Prof. dr hab. Franciszek Brzóska Instytut Zootechniki-Państwowy Instytut Badawczy Balice k/Krakowa WYSŁODKI JAKO PASZA - MINIMALNE WYMAGANIA Konferencja.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Różne oblicza cukru.
Advertisements

Kryteria wyboru żywności
Zasady żywienia zwierząt gospodarskich
„Nowe prawo UE – znakowanie żywności”
Przepisy prawa dotyczące żywności
Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
Przepisy dla pasz leczniczych
[Aleksander Dziedzic]
POSTĘP BIOLOGICZNY I TECHNIOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W WARUNKACH ZMIENIAJĄCEGO SIĘ KLIMATU I Kongres Nauk Rolniczych Puławy, maj 2009 r.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
dobre zasilanie – lepsze plonowanie
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
1.
WPŁYW ODŻYWIANIA NA ORGANIZM
BIOPALIWA.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Opracowała Anna Bełoniak
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
ZASADY CROSS COMPLIANCE 2011
Technik żywienia i usług gastronomicznych
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
„Sprzedaż bezpośrednia i działalność marginalna, lokalna i ograniczona
Śniadanie daje moc !!.
Poznajemy składniki żywności.
Zasady prawidłowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze
Węglowodany Właściwości funkcjonalne
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Zagospodarowanie wysłodków problem czy szansa?. W warunkach polskiego rolnictwa rośliną z której można uzyskać duże plony biomasy są buraki cukrowe. Przez.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Burak cukrowy alternatywnym surowcem do pozyskiwania bioproduktów Jan Iciek Politechnika Łódzka Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności.
Wpływ składników żywności na organizm
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Warszawa Rynek energii odnawialnej – w tym biokomponenty i biopaliwa prognozy dla producentów buraka cukrowego Warszawa 2008 –
Confidential. This document contains trade secret information. Disclosure, use or reproduction out-side Cargill and inside Cargill, to or by those employees.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
Sylwia Kanak Marcin Janusek klasa II c
ABC – zdrowego odżywiania
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Stymulator rozwoju owoców
Koszty produkcji PFHBiPM
ZASADY POBIERANIA PRÓBEK DO ANALIZ CHEMICZNYCH
Żywienie jest czynnikiem decydującym o rentowności gospodarstwa mlecznego. Produkcja pasz objętościowych w gospodarstwie: jakość, wartość, plon; i odpowiedni.
Proces trawienia u przeżuwaczy
Chemia w organizmie człowieka
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

prof. dr hab. Franciszek Brzóska Instytut Zootechniki-Państwowy Instytut Badawczy Balice k/Krakowa WYSŁODKI JAKO PASZA - MINIMALNE WYMAGANIA Konferencja Sekcji Surowcowej STC Zakopane 24 maja 2007

WYSŁODKI BURACZANE ? Wysłodki buraczane jest to produkt uzyskiwany przy produkcji cukru, składający się z ekstrahowanej i wysuszonej krajanki buraków cukrowych o przeznaczeniu paszowym (Dz. U. Nr 16, poz. 137, ) W świetle prawa paszowego, jest to materiał paszowy: - wykorzystywany jako składnik mieszanek paszowych, - jako składnik dawek pokarmowych.

WYSŁODKI BURACZANE Jest to pasza energetyczna i umiarkowanej zawartości białka Źródłem energii są polisacharydy strukturalne, celuloza, hemiceluloza i pektyny Trawione są przez mikroflorę zwierząt przeżuwających (bydło, owce) lub mikroflorę jelita grubego i ślepego (konie, świnie)

MELASA BURACZANA Produkt uboczny składający się z pozostałości syropu z produkcji lub rafinacji cukru z buraków. Bardzo cenny dodatek energetyczny do kiszenia zielonek roślin pastewnych (trawy, lucerna, koniczyna), do lizawek solnych oraz bezpośrednio do żywienia bydła.

