Kierunek użytkowości rzeźnej, a wybór odpowiedniej rasy bydła mięsnego.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Zwierzęta Domowe Zwierzęta domowe – zwierzęta trzymane przez człowieka w domu dla osobistej przyjemności lub dla towarzystwa, w odróżnieniu od zwierząt.
Advertisements

Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne, System AGROKOSZTY Arłamów r.
Fenotyp zwierząt: bez miary, wagi i ultrasonografu
Selekcja.
BIOSTATYSTYKA I METODY DOKUMENTACJI
Kojarzenia 2007.
Parametry genetyczne.
Nowe warianty selekcji z wykorzystaniem markerów genetycznych
Panda.
Ochrona zwierząt! Przygotowali: Karol Wiktoria
Prezentacja Maćka i Bartka „ Żubry”
Typy świnek morskich Magdalena Gańko.
WYBRANE RASY BYDŁA MIĘSNEGO I MODELE PRODUKCJI WOŁOWINY Prof. dr hab
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego oraz budżetu państwa w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego.
POZIOM PRODUKCJI. ORGANIZACJA ROZRODU. PRZEWIDYWALNOŚĆ DOSTAW
Zwierzęta Prerii – mustangi i pieski preriowe
Plan na dziś Ogólny model liniowy (GLM) Model mieszany (MIXED)
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Sposoby uzyskiwania mleka od krów kiedyś i dziś.
Nietoperz wampir Nietoperz wampir to jeden z popularnych gatunków nietoperzy. Oto jego zdjęcie!
Jagoda Ratnayake Oliwia Gutowska Paulina Walkiewicz
i zasady gospodarowania
TYGRYS Duży, drapieżny ssak z rodziny kotowatych, największy z żyjących współcześnie czterech wielkich, ryczących kotów z rodzaju Panthera, jeden z największych.
Zwierzęta dzikie i domowe !!!!
Zarządzanie hodowlą bydła mlecznego i mięsnego
WILK.
Hipotezy statystyczne
Organizmy zmodyfikowane genetycznie
Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
Udomowienie poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich: Dzik – lat Kozy – lat Konie – lat Owce – lat Bydło.
WIEJSKA ZAGRODA.
Przegląd ras bydła użytkowego
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Dominik Chmielewski KL. IV A. 1.Mój przyjaciel lasu. 2.Występowanie ssaka. 3.Podstawowa charakterystyka ssaka. 4.Uzasadnienie wyboru.
Dzikie koty.
AFRYKA Słonie: Waga dorosłego samca wynosi od 1260 kg do 3500 kg. Samica jest troszkę lżejsza jej waga wynosi od 900 kg do 3000 kg. Wszystkie gatunki słoni.
Jeleń.
TCHÓRZ.
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego.
KONTAKT Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt Zakład Hodowli Bydła Koło Naukowe Pasjonatów Hodowli.
KATEGORIA: Zak ł ady rolne Informacja nt. laureatów Konkursu Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2015.
Manta birostris Wojciech Furgała – SPI 50. Zasięg występowania Opis Galeria zdjęć Multimedia (video) Charakterystyka Źródła.
Moje ulubione zwierzęta
OCENA WARTOŚCI UŻYTKOWEJ BYDŁA MLECZNEGO CO TO JEST I DO CZEGO SŁUŻY?
Oddział w Radomiu Pokazowe Gospodarstwo Ekologiczne w Chwałowicach Cedzyna 2012.
Rozpoczyna się wielka wędrówka z Afryki Południowej na północ wzdłuż wybrzeży Morza Śródziemnego do Europy. Pod koniec miesiąca są przeważnie w Polsce.
Przedstawienie gospodarstwa rolnego na przykładzie gospodarstwa demonstracyjnego Centrum Doradztwa Rolniczego O/Radom w Chwałowicach Autor: Justyna Fila.
Gołębie na balkonie Rybnik 2016r.. Gołębie są popularnym gatunkiem ptaków występującym w miastach. Zadomowiły się do tego stopnia, że nie boją się składać.
Mr Welcome Hill TANGO Na podstawie Holstein International 2016.
SPRAWDZIAN ZAKAŹNE CHOROBY ZWIERZĄT. 1. Bruceloze bydła wywołuje. A) Brucella abortus B) Brucella suis C) Brucella ovis.
WAŻENIE TORNISTRÓW 2016.
Linia Farmerska Rok 2017 – uruchomienie nowej linii produktowej skierowanej do punktów paszowych i dużych hodowców bydła. W skład produktów farmerskich.
Sawanna Informacje.
WpłYw liczebności krów na zanieczyszczenie powietrza
WPŁYW RASY NA WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE KOŚCI ROSNĄCYCH ŚWIŃ
Żywienie cieląt i odchów jałówek
Hodowla bydła ras mlecznych w Polsce KRZYSZTOF GAŁĄZKA 2016
BIURO INTERWENCJI Ogóle zasady uczestnictwa w mechanizmach – szczegółowe informacje dostępne w Warunkach uczestnictwa w mechanizmie.
Aleksander Nozdryn-Płotnicki
REALIZACJA PROGRAMÓW HODOWLANYCH Krzysztof Gałązka 2016
TYPIE UŻYTKOWYM MLECZNYM
OBRÓT MATERIAŁEM HODOWLANYM - ŚWIADECTWA RODOWODOWE
Ocena wartości hodowlanej. Indeksy selekcyjne
P6 Wersja: 4_2016 UZNAWANIE POCHODZENIA ZE STRONY OJCOWSKIEJ
Żywienie jest czynnikiem decydującym o rentowności gospodarstwa mlecznego. Produkcja pasz objętościowych w gospodarstwie: jakość, wartość, plon; i odpowiedni.
MIEZSAŃCE W OWUB 2015 KRZYSZTOF GAŁĄZKA.
Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka
kurs podstawowy zootechników oceny i inspektorów nadzoru
Wykorzystano materiały Tomasz Strabel, UP Poznań
Program zwalczania IBR/IPV oraz BVD/MD w stadach bydła
Zapis prezentacji:

Kierunek użytkowości rzeźnej, a wybór odpowiedniej rasy bydła mięsnego

Charolaise Charolaise jest rasą późno dojrzewającą. Jałówki osiągają dojrzałość hodowlaną między 18. a 24. miesiącem życia. Masa dorosłych krów wynosi kg, a buhajów kg przy wysokości w kłębie odpowiednio: 140 i 150 cm. Zdarzają się trudne porody, choć selekcja znacznie tę cechę poprawiła. Masa cieląt po urodzeniu jest duża i wynosi przeciętnie: 40 kg – jałówki, 45 kg – buhajki. Przyrosty dobowe opasów są bardzo wysokie i wynoszą g. Od opasów uzyskuje się dużo, dobrej jakości mięsa z małą zawartością tłuszczu.

Limousine Cechą charakterystyczną tej rasy jest średni kaliber, bardzo dobre umięśnienie szczególnie partii grzbietu i zadu, delikatny kościec oraz bardzo dobra płodność.

Współczesna rasa angus to bydło średniego kalibru. Krowy ważą kg i mają wysokość w kłębie ok. 125 cm. Buhaje hodowlane osiągają masę ciała w granicach ok. 900 kg i wysokość w kłębie ok. 130 cm. Cechą charakterystyczną rasy jest bezrożność oraz jednolite czarne lub czerwone umaszczenie. Angus

Obecnie hereford to rasa jednostronnie mięsna średniego kalibru. Masa ciała krów wynosi około 600 kg, zaś buhajów hodowlanych – około 900 kg; wysokość w kłębie odpowiednio: 130 cm i 135 cm Hereford Ogromną zaletą rasy hereford jest to, że zwierzęta osiągają wysokie wskaźniki reprodukcji w warunkach minimalnego nadzoru i troski ze strony człowieka o przebieg porodu i odchów cieląt. Średnie dobowe przyrosty w opasie wynoszą 1000 g, a 1,5-roczne, intensywnie żywione opasy osiągają masę ok. 650 kg i wydajność rzeźną dochodzącą do 65%. Jakość mięsa jest wysoka: jest ono marmurkowate, soczyste, ze znaczną ilością tłuszczu.

Selekcja buhajów  Wygląd (pokrój, budowa)  Zapotrzebowanie rynku  Wycena buhaja  Rodowód  Status zdrowotny stada, z którego buhaj pochodzi  Ścisła kontrola weterynaryjna  Monitorowanie w kierunku BVD, IBR, Lepto & Johnes  Buhaje nie szczepione na IBR (szczepionka markerowa nie jest akceptowana ) Wilodge Goldcard

Program selekcji buhajów mięsnych do krzyżówek z rasami mlecznymi  Program testowania młodych buhajów  Cel: wiarygodne dane poparte danymi z gospodarstw  1000 porcji nasienia jednego buhaja rozdzielone wśród różnych hodowców  Po wycieleniu, następujące dane są analizowane:  Długość ciąży  Łatwość wycieleń (krowy i jałówki)  Jakość cielęcia  Umaszczenie (ważne kryterium przy BB)