wzbogaca smak  marynowanych i pieczonych mięs,  zupy ziemniaczanej,  kiełbas,  roślin strączkowych  sałatki ze śledzi. Można go komponować z rozmarynem, nacią pietruszki i tymiankiem. Pietruszka zwyczajna jest naszym najbardziej znajomym ziołem szeroko stosowanym jako kucharska przyprawa od ponad 2000 lat. Żródło witaminy C i żelaza.Pietruszki dodaje się do: zup, mięs duszonych, placków z cząbrem, mięsa, rybi owoców morza sałatek

Tradycja kuchni dolnośląskiej jest młoda, ponieważ liczy sobie dopiero kilkadziesiąt lat, czyli od zakończenia wojny. Jest bardzo zróżnicowana i wielokulturowa. Wrocław czerpie inspiracje kuchenne z wielu miejsc w Europie. Dawna kuchnia Wrocławia to spotkanie wielu kultur kulinarnych. Jej specyfikę od wieków kształtowały wpływy kuchni: -polskiej, -czeskiej, -północnoniemieckiej -wschodniopruskiej.

Mało kto wie, że ta znana w całej Polsce potrawa pochodzi właśnie z okolic Wrocławia. Jest to gęsta i lekko kwaskowa zupa przygotowywana na bazie zakwasu żytniego, bogata w przeróżne wędzonki i białą kiełbasę, tradycyjnie doprawiona grzybami, śmietaną, czosnkiem i majerankiem i podawana z ugotowanym na twardo jajkiem. Szczególnie efektownie wygląda podana w wydrążonym bochnie chleba.

Królik duszony ze śliwkami Królik stanowi potrawę szczególnie popularną na Śląsku, we Wrocławiu był jednak uważany za lokalny przysmak. Doprawiano go tymiankiem i pieprzem, solono, podsmażano na maśle, a następnie duszono z cebulką i liściem laurowym, dodając w trakcie gotowania namoczone suszone śliwki i morele, a na sam koniec śmietanę.

Jest wspaniałym lekarstwem przy przeziębieniu, osłabieniu odporności, problemach żołądkowych, po przemarznięciu. Podana ze słodkim ryżem czy prażonymi pestkami dyni lub słonecznika jest niezwykle odżywcza. Składniki:  2 cebule,  6 marchewek,  zioła: kolendra, świeży imbir, kozieradka, kardamon Do rozgrzanego garnka wlać 2 łyżki gorącej wody oraz 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie dodać 2 pokrojone cebule i lekko poddusić. Dodać 6 pokrojonych marchewek, dusić parę minut. Dodać szczyptę kminku, świeży imbir starty na tarce, szczyptę kolendry, nieco kozieradki lub kardamonu oraz sól do smaku. Dolać zimną wodę lub bulion warzywny Gotować do miękkości, zmiksować. Można dodać trochę soku z cytryny, bazylii, odrobinę kurkumy oraz łyżkę masła lub oliwy. Podawać posypaną natką i podprażonymi pestkami słonecznika i dyni.

 2 woreczki kaszy jaglanej  2 pomidory  1 papryka czerwona  1 papryka żółta  1 ogórek zielony  1 szklanka czarnych oliwek  1/2 garści liści bazylii  1/2 garści liści mięty  1/2 garści natki pietruszki  sól, pieprz  3 łyżki oliwy z oliwek  2-3 łyżki soku z cytryny Ugotować kaszę wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Warzywa pokroić w kostkę. Posiekać zioła. W miseczce połączyć sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz. Kaszę połączyć z warzywami oraz ziołami i polać przygotowanym sosem. Wymieszać. SAMO ZDROWIE !!!

Moim ulubionym napojem na gorące dni jest mieszanka trzech ziół z dodatkiem odrobiny miodu i cytryny. Gasi pragnienie i przynosi ukojenie. Zaparzamy (np. po 2 torebeczki z ziołami wrzucamy do dzbanka): Rumianek Melisa Mięta

Czekamy, aż napar przestygnie i dorzucamy Miód Cytrynę Kostki lodu PYCHA!!!

 1 I wywaru z warzyw i mięsa lub gotowe kostki bulionowe  50 dag ziemniaków  1 cebula  1 łyżka oliwy z oliwek  po 1 gałązce bazylii, rozmarynu, mięty i tymianku  sól  pieprz ziołowy Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i drobno posiekaną cebulę zalać wcześniej przygotowanym wywarem i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem, posypać posiekanymi wcześniej ziołami i zmiksować w rondlu. Podawać z grzankami z jasnego pieczywa. DZIECINNIE PROSTE!!

NA PODSTAWIE INFORMACJI ZNALEZIONYCH W INTERNECIE ORAZ DOŚWIADCZEŃ KULINARNYCH MAMY I BABCI OPRACOWAŁ TYMON TERCZYŃSKI KLASA 4 B SZKOŁA PODSTAWOWA NR 71 WE WROCŁAWIU