Lodowce i lądolody
Lodowiec jest wolno płynącą rzeką lodu, powstałego z przekształcenia pokładów wiecznego śniegu. Lodowce są największym rezerwuarem wody słodkiej na Ziemi, i drugim po oceanach wody na świecie.
Powstawanie lodu ze śniegu jest długotrwałym i wieloetapowym procesem. Obszar, w którym on zachodzi, nazywa się polem firnowym. Pole firnowe zazwyczaj jest potężnym zagłębieniem, w którym następuje przemiana śniegu w lód.
Warunki powstawania lodowców Lodowce powstają tam, gdzie ukształtowanie terenu sprzyja gromadzeniu się dużej ilości śniegu, a jednocześnie jest zbyt chłodno, aby cały zgromadzony śnieg topił się w ciągu lata. Występują powyżej granicy wieloletniego śniegu w sprzyjających warunkach klimatycznych i na odpowiednia ukształtowanej powierzchni. Powstawaniu lodowców sprzyjają płaskie grzbiety i dolinne spłaszczenia.
Lodowce można podzielić najprościej na: LLLLodowce górskie LLLLodowce kontynentalne, czyli tak zwane LĄDOLODY.
Lodowce górskie: Lodowce górskie mogą mieć różny kształt i długość. Obserwacje mas lodowych wykazały, że pod względem budowy zewnętrznej można wyróżnić ich kilka podstawowych typów: LLLLodowiec alpejski LLLLodowiec himalajski LLLLodowiec norweski LLLLodowiec piedmontowy
Lodowiec szelfowy Często zdarza się, że lądolody przemieszczają się w kierunku mórz i oceanów. Lód zaczyna wówczas płynąć po dnie morza, a w większej odległości od brzegu unosi się na jej powierzchni. Taki rodzaj lodowców nazywa się lodowcem szelfowym.
Lądolody WWWWystępują na dużych powierzchniach. Masy lodu przemieszczają się w wielu kierunkach.
Opracowała: Marta Szymkowicz