Przedstawienie gospodarstwa rolnego na przykładzie gospodarstwa demonstracyjnego Centrum Doradztwa Rolniczego O/Radom w Chwałowicach Autor: Justyna Fila.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Projekt Wiejski Juchowo – Radacz – Kądzielnia Ludzie Ludziom Projekt Fundacji im. Stanisława Karłowskiego.
Advertisements

ROLNICTWO I GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
„KLASYFIKACJA GOSPODARSTW ROLNYCH WEDŁUG ZASAD UE”
Reforma Wspólnej Polityki Rolnej (WPR)
PROGNOZA PLONÓW ZBÓŻ I RZEPAKU W WOJEWÓDZTWIE ZACHODNIPOMORSKIM
PROGNOZA PLONÓW ZBÓŻ I RZEPAKU W WOJEWÓDZTWIE ZACHODNIPOMORSKIM
Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne, System AGROKOSZTY
Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne, System AGROKOSZTY Arłamów r.
rolnictwo ekologiczne
Gospodarstwo ekologiczne Ewy i Petera Stratenwerthów w Grzybowie
Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu
Wojewódzki etap XX edycji krajowego Konkursu
PROGRAM ROLNOŚRODOWISKOWY ( PŁATNOŚCI ROLNOŚRODOWISKOWE )
POSTĘP BIOLOGICZNY I TECHNIOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W WARUNKACH ZMIENIAJĄCEGO SIĘ KLIMATU I Kongres Nauk Rolniczych Puławy, maj 2009 r.
W POLSCE POWINNO DOMINOWAĆ ROLNICTWO ZRÓWNOWAŻONE
Produkcja zwierzęca w rolnictwie ekologicznym
mgr inż. Grażyna Nachtman
Organizacja badań w ramach systemu AGROKOSZTY
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ Sytuacja dochodowa wybranych działalności w gospodarstwach konwencjonalnych w 2006 roku (wyniki wstępne) Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne,
Organizacja badań dla wybranych działalności produkcyjnych w gospodarstwach konwencjonalnych i ekologicznych w 2008 r. Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne.
Przyczyny zróżnicowania wyników działalności produkcji zwierzęcej prowadzonych metodami konwencjonalnymi mgr inż. Marcin Cholewa.
Autor: inż. Ryszard Wiszowaty
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
PRAKTYKI 2010.
ROLNICTWO EKOLOGICZNE - POLSKA
LUBELSKI OŚRODEK DORADZTWA ROLNICZEGO W KOŃSKOWOLI
Rolnictwo:.
Technik Turystyki Wiejskiej
Przegląd ras bydła użytkowego
EKOLOGICZNE GOSPODARSTWA ROLNICZE
SZKOŁA W KOTOWIE PROPONUJE KIERUNKI:
NOMINOWANI DO PRZYZNANIA STATUETKI
Ubezpieczenie upraw rolnych i zwierząt gospodarskich
OFERTA EDUKACYJNA ZESPOŁU SZKÓŁ CKR W RZEMIENIU NA ROK 2015/2016.
Departament Płatności Bezpośrednich
BELLAKO Sp. z o.o. Polski producent innowacyjnych wyciągów z ziół dla zwierząt 100% polskiego kapitału Rok założenia 1987 Warszawa – zarządzanie, wdrożenia,
UNIJNE PROGRAMY STRUKTURALNE Uniwersytet Warmińsko – Mazurski w Olsztynie Katedra Agrotechnologii, Zarządzania Produkcją Rolniczą i Agrobiznesu Prowadzący:
Wspólnotowa typologia gospodarstw rolnych
Technik weterynarii 4-letnie technikum
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Przywracanie potencjału produkcji rolnej zniszczonego w wyniku klęsk żywiołowych i katastrof oraz wprowadzanie.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
KONTAKT Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt Zakład Hodowli Bydła Koło Naukowe Pasjonatów Hodowli.
KATEGORIA: Zak ł ady rolne Informacja nt. laureatów Konkursu Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2015.
Mała retencja poprzez inicjatywy obywatelskie I OPOLSKIE FORUM MIKRORETENCJI
Bonitacja Gleb Kompleksy przydatności rolniczej.
GOSPODARSTWA ROLNE OSÓB PRAWNYCH (GOP) W PROCESIE PRZEMIAN SYSTEMOWYCH I INTEGRACJI Z UE.
OCENA WARTOŚCI UŻYTKOWEJ BYDŁA MLECZNEGO CO TO JEST I DO CZEGO SŁUŻY?
Oddział w Radomiu Pokazowe Gospodarstwo Ekologiczne w Chwałowicach Cedzyna 2012.
PODSUMOWANIE POWIATOWE CZARNKÓW ZD WODR W POWIECIE CZARNKOWSKO - TRZCIANECKIM.
Zmiany we Wspólnej Polityce Rolnej w Unii Europejskiej.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ Standardy produkcji ekologicznej i nadwyżka bezpośrednia wybranych produktów rolniczych w 2005 roku mgr inż. Grażyna Nachtman,
Adam Sulich Wykorzystanie zbóż do produkcji żywności biofortyfikowanej.
Kierunek użytkowości rzeźnej, a wybór odpowiedniej rasy bydła mięsnego.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Współpraca bałtyckich organizacji rolniczych i doradczych w celu ograniczenia zanieczyszczenia Morza Bałtyckiego składnikami nawozowymi. Baltic Deal Stosowanie.
Ochrona lokalnych ras zwierząt gospodarskich w PROGRAMIE ROLNOŚRODOWISKOWYM Instytut Zootechniki, Krajowy Ośrodek Koordynacyjny ds. Zasobów Genetycznych.
Źródła finansowania działań szkoleniowych dla przemysłu rolno - spożywczego dr inż. Anna Ogły Centrum Kształcenia Ustawicznego.
Zielarstwo i fitoterapia
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
OFERTA EDUKACYJNA ZESPOŁU SZKÓŁ CKR
Zakład Ogólnej Ekonomiki
Koszty produkcji PFHBiPM
OCENA UKSZTAŁTOWANIA TERYTORIUM GOSPODARSTWA ROLNEGO
Rolnictwo ekologiczne
Opracowano na danych Polskiego FADN
„Wspólna przestrzeń innowacyjna dla zrównoważonej produkcyjności użytków zielonych w Europie” Celem projektu jest zacieśnienie współpracy nauki z praktyką.
Propozycje działań demonstracyjnych
Zapis prezentacji:

Przedstawienie gospodarstwa rolnego na przykładzie gospodarstwa demonstracyjnego Centrum Doradztwa Rolniczego O/Radom w Chwałowicach Autor: Justyna Fila

Informacje ogólne Gospodarstwo zostało przejęte od Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych wiosną 2006 roku. Pola są położone w Chwałowicach k/Iłży, na wysokości 195 m n.p.m. opady średnioroczne 575 mm. Przeważają czarne ziemie i brunatnoziemy na zwięzłym podłożu (miejscami margle i skały wapienne).

Klasy gleb w gospodarstwie w Chwałowicach

Plony głównych upraw w 2011 r. Orkisz ozimy 2,8 t/ha Żyto ozime 3,5 t/ha Groch 1,95 t/ha Jęczmień jary 3,2 t/ha Gryka 1,26 t/ha

Gospodarstwo posiada certyfikat ekologiczny (jednostka certyfikująca EKOGWARANCJA Lublin)

Produkcja zwierzęca Zwierzęta trafiły do gospodarstwa w styczniu 2007 roku. Było to stado jałówek bydła mięsnego 11 Limousine i 4 Herefordy, dwie rasy szczególnie polecane w chowie ekologicznym. Stado zostało powiększone o byka rasy Limousine. Obecnie stado liczy: 18 krów Limousine 1 krowa Hereford 1 byk Limousine 7 buhajków 8 cieląt Jesteśmy członkiem Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

Prowadzone doświadczenia w produkcji zwierzęcej Wpływ warunków środowiskowych na efektywność produkcji ekologicznej chowu bydła mięsnego. Realizowane na zlecenie Instytutu Zootechniki – PIB w Balicach. Ocena zdrowotności i wskaźników odchowu cieląt żywionych paszami z dodatkiem certyfikowanych mieszanek ziołowych. Realizowany na zlecenie Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

Centrum Praktycznego Szkolenia Przetwórstwa Zbóż

Podsumowanie- najlepsze praktyki rolnicze w gospodarstwie Gospodarstwo ekologiczne Międzyplony Pokrywa zielona Plan nawożenia Próby gleb

Aerator zakupiony w ramach realizacji projektu Baltic Deal

Dyskusja Problemy i możliwości ich rozwiązania -walka z chwastami -sprzedaż produktów ekologicznych -leczenie Plany na przyszłość

Dziękuję za uwagę!