W RAMACH EUROPEJSKIEGO KODEKSU WALKI Z RAKIEM Wykonała: Katarzyna Węglarz.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Składniki E.
Advertisements

UNIKAJ KONSERWANTÓW! Chemia jest wszędzie, nawet w jedzeniu! O tym wiedzą wszyscy. Wystarczy tylko przeczytać etykiety produktów, na których występuje.
Twoja droga do raju!.  Kruchy biszkopt z karmelem, polany czekoladą, w dodatku niskokaloryczny!  Czy może istanieć coś lepszego? 
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
Sole w kuchni.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
Czyli chemiczne dodatki do żywności.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
Domowy tradycyjny naturalny bez konserwantów bez barwników bez sztucznych słodzików wolny od GMO kontrola Inspekcji Handlowej.
Zakaz reklamy i promocji tytoniu oraz sponsoringu przez firmy tytoniowe.
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
„Jesteś tym co jesz” Jak rodzice mogą wpłynąć na racjonalne nawyki żywnieniowe swoich dzieci Opracowała: mgr inż. Joanna Wardęga.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
KWASY Justyna Loryś.
Dodatki do żywności i substancje konserwujące
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Tworzenie odwołania zewnętrznego (łącza) do zakresu komórek w innym skoroszycie Możliwości efektywnego stosowania odwołań zewnętrznych Odwołania zewnętrzne.
Pojawiające się nowe choroby lub inne przybierające niebezpieczne formy stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Jednak postęp medycyny jest tak.
W I T A M I N Y Związki organiczne, które w małych ilościach muszą być przyjmowane wraz z pokarmem. Pomagają w utrzymaniu prawidłowego przebiegu procesów.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Zasady racjonalnego żywienia, normy żywienia i zalecane racje pokarmowe na przykładzie dzieci w wieku szkolnym.
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Excel 2007 dla średniozaawansowanych zajęcia z dnia
„ Kwaśna bateria” czyli jak działają akumulatory?.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
Połączenie towarzystw budownictwa społecznego Opracowano w BNW UMP 2008.
1 Zakopane VIII 2006 r. Jakość środków chemicznych stosowanych w produkcji cukru w aspekcie spełniania wymagań unijnych.
Podstawowe pojęcia termodynamiki chemicznej -Układ i otoczenie, składniki otoczenia -Podział układów, fazy układu, parametry stanu układu, funkcja stanu,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
Magdalena Mikoda Iga Dąbrowska kl. II C. Żywność pochodząca z upraw, gdzie nie używa się środków chemicznych bądź używa w niewielkiej ilości.
Czyli często nieuzasadniony strach.
CZAS NA ZDROWIE.
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
CZAS NA ZDROWIE ! Młodzieżowe Miniprzedsiębiorstwo V LO im. JPII Znajdziesz nas na
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Autorzy: Kamil Kawecki IIB Piotr Kornacki IIB Piotr Niewiadomski IIB.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
DO CZEGO SŁUŻĄ NARZĄDY ZMYSŁÓW?
Wykonała: Martyna Wasilewska
Mierzymy, liczymy, ważymy - w jaki sposób styl życia wpływa na nasze zdrowie. ROK SZKOLNY
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
stanów fizjologicznych.
Pierwsza pomoc przedmedyczna. Aspekty prawne Zgodnie z 162 art. Kodeksu karnego: Zgodnie z 162 art. Kodeksu karnego: „Kto człowiekowi znajdującemu się.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Zasady zdrowego odzywiania. Zachowanie równowagi kwasowo - zasadowej organizmu Równowaga kwasowo - zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Barwniki Spożywcze.
Zasady zdrowego żywienia
Kanapki w naszej szkole
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Trzymaj formę! Karolina Pająk.
Zasady zdrowego odżywiania
Odżywiaj się zdrowo 1.
Kryteria wyboru żywności
Wyniki ankiety nt. odżywiania przeprowadzonej w Zespole Szkół Ogólnokształcących w Rudach w dniu 8 września 2015 roku Oprac. Marta Depta.
Zapis prezentacji:

