LEK. WET. MAŁGORZATA JUNIAK WYMAGANIA PRAWNE I WETERYNARYJNE PRZY UTRZYMYWANIU KURCZĄT BROJLERÓW.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
PODSTAWA SYSTEMU HACCP przykładowy fragment prezentacji
Advertisements

Sprzedaż detaliczna żywego karpia – stan prawny
Kpt. mgr inż. Maciej Hamerski Wydział Kontrolno-Rozpoznawczy Komenda Miejska PSP w Olsztynie Ocena zgodności wyrobów budowlanych przeznaczonych do ochrony.
ROMAN QUALITY SUPPORT - - cell:
Wymagania weterynaryjne dla wybranych form przetwórstwa i sprzedaży produktów rybołówstwa lek. wet. Andrzej Szpulak.
Fizjologia i zachowanie świń
WYPOCZYNEK DZIECI i MŁODZIEŻY
Podstawowe wymagania dla kiosków i sklepików szkolnych:
Podstawowe wymagania dla stołówek szkolnych:
BEZPIECZEŃSTWO PLACU ZABAW I GIER
Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego po uboju w gospodarstwie
ZMIANY W PRZEPISACH DOTYCZĄCYCH HODOWLI DROBIU RZEŹNEGO
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
WYMOGI SANITARNE I WYMOGI WYNIKAJĄCE Z PRZEPISÓW PRAWA BUDOWLANEGO PRZY ZAKŁADANIU I REJESTRACJI ŻŁOBKÓW, KLUBÓW DZIECIĘCYCH, PRZEDSZKOLI I INNYCH FORM.
Nowy system gospodarowania odpadami komunalnymi w Gminie Bytom
Wykorzystanie dróg w sposób szczególny:
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
GLP Dobra Praktyka Laboratoryjna
Kompetencje techniczne laboratoriów badawczych
Sytuacje kryzysowe w szkole
Nowe przepisy dotyczące utrzymania loch i loszek Główny Inspektorat Weterynarii 11 kwietnia 2012 r.
CZYNNIKI SZKODLIWE I UCIĄŻLIWE W ŚRODOWISKU PRACY
Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004r. (Dz.U nr 22, poz. 169) w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w.
Komenda Główna Państwowej Straży Pożarnej
Słubice, dnia 08 sierpnia 2014 r.
Proces certyfikacji integrowanej produkcji ROŚLIN
Rozporządzenie Rady 1099/2009 uchwalono w dniu 24 września 2009 r.
Działania Inspekcji Weterynaryjnej w związku z wystąpieniem powodzi w województwie podkarpackim w maju/czerwcu 2010r.
Zagrożenia dla dobrostanu zwierząt
Światowy Dzień Zdrowia 2015
AOS Świadczenia w zakresie szybkiej diagnostyki onkologicznej
WOJEWÓDZKI INSPEKTORAT
Konferencja Programowa ZPPU
WYMOGI SANITARNE I WYMOGI WYNIKAJĄCE Z PRZEPISÓW PRAWA BUDOWLANEGO PRZY ZAKŁADANIU I REJESTRACJI ŻŁOBKÓW, KLUBÓW DZIECIĘCYCH, PRZEDSZKOLI I INNYCH FORM.
Wsparcie przy leczeniu zwierząt gospodarskich Przegląd zmian.
NADZÓR STAROSTY NAD OŚRODKAMI SZKOLENIA KIEROWCÓW POWIAT GRODZKI TORUŃ
STAN PRAC NAD AKTAMI WYKONAWCZYMI DO NOWELIZACJI USTAWY O UTRZYMANIU CZYSTOŚCI I PORZĄDKU W GMINACH Bernard Błaszczyk Podsekretarz Stanu Częstochowa, 1.
Instalacje elektryczne w obiektach rolniczych i ogrodniczych
SPRZEDAŻ BEZPOŚREDNIA wymagania obowiązujące od 1 stycznia 2016 r.
LESZEK ZALEŚNY Zmiany w ustawie z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty opublikowane po dniu 1 września 2015 r. Leszek.
Monitorowanie realizacji zapisów ramowych planów nauczania.
Wypadki przy pracy Akty prawne Definicje
ZASADY DOBROSTANU PRODUKCJI DROBIARSKIEJ. Drobiarstwo jest jedn ą z najszybciej rozwijaj ą cych si ę ga łę zi produkcji drobiarskiej Wykorzystanie nowych.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
ZASADY GOSPODAROWANIA SPRZĘTEM OBRONY CYWILNEJ. Podstawy prawne Ustawa z dnia 21 listopada 1967 r. o powszechnym obowiązku obrony (Dz. U. z 2004 r. Nr.
Rada szkoleniowa „Cyfrowe bezpieczeństwo danych osobowych w szkole”
NAJWAŻNIEJSZE AKTY PRAWNE WYKONAWCZE DO USTAWY Z 29 SIERPNIA 1997 ROKU O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH.
UBOJE GOSPODARCZE Inspekcja Weterynaryjna Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Sławnie.
Zasady ochrony gospodarstw przed ASF PAŃSTWOWY INSTYTUT WETERYNARYJNY - PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY W PUŁAWACH 2016.
Afrykański pomór świń (ASF) Informacje dla posiadaczy zwierząt AGENCJA RESTRUKTURYZACJI I MODERNIZACJI ROLNICTWA.
Dobre praktyki produkcyjne w chowie drobiu rzeźnego Dobre praktyki produkcyjne w chowie drobiu rzeźnego w świetle „Krajowego programu zwalczania niektórych.
SZKOLENIE Z ZAKRESU OCHRONY PRZECIWPOŻAROWEJ dla Rad Pedagogicznych
Tomasz Górniak Ubój, oznakowanie oraz umieszczanie na rynku zwierząt oraz mięsa i jego przetworów ze zwierząt ze stref w związku z ASF Warszawa 19 grudnia.
WYPEŁNIANIE I PRZEDKŁADANIE HARMONOGRAMÓW
Lekarska ambulatoryjna opieka rehabilitacyjna
Rolniczy Handel Detaliczny
DOSTOSOWANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO DO MINIMALNYCH WYMOGÓW WZAJEMNEJ
Zasady ochrony gospodarstw przed ASF
Wymogi ochrony przeciwpożarowej w lokalu, w którym będzie odbywała się realizacja wychowania przedszkolnego.
TRANSPORTOWY DOZÓR TECHNICZNY
Warmińsko-Mazurski Urząd Wojewódzki w Olsztynie
Procedura przeszukiwania obszarów i zbierania zwłok dzików lub ich szczątków Mając na względzie ujednolicenie działań związanych ze zbieraniem i utylizacją.
Zachowanie zasad bioasekuracji podczas polowań
Kontrole okresowe przewodów kominowych.
EKSPLOATACJA NIERUCHOMOŚCI
Podstawowe działania ratownicze
Afrykański Pomór Świń (ASF) Zagrożenie Epizootyczne
Zapis prezentacji:

LEK. WET. MAŁGORZATA JUNIAK WYMAGANIA PRAWNE I WETERYNARYJNE PRZY UTRZYMYWANIU KURCZĄT BROJLERÓW

PODSTAWY PRAWNE Ustawa z dn. 26 września 2014 r. o ochronie zdrowia zwierząt i zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2014, poz z późn. zm.) Ustawa z dn. 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz. U. 2014, poz. 1794) ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 17 grudnia 2009 r. w sprawie sposobu ustalania poziomu obsady kurcząt brojlerów w kurniku, w ktorym są one utrzymywane ( Dz. U. Nr 223, poz ) ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 24 listopada 2009 r. w sprawie warunków kadrowych, organizacyjnych i technicznych, jakie powinien spełniać podmiot upoważniony do prowadzenia szkolenia w zakresie przepisów dotyczących ochrony kurcząt brojlerów, oraz wzoru zaświadczenia o ukończeniu szkolenia( Dz. U. Nr 210, poz ) ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 15 lutego 2010 r. w sprawie wymagań i sposobu postępowania przy utrzymywaniu gatunków zwierząt gospodarskich, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej ( Dz. U. Nr 56, poz.344 ) ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 17 grudnia 2015 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wprowadzenia „Krajowego programu zwalczania niektórych serotypów salmonella w stadach brojlerów gatunku kura na lata ” (Dz. U. 2015, poz. 2275) Rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego WE 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. Ustawa z dn. 29 stycznia 2004 r. o inspekcji weterynaryjnej (Dz. U. 2004, nr 33, poz. 287)

UTRZYMYWANIE BROJLERÓW JEST DZIAŁALNOŚCIĄ NADZOROWANĄ I WYMAGA ZGŁOSZENIA Imię i nazwisko hodowcy Numer stada jeżeli jest nadany Lokalizacja (adres) Ilość kurników Gatunek drobiu Typ utrzymania Data rozpoczęcia działalności Data zakończenia działalności / bezterminowo Podpis

KONTROLE WETERYNARYJNE Kontrola spełnienia wymagań Kontrole dobrostanu Kontrola realizacji krajowego programu zwalczania niektórych serotypów salmonella Kontrole dokumentacji

OPIEKUN KURCZĄT Właściciel fermy Osoby, które odbyły szkolenia i posiadają zaświadczenie o przebytym szkoleniu Osoby posiadające wykształcenie kierunkowe potwierdzone dokumentem (dyplom, świadectwo)

DOKUMENTACJA NA FERMIE ODPOWIADA ZA NIĄ WŁAŚCICIEL

DOKUMENTACJA ODDZIELNA DLA KAŻDEGO KURNIKA Liczba wprowadzonych kurcząt (i powiązany z tym dokument zakupu piskląt) Informacja o powierzchni użytkowej pokrytej ściółką Liczba padłych kurcząt odnotowywana podczas każdej kontroli wraz z podaniem przyczyny śmierci liczba kurcząt uśmierconych i przyczyny ich uśmiercenia (UWAGA!!! – konieczne zastosowanie odpowiednich metod uśmiercania) Liczba kurcząt pozostałych w stadzie po sprzedaży lub uśmierceniu Dokumentacja ważenia, śmiertelności, kontroli obsady Nazwa mieszańca kurcząt brojlerów jeśli jest znana Dokumentacja leczenia Dokumentacja pobierania prób

DOKUMENTACJA LECZENIA Dane o stadzie: nr kurnika, wiek ptaków, ilość (zgodna z rejestrem na dzień podania leku!!!), nr stada lub WNI jeśli jest. Data podania leków Zawiera wyniki badań laboratoryjnych (wymazy, posiewy, sekcja) Nazwę produktu leczniczego, seria i data, karencja Podpisana przez właściciela lub opiekuna drobiu

DOKUMENTACJA POBRANIA PRÓB liczba sztuk (zgodnie z książką fermową na dany dzień) wiek, rodzaj próbek, data i godzina pobrania próbek, imię i nazwisko oraz adres osoby pobierającej próbki, data i godzina wysłania próbek do laboratorium, nazwa i adres laboratorium, wyniki

DODATKOWA DOKUMENTACJA DLA KURNIKÓW O OBSADZIE DO 39KG/M 2 wskaźnik śmiertelności dziennej skumulowany wskaźnik śmiertelności dziennej, będący sumą wskaźników śmiertelności dziennej plan kurnika, w tym wymiary powierzchni użytkowej; opis systemu wentylacji oraz, jeżeli to konieczne, schładzania i ogrzewania wraz z jego lokalizacją, plan wentylacji zawierający docelowe parametry jakości powietrza, takie jak prędkość przepływu powietrza i temperatura; informacje dotyczące: systemów karmienia i pojenia oraz ich lokalizacji, systemów alarmowych i awaryjnych systemów zasilania w przypadku awarii wyposażenia elektrycznego lub mechanicznego niezbędnego dla zdrowia i dobrostanu zwierząt; informacje o typie używanej podłogi i ściółki.

OBLICZANIE WSKAŹNIKA ŚMIERTELNOŚCI DZIENNEJ Liczba padłych ptaków/ liczba ptaków kurniku x 100 = wskaźnik śmiertelności dziennej

OBLICZANIE WSKAŹNIKA ŚMIERTELNOŚCI DZIENNEJ wiek ptaków/ data Liczba ptaków w kurniku na początku dnia Liczba ptaków padłych i zabitych w danym dniu Wskaźnik śmiertelności dziennej Skumulowany wskaźnik śmiertelności dziennej 1AB(B/A) x 100=GG 2A ‐ B=CD(D/C) x 100=HG+H 3C ‐ D=EF(F/E) x 100=IG+H+I Przykład liczbowy

PRZECHOWYWANIE I AKTUALIZACJA DOKUMENTACJI Wszelkie zmiany na kurniku odnotowywane: Zmiana ściółki po rzucie i dezynfekcja, data, czym przeprowadzono dezynfekcje, kto za to odpowiada. Zmiany temperatury (ogrzewanie/schładzanie): data, pomiar, temp. zadana, kto za to odpowiada Wszelkie zmiany w wentylacji: np. pomiar wilgotności, zwiększenie wydajności wentylatorów itp. Dościelanie, sucha dezynfekcja w trakcie rzutu, włączanie natrysków, kontrole systemów – TO WSZYSTKO MUSI BYĆ ODNOTOWYWANE

WYMAGANIA WETERYNARYJNE wydzielone miejsce do składowania środków dezynfekcyjnych, zabezpieczone przed dostępem osób niepowołanych, wydzielone miejsce do składowania obornika, miejsce zapewniające właściwe warunki do przetrzymywania produktów leczniczych weterynaryjnych, zabezpieczone przed dostępem osób niepowołanych, odzież i obuwie przeznaczone tylko do obowiązkowego użycia w gospodarstwie, maty dezynfekcyjne w liczbie zapewniającej zabezpieczenie wejść i wjazdów do gospodarstwa w przypadku wystąpienia zagrożenia epizootycznego, środki dezynfekcyjne w ilości niezbędnej do przeprowadzenia doraźnej dezynfekcji; budynki, w których utrzymywane są zwierzęta zabezpieczone przed dostępem zwierząt innych niż utrzymywane w gospodarstwie, w tym gryzoni, dzikich ptaków, itp. budynki, w których utrzymywane są zwierzęta, utrzymywane są w czystości; przy wejściach do budynków, w których utrzymywane są zwierzęta, znajdują się tablice z napisem „Osobom nieupoważnionym wstęp wzbroniony”

WYMAGANIA DOBROSTANOWE

OPIEKA NAD ZWIERZĘTAMI Co najmniej 2 x dziennie doglądane Natychmiast usuwane martwe ptaki i niezwłocznie przekazywane do zakładu utylizacyjnego, dopuszcza się gromadzenie w warunkach chłodniczych, nie stwarzających zagrożenia dla zdrowia i ludzi do momentu odbioru zwłok przez zakład utylizacyjny jednak powinno się to odbywać bez nieuzasadnionej zwłoki. W przypadku zaobserwowania zmian stanu zdrowia, objawów choroby natychmiast wezwany lekarz weterynarii czystość pomieszczeń oraz sprzętu, odchody zwierząt oraz niezjedzone resztki pasz są usuwane z pomieszczeń inwentarskich tak często, aby uniknąć wydzielania się nieprzyjemnych woni, zanieczyszczenia paszy lub wody, oraz zabezpiecza się je przed muchami i gryzoniami; w pomieszczeniu nie ma ostrych krawędzi ani innych wystających elementów, które mogłyby powodować urazy u zwierząt; pomieszczenia wyposażone w mechaniczny lub automatyczny system wentylacji są połączone z systemem alarmowym sygnalizującym awarię systemu wentylacyjnego oraz systemem wentylacji awaryjnej; właściciel sprawdza co najmniej raz dziennie wyposażenie i sprzęt używane w pomieszczeniach inwentarskich oraz czy wykryte usterki są niezwłocznie usuwane; czy warunki utrzymania zwierząt w przypadku systemu otwartego uwzględniają fakt, iż zwierzętom gospodarskim utrzymywanym w takim systemie musi być zapewniona ochrona przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi i zwierzętami drapieżnymi.

STAŁE MONITOROWANIE OBSADY liczenie średniej masy ciała ptaków: Ważymy 1% ptaków w każdym kurniku w: 7 dniu życia, i każdego 7 dnia kończącego kolejny tydzień chowu. Obliczanie obsady na zakończenie każdego tygodnia chowu – kontrola obsady !!! Średnia masa kurcząt w danym kurniku x ilość kurcząt w danym kurniku / Powierzchnia użytkowa kurnika

NORMY UTRZYMANIA Temp. temperatura oraz względna wilgotność powietrza są utrzymane na poziomie nieszkodliwym dla zwierząt, temperaturę wewnątrz kurnika nie przekraczającą temperatury na zewnątrz więcej niż o 3 °C, jeżeli temperatura na zewnątrz kurnika mierzona w cieniu przekracza 30 °C, Wilgotność: średnia wilgotność względna mierzona wewnątrz kurnika w okresie 48 godzin nie przekraczająca 70 %, jeżeli temperatura na zewnątrz kurnika jest niższa niż 10 °C; stężenie gazów utrzymane na poziomie: stężenie amoniaku (NH 3 ) nie przekraczającym 20 ppm, CO ppm oświetlenie min. 20lx obsada >33kg/m 2 chyba, że zgłosono PLW większą obsadę i spełnione są dodatkowe warunki minimalizuje się poziom halasu.

JAK MA TO WYGLĄDAĆ W PRAKTYCE? KONTROLA NA 5+

NA KURNIKU Nie dławi nas przykry zapach, czujemy zapach naturalny, nie ma przekroczeń norm gazów. Nie ma zbyt dużej wilgoci, nie czujemy tego fizycznie na skórze. Temperatura optymalna, brak szoku termicznego Kurnik oświetlony równomiernie, natężenie oświetlenia zgodnie z normą Czyste i schludne pomieszczenia Idąc wzdłuż kurnika, nie napotykamy martwych ptaków (powinny być zbierane co najmniej 2x dziennie) Ptaki nie wykazują widocznych oznak choroby, są „żywe”, adekwatnie reagują na bodźce W karmnikach jest pasza a poidełka są sprawne Ściółka sucha, bez miejsc gdzie zbiera się woda bądź jest odsłonięta podłoga Skóra na podeszwach bez zmian (niewielka ilość zmian na 100 obejrzanych ptaków)

DOKUMENTACJA Książki leczenia z ostatniego podania leków Dziennik fermowy uzupełniony: ilość ptaków oraz sztuki padłe - stan na dzień kontroli Wskaźniki śmiertelności, ważenie ptaków, kontrola obsady - z dane ostatniego tygodnia Dokumentacja dot. zwiększonej obsady - uzupełniona: ostatnia dezynfekcja, pomiar temp., sprawdzenie sprawności urządzeń itp. Dokumenty zakupu, sprzedaży, utylizacyjne

STAN SKÓRY PODESZWY WAŻNY WSKAŹNIK DOBROSTANU

PROBLEM „ŁAPEK” ZAPALENIE SKÓRY PODESZWY pododermatitis - każdy stan zapalny spodów stóp czyli podeszwy Zaczyna się od zmian zapalnych skóry wywołanych różnymi czynnikami, a następnie dochodzi do zakażenia bakteryjnego. Jest to na ogół choroba przewlekła Zawsze jednak infekcja jest wtórna do uszkodzenia (albo mikrouszkodzenia) skóry. Skóra stanowi barierę, która chroni wnętrze organizmu przed czynnikami zewnętrznymi, w tym także przed znajdującymi się w środowisku patogenami. Na samej skórze oraz w otoczeniu znajdują sie ogromne ilości bakterii.

Czynniki zewnętrzne Mikrouszkodzenia Czynniki wewnętrzne Stan zapalny BAKTERIE PIERWOTNIAKI GRZYBY Ropień

rzeźnia PLW z terenu rzeźni Producent żywca PLW z terenu producenta żywca kontrola DOBROSTAN

CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA MIKROUSZKODZENIA ZEWNĘTRZNE: ŚCIÓŁKA: jakość, wilgotność, czystość, pH ŻYWIENIE: niedobór wit. A, biotyny, metioniny, zbyt dużo łatwostrawnego białka, zbyt dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych. ZAGĘSZCZENIE – brak możliwości swobodnego poruszania się – brak ruchu to słabe krążenie w nogach, odciski WEWNĘTRZNE: Choroby przewodu pokarmowego – biegunki Choroby nerek – kwas moczowy Ogólny zły stan zdrowia

Z DOŚWIADCZENIA HODOWCÓW najgorsze jest podłoże ze słomy, nie ciętej, tworzy się zbita szczelna, słabo przepuszczalna warstwa na wierzchu, pod spodem jest sucha słoma ale nie ma możliwości mieszania się ściółki. najlepszym podłożem jest podłoże torfowe, jednak jest dosyć drogie. Poza tym ze względu na intensywne pylenie nie nadaje się do wzruszania w celu spulchnienia, w miarę dobry efekt daje słoma pocięta na sieczkę, inną, dosyć skuteczna metodą jest stosowanie pelletu słomianego jako podłoża. Hodowcy twierdzą, że efekt jest bardzo dobry. Wadą jest możliwość nierównomiernego pokrycia betonowego podłoża i możliwość wychładzania piskląt w pierwszych dniach odchowu.

mLjyBOiBa8

DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