CO TO SĄ PASZE ? Pasze są to produkty pochodzenia roślinnego, zwierzęcego i mineralnego, świeże lub konserwowane, stosowane w żywieniu zwierząt dla zaspokojenia ich potrzeb energetycznych, białkowych, mineralnych i witaminowych. Pasze = środki żywienia zwierząt Pasze = środki żywienia zwierząt ↳ materiały paszowe (surowce paszowe) dodatki paszowe

RODZAJE PASZ Materiały paszowe + dodatki paszowe Materiały paszowe + dodatki paszowe ⇓ Mieszanki paszowe Mieszanki paszowe ⇙ ⇓ ⇘ PełnoporcjoweUzupełniająceLecznicze Dodatki paszowe = substancje czynne + nośnik (premiksy przemysłowe, farmerskie)

KOMPONENT DAWKI POKARMOWEJ Wysłodki kiszone lub suche mogą być częścią składową dawki pokarmowej – tradycyjnej lub TMR Ilość wysłodków w żywieniu zwierząt zależy od gatunku, stanu fizjologicznego, systemu żywienia Krowy 4-5 ton wysłodków prasowanych/220 dni (zima) 1-1,5 tony wysłodków suchych/140 dni 1-1,5 tony wysłodków suchych/140 dni(lato)

REJESTR WSPÓLNOTOWY MATERIAŁÓW PASZOWYCH Prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i RW Obowiązuje wpis do rejestru wszystkich materiałów stosowanych do produkcji mieszanek paszowych i żywienia zwierząt Rejestr zawiera około 170 pozycji, w tym m. in.: ziarno zbóż, nasiona roślin strączkowych i oleistych, ich produkty i produkty uboczne, bulwy i korzenie roślin, w tym wysłodki buraczane i melasę buraczaną, pasze objętościowe, mleko, ryby i produkty ich przerobu, związki mineralne, aminokwasy, oleje i tłuszcze ziarno zbóż, nasiona roślin strączkowych i oleistych, ich produkty i produkty uboczne, bulwy i korzenie roślin, w tym wysłodki buraczane i melasę buraczaną, pasze objętościowe, mleko, ryby i produkty ich przerobu, związki mineralne, aminokwasy, oleje i tłuszcze

REJESTR WSPÓLNOTOWY DODATKÓW PASZOWYCH Prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i RW Obowiązuje wpis do rejestru wszystkich dodatków paszowych stosowanych do produkcji mieszanek paszowych Rejestr zawiera następujące substancje: m. in. : składniki mineralne, aminokwasy syntetyczne, kokcydiostatyki, bakterie kwasu mlekowego, witaminy, przeciwutleniacze, substancje smakowe, konserwanty, środki wiążące, nośniki, substancje emulgujące, stabilizujące, zagęszczające, żelujące, enzymy, regulatory kwasowości

RODZAJE WYSŁODKÓW BURACZANYCH Wilgotne9-12% SM ( g SM/kg) Prasowane18-22% SM ( g SM/kg) Suszone88-90% SM ( g SM/kg) Wysłodki nie amoniakowane Wysłodki amoniakowane Wysłodki nie melasowane Wysłodki melasowane

WYMAGANIA JAKOŚCIOWE (obowiązek deklaracji) Wysłodki buraczane popiół nierozpuszczalny w HCL, jeśli powyżej 3,5% suchej masy cukier całkowity wyrażony jako sacharoza, jeśli powyżej 10,5%

WYMAGANIA JAKOŚCIOWE (obowiązek deklaracji) Wysłodki buraczane melasowane popiół nierozpuszczalny w HCL, jeśli powyżej 3,5% suchej masy cukier całkowity wyrażony jako sacharoza

WYMAGANIA JAKOŚCIOWE (obowiązek deklaracji) Melasa z buraków cukrowych cukier całkowity wyrażony jako sacharoza wilgotność tylko, jeśli powyżej 28%

