Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
TRADYCJE BOŻONARODZENIOWE.
Advertisements

WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Autor: Adrianna Szalonka
Do zapoznani się z naszą ofertą świąteczną
Potrawy wigilijne..
KUCHNIA POLSKA (STAROPOLSKA) I REGIONALNA
Książka Kucharska.
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Święta Bożego Narodzenia!
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
Kuchnia Wietnamska.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Boże Narodzenie. Autor : Julia Waś V B.
Święta Bożego Narodzenia
Raffaello. Składniki: budyń śmietankowy kostka masła 250g wiórki kokosowe 100g herbatniki ok. 50 szt.
Wigilijne spotkania firmowe
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Tradycje Bożonarodzeniowe
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
KUCHNIA BAWARSKA Jarosław Szawala.
Prezentacja multimedialna dla młodszych dzieci
Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.
„Zdrowe odżywianie na Lubelszczyźnie – czytanie ze zrozumieniem”
By M. Matyasik WNoŻi Ż Żywienie niemowląt i dzieci Magdalena Człapka-Matyasik, dr inż Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
Julia Jaworska 6c 2016r.. Stroje Dawne stroje angielskie wyglądały tak. Natomiast w dzisiejszych czasach ludzie ubierają się w bluzki, spodnie itp.
Tłusty Czwartek Tego dnia jak tradycja każe wybraliśmy się do piekarni po słodkie pączki z nadzieniem owocowym. Każdy z nas wrócił do przedszkola z paczkiem,
Zdrowe odżywianie to codzienność. Osoby z nadwagą mogą schudnąć, Osoby, które mają złe oceny na lekcji WF, mogą podnieść się, gdy tylko będą regularnie.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
„Z BOŻA ZJADAMY ENERGIĘ Z NICH MAMY ” SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI AKCJI W P RZEDSZKOLU M IEJSKIM NR 22 IM. „T ĘCZOWE P RZEDSZKOLE ” W G ORZOWIE W LKP.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Wesołe Święta Bożego Narodzenia Opracowała: Marta Krawczyk klasa VI Rok szkolny 2010/2011.
 Przygotowanie zakwasu Składniki :  400 g mąki żytniej (razowej lub zwykłej)  400 g letniej wody Przygotowanie : W słoiku wymieszać ze sobą 100 g maki.
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
Ӧsterreich Kϋche Ӧsterreich Kϋche. Kiedy 16-letni uczeń szefa kuchni Franz Sacher stworzył ten tort na dworze księcia Metternicha w 1832 roku, niewiele.
Wojtas i Hi r a s po prostu pichcą. KORBOL ZEZ KULANKAMI Składniki: - 2 litry wody -2 kilo pyrów -1 i pół kilo korbola - pół litra mleka, sól, cukier.
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
Czy wiesz, co jesz?. Cel projektu Projekt miał na celu badanie żywności, którą młodzież na co dzień spożywa. Do przygotowania projektu posłużyliśmy się.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Typow ą portugalsk ą potraw ą jednogarnkow ą jest caldeirada. Jest to typowa potrawa rybna, a jej ostateczny sk ł ad zale ż y od pomys ł owo ś ci gospodyni.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Świąteczne porady żywieniowe
Mazurek Wielkanocny.
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Tradycyjne potrawy Chorwackie 
z Oddziałami Integracyjnymi w Ełku
Menu weekend ski Kanapki: Tartiflette,
Zwyczaje bożonarodzeniowe
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
Cel projektu Klasy, biorą udział w projekcie – zdobywają
SZKOLNY KONKURS KULINARNY SMAKI KUCHNI GÓRALSKIEJ
Wykonanie: Gabriela Pawluczyk i Krzysztof Świsłocki
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
Potrawy w Polsce 1.
Ciasto Drożdżowe.
Gastronomia i turystyka na Malcie
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Książka kucharska Przygotowane posiłki zawierają
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
Zapis prezentacji:

projekt

 W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów produktów potrzebnych do przygotowania  Opracowali kosztorys  Zrobili prezentację o potrawach wigilijnych  Wyliczyli ilość zjadanych kalorii.

produktilośćjednostka/opakowaniecenawartość bulion z grzybami leśnymi1 kostka11,29 mąka pszenna2kg21,583,16 mleko1l11,79 maslo325g15,59 suszone grzyby20 g16,69 świeża biała kapusta150g0,155,250,7875 cebula6sztuk13,89 czosnek2 ząbki0,14,590,459 sóldo smaku12,99 pieprzdo smaku13,15 buraki czerwone1kg13,99 marchewka1sztuka12,35 pietruszka300g13,14 seler200g0,23,150,63 por1sztuka12,78 sok z cytryny1,5l14,5 jajka4sztuki0,45,32,12 żółtko3sztuki0,35,31,59 oliwa1 l17,2 drożdże10dag11,75 karp2kg21632

filet z ryby200g0,212,992,598 filet śledziowy6sztuk0,511,95,95 kasza gryczana100g0,24,990,998 śmietana2sztuki21,753,5 makaron1 op11,75 masa makowa850g17,69 rodzynki200g14,49 orzechy łuskane100g14,4 sliwki suszone100g17,09 skórka pomarańczowa100g11,99 suszone morele100g14,49 figi100g15,49 jabłka suszone100g17,99 suszone owoce mieszanka400g19,99 Razem za zakupy160,2625

potrawyilośćw g lub mlwartość kaloryczna porcjiliczba kalorii barszcz czerwony25089 karp smażony ryba po grecku śledzie kapusta z grzybami kutia ,5 kluski z makiem ,75 makowiec paszteciki z grzybami sałatka jarzynowa zupa grzybowa pierogi z grzybami i kapustą kompot z suszu uszka z grzybami sałatka z ananasa i kukurydzy100169,69 łosoś smażony karp w galarecie ,5 śledzie po kaszubsku ,75 ryba smażona ,19

W naszej klasie Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5

SKŁADNIKI DO ZROBIENIA KARPIA: KARP-2KG CYTRYNY-5SZTUK MĄKA-50G Karpia spraw, umyj, pokrój w dzwonka i natrzyj solą. Mąkę i bułkę tartą połącz ze sobą, a jajko roztrzep na oddzielnym talerzyku. Obtocz dzwonka ryby w jajku, a następnie w mące wymieszanej z bułką. Smaż na rumiany kolor z obu stron (ok. 15 min). Zmniejsz ogień i dosmaż karpia na wolnym ogniu, pod przykryciem (ok. 10 min). Pod koniec dodaj masło.

 Po 30 minutach do zupy dodajemy obrane ząbki czosnku, koperek oraz buraczki i 5 łyżeczek barszczu czerwonego. Zupę gotujemy jeszcze 10 – 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru oraz zakwaszamy sokiem z wyciśniętej cytryny. Najlepiej wlewać sok z cytryny stopniowo i smakować w trakcie, bo dla każdego idealny smak barszczu może nieco się różnić.

 Przygotuj farsz: cebulę drobno pokrój i zeszklij na maśle. Wymieszaj z ugotowanymi i ugniecionymi ziemniakami oraz białym serem, przypraw solą oraz pieprzem. Przygotuj ciasto: mąkę i sól połącz z wodą i wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto wyrób rękami, aż będzie elastyczne, a następnie rozwałkuj. Wykrawaj szklanką kółka i nakładaj do środka farsz. Mocno sklej brzegi, uważając aby przy krawędziach nie pozostała nawet odrobina farszu. Inaczej ciasto nie sklei się. Ulepione pierogi układaj na posypanej mąką tacy. Pierogi wrzuć na gotującą się osoloną wodę. Kiedy wypłyną na wierzch, gotuj przez 5 min. Wyjmij łyżką cedzakową i przelej ciepłą wodą. Na patelni podsmaż na maśle cebulkę posiekaną w kostkę i posyp nią pierogi.

Zdjęcie wykonane przez ucznia klasy V Dominika Jeziorskiego

6 porcji Składniki: Mak 250g Obłuskana pszenica 150g Miód 100g Migdały 100g Skórka pomarańczy 1 łyżka Cukier 1 łyżka Orzechy włoskie 100g Orzechy laskowe 100g rodzynki 100g Woda pół szklanki