1 POLITECHNIKA ŁÓDZKA WYDZIAŁ BIOTECHNOLOGII I NAUK O ŻYWNOŚCI Prof. dr hab. inż. Jan Iciek Wymagane warunki uzyskania i kontroli czystości mikrobiologicznej.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wykonały: Joanna Kazimierowicz Zuzanna Kazimierowicz.
Advertisements

BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Sole w kuchni.
Systemy oceny jakości Akredytacja w ochronie zdrowia vs ISO 9000 Jerzy Hennig Andrzej Warunek.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
© IEn Gdańsk 2011 Technika fazorów synchronicznych Łukasz Kajda Instytut Energetyki Oddział Gdańsk Zakład OGA Gdańsk r.
Doświadczenia z pracy ze schładzarką szybową w fabryce Szerencs Zakopane, Zoltán TÓTH Mátra Cukor.
Domowy tradycyjny naturalny bez konserwantów bez barwników bez sztucznych słodzików wolny od GMO kontrola Inspekcji Handlowej.
ICUMSA – Mikrobiologia, Obrigheim’ ICUMSA- Seminarium mikrobiologiczne Obrigheim, 27 stycznia 2009 roku Uczestnicy: Wim Antheunis Beneo Group Christer.
Opracował: Adam Filarski.  Jest ona jedynym w Polsce licencjonowany producentem Efektywnych Mikroorganizmów (EM TM ). Nasza firma jest pod bezpośrednim.
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
Plan Czym się zajmiemy: 1.Bilans przepływów międzygałęziowych 2.Model Leontiefa.
 Najliczniejsza grupa związków organicznych złożonych jedynie z atomów węgla i wodoru,  Mogą być gazami, cieczami albo ciałami stałymi,  Dzielą się.
Anita Pędzikiewicz Opis procesu technologicznego Wykres Sankey’a Schemat ideowy 1. Dodatek diatomitu – 5,95 kg na szarżę Dodatek bentonitu - 4,05 kg na.
Zagospodarowanie wysłodków problem czy szansa?. W warunkach polskiego rolnictwa rośliną z której można uzyskać duże plony biomasy są buraki cukrowe. Przez.
InMoST, Analiza architektury metodą ATAM Jerzy Nawrocki
Stężenia Określają wzajemne ilości substancji wymieszanych ze sobą. Gdy substancje tworzą jednolite fazy to nazywa się je roztworami (np. roztwór cukru.
Rozprzestrzenianie się zanieczyszczeń w atmosferze
Rozliczanie kosztów działalności pomocniczej
© Kazimierz Duzinkiewicz, dr hab. inż. Katedra Inżynierii Systemów Sterowania 1 Metody optymalizacji - Energetyka 2015/2016 Metody programowania liniowego.
Seco/Warwick Europe Łukasz Piechowicz 16 Kwietnia 2014 Świebodzin Dobre praktyki – SECO/WARWICK EUROPE Efektywność, energooszczędność i ekologiczność urządzeń.
Według Europejskiego Technicznego Biura Związków Zawodowych ds. ochrony zdrowia i bezpiecznej pracy.
| Centra Usług Wspólnych (CUW) w jednostkach samorządu terytorialnego Wojciech Lachiewicz, Ryszard Grobelny, Mateusz Klupczyński Poznań, 30 maja 2016 r.
Oznaczanie zawartości rtęci za pomocą analizatora MA-2
Cel analizy statystycznej. „Człowiek –najlepsza inwestycja”
Szkoła Letnia STC — Łódź Dr inż. Krystyna Lisik Zmiany wskaźników jakościowych cukru białego podczas składowania.
Stanisław Wawro, Radosław Gruska Politechnika Łódzka Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Instytut Chemicznej Technologii Żywności Zakład Cukrownictwa.
 Czasem pracy jest czas, w którym pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym do wykonywania pracy.
Ryzyko a stopa zwrotu. Standardowe narzędzia inwestowania Analiza fundamentalna – ocena kondycji i perspektyw rozwoju podmiotu emitującego papiery wartościowe.
Instytucjonalne uwarunkowania realizacji koncepcji CSR w obszarze merchandisingu – zarys problemu Dr Jarosław Plichta Katedra Handlu i Instytucji Rynkowych.
Wyk. Karolina Zarzycka Kl. ITE. Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, którejsposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu.
Scenariusz lekcji chemii: „Od czego zależy szybkość rozpuszczania substancji w wodzie?” opracowanie: Zbigniew Rzemieniuk.