POPIÓŁ SUROWY Popiół pasz pochodzenia roślinnego składniki mineralne naturalne (Ca, P, K, Mg) rozpuszczalne w HCl zanieczyszczenia mineralne (glebowe), krzemionka nie rozpuszczalne w HCL

SKŁADNIKI WYSŁODKÓW BURACZANYCH Wysłodki buraczane stanowią pozostałość po wysłodzeniu krajanki korzenia i zawierają: - ściany błon komórkowych korzeni buraków w tym celuloza, hemiceluloza i pektyna (80% MO) - białko, w tym 40% związki azotowe niebiałkowe 9% MO) - śladowe ilości ekstraktu eterowego (tłuszczu surowego) - popiół surowy i ew. zanieczyszczenia popiołem glebowym w tym wapń i fosfor

DOPUSZCZALNA ZAWARTOŚĆ POZOSTAŁOŚCI OCHRONY ROŚLIN W PASZACH Dokument: Rozp. MRiRW o dopuszczalnych zawartościach pozostałości środków ochrony roślin w paszach (Dz. U. poz. 771, nr 285 poz i z 2005 nr 88 poz. 749)

WARTOŚĆ POKARMOWA WYSŁODKÓW SUSZONYCH Sucha masa889 g/kg JPM/kg SM1,01 BO g/kg SM98 WS206 PS88 Ca13 P1 BTJP40

OZNAKOWANIE WYSŁODKÓW W TRANSPORCIE Etykieta, list przewozowy - nazwa, rodzaj materiału paszowego - wytwórca (nr), masa netto - przeznaczenie (gatunek, wiek zwierząt) - zawartość składników pokarmowych - data produkcji albo numer serii - sposób stosowania, w tym zasady bezpiecznego użycia

IMPORT – EKSPORT Podlega granicznej kontroli weterynaryjnej Transport odbywa się w wyznaczonych punktach granicznych Graniczny lekarz Weterynarii po dokonaniu kontroli, wpisuje numer kontroli na dokumencie towarzyszącym paszy i przesyła informacje do Powiatowego Lekarza Weterynarii o miejscu przeznaczenia paszy

KONTROLA JAKOŚCI PASZ Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Departament Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii Państwowa Inspekcja Weterynaryjna Laboratoria PIW (13) Laboratoria referencyjne (2) Państwowy Instytut Weterynarii-PIB, Puławy Instytut Zootechniki-PIB, Krajowe Laboratorium Pasz, Lublin

WYSŁODKI ŚWIEŻE (WILGOTNE) I PRASOWANE Wymagają konserwacji Kiszenie wysłodków jest powszechnie stosowaną metodą ich konserwacji Wysoka temperatura i wysładzanie pogarszają przebieg fermentacji Jakość kiszonek poprawia „mleczanowanie” i „melasowania” wysłodków

WYSŁODKI SUSZONE Mogą być produktem eksportowym Podawanie zwierzętom zapewnia najlepsze efekty żywieniowe W transporcie i przechowywaniu są trwałe i zajmują najmniejszą kubaturę

PRZYDATNOŚĆ W ŻYWIENIU BYDŁA Krowy mleczne zima5-7 kg SM (25-35 kg prasowanych) lato1-3 kg SM (5-15 kg prasowanych) Bydło rzeźne zima 3-5 kg SM (15-25 kg prasowanych) lato1-2 kg SM (5-10 kg prasowanych)

PRZYDATNOŚĆ W ŻYWIENIU ŚWIŃ Lochy luźne i niskoprośne 1-1,5 kg SM (5-7,5 kg prasowanych) Tuczniki (chów ekologiczny) 0,5-1,0 kg SM (2,5-5 kg prasowanych)

PODSUMOWANIE Wymagania jakościowe wysłodków buraczanych określają poziom suchej masy i popiołu surowego. Dla poprawy zakiszania i transportu korzystne jest prasowanie, melasowanie i mleczanowanie wysłodków. Najlepsze efekty w żywieniu zwierząt daje skarmianie wysłodków suszonych.

DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ…..