JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Advertisements

Jadłospis Tygodnia Wykonane przez: Rakso9.
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Znaczenie mleka i produktów mlecznych w diecie dzieci i młodzieży opracowanie mgr Aleksandra Cichocka prezentacja dr Lucyna Pachocka Instytut Żywności.
Składniki odżywcze.
1.31.Zasady prawidłowego odżywiania się. Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
KUCHNIA BAWARSKA Jarosław Szawala.
PROWADZIMY ZDROWY STYL Ż YCIA Dobre rady zwi ą zane z prawid ł owym stylem ż ycia.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
ŻYJMY ZDROWO Prezentacja multimedialna Prezentacja multimedialna.
Číslo přílohy: VY_32_INOVACE_19_ Zdrowy styl życia Autor: Mgr.Beata Tomanek Předmět: Přírodověda Třída: 5.třída Šablona projektu: III/2 Inovace a zkvalitnění.
PROGRAM EDUKACYJNY. Program edukacyjny „ Ż yj smacznie i zdrowo” skierowany jest do uczniów i nauczycieli gimnazjów w całej Polsce. Jego celem jest przekazanie.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH ! Armanda Bilewska Dominika Ziętek Karolina Głodek Sonia Halasz.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Produkty zbożowe – podstawa diety Anna Różyk. Prawidłowe żywienie Dostarczenie organizmowi energii i wszystkich niezbędnych składników pokarmowych w odpowiedniej.
By M. Matyasik WNoŻi Ż Żywienie niemowląt i dzieci Magdalena Człapka-Matyasik, dr inż Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Zdrowe odżywianie to codzienność. Osoby z nadwagą mogą schudnąć, Osoby, które mają złe oceny na lekcji WF, mogą podnieść się, gdy tylko będą regularnie.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
Zasady zdrowego odżywiania. Różnice w odżywianiu dzieci, a ludzi starszych. Rola rodziny w żywieniu człowieka. Monika Zwijacz uczestniczka studiów doktorancki.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
Rola śniadania dla ucznia. Wartości śniadania Podstawowym założeniem powinno być spożywanie posiłku po przebudzeniu się, a przed wyjściem z domu. Jest.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
Dieta proteinowa. Czym jest dieta proteinowa? Nadwaga i otyłość stanowią problem dotyczący coraz to szerszej grupy osób na całym świecie. Jesteśmy zewsząd.
CZAS NA ZDROWIE.
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
1 Z A S A D Y P R A W I D Ł O W E G O Ż Y W I E N I A Bernadetta Świątek WSSE Rzeszów.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Mierzymy, liczymy, ważymy - w jaki sposób styl życia wpływa na nasze zdrowie. ROK SZKOLNY
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
stanów fizjologicznych.
Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu.
ŚNIADANIE – energia na cały dzień
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Patryk Grygierzec i Szymon Kwadrans Id  13-latek powinien dziennie spożywać od 2000 do 2500 kcal.
JADŁOSPISY DLA 10 LATKA Wykonali uczniowie klasy IV-VI.
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
KORZYSTANIE PRZEZ UCZNIÓW Z POSIŁKU W STOŁÓWCE SZKOLNEJ NA PODSTAWIE ANALIZY ANKIET PRZEPROWADZONYCH P RZEZ K OMISJĘ R EWIZYJNĄ R ADY M IEJSKIEJ W O LECKU.
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
Zasady zdrowego żywienia
Zasady zdrowego żywienia
Kanapki w naszej szkole
DLACZEGO WARTO ZDROWO SIĘ ODŻYWIAĆ?
Pharmanex® Bone Formula
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zacznij zdrowo jeść i bądź aktywny! – wygrasz zdrowie!
Zasady zdrowego odżywiania
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
Zdrowe odżywianie się.
ZDROWY STYL ŻYCIA Zespół „Razem dla Zdrowia”
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
Zapis prezentacji:

JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY

ŚNIADANIE-365 kcal

Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina A -chleb Graham : witamina B1 i wapń -jaja : żelazo i witamina B2 oraz B1 -pomidory : witamina A, żelazo, witamina B1 -cebula : żelazo Nazwa potrawyIlość w gramachKalorie Kawa zbożowa z mlekiem 150g80 kcal Chleb Graham50g118 kcal Jaja na twardo100g140 kcal Sałatka z pomidorów z cebulą 120g27 kcal

DRUGIE ŚNIADANIE- 404 kcal

-marchew : witamina A i wapń -jabłko : żelazo, witamina B2 -masło : witamina D i wapń -polędwica : witamina B2 i żelazo Nazwa potrawyIlość w gramachKalorie Surowe marchewki150 g32 kcal Jabłka150 g81 kcal Bułka z masłem i polędwicą 150 g291 kcal

OBIAD-909 kcal

-Kasza jęczmienna : witamina B1 -N-Natka pietruszki : witamina A - śmietana : witamina A i D, oraz wapń -d-dorsz : wapń, witamina D i B2 -k-kiszona kapusta : witamina B2 i A Nazwa potrawyIlość w gramachKalorie Krupnik100 g164 kcal Dorsz smażony panierowany 255 g381 kcal Ziemniaki200 g160 kcal Surówka z kiszonej kapusty 205 g61 kcal Mus z jabłek z wafelkiem 130 g143 kcal

PODWIECZOREK-400 kcal

- Herbata z dzikiej róży : witamina C - szynka : witamina B2 i żelazo - Chrzan : witamina C - Chleb: witamina B1 (chleb z otrębami ) Nazwa potrawyIlość w gramachKalorie Herbata z dziką różą 250ml2kcal Kanapka z szynką i chrzanem 200g392kcal Rzodkiewka50g6kcal

KOLACJA-856 kcal

-jajka : żelazo, witamina B1 i B2 -kiełbasa: żelazo witamina B2 -masło : witamina D i wapń -kakao : witamina B2 Nazwa potrawyIlość w gramachKalorie Jajecznica na kiełbasie 300g450kcal Pieczywo z masłem55g158kcal kakao250ml100kcal Mizeria z ogórków210g80kcal banan100g68kcal

Talerz Zdrowego Żywienia jest rekomendowany przez Brytyjską Agencję Standarów Żywieniowych i jest promowany na całą Europę jako podstawa prawidłowego odżywiania.

Zasady żywienia : Spożywaj dużo produktów zbożowych- pieczywa, ryżu, ziemniaków, makaronu i innych produktów skrobiowych. Wybieraj produkty pełnoziarniste. Spożywaj codziennie mleko i produkty nabiałowe. Spożywaj codziennie niewielkie ilości mięsa, ryb, jaj i fasoli. Ogranicz spożycie produktów spożywczych o dużej zawartości tłuszczu i cukrów prostych.

Talerz Zdrowego Żywienia pokazuje w jakich porcjach należy spożywać produkty wybranej grupy spożywczej. Proporcje te nie muszą być przestrzegane przy każdym posiłku, jednak ważne, aby zostały zachowane w skali całego dnia lub tygodnia. Pamiętaj, aby ograniczyć spożycie tłuszczu, cukrów prostych oraz soli!

WARTOŚĆ DZIENNEGO SPOŻYCIA – 2934 kcal