EWALUACJA PROJEKTU WSPÓŁFINANSOWANEGO ZE ŚRODKÓW UNII EUROPEJSKIE J „Wyrównywanie dysproporcji w dostępie do przedszkoli dzieci z terenów wiejskich, w.
JAK DZIAŁAJĄ ELEKTROWNIA I CIEPŁOWNIA JĄDROWA?  1.Czym są elektrownia i ciepłownia jądrowa?  2.Elementy składowe w elektrowni i ciepłowni.  3. Opis.
C2C w zakładzie piekarniczym i cukierniczym Ewelina Kaatz-Drzeżdżon WFOŚiGW w Gdańsku.
Ekoefektywność – możliwości ubiegania się o wsparcie z programów EWT Marta Bocianowska Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego Departament Rozwoju.
Organizacja kontroli laboratoryjnej i raportowania Aktualne zagadnienia dotyczące problematyki jakości w przemyśle cukrowniczym Zakopane, sierpień.
PLAN GOSPODARKI NISKOEMISYJNEJ DLA MIASTA KALISZA Odnawialne Źródła Energii.
INNOWACJE I PATENTY Innowacje i nowe technologie - przykład - Gepardy Biznesu Spotkania lokalne organizowane są w ramach projektu systemowego Urzędu Marszałkowskiego.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Właściwości fizyczne: nie przewodzi prądu (czysta bez żadnych zanieczyszczeń), ma dłużą pojemność cieplną tzw. może magazynować ciepło, ma dłużą pojemność.
Elektrownie Joanna Orłowska Kamila Boguszewska II TL.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Inżynieria chemiczna i procesowa Politechnika Krakowska im. T. Kościuszki Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej Katedra Inżynierii Chemicznej i Procesowej.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Projekt systemowy współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki ,
I. Bilans cieplny silnika
ZUŻYCIE WAPNA W PROCESIE OCZYSZCZANIA SOKU Wawro Stanisław Gruska Radosław Instytut Chemicznej Technologii Żywności Politechnika Łódzka.
Jakub Fiećko, Tomasz Godlewski, Patryk Derlukiewicz, Wojciech Gomoła I.Wstęp Głównym zastosowaniem pochodnych bezwodnika ftalowego jest utwardzanie żywic.
Artur Szymon Michalski – Zastępca Prezesa Zarządu NFOŚiGW Warszawa Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Aktualna oferta finansowa.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
WEZ 1 Wyniki egzaminu zawodowego absolwentów techników i szkół policealnych październik 2006 r.
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
MATURA 2007 podstawowe informacje o zmianach w egzaminie.
Zakład Utylizacyjny Sp. z o.o. w Gdańsku Czyste Miasto Gdańsk ① Zwolnienia/zatrudnienia w 2013 roku ( - 50 osób +51 ) ② Najczęściej występujące powody.
Tlenek węgla(IV) – pożyteczny czy szkodliwy?
Optymalna wielkość produkcji przedsiębiorstwa działającego w doskonałej konkurencji (analiza krótkookresowa) Przypomnijmy założenia modelu doskonałej.
Podsumowanie wdrażania części Osi „Przedsiębiorczość” RPO Warmia i Mazury 2007–2013 w 2008 roku.
Systemy oceny jakości Akredytacja w ochronie zdrowia ISO 9000 Jerzy Hennig Andrzej Warunek.
Wykonał: Mgr Inż. Krzysztof Harwacki. Value Mapping for Lean management Sytuacja stanowi mały, prosty przykład zastosowania mapowania strumienia wartości.
Projekt procesowy otrzymywania Bisfenolu A Budzich Emilia, Dąbrowska Agnieszka, Głuszek Małgorzata, Korytkowska Katarzyna, Ufnalska Iwona Najniższa temperatura.
WODA Woda czyli tlenek wodoru to związek chemiczny o wzorze H 2 O, występujący w ciekłym stanie skupienia. Gdy występuje w stanie gazowym nazywa się parą.
Co wiemy o innych składnikach powietrza?
ŻYWIEC 1-szy marca 2017 WDRAŻANIE PROGRAMU INWESTYCYJNEGO:
PROCESY SZLIFOWANIA POWIERZCHNI ŚRUBOWYCH
Aspekt edukacyjny normalizacji w ochronie środowiska
THESSLAGREEN.
Prowadzący: dr inż. Adam Kozioł Temat:
Mechanika płynów Podstawy dynamiki płynów rzeczywistych
Zapis prezentacji:

1 POLITECHNIKA ŁÓDZKA WYDZIAŁ BIOTECHNOLOGII I NAUK O ŻYWNOŚCI Prof. dr hab. inż. Jan Iciek Wymagane warunki uzyskania i kontroli czystości mikrobiologicznej produktów przemysłu cukrowniczego

2 Wymagania mikrobiologiczne cukru ustanowione przez: National Soft Drink Association, USA (Bottlers Standard)

3 Wymagania mikrobiologiczne cukru ustanowione przez: National Soft Drink Association, USA (Bottlers Standard)

4 Jednym z częściej stosowanych celów obróbki cieplnej żywności jest jej wyjaławianie. Proces termicznej sterylizacji jest procesem najbardziej skutecznym, stosowanym w celu uzyskania jałowości utrwalanego środowiska. (Abdul Ghani i wsp., 2002; Belliveau i wsp., 1992 i inni)

5

6

7 Przykładowe cele obróbki cieplnej środków spożywczych:  poprawa smaku lub ułatwienie ich przyswajania przez ludzki organizm (gotowanie, smażenie, pieczenie, itp.)  przedłużenie ich przydatności do spożycia (pasteryzacja, sterylizacja, suszenie, zatężanie, chłodzenie, itp.)  ułatwienie realizacji procesów technologicznych (denaturacja błon komórkowych, kleikowanie skrobi, itp.)

8 Grupy parametrów wpływające na właściwości i czystość mikrobiologiczną produktu Właściwości surowców oraz rodzaj i poziom ich mikrobiologicznego zanieczyszczenia Warunki obróbki surowców w ramach zastosowanej technologii Skuteczność eliminacji wtórnych zakażeń mikrobiologicznych produktu Właściwości i czystość mikrobiologiczna produktu

9 Kolejność procesów a jakość zagęszczonego mleka i koszty inwestycyjne oraz eksploatacyjne: ZagęszczaniePakowanieSterylizacja A. Zagęszczanie Sterylizacja Pakowanie B. SterylizacjaZagęszczaniePakowanie C.

10 Grupy parametrów wpływające na właściwości i czystość mikrobiologiczną produktu Właściwości surowców oraz rodzaj i poziom ich mikrobiologicznego zanieczyszczenia Warunki obróbki surowców w ramach zastosowanej technologii Skuteczność eliminacji wtórnych zakażeń mikrobiologicznych produktu Właściwości i czystość mikrobiologiczna produktu

11 Ogólna liczba drobnoustrojów zanieczyszczająca buraki cukrowe: 10 5 – 10 8 jtk/g dominują bakterie z rodzajów: Clostridium Bacillus Micrococcus Flavobacterium

12 Wśród mikroorganizmów obecnych w soku surowym dominują gatunki mezofilne i termofilne, których liczba zależy od zainfekowania krajanki, tj.: 1.W soku dyfuzyjnym, pochodzącym z buraków zdrowych, liczba drobnoustrojów oznaczonych metodą płytkową wynosi: termofile od 0,0005 do 0,09 mln/1 ml mezofile od 0,06 do 2,5 mln/1 ml 2.W soku dyfuzyjnym, pochodzącym z buraków gnijących i śluzowatych liczba drobnoustrojów oznaczonych metodą płytkową wynosi: termofile od 0,002 do 0,25 mln/1 ml mezofile od 10,0 do 150,0 mln/1 ml

13 Mikroflora soku surowego: 1.Bakterie Lactobacillus : Lb. brevis, Lb. buchneri, Lb. plantarum Leuconostoc: Ln. mesenteroides, Ln. mesenteroides subsp. dextranicum Bacillus: B. subtilis, B. coagulans Geobacillus: G. stearothermophilus Clostridium: C. paradoxum, C. thermoalcaliphilium Enterobacter: Enterobacter aerogenes Escherichia coli 2.Drożdże Saccharomyces: S. cerevisiae, S. fragilis Candida

14 Podział drobnoustrojów w zależności od wpływu temperatury na ich rozwój Drobnoustroje Temperatura rozwoju ( o C) minimalnaoptymalnamaksymalna psychrofile -23 ÷ 0ok. 15  20 mezofile 10 ÷ 2520 ÷ 4035 ÷ 50 termofile 25 ÷ 4545 ÷ 6560 ÷ 90

15 Podstawowe cele uwzględniane przy doborze warunków sterylizacji termicznej żywności:  całkowita inaktywacja drobnoustrojów,  minimalna degradacja labilnych składników,  minimalizacja zużycia energii cieplnej i wody chłodzącej.

