Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku – dr inż. Izabela Wojewoda1 Nauka idzie do biznesu. Science goes to business. Państwowa Wyższa.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
1 OD GORZOWSKIEGO OŚRODKA TECHNOLOGICZNEGO DO PARKU NAUKOWO-PRZEMYSŁOWEGO idea - elementy - perspektywy Gorzów Wlkp. 4 marca 2013.
Advertisements

I Geneza parków 1948r – powstanie pierwszego parku technologicznego w Menlo Park (USA) 1951r – Stanford Research Park na Uniwersytecie.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PROW 2014 – 2020 Sierpień 2013
Rozwój odnawialnych źródeł energii w programach na lata
Uniwersytet Rzeszowski
Wydział Nauk Ekonomicznych Studia stacjonarne I stopnia, rok akademicki 2012/2013 Wybór specjalności na kierunku Zarządzanie.
Wdrażanie Regionalnej Strategii Innowacji w województwie lubelskim.
Prof. dr hab.. Małgorzata – Piasecka Szkoła Główna Handlowa Warszawa
POZYSKIWANIE FUNDUSZY UNIJNYCH PRZEZ MŚP
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO- SPOŻYWCZYM prof. dr hab. Alojzy Szymański Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 r.
Rola uczelnianych centrów transferu technologii w komercjalizacji wyników badań naukowych Jelenia Góra, listopada 2013 r. Prof. zw. dr hab. inż.
Instytut Zaopatrzenia w Wodę i Ochrony Środowiska
Żywność i żywienie w XXI wieku. Konferencja końcowa, Warszawa 28 kwietnia 2011 Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego.
Komplementarność + POKL RPO Olsztyn, 2 i 9 marca 2012 r. Last Minute – ostatnia szansa! O dotacjach unijnych na kilka sposobów" =
Jakość żywności w Polsce
Regionalny Program Operacyjny Województwa Zachodniopomorskiego na lata Możliwości wsparcia dla przedsiębiorców.
Tomasz Bogdan – Prezes Zarządu Certus Partnerzy Sp. z o.o.
SPOTKANIE WARSZTATOWE
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
Technik Urządzeń i Systemów Energetyki Odnawialnej
Projekty transferu innowacji Leonardo da Vinci realizowane przez Przemysłowy Instytut Automatyki i Pomiarów Marcin Słowikowski.
Spotkania konsultacyjne
INNO – EKO – TECH Innowacyjne centrum dydaktyczno – badawcze alternatywnych źródeł energii, budownictwa energooszczędnego i ochrony środowiska Politechniki.
1 Wsparcie przedsiębiorczości z funduszy strukturalnych w latach 2007 – 2013 Tomasz Nowakowski Ministerstwo Rozwoju Regionalnego.
STRATEGICZNY PROGRAM BADAWCZY PPT – BPP
Biogazownie rolnicze – ważny element zrównoważonej produkcji rolniczej
Nasza oferta edukacyjna obejmuje kształcenie w następujących zawodach: - KUCHARZ   - PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ.
ENERGIA Z ODPADÓW Ryszard Bęben, Zdzisław Iwański lutego 2014r.
Warmia i Mazury.
10 LAT WOJEWÓDZTWA ZACHODNIOPOMORSKIEGO W UNII EUROPEJSKIEJ
na podstawie rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Współpraca PROW
Fundusze Europejskie Ramy finansowe: Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego: 8,613 mld euro Środki krajowe: 1,575 mld euro Łączna alokacji:
Biblioteka publiczna w regionie jako dystrybutor informacji Otwieranie świata - w drodze ku otwartemu społeczeństwu informacyjnemu. - w drodze ku otwartemu.
Programowanie perspektywy finansowej
Koło Naukowe „New-Tech” Wydział Inżynierii Mechanicznej i Robotyki Opiekun koła: dr inż. Rafał Mięso.
Innowacyjność przedsiębiorstw regionu lubuskiego – wstępne wyniki dr inż. Janusz Adamczyk.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Działania edukacyjno - upowszechnieniowe w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Inteligentna Specjalizacja Nowoczesne rolnictwo i przetwórstwo spożywcze Kielce, 23 września 2015 r.
Możliwości pozyskania dofinansowania dla przedsiębiorców z Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój.
PI 4a - Wspieranie wytwarzania i dystrybucji energii pochodzącej ze źródeł odnawialnych Cel szczegółowy: zwiększony udział energii ze źródeł odnawialnych.
Biotechnolog.
1 Instytut Techniczny Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Gorzowie Wielkopolskim Konferencja: Lubuskie Centrum Innowacji, styczeń
Lubuska Rada Innowacji, Sulechów, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Sulechowie Edukacja i działalność badawczo-rozwojowa dla innowacji.
INSTRUMENTY WSPIERANIA PROJEKTÓW INNOWACYJNYCH ARP S.A.
C ENTRUM BIOLOGII MOLEKULARNEJ I BIOTECHNOLOGII. Zespół Pałacowo-Parkowy Uniwersytetu Szczecińskiego w Małkocinie Lokalizacja CBMiB Katedra Biologii Komórki.
Dr hab. inż., prof. nadzw. Witold Wiśniowski Dyrektor Instytutu Lotnictwa JAK POBUDZIĆ INNOWACYJNOŚĆ POLSKIEJ NAUKI I GOSPODARKI – DOŚWIADCZENIA INSTYTUTU.
Podsumowanie wdrażania Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia i Mazury na lata 2007 – 2013 Stan na dzień (KSI SIMIK) Urząd Marszałkowski.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PROW 2014 – 2020 Grudzień 2013.
Podsumowanie wdrażania Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia i Mazury na lata 2007 – 2013 Stan na dzień (KSI SIMIK) Urząd Marszałkowski.
Źródła finansowania działań szkoleniowych dla przemysłu rolno - spożywczego dr inż. Anna Ogły Centrum Kształcenia Ustawicznego.
ZESPÓŁ SZKÓŁ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO W ŁODZI Oferta edukacyjna Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Powstańców Wielkopolskich 91 – 845 Łódź, ul. Franciszkańska.
Een.ec.europa.eu Wsparcie dla biznesu i innowacji.
Małopolska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A. Małopolska Agency for Regional Development S.A. Wsparcie sektora MSP w ramach Małopolskiego Regionalnego.
Biotechnologia tradycyjna. Czym jest biotechnologia?  Biotechnologia to interdyscyplinarna dziedzina nauki zajmująca się wykorzystaniem procesów biologicznych.
POSIEDZENIE ŚWIĘTOKRZYSKO-PODKARPACKIEGO KLASTRA BUDOWLANEGO INNOWATOR
Paczków dnia r..
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
OŚRODEK TRANSFERU TECHNOLOGII
50 % pieniędzy na gospodarkę – już w obiegu!
DOFINANSOWANIE DLA FIRM W RAMACH NOWEJ PERSPEKTYWY
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Kreacja aromatów Techniki przygotowania próbek
Bony na innowacje dla MŚP
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
Zapis prezentacji:

Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku – dr inż. Izabela Wojewoda1 Nauka idzie do biznesu. Science goes to business. Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Sulechowie

Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku – dr inż. Izabela Wojewoda2 Kierunki: Energetyka Ogrodnictwo ze specjalnością Kształtowanie terenów zieleni Technologia Żywności i Żywienie Człowieka Administracja Turystyka i Rekreacja Ochrona dóbr kultury 1300 studentów doskonała baza dydaktyczna infrastruktura naukowo - badawcza

Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku – dr inż. Izabela Wojewoda3 LOIiWA - LUBUSKI OŚRODEK INNOWACJI I WDROŻEŃ AGROTECHNICZNYCH W KALSKU HALA LABORATORYJNA ENERGOOSZCZĘDNA - EKOLOGICZNA DLA ENERGETYKI I ODNAWIALNYCH ŹRÓDEŁ ENERGII

Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku – dr inż. Izabela Wojewoda4 Dane o LOIIWA Realizacja inwestycji w dwóch etapach: –I Szkółka roślin ozdobnych i ogród winny –II Zaplecze badawczo – rozwojowe dla przetwórstwa spożywczego Wartość inwestycji 40 mln zł Dofinansowanie LRPO 85% Na dzień dzisiejszy: –zakończony pierwszy etap, trwa wyposażanie –zakończenie rzeczowe inwestycji III kw. 2012

Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku – dr inż. Izabela Wojewoda5 Cele LOIIWA: poszukiwania nowych produktów modyfikacja istniejących produktów doskonalenie jakości wytwarzanych już produktów stworzenie usługowej jednostki badawczej dla małych i średnich przedsiębiorstw wspieranie przedsiębiorców w rozwiązywaniu powstających w produkcji problemów podnoszenia poziomu produkcji poprzez wdrażanie nowych rozwiązań organizacyjnych oraz nowych technologii

Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku – dr inż. Izabela Wojewoda6 Koncepcja Ośrodka – dla etapu I Ogrodnictwa szkółka ze szklarnią wyposażoną w kurtyny cieniująco – termoizolacyjne i zaciemniające oraz system kontroli klimatu w szklarni, tunele foliowe i lekkie tunele osłonowe wraz z obszarami upraw doświadczalnych (mateczniki, cienniki i kwatery roślin) z systemem gospodarowania wodą, zarządzania fertygacją oraz pełną automatyką sterowniczą (m.in. zraszacze, kropelkowa instalacja nawadniająca), winnica doświadczalna

Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku – dr inż. Izabela Wojewoda7 Koncepcja Ośrodka – dla II etapu hala technologiczna (przetwórstwo w skali półprzemysłowej): –mleczarstwo (dział produkcji serów dojrzewających – serownia, dział produkcji sera mozzarella, kaszkawał itp., dział produkcji twarogów – twarożkarnia) –winiarstwo (obróbka mechaniczna, fermentacja, dojrzewalnia, filtracja, rozlewnia, magazyn – leżakowanie) –mini-browar (warzelnia, fermentownia, dojrzewalnia, filtracja, rozlewnia) –masarnia (masarsko-garmażeryjna: dział obróbki wstępnej, obróbki mechanicznej, termicznej, wędzarnia, przetwórstwa garmażeryjnego) –zamrażalnictwo (zamrażanie owiewowe) i suszarnictwo owocowo-warzywne

Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku – dr inż. Izabela Wojewoda8 Koncepcja Ośrodka – dla II etapu kompleks laboratoriów analityki biochemicznej i fizykochemicznej i blok laboratorium mikrobiologicznego pracownia destylacji (olejki eteryczne) pracownia żywności

Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku – dr inż. Izabela Wojewoda9 Realizacja Ośrodka umożliwi: prowadzenie prac badawczych w zakresie oceny jakości surowca i jego przydatności do przetwórstwa, prowadzenie badań procesów technologicznych w przetwórstwie oraz poszukiwanie nowych rozwiązań w tym zakresie, przekazywanie do praktyki rezultatów prowadzonych badań celem podnoszenia jakości produkcji, prowadzenie działań na rzecz standaryzacji produkcji (analiza surowca, półproduktu, produktu gotowego), prowadzenie produkcji w mikro skali pozwoli oferować szkolenia zainteresowanym przedsiębiorstwom, w tym rolnikom nie tylko teorię ale również praktykę, prowadzenie prac badawczych przez pracowników uczelni i studentów

Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku – dr inż. Izabela Wojewoda10 Baza analityczna LOIiWA Na wyposażenie laboratoriów LOIiWA w Kalsku planowany jest zakup urządzeń umożliwiających zaawansowaną i wielokierunkową analitykę. Wśród nich istotniejsze to: –Zestaw do chromatografii cieczowej (HPLC) z detekcją UV-VIS, fluorescencyjną, refraktometryczną, –Zestaw do chromatografii gazowej (GC) z detekcją mas atomowych –Spektrofotometr absorpcji atomowej z mineralizacją mikrofalową i atomizacją elektrochemiczną, –Polarymetr, spektrofotometr UV-VIS

Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku – dr inż. Izabela Wojewoda11 Baza analityczna LOIiWA Zestaw do ekstrakcji metodą SPE, Urządzenie do badania tekstury INSTRON Aparat Bioscreen C Zestawy do oznaczania azotu – Kjeltec Zestaw do oznaczania tłuszczu Urządzenie do pomiaru barwy Bomba kalorymetryczna Zestawy aparatów do: elektroforezy na żelach agarozowych, poliakrylamidowych wraz z przystawką do transferu białek na membrany celem analiz immunochemicznych, ogