Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Skąd człowiek czerpie energię ? 1.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Advertisements

Chemia w życiu codziennym
Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
Podstawowe składniki odżywcze
BIAŁKA.
Funkcje składników pokarmowych
[Aleksander Dziedzic]
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowy tryb życia.
Fotosynteza Fotosynteza to złożony proces biochemiczny zachodzący głównie w liściach, a dokładniej w chloroplastach. Przeprowadzany jest jedynie przez.
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Odżywiaj się zdrowo 1.
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA „ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY”
Piramida zdrowego żywienia
Biologia jako nauka eksperymentalna
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
DANE INFORMACYJNE ID grupy: B1 Lokalizacja: Białystok
Jak oddychamy?.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowy styl życia.
Bez śniadania nie ma nauczania
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ODDYCHANIE FERMENTACJA ALKOHOLOWA ODDYCHANIE TLENOWE FERMENTACJA
Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia)
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
Rola składników pokarmowych w diecie młodzieży
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Prawidłowe odżywianie oraz aktywność fizyczna
P i r a m i d a zdrowego stylu życia. P i r a m i d a zdrowego stylu życia.
Śniadanie daje moc !!.
Przejawy życia organizmów heterotroficznych
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Poznajemy składniki żywności.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Bez białka nie ma ciałka!.
Odżywiaj się zdrowo 1.
Zdrowy tryb życia.
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W POKARMACH
Wpływ składników żywności na organizm
Białka Substancje warunkujące życie Porównanie kształtu i wielkości kilku białek. Od lewej: Przeciwciało (IgG), Hemoglobina, Insulina, kinaza AK1, ligaza.
Budowa chemiczna organizmów
Zdrowy tryb życia... Jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Daje nam zdrowie i lepsze samopoczucie. Zdrowy tryb życia to ewidentnie ćwiczenia, ruch,
Zdrowe Żywienie Człowieka
Poznajemy składniki pokarmu.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Chemia na talerzu – czy wiesz co jesz? Daria Cukierska Ewelina Konieczna Malwina Lipowa Wiktoria Marcinek Paulina Motuzna Jagoda Owsianna Eliza Poniży.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Chemia w organizmie człowieka
Zapis prezentacji:

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Skąd człowiek czerpie energię ? 1

1. Dowiem się, jaka jest podstawowa reakcja biochemiczna umożliwiająca nam życie. 2. Dowiem się, jak należy się odżywiać, aby organizm wytworzył dostateczną ilość energii. 3. Dowiem się, do czego organizm wykorzystuje powstałą energię. Cele lekcji 2

1. Przypiszę wybrane reakcje do spalania i utleniania. 2. Rozpoznam reakcje egzoenergetyczne biegnące w organizmie człowieka. 3. Zapiszę przebieg reakcji, wskażę substraty i produkty reakcji egzoenergetycznej w moim organizmie. 4. Wymienię po trzy składniki pokarmowe dające najwięcej i najmniej energii. 5. Wymienię procesy życiowe wspomagane energią reakcji egzoenergetycznej. Kryteria sukcesu 3

Glukoza + Tlen  Dwutlenek węgla + woda + Q Jest to reakcja EGZOENERGETYCZNA Skrócony zapis słowny reakcji oddychania komórkowego. 4

Cukry złożone -> glukoza (szybka energia) Tłuszcze -> glicerol + kwasy tłuszczowe-> glukoza (wolno uwalniająca się energia) Białka -> aminokwasy ( rola budulcowa) Różna dostępność energii. 5

pieczywo słodycze wyroby cukiernicze makarony Węglowodany (cukry) – „szybka energia” 6

potrawy smażone oleje i oliwy smalec margaryna Tłuszcze – wolno uwalniająca się „duża” energia. 7

Białko – rola budulcowa 8 mleko sery jajka wędliny

Co zrobisz każdego dnia, aby oddychanie komórkowe w twoim organizmie przebiegało jak najefektywniej? Pytanie problemowe 9

1.Wyjaśnij, co może być powodem tycia człowieka. 2.Narysuj plakat ilustrujący, skąd człowiek czerpie energię. 3.Ułóż krzyżówkę z hasłem: „oddychanie komórkowe”. Pytania do krzyżówki muszą odnosić się do dzisiejszego tematu lekcji. Zadanie domowe do wyboru 10

11 NrTytułAutorŹródłoLicencja 1Różne rodzaje pieczywa Peggy Grebhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Pieczywo#/me dia/File:Various_grains.jpg Domena publiczna 2BatonScott Ehardthttp://pl.wikipedia.org/wiki/Baton_(s%C5% 82odycze)#/media/File:Milky_Way_Opene d.jpg Domena publiczna 3W cukierniWelleschikhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Cukiernia#/me dia/File:Lille_Meert2.JPG CC BY 3.0 PL 4Pasta made from durum whe at CSIROhttp://en.wikipedia.org/wiki/Pasta#/media /File:CSIRO_ScienceImage_11385_Pasta_m ade_from_durum_wheat.jpg CC BY 3.0 PL 5Patelnia na kuchence gazowej Michiel1972http://pl.wikipedia.org/wiki/Patelnia#/med ia/File:Koekenpan.jpg CC BY 3.0 PL 6margenauerhttp://pixabay.com/en/olive-oil-greek-oil- olive-bottle / Domena publiczna 7Chleb ze smalcem Kpalionhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Smalec#/medi a/File:Chleb_ze_smalcem.jpg Domena publiczna 8

Autorzy: Barbara Jadwiga Karasek Małgorzata Potaczała 11