16 Stany fizjologiczne spor

17 Typy krzywych przeżycia spor podczas ich destrukcji termicznej w stałej temperaturze

18 wymagane warunki do inaktywacji termicznej drobnoustrojów dopuszczalne warunki obróbki termicznej medium Dobór optymalnych warunków sterylizacji temperatura czas

19 Ilustracja zjawiska „ogonowania” w procesie inaktywacji termicznej spor Geobacillus stearothermophilus w mleku Burton H.: Ultra-high-temperature processing of milk and milk products, Elsevier Appl. Sci. Publishers, London, New York, 1988

20 Przykłady stosowanych warunków termicznego wyjaławiania mediów PasteryzacjaSterylizacja 65°C75°C85°C121°C140°C 30 min1 min5 sek. 15 ÷ 30 min 10 ÷ 90 sek.

21 Schemat przeponowego (płytowego) wymiennika ciepła

22 Schemat blokowy instalacji ciągłej (w przepływie) pasteryzacji lub sterylizacji płynów z zastosowaniem przeponowych wymienników ciepła 123 PARA 4 MEDIUM NIEJAŁOWE WODA CHŁODZĄCA MEDIUM WYJAŁOWIONE RUROWA SEKCJA PRZEPŁYWOWA

23 Czas dziesięciokrotnej redukcji D definiowany jest jako czas redukcji populacji o 90% (zmiana w liczbie drobnoustrojów o rząd wielkości) w danej temperaturze Czas dziesięciokrotnej redukcji liczby drobnoustrojów

24

25

26

27

28 Kolejność procesów a jakość zagęszczonego mleka i koszty inwestycyjne oraz eksploatacyjne: ZagęszczaniePakowanieSterylizacja A. Zagęszczanie Sterylizacja Pakowanie B. SterylizacjaZagęszczaniePakowanie C.

29

30

31 POLITECHNIKA ŁÓDZKA WYDZIAŁ BIOTECHNOLOGII I NAUK O ŻYWNOŚCI Zalecane etapy pracy instalacji i tanków

32 Etapy pracy instalacji: 1.napełnianie wodą, 2.wyjaławianie (pasteryzacja lub sterylizacja) instalacji krążącą w obiegu gorącą wodą, 3.regulacja parametrów pracy na wodzie (temp., ciśnienie, wydajność), 4.usuwanie wody z instalacji za pomocą soku (medium), 5.produkcja 6.usuwanie soku (medium) z instalacji wodą, 7.mycie instalacji, 8.usunięcie wody z instalacji.

33 Schemat instalacji ciągłej sterylizacji termicznej mediów

34 Przykład rozwiązania zapobiegającego wtórnemu zakażeniu produktu i znacznego stopnia odzysku ciepła w instalacji do sterylizacji mediów

35 1.wyjaławianie (pasteryzacja lub sterylizacja) parą wodną tanku wraz z zamontowanymi przy nim zaworami i filtrem mikrobiologicznym, 2.likwidacja próżni w tanku powietrzem wprowadzonym przez filtr mikrobiologiczny, 3.napełnianie tanku jałowym sokiem (medium), 4.opróżnianie jałowe tanku (jednocześnie wprowadzanie do niego jałowego powietrza), 5.mycie. Etapy pracy tanków:

36 POLITECHNIKA ŁÓDZKA WYDZIAŁ BIOTECHNOLOGII I NAUK O ŻYWNOŚCI Dziękuję bardzo za uwagę

37 Możliwości pasteryzacji termicznej mleka surowego wysokiej jakości 1. podgrzewanie w naczyniu z mieszaniem do temperatury 75 o C w czasie do 2 minut, 2. przetrzymanie w temperaturze 75 o C przez 20 sekund, 3. schładzanie do temperatury pokojowej w czasie poniżej 2 minut.

38 Zalecane warunki obróbki cieplnej i sterylizacji termicznej mleka surowego wysokiej jakości:  ogrzewanie przeponowe do 80 o C, ok. 30 sek.  ogrzewanie bezprzeponowe od 80 o C do 140 o C (w czasie 0,5 sek.),  sterylizacja: temperatura 140 o C; czas 2 sek.  bezprzeponowe schłodzenie: od 140 o C do 78 o C w czasie 0,5 sek.  dochładzanie przeponowe, ok. 30 sek. Dopuszczalna obróbka cieplna mleka surowego: w zakresie 80 o C 140 o C 80 o C poniżej 4 sek.

39 Schemat instalacji do sterylizacji mleka surowego wysokiej jakości

40 Porównanie modeli matematycznych Sapru, Rodrigueza i Shulla z modelem konwencjonalnym