Nieodwracalny proces powodujący zmiany właściwości białek, polega na zniszczeniu wewnętrznej struktury białek. Denaturację białka spowodować mogą: podwyższona.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
WĘGLOWODORY.
Advertisements

Fenole.
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
Sole w kuchni.
Piotr Sikorski Klinika Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych Szpital Uniwersytecki nr 2 im dr J. Biziela CM UMK w Bydgoszczy.
Przeróbka wapieni, gipsu i kwarcu
Rodzaje środków czystości
Zmiana barwy wskaźników w zależności od pH środowiska.
Równowaga chemiczna - odwracalność reakcji chemicznych
Szulbe ®. 1.Rys historyczny a)1806 r. - J. Berzelius wprowadził nazwę „związki organiczne” dla wszystkich substancji występujących w organizmach roślinnych.
KWASY Justyna Loryś.
Litowce – sód -Ogólna charakterystyka litowców - Właściwości sodu - Ważniejsze związki sodu -Ogólna charakterystyka litowców - Właściwości sodu - Ważniejsze.
Zajęcia 1-3 Układ okresowy pierwiastków. Co to i po co? Pojęcie masy atomowej, masy cząsteczkowej, masy molowej Proste obliczenia stechiometryczne. Wydajność.
Chemia nieorganiczna Sole Nazwy i wzory soli. Kwasy przeciw zasadom.
Stężenia Określają wzajemne ilości substancji wymieszanych ze sobą. Gdy substancje tworzą jednolite fazy to nazywa się je roztworami (np. roztwór cukru.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Mechanika płynów. Prawo Pascala (dla cieczy nieściśliwej) ( ) Blaise Pascal Ciśnienie wywierane na ciecz rozchodzi się jednakowo we wszystkich.
Przykłady i zastosowania soli
VII kampania społeczna N O PROMIL – N O PROBLEM PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI.
„ Kwaśna bateria” czyli jak działają akumulatory?.
Przemiana chemiczna to taka przemiana, w wyniku której z kilku (najczęściej dwóch) substancji powstaje jedna nowa lub dwie nowe substancje o odmiennych.
Scenariusz lekcji chemii: „Od czego zależy szybkość rozpuszczania substancji w wodzie?” opracowanie: Zbigniew Rzemieniuk.
Podstawowe pojęcia termodynamiki chemicznej -Układ i otoczenie, składniki otoczenia -Podział układów, fazy układu, parametry stanu układu, funkcja stanu,
Realizatorzy: uczniowie gimnazjum z klasy 1a, 1b, 2a i 2b Opiekun: nauczyciel chemii – Agata Kula.
CZAS NA ZDROWIE.
Białka i ich znaczenie biologiczne.. REAKCJA BIURETOWA Charakterystyczna reakcja chemiczna pozwalająca na wykrywanie wiązań peptydowych w rozmaitych związkach.
Wyższe kwasy karboksylowe i mydła
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Twardość wody Twardość węglanowa (przemijająca)
Woda Cud natury.
POLISACHARYDY. Polisacharydy (inaczej: wielocukry, cukry złożone) – grupa węglowodanów i zarazem biopolimerów, które są złożone z merów będących cukrami.
Reakcje charakterystyczne w chemii organicznej – identyfikacja związków i grup funkcyjnych -Grupy hydroksylowe, -Grupa aldehydowa, -Grupa ketonowa -Grupa.
KWASY KARBOKSYLOWE ZAWIERAJĄCE DODATKOWE GRUPY FUNKCYJNE ORAZ ZWIĄZKI HETEROCYKICZNE Aneta Pieńkowska kl. 2c Roksana Hreczuch kl. 2c.
2.27 Anabolizm i katabolizm
Autorzy: Kamil Kawecki IIB Piotr Kornacki IIB Piotr Niewiadomski IIB.
Wodorotlenki.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Alkohole polihydroksylowe
Fizyczne metody określania ilości pierwiastków i związków chemicznych. Łukasz Ważny.
budowa, otrzymywanie, właściwości
 Jak zapanować nad ludzkimi uczuciami?.  To powodowana strachem reakcja emocjonalna, która pojawia się, gdy zablokowane jest jakieś dążenie i następuje.
Jakub Fiećko, Tomasz Godlewski, Patryk Derlukiewicz, Wojciech Gomoła I.Wstęp Głównym zastosowaniem pochodnych bezwodnika ftalowego jest utwardzanie żywic.
 Cynk w przyrodzie występuje wyłącznie w formie związanej w postaci minerałów: - ZnS – blenda cynkowa, - ZnCO 3 – smitsonit  Otrzymywanie metalicznego.
Wapń i jego związki występowanie i otrzymywanie
Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
Tlenki, nadtlenki, ponadtlenki
Miedź i srebro oraz ich związki
Alkohole jednowodorotlenowe i wielowodorotlenowe
Czy niemetale są użyteczne?
Tlenek węgla(IV) – pożyteczny czy szkodliwy?
-Występowanie i właściwości - Ważniejsze związki fosforu
"Chemia w matematyce" Zadania do samodzielne wykonania.
SZKOLNY OŚRODEK BADANIA ŚRODOWISKA
Fluorowce - chlor Ogólna charakterystyka fluorowców
Budowa chemiczna organizmów
Stała dysocjacji i prawo rozcieńczeń Ostwalda
Wodorotlenek wapnia. Podstawowe informacje Wzór sumaryczny - Ca(OH) 2 Wzór strukturalny: Właściwości Fizyczne: -ciało stałe - biały -słabo rozpuszczalny.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Doświadczenia przeprowadzone w ramach konkursu Świetlik
Kanapki w naszej szkole
Roztwory buforowe / mieszaniny buforowe / bufory
Metody miareczkowe oparte na reakcjach utleniania-redukcji- -nadmanganometria i jodometria dr n. farm. Justyna Stolarska Zakład Chemii Analitycznej.
Mangan i jego związki Występowanie i otrzymywanie manganu,
Reakcje związków organicznych wielofunkcyjnych
WYKŁAD
WYKŁAD
Zapis prezentacji:

Nieodwracalny proces powodujący zmiany właściwości białek, polega na zniszczeniu wewnętrznej struktury białek. Denaturację białka spowodować mogą: podwyższona temperatura promieniowanie rentgenowskie i jonizujące sole metali ciężkich silne kwasy i zasady rozpuszczalniki organiczne alkohol.

Źródła białka: ryż, mleko, jogurt, biały ser, śmietana. Czynniki powodujące denaturację: - kwasy np. HNO 3 - zasady np. NaOH - alkohol np. C 2 H 5 OH - sole metali ciężkich np. CuSO 4

To reakcja białek z kwasem azotowym(V), w wyniku której pojawia się żółtopomarańczowe zabarwienie. Reakcja ksantoproteinowa służy do wykrywania obecności białek.

Źródła białka: ryż, mleko, jogurt, biały ser, śmietana. Czynniki powodujący reakcję ksantoproteinową. - kwas HNO 3

Efekty doświadczeń:

Reakcja wykrywająca istnienie wiązań peptydowych, działając na białko (lub biuret) wodorotlenkiem miedzi(II), tworzy się związek kompleksowy barwy różowofioletowej.

roztwór zasady sodowej (NaOH) roztwór siarczanu(VI) miedzi(II) białko jajka

 mają charakter wielkocząsteczkowy  ścinają się pod wpływem wysokiej temperatury  Ulegają denaturacji pod wpływem: -wysokiej temperatury -stężonych kwasów -soli metali ciężkich -stężonych alkoholi  rozpuszczają się w wodzie, kwasach, zasadach

 w przetwórstwie spożywczym np.: mleko śmietana masło chleb  w przemyśle rolniczym (np. pasze dla zwierząt)  w przetwórstwie chemicznym

Informacje zaczerpnięte z: wikipedia.org portalwiedzy.onet.pl „Chemia Nowej Ery 3” T. Kulawik, M. Litwin