W RAMACH EUROPEJSKIEGO KODEKSU WALKI Z RAKIEM Wykonała: Katarzyna Węglarz

4. Skład produktu - podawany w sposób malejący, czyli od składnika, którego jest najwięcej, do takiego którego jest najmniej (patrz np. kakao „dla dzieci” – kakao czy cukier?). 5. Właściwą nazwę produktu; łąkowe, śmietankowe czy „prosto z natury” nie musi oznaczać masła. Pamiętaj! Im krótsza lista składu produktu spożywczego, tym zdrowiej. Jeśli na pierwszym, drugim lub trzecim miejscu występuje cukier – nie kupuj, nie warto! Kilka prostych zasad, jak czytać etykietę: Zawsze patrzymy na tył opakowania sprawdzając: 1. Datę ważności, która funkcjonuje jako: Termin przydatności do spożycia (na produkcie znajdziemy napis "Należy spożyć do...", określa dzień, miesiąc i rok) - dotyczy to żywności nietrwałej i łatwo psującej się, np. mięso, nabiał; oraz data minimalnej trwałości ("Najlepiej spożyć przed...", określa miesiąc i rok) - na produktach długoterminowych, suszonych, mrożonych 2. Warunki przechowania, np. w suchym i chłodnym miejscu; 3. Wartości odżywcze, kalorie, GDA z ang. GuidelineDailyAmounts, czyli wskazane dzienne spożycie;

Co to jest lista E?  to spis dodatków do żywności, powszechnie stosowanych w przemyśle spożywczym,  są wśród nich substancje pochodzenia naturalnego, czyli występujące w przyrodzie i syntetyczne - powstające w laboratorium,  obecnie funkcjonuje ponad 1500 dodatków do żywności,  każde E dodane do produktu spożywczego opisane jest na jego etykiecie jako skrót E z numerem, np. E 621 to glutaminian sodu,  wyróżnia się 5 podstawowych grup E: barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze, emulgatory i pozostałe.

 Gdy spożywamy je długotrwale i w dużych ilościach albo w połączeniu z inną substancją tworzą związek, który może być dla nas trujący, np. połączenie E 211 (benzoesanu sodu) z witaminą C, gdyż prowadzi to do powstania rakotwórczego benzenu. Takie połączenie stosuje się w produkcji napojów gazowanych.

Do masowo stosowanych E w żywności należą: E 210, E 211, E 220, E E 252, E 621, E 951, E 954. Najwięcej E zawierają takie produkty jak: słodycze, napoje gazowane, wędliny. Istnieje grupa osób bardziej wrażliwych na działanie substancji E, należą do nich: małe dzieci, alergicy, osoby starsze, osoby o wrażliwym układzie pokarmowym. Generalna zasada jest taka: Im krótsza lista E na produkcie, tym lepiej!

Grupa ENumerWystępowanieWłaściwości BarwnikiE E 199 Słodycze, desery, napoje, galaretki Nadają lub poprawiają barwę produktów KonserwantyE E 299 Wyroby garmażeryjne, napoje gazowane, soki, konserwy, owoce suszone Zapobiegają psuciu się produktów, przedłużają trwałość i zabezpieczają przed drobnoustrojami PrzeciwutleniaczeE E 399 Płatki śniadaniowe, frytki, chipsy, masy do ciast, biszkopty, wędliny, Zapobiegają utlenieniu środków spożywczych, przeciwdziałają np. jełczeniu tłuszczów EmulgatoryE E 499 Lody, zupy w proszku, majonez, margaryna, wędliny, pieczywo, czekolada i produkty czekoladowe Odpowiadają za trwałość i konsystencję produktu Inne np. wzmacniacze smaku E E 1500 Słodycze, gumy do żucia, napoje light, soki, jogurty, desery, przyprawy Wzmacniają smak, zamienniki cukru

Reakcje alergiczne, bezsenność Podejrzany o ADHD Występowanie: napoje w proszku, sztuczne miody, esencje owocowe, musztardy, napoje bezalkoholowe, zupy w proszku, galaretki, dżemy; E 102 TATRAZYNA Reakcje alergiczne Podejrzany o ADHD Występowanie: napoje gazowane, cukierki na kaszel, lody, galaretki do ciast; E 104 Żółcień Chinolinowa Reakcje alergiczne Podejrzany o ADHD Występowanie: gumy do żucia, żele, musztardy, zupy w proszku, marmolady, płatki zbożowe, marmolady; E 110 Żółcień Pomarańczowa

Reakcje alergiczne E 120 Koszelina Rakotwórczy Występowanie: ciasta w proszku, płatki zbożowe, kasze, kolorowe napoje alkoholowe, kawior, galaretki, napoje, przetwory z czarnej porzeczki; E 123 Amarant Niebezpieczna dla astmatyków Podejrzana o ADHD u dzieci Występowanie: kolorowe napoje alkoholowe, lody, wyroby piekarnicze i cukiernicze, desery, budynie w proszku; E 124 Czerwień Koszelinowa

Hamuje wzrost, Upośledza działanie tarczycy Występowanie: owoce konserwowane zawierające wiśnie, koktajle wiśniowe; E 127 ERYTROZYNA Rakotwórczy Występowanie: barwione słodycze, lody; E 131 BŁEKIT PATENTOWY Rakotwórczy Występowanie: soki owocowe, galaretki, napoje, margaryny, sosy owocowe i warzywne, konserwy rybne, koncentraty pomidorowe. E KWAS BENZOESOWY I JEGO SOLE

Reakcje alergiczne, bóle głowy; Utrata wit. B12, nudności, zakłóca pracę jelit; Występowanie: suszone owoce, wiórki kokosowe, przyprawy, naturalne soki owocowe, koncentraty owocowe, chrzan, przetwory ziemniaczane; E 220-E228 DWUTLENEK SIARKI I JEGO SOLE Rakotwórcze Występowanie: mięsa, wędliny, ryby, sery; E249- E251AZOTYNY Reakcje alergiczne Wysypki Występowanie: płatki ziemniaczane, guma do żucia; E 310-E312 GALUSANY

Zwiększa poziom cholesterolu we krwi; Występowanie: frytki, ciastka i ciasta wieloowocowe; E 320 BHA Niebezpieczny dla kobiet w ciąży- utrudnia wchłanianie żelaza; Występowanie: dodawany do produktów dla niemowląt, dżemów, galaretek, marmolad, budyniów; E 400 KWAS ALGINOWY Owrzodzenie układu pokarmowego; Działa przeczyszczająco; Występowanie: śmietanki pasteryzowane, dżemy, galaretki, marmolady, mleka w proszku, mleka zagęszczone; E 407 KARAGEN

Może powodować bóle jelitowo – żołądkowe; Bóle głowy, nudności, pogorszenie wzroku; Występowanie: koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy; E 621 GLUTAMINIAN SODU Rakotwórczy; Występowanie: ciasta w proszku, płatki zbożowe, kasze, kolorowe napoje E 951 ASPARTAM Rakotwórczy; Występowanie: napoje bez cukru, dietetyczne produkty mleczne, soki owocowe bez cukru, desery bez cukru, wybory cukiernicze, piwa bezalkoholowe, dżemy, marmolady, musztardy, galaretki, sosy, konserwy rybne, pieczywo, płatki zbożowe; jako dodatek do produktów dla dietetyków; E 954 SACHARYNA

E 100 KURKUMINA E 101 RYBOFLAWINA - WIT. B2 E 140 CHLOROFIL E 160- E 163 KAROTENY E 300 KWAS ASKORBINOWY - WIT.C E 306 WITAMINA E E 322 LECYTYNA E 410 MĄCZKA CHLEBA ŚWIĘTOJAŃSKIEG O E 412 GUMA GUAR E 440 PEKTYNA

Źródło: Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych Dz. U Nr 232, poz