Scenariusz lekcji chemii: „Od czego zależy szybkość rozpuszczania substancji w wodzie?” opracowanie: Zbigniew Rzemieniuk.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
W tej prezentacji dowiecie się dlaczego i w jaki sposób papierosy, alkohol oraz narkotyki szkodzą zdrowiu i jak to zwalczać. Postaram się odpowiedzieć.
Advertisements

Równowaga chemiczna - odwracalność reakcji chemicznych
Modele biznesowe. Podręcznik Model biznesowy to w pewnym sensie szkic strategii, która ma zostać wdrożona w ramach struktur, procesów i systemów organizacji.
Plan Czym się zajmiemy: 1.Bilans przepływów międzygałęziowych 2.Model Leontiefa.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Blok I: PODSTAWY TECHNIKI Lekcja 6: Zjawisko tarcia i jego wpływ na pracę ciągników i maszyn rolniczych (1 godz.) 1. Zjawisko tarcia 2. Tarcie ślizgowe.
Nieodwracalny proces powodujący zmiany właściwości białek, polega na zniszczeniu wewnętrznej struktury białek. Denaturację białka spowodować mogą: podwyższona.
Tworzenie odwołania zewnętrznego (łącza) do zakresu komórek w innym skoroszycie Możliwości efektywnego stosowania odwołań zewnętrznych Odwołania zewnętrzne.
Zajęcia 1-3 Układ okresowy pierwiastków. Co to i po co? Pojęcie masy atomowej, masy cząsteczkowej, masy molowej Proste obliczenia stechiometryczne. Wydajność.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego 1.
Chemia nieorganiczna Sole Nazwy i wzory soli. Kwasy przeciw zasadom.
Stężenia Określają wzajemne ilości substancji wymieszanych ze sobą. Gdy substancje tworzą jednolite fazy to nazywa się je roztworami (np. roztwór cukru.
Teoria gry organizacyjnej Każdy człowiek wciąż jest uczestnikiem wielu różnych gier. Teoria gier zajmuje się wyborami podejmowanymi przez ludzi w warunkach.
Mechanika płynów. Prawo Pascala (dla cieczy nieściśliwej) ( ) Blaise Pascal Ciśnienie wywierane na ciecz rozchodzi się jednakowo we wszystkich.
VII kampania społeczna N O PROMIL – N O PROBLEM PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI.
Cel analizy statystycznej. „Człowiek –najlepsza inwestycja”
Przemiany energii w ruchu harmonicznym. Rezonans mechaniczny Wyk. Agata Niezgoda Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
2015/2016.  określenie poziomu i rodzaju aktywności dzieci  pozyskanie informacji potrzebnych do pracy nad zwiększeniem aktywności dzieci podczas zajęć.
Połączenie towarzystw budownictwa społecznego Opracowano w BNW UMP 2008.
Mikroekonomia dr hab. Maciej Jasiński, prof. WSB Wicekanclerz, pokój 134A Semestr zimowy: 15 godzin wykładu Semestr letni: 15.
Trening cardio Gdy chcemy zrzucić kilka kilogramów i pozbyć się cellulitu, warto zdecydować się na trening cardio, który nie tylko pomoże spalić tłuszcz,
Prawdy oczywiste Kiedy zarejestrować działalność? - Księgowość bez tajemnic! INFOLINIA: |
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Woda Cud natury.
… przemy ś lenia pedagogiczne. „Najważniejszym okresem w życiu nie są lata studiowania na wyższej uczelni, ale te najwcześniejsze, czyli okres od narodzenia.
OPTYMALNY CEL I PODSTAWY ROZWOJU SZKOŁY. PRZEDE WSZYSTKIM DZISIEJSZA SZKOŁA POWINNA PRZYGOTOWYWAĆ DO ŻYCIA W DRUGIEJ POŁOWIE XXI WIEKU.
ENERGIA to podstawowa wielkość fizyczna, opisująca zdolność danego ciała do wykonania jakiejś pracy, ruchu.fizyczna Energię w równaniach fizycznych zapisuje.
Wodorotlenki.
Przygotowały: Laura Andrzejczak oraz Marta Petelenz- Łukasiewicz z klasy 2”D”
Równowaga rynkowa w doskonałej konkurencji w krótkim okresie czasu Równowaga rynkowa to jest stan, kiedy przy danej cenie podaż jest równa popytowi. p.
Źródła i rodzaje zanieczyszczeń powietrza
Hartowanie ciała Wykonała Maria Szelągowska. Co to jest hartowanie? Hartowanie Hartowanie – proces adaptowania ciała do niekorzystnych warunków zewnętrznych.
Porównywarki cen leków w Polsce i na świecie. Porównywarki w Polsce.
W KRAINIE TRAPEZÓW. W "Szkole Myślenia" stawiamy na umiejętność rozumowania, zadawania pytań badawczych, rozwiązywania problemów oraz wykorzystania wiedzy.
II Mała Wojewódzka Liga Przyrodnicza Wykonali: Nikodem Nalecziński Łukasz Ciesielski Kacper Szatkowski.
Algorytmy Informatyka Zakres rozszerzony
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
KOSZTY W UJĘCIU ZARZĄDCZYM. POJĘCIE KOSZTU Koszt stanowi wyrażone w pieniądzu celowe zużycie majątku trwałego i obrotowego, usług obcych, nakładów pracy.
Założenia psychologii kognitywnej (poznawczej) jako innowacyjna forma pracy z uczniem realizowana w Zespole Szkół w Gębicach.
- nie ma własnego kształtu, wlana do naczynia przybiera jego kształt, - ma swoją objętość, którą trudno jest zmienić tzn. są mało ściśliwe (zamarzając.
Analiza spektralna. Laser i jego zastosowanie.
„Jak zwiększyć bezpieczeństwo uczestników ruchu drogowego?” Co nam dała realizacja projektu?
Budżet rodzinny Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
WYNIKI EWALUACJI WEWNĄTRZSZKOLNEJ ROK SZKOLNY
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Czym jest gramofon DJ-ski?. Gramofon DJ-ski posiada suwak Pitch służący do płynnego przyspieszania bądź zwalniania obrotów talerza, na którym umieszcza.
Własności elektryczne materii
Bezpieczeństwo przy pracy z ciekłym azotem
Optymalna wielkość produkcji przedsiębiorstwa działającego w doskonałej konkurencji (analiza krótkookresowa) Przypomnijmy założenia modelu doskonałej.
Woda O tym, dlaczego powinniśmy ją oszczędzać Jan Stasiewicz, kl. II C.
Podsumowanie wdrażania części Osi „Przedsiębiorczość” RPO Warmia i Mazury 2007–2013 w 2008 roku.
Metody sztucznej inteligencji - Technologie rozmyte i neuronowe 2015/2016 Perceptrony proste nieliniowe i wielowarstwowe © Kazimierz Duzinkiewicz, dr hab.
SZKOLNY OŚRODEK BADANIA ŚRODOWISKA
Definiowanie i planowanie zadań typu P 1.  Planowanie zadań typu P  Zadania typu P to zadania unikalne służące zwykle dokonaniu jednorazowej, konkretnej.
Sieci przepływowe: algorytmy i ich zastosowania.
INSTYTUCJE GOSPODRKI RYNKOWEJ Jerzy Wilkin i Dominika Milczarek Wykład 1 Wiedza o instytucjach w nauczaniu ekonomii.
Ogólne pojęcie prawa. Prawa człowieka- zespół praw i wolności, kt ó re przysługują każdemu człowiekowi bez względu na rasę, płeć, język, wyznanie, przekonania.
Renata Maciaszczyk Kamila Kutarba. Teoria gier a ekonomia: problem duopolu  Dupol- stan w którym dwaj producenci kontrolują łącznie cały rynek jakiegoś.
WODA Woda czyli tlenek wodoru to związek chemiczny o wzorze H 2 O, występujący w ciekłym stanie skupienia. Gdy występuje w stanie gazowym nazywa się parą.
Obliczanie procentu danej wielkości Radosław Hołówko.
, + - = 0,5 CZYTAJ DOKŁADNIE ZADANIA I POLECENIA. IM TRUDNIEJSZE ZADANIE, TYM BARDZIEJ WARTO JE PRZECZYTAĆ KILKA RAZY.
MIESZANINY SUBSTANCJI
Jakie czynniki wpływają na szybkość rozpuszczania się cukru w wodzie?
Przyroda.
Edukacja matematyczna i przyrodnicza
Obieg wody w przyrodzie
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Prawa ruchu ośrodków ciągłych c. d.
Projekt: „LOGISTYKA STAWIA NA TECHNIKA – podnoszenie kwalifikacji zawodowych uczniów zawodu technik logistyk poprawiające ich zdolności do zdobycia zatrudnienia”
Zapis prezentacji:

Scenariusz lekcji chemii: „Od czego zależy szybkość rozpuszczania substancji w wodzie?” opracowanie: Zbigniew Rzemieniuk

Dział: Woda w procesach fizycznych i chemicznych. Program – „Chemia i my” DKW /99. Temat: Od czego zależy szybkość rozpuszczania substancji w wodzie? Cel ogólny lekcji:  poznanie czynników wpływających na szybkość rozpuszczania substancji w wodzie Osiągnięcia uczniów (cele operacyjne):  znają czynniki wpływające na szybkość rozpuszczania substancji stałych w wodzie  wiedzą jak poszczególne czynniki wpływają na szybkość rozpuszczania  potrafią wyjaśnić na podstawie teorii kinetyczno-molekularnej wpływ każdego czynnika na szybkość rozpuszczania  potrafią praktycznie wykorzystać czynniki w celu przyspieszenia rozpuszczania

Środki dydaktyczne: o 6 małych zlewek, woda o temperaturze pokojo- wej, woda gorąca, manganian(VII) potasu, duży kryształ siarczanu(VI) miedzi(II) i w małych kryształkach, cukier kryształ i cukier puder, bagietka szklana, 2 probówki, glicerol, denaturat, animacje przedstawiające wpływ czynników na szybkość rozpuszczania o podręcznik o zeszyt ćwiczeń cz. 1 o płyta CD z podręcznika „Chemia i my”, projektor, notebook

Przebieg lekcji: Przypomnienie na czym polega rozpuszczanie substancji. Animacja przedstawiająca rozpuszczanie się substancji stałej w wodzie. Uczniowie mówią, że rozpuszczanie, to mieszanie się ze sobą substancji z których jedna jest substancją rozpuszczaną a druga rozpuszczal- nikiem, wymieniają różne rodzaje roztworów, stwierdzają, że roztwór jest mieszaniną jednorodną, podkreślają, że woda jest dobrym rozpuszczalnikiem wielu substancji.

Nauczyciel wskazuje różnicę między pojęciami substancja rozpuszcza się: dobrze i szybko. Nauczyciel pyta, co to znaczy, że substancja szybciej rozpuszcza się w wodzie? Jak można zmierzyć tą szybkość? Uczniowie formułują hipotezę, że szybkość jest związana z czasem rozpuszczania substancji, tj. że im więcej substancji rozpuści się w jednostce czasu, to możemy wtedy powiedzieć, że substancja rozpuszcza się szybciej. Wskazują, że szybkość rozpuszczania można by zmierzyć, ale żeby sprawdzić jak dany czynnik wpływa na szybkość rozpuszczania to należałoby w tym samym czasie rozpuszczać substancję w 2 naczyniach, w jednym bez stosowania danego czynnika a w drugim z zastosowaniem tego czynnika. Uczniowie w czasie pogadanki wskazują w jaki sposób można by przyspieszyć rozpuszczanie substancji w wodzie. Wymieniają znane z życia sposoby przyspieszania rozpuszczania substancji w wodzie. Uczniowie rozważają problem – Czy wzrost temperatury przyspiesza proces rozpuszczania substancji stałej w wodzie?

Doświadczenie 1. Wpływ temperatury na szybkość rozpuszczania substancji. Rozpuszczanie manganianu(VII) potasu w wodzie zimnej i go- rącej. Do 2 zlewek z wodą gorącą i zimną wsypujemy po kilka kryształków manganianu(VII) potasu. W zlewce z wodą gorącą obserwujemy szybsze zabarwienie wody. Uczniowie zapisują obserwacje z doświadczenia i formułują wniosek. Na podstawie rysunku i animacji komputerowej dotyczącej wpływu temperatury na szybkość rozpuszczania, opisują dla- czego temperatura wpływa na szybkość rozpuszczania. Wyjaś- niają, że w wyższej temperaturze cząsteczki substancji rozpusz- czanej i rozpuszczalnika mają większą energię, dzięki czemu szybciej się poruszają i szybciej się ze sobą mieszają.

Jakie inne czynniki mogą przyspieszyć szybkość rozpuszczania substancji stałej w wodzie? Uczniowie formułują wnioski po obejrzeniu animacji komputerowej, przedstawiającej rozpuszczanie substancji stałej w wodzie, zwracają uwagę na to, że mieszanie pozwala na szybsze zmieszanie się cząsteczek substancji rozpuszczanej z cząsteczkami wody, co przyspiesza rozpuszczanie substancji stałej w wodzie. Zapisują odpowiedzi na pytania w zeszycie ćwiczeń dotyczące wpływu mieszania na szybkość rozpuszczania i podają przykłady praktycznego wykorzystania w codziennym życiu. Na potwierdzenie swojej tezy wykonują doświadczenie 2.

Doświadczenie 2. Wpływ mieszania na szybkość rozpuszczania substancji. Rozpuszczanie cukru w wodzie. Do 2 zlewek z wodą wsypujemy taką samą ilość cukru. W jednej zlewce mieszamy wodę bagietką i obserwujemy, że cukier rozpuścił się całkowicie. W drugiej zlewce cukier pozostaje na dnie nierozpuszczony. Uczniowie zapisują obserwacje z doświadczenia i formułują wniosek.

Doświadczenie 3. Wpływ rozdrobnienia na szybkość rozpuszczania substancji. Rozpuszczanie cukru kryształu i cukru pudru w wodzie. Do 2 zlewek z wodą o tej samej temperaturze wsypujemy takie same ilości cukru pudru i cukru kryształu. Pozostawiamy zlewki na pewien czas i obserwujemy w którym przypadku szybciej znika osad z dna zlewki. Uczniowie stwierdzają, że w zlewce z cukrem pudrem szybciej następuje rozpuszczenie. (Doświadczenie alternatywne można wykonać z siarczanem(VI) miedzi(II) – duży kryształ i małe kryształki)

Uczniowie na po obejrzeniu animacji przedstawiającej rozpuszczanie się substancji o różnym rozdrobnieniu formułują wniosek i zapisują go pod opisem doświadczenia.

Nauczyciel pyta: Co należałoby zrobić, aby substancję rozpuścić najszybciej? Uczniowie odpowiadają, że najlepiej byłoby zastosować wszystkie te czynniki razem, tj. rozpuszczać substancję rozdrobnioną w gorącej wodzie, mieszając przy tym roztwór. Czy mieszanie przyspiesza także rozpuszczanie substancji w stanie ciekłym i gazowym?

Doświadczenie 4. Porównanie rozpuszczania się glicerolu i denaturatu w wodzie. Uczniowie obserwują, że po wlaniu glicerolu do wody spływa na dno probówki tworząc oddzielną warstwę, po wstrząśnięciu probówki obserwują, że glicerol łatwo rozpuścił się w wodzie. Denaturat bez wstrząsania łatwo miesza się z wodą. Nauczyciel zwraca uwagę na to, że w wodzie rozpuszczają się też gazy. Uczniowie wybierają odpowiedź na pytanie: W którym z podanych wypadków powietrze najszybciej rozpuszcza się w wodzie: a)w rwącym potoku b)w stawie lub jeziorze c)w spokojnie płynącej rzece? Uzasadniają wybór (a), wskazując na to, że ruch wody i silne mieszanie jej, przyspiesza rozpuszczanie gazów w wodzie.

Podsumowanie lekcji: Uczniowie wymieniają czynniki przyspieszające rozpuszczanie substancji stałych w wodzie, wymieniają też czynniki mające wpływ na przyspieszenie rozpuszczania się cieczy i gazów w wodzie.

Rozwiązują zadanie z płyty CD z podręcznika: Czynniki wpływające na szybkość rozpuszczania się substancji.

Praca domowa:  Zadanie 1 i 2 z zeszytu ćwiczeń.  Dla chętnych: przygotowanie prezentacji mul- timedialnej w PowerPoint na temat wpływu czynników na szybkość rozpuszczania i przesłanie jej em ze strony

Uwagi do lekcji: Doświadczenia można wykonać w grupach uczniowskich, lub jako pokaz prosząc uczniów o asystowanie przy wykonywaniu doświadczeń.