1.52. Jak człowiek zmienia ekosystemy? Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Bogactwa naturalne.
Advertisements

Wykonała Natalia Pałczyńska Va.  Ś cieki komunalne  Zanieczyszczenia biologiczne  Sp ł ywy z terenów rolniczych  Ś cieki z zak ł adów produkcyjnych.
Składniki odżywcze.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Równowaga chemiczna - odwracalność reakcji chemicznych
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
ŚRODOWISKO PONAD WSZYSTKO Mała bateria-duży problem.. Co roku w Polsce sprzedaje się około 300 mln baterii. Wyrzucanie ich do kosza negatywnie wpływa.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
TAJEMNICE DRZEW Szkoła z klasą 2.0. Realizację programu rozpoczęliśmy od wyjaśnienia pojęcia TIK TIK czyli technologie informacyjno- - komunikacyjne to.
Rozprzestrzenianie się zanieczyszczeń w atmosferze
1.54. Skażenie wody i gleby Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
2.49. Zależności między organizmami w biocenozie Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
NADLEŚNICTWO CHEŁM HISTORIA. O nadleśnictwie Teren nadleśnictwa to około 21,6 tysięcy hektarów lasów. Wśród drzew bardzo ważnymi elementami składowymi.
I.Efekty II.Procesy III.Funkcjonowanie szkoły IV.Zarządzanie szkołą.
Czynniki występujące w środowisku pracy.. Cele lekcji Po zajęciach każdy uczeń: - Nazywa i wymienia czynniki występujące w środowisku pracy, - Wymienia.
Przemiany energii w ruchu harmonicznym. Rezonans mechaniczny Wyk. Agata Niezgoda Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Nadleśnictwo - obszar Poddębic Gospodarka leśna. Ukierunkowana jest ona w stronę postrzegania gospodarki leśnej i lasu jako podmiotów wielofunkcyjnych.
Mikroekonomia dr hab. Maciej Jasiński, prof. WSB Wicekanclerz, pokój 134A Semestr zimowy: 15 godzin wykładu Semestr letni: 15.
Wyk. Karolina Zarzycka Kl. ITE. Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, którejsposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu.
EWALUACJA PROJEKTU WSPÓŁFINANSOWANEGO ZE ŚRODKÓW UNII EUROPEJSKIE J „Wyrównywanie dysproporcji w dostępie do przedszkoli dzieci z terenów wiejskich, w.
Magdalena Mikoda Iga Dąbrowska kl. II C. Żywność pochodząca z upraw, gdzie nie używa się środków chemicznych bądź używa w niewielkiej ilości.
Wyk. Karolina Zarzycka I TE. GMO czyli Organizmy Modyfikowane Genetycznie są to rośliny lub zwierzęta, które dzięki modyfikacji w ich genomie - materiale.
Pro-ekologiczny Konstantynów Ł ódzki „Dofinansowano ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Łodzi”
Elektrownie Joanna Orłowska Kamila Boguszewska II TL.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Innowacje i konkurencyjność łańcuchów dostaw we współczesnej gospodarce Dr hab. Grażyna Śmigielska, Prof. UEK.
… przemy ś lenia pedagogiczne. „Najważniejszym okresem w życiu nie są lata studiowania na wyższej uczelni, ale te najwcześniejsze, czyli okres od narodzenia.
Przygotowały: Basia Wojtal i Róża Stangreciak kl. II c.
Źródła i rodzaje zanieczyszczeń powietrza
Co to jest GMO ? GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych.
Hartowanie ciała Wykonała Maria Szelągowska. Co to jest hartowanie? Hartowanie Hartowanie – proces adaptowania ciała do niekorzystnych warunków zewnętrznych.
DO CZEGO SŁUŻĄ NARZĄDY ZMYSŁÓW?
Departament Rozwoju Regionalnego XV Posiedzenie Podkomitetu ds. Zrównoważonego Rozwoju Pełnomocnik Zarządu ds. Zrównoważonego Rozwoju Edward Reszkowski.
WYNIKI ANKIETY INTERNETOWEJ Opracowanie wyników: Dr Jarosław Załęcki Mgr Maciej Brosz „Współtwórz swoje miasto. Wysokościowce w Gdańsku”
Projekt systemowy współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki ,
Mateusz Polaszewski IaG Żródła:Wikipedia,Encyklopedia PWN,strona handel-emisjami.pl.
 PODSUMOWANIE PROJEKTU „POSTAW NA SŁOŃCE”. Energia konwencjonalna : ● - spalanie paliw kopalnych ● - promieniowanie pierwiastków Energia Odnawialna:
RAPORT Z BADAŃ opartych na analizie wyników testów kompetencyjnych przeprowadzonych wśród uczestników szkoleń w związku z realizacją.
2.48. Cechy populacji biologicznej
- nie ma własnego kształtu, wlana do naczynia przybiera jego kształt, - ma swoją objętość, którą trudno jest zmienić tzn. są mało ściśliwe (zamarzając.
Nadleśnictwo w Złotym Potoku. Co to jest nadleśnictwo? Nadleśnictwo – podstawowa jednostka gospodarcza i organizacyjna w strukturze Lasów Państwowych.
Ocena oddziaływania na środowisko jako warunek uzyskania funduszy unijnych w ramach I i II osi priorytetowej Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko.
NASZE NADLE Ś NICTWO NADLE Ś NICTWO BE Ł CHATÓW Pod zarządem Nadleśnictwa Bełchatów znajduje się prawie hektarów lasów. Leśnicy z Nadleśnictwa.
Czym jest gramofon DJ-ski?. Gramofon DJ-ski posiada suwak Pitch służący do płynnego przyspieszania bądź zwalniania obrotów talerza, na którym umieszcza.
BLISKO NAS, czyli co znajdziesz w lasach otaczających nasze osiedle „Kokociniec”
Woda O tym, dlaczego powinniśmy ją oszczędzać Jan Stasiewicz, kl. II C.
2.52. Człowiek zmienia ekosystemy Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
Papierosy to zła rzecz, z nim zdrowie idzie precz!!! Autor: Weronika Pączek.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
OCHRONA NADLEŚNICTWA CHRZANÓW LEŚNIK TO BARDZO WAŻNY ZAWÓD. DLACZEGO? TO BARDZO PROSTE PYTANIE. OTÓŻ BEZ NICH NA ŚWIECIE BYŁOBY O WIELE MNIEJ GATUNKÓW.
Rodzaje i źródła zanieczyszczeń wód naturalnych Adrian Andrzejczyk Klasa II „b”
Działania ewaluacyjne prowadzone przez IZ RPO WK-P w roku 2014 Jolanta Rudnicka Biuro Ewaluacji Posiedzenie Komitetu Monitorującego RPO r. Departament.
Monika Hołowacz. Obecnie nie ma już wątpliwości, że palenie papierosów szkodliwie działa na zdrowie człowieka. Gdy pali dziecko, konsekwencje uzależnienia.
Od recesji do koniunktury.. Podstawowe pojęcia. Recesja – zjawisko makroekonomiczne polegające na znacznym zahamowaniu tempa wzrostu gospodarczego, skutkujące.
Rośnie góra śmieci!!. Menu  1.Jak jest pojemność standardowych pojemników na śmieci w Twoim miejscu zamieszkania? Jak często są opróżnianie?  2. Ile.
AKADEMIA ROLNICZA im. H. Kołłątaja w Krakowie Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji RENATURYZACJA RZEKI NIDY Prof.dr hab.Wojciech Bartnik Prof. dr hab.
prezentacje wykonała Aleksandra Kuchta Vi a
Promieniowanie jonizujące. Co to jest promieniotwórczość?
1.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Obieg wody w przyrodzie
Gospodarka i ekonomia – pochodzenie pojęć
Myśl ekologicznie Żyj fantastycznie.
Zapis prezentacji:

1.52. Jak człowiek zmienia ekosystemy? Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska

 Stosunek człowieka do przyrody na różnych etapach jego rozwoju ulegał zmianie.  Od początku swojego istnienia człowiek wykorzystywał przyrodę nie zakłócając jej równowagi biologicznej.  W miarę rozwoju cywilizacji i wzrostu liczebności populacji presja człowieka na przyrodę stawała się coraz większa.  Na przestrzeni dziejów miało to istotne znaczenie dla funkcjonowania ekosystemów.

W zgodzie z naturą  Człowiek pierwotny był całkowicie uzależniony od otaczającej go przyrody.  Zaspokajał swoje potrzeby życiowe, korzystając z zasobów naturalnych, nie naruszając równowagi ekosystemu.  W swoich działaniach wzorował się na zwyczajach i zachowaniach zwierząt.

Zbieractwo i myślistwo  W najwcześniejszym okresie gospodarka człowieka opierała się na zbieractwie i myślistwie, które dalej równoważyły siły przyrody.  Wzrastająca stopniowo znajomość sił rządzących przyrodą, wynalezienie narzędzi, nauczenie się korzystania z ognia pozwoliły pierwotnemu człowiekowi wykorzystywać bogactwa przyrody.  Człowiek rozpoczął opanowywanie i podporządkowywanie sobie środowiska.

Pasterstwo i rolnictwo  Rozwój pasterstwa i rolnictwa wywołała zmianę koczowniczego trybu życia na osiadły.  Wraz ze wzrostem liczebności populacji ludzkiej nastąpił wzrost zapotrzebowania na przestrzeń.  W celu uzyskania miejsc na nowe domostwa, pastwiska i pola uprawne ludzie zaczęli karczować lasy.  Wzrosło również zapotrzebowanie na produkty spożywcze dla ludzi jak i hodowanych przez nie zwierząt.  Działalność pasterska i rolnicza przyczyniła się do wyginięcia wielu gatunków roślin i zwierząt.  Człowiek stopniowo zamieniał zróżnicowane ekosystemy naturalne na monokultury wrażliwe na zakłócenia ich stabilności.

Karczowanie lasów  W wyniku karczowania lasów w celu uzyskania gruntów ornych odsłonięta zostaje gleba, która teraz podlega silnym wpływom erozyjnym - zmywanie lub zwiewanie warstwy próchnicy.  Wyniszczenie lasów powoduje obniżenie się poziomu wód podziemnych, które stają się trudniej dostępne dla roślin.  Szybki spływ wody po odsłoniętej glebie - szczególnie w górach powoduje deficyt wody i w efekcie spadek plonów w dolinach. W innych miejscach prowadzi do szybkiego gromadzenia się nadmiaru wody i powoduje podtopienia i powodzie.

Myślistwo i rybołówstwo  Człowiek, w wyniku milionów lat ewolucji stał się najgroźniejszym drapieżnikiem na Ziemi.  Człowiek jest w naturze niemal jedynym łowcą, który całkowicie wybija populacje swych ofiar.  Jako bezwzględny myśliwy znacznie zmniejsza liczebność swych ofiar, doprowadzając wielokrotnie do wyginięcia gatunku.  Działalność człowieka doprowadziła do zniszczenia naturalnych siedlisk zwierząt i ograniczenia powierzchni ich łowisk, co w konsekwencji również przyczyniło się do drastycznego zmniejszenia ich liczebności lub wymarcia.  Rybacy są morskimi myśliwymi. Odławianie nadmiernej ilości ryb i innych organizmów morskich spowodowało zniszczenie wielu bogatych niegdyś łowisk.  Obecnie liczba pozyskiwanych z morza ryb jest ograniczona przez tzw. limity połowowe.

Udomowienie zwierząt  Uważa się, że pierwszym udomowionym zwierzęciem dwanaście tysięcy lat temu był pies.  Później udomowiono owce, kozy, bydło domowe, konie i inne zwierzęta. Każde zwierzę domowe ma swoich dzikich przodków.  Od przeszło pięciu tysięcy lat udomowione zwierzęta transportują ludzi i towary. Są nimi: konie, osły, wielbłądy, słonie, lamy, renifery.  Zwierzęta dostarczają ludziom: futer, skór, wełny, mięsa, mleka, jaj.  Chów zwierząt dostarcza dużych ilości pokarmu i jest dzisiaj na świecie prowadzony na skalę przemysłową.  Hodowla zwierząt wykorzystuje osiągnięcia genetyki i zajmuje się doskonaleniem dziedzicznych cech udomowionych zwierząt. Ma także na celu wytwarzanie nowych ras o pożądanych walorach użytkowych.

Chemizacja środowiska  Jednym z najpoważniejszych zagrożeń dla zespołów roślinnych i zwierzęcych, a także dla samego człowieka jest chemizacja środowiska.  Chemizacja polega na wprowadzeniu do ekosystemów obcych substancji, będących głównymi lub ubocznymi produktami gospodarki ludzkiej.  Do głównych produktów należą substancje celowo wytwarzane, takie jak nawozy sztuczne lub środki ochrony roślin.  Produktami ubocznymi są odpady przemysłowe, powstające przy produkcji zasadniczej.  Produkty chemiczne dostają się do atmosfery, wody i gleby.  Substancje toksyczne, wprowadzane do ekosystemów, włączane są do naturalnych obiegów materii i bardzo długo krążą w ekosystemach.

Urbanizacja  Wraz z przyrostem liczby ludności, potrzeby ludzi stawały się większe, co wywoływało kolejne zmiany w ekosystemach.  Zmiany w środowisku potęgowała nadmierna eksploatacja zasobów Ziemi w celu zdobycia przestrzeni życiowej i pożywienia.  Wykorzystanie zdobyczy techniki i postępujący rozwój przemysłu przyczyniły się do przekształcenia pierwotnego środowiska przyrodniczego.  Cywilizacja ludzka, poprzez swoją ingerencję w ekosystemy, zaczęła coraz bardziej naruszać ich równowagę.  Wraz z działalnością człowieka pojawiło się coraz więcej negatywnych skutków nadmiernej eksploatacji przyrody.  Rozwój przemysłu prowadzi do rozwoju miast i napływu ludzi ze wsi do miasta.  Prowadzi to do przestrzennego rozwoju miast, zmiany stylu życia oraz podwyższenia jego standardu.  Tworzą się aglomeracje miejskie, w których ludność utrzymuje się z wykonywania zawodów pozarolniczych

W mieście  Szybko przybywa nowych miast, powiększa się liczba ich mieszkańców.  Często miasta łączą się ze sobą, tworząc ogromne aglomeracje miejskie.  Z czasem następuje pogorszenie warunków życia w mieście.  Pojawiają się trudności z zaopatrzeniem w wodę, żywność, brakuje mieszkań i pracy, występują problemy komunikacyjne.  W miastach przede wszystkim następuje koncentracja źródeł zanieczyszczeń środowiska.  Miasta to również miejsca ogromnego natężenia transportu drogowego i hałasu.

 Rozwój miast, rozwój budownictwa miejskiego i przemysłowego powoduje ubytek terenów zielonych, zmienia się również ukształtowanie powierzchni.  Budując miasta, fabryki, lotniska, autostrady i inne budowle ludzie bezpośrednio niszczą naturalne ekosystemy.  Ekosystemy naturalne są wypierane przez człowieka i na ich miejsce wchodzą ekosystemy sztuczne.  Naturalne tereny, mogące służyć do rekreacji są intensywnie użytkowane, a tym samym ulegają zniszczeniu.  Rolnictwo, przemysł urbanizacja są źródłem zanieczyszczeń środowiska na skalę światową.

Skutki zmian ekosystemów Od czasu rewolucji przemysłowej człowiek doprowadził do tak wielkich zmian w środowisku przyrodniczym, że dalszy rozwój cywilizacji zaczyna być niebezpieczny dla niego samego. W wyniku działalności człowieka:  wycięto 2/3 lasów Ziemi,  wyginęło około 1000 gatunków zwierząt,  zagrożonych wyginięciem jest kolejne 1000 gatunków,  zniszczono 500 milionów hektarów pól uprawnych,  zatruto ponad 15% wód powierzchniowych,  nagromadzono w środowiskach wiele substancji szkodliwych dla organizmów,  zanieczyszczono atmosferę, glebę, padają kwaśne deszcze, nastąpiły zmiany klimatyczne, nastąpił wzrost zachorowań na choroby cywilizacyjne.

O naruszeniu równowagi biologicznej i wpływu człowieka na zanieczyszczenie atmosfery, wody i gleby będzie mowa w następnych prezentacjach.

Zadania Oceń prawdziwość stwierdzeń: 1. Współcześni myśliwi pełnią funkcję dużych drapieżników. 2. Rozwój miast sprzyja utrzymaniu równowagi biologicznej. 3. Podaj przykłady dwóch działań, jakie podejmują ludzie w celu zapewnienia sobie odpowiedniej ilości żywności. 4. Wymień dwie cechy współczesnego krajobrazu. 5. Wymień zwierzęta udomowione przez człowieka.

Źródła  Z.Sendecka i wsp., Vademecum.Biologia, Operon 2009  M. Kłyś,K.Żbikowska-Zdun, Biologia, Nowa Era,1994  B.Gulewicz, Biologia,ABC,1998  B.Klimuszko, Biologia,Żak, 2004  J.Loritz-Dobrowolska i wsp., Biologia,Operon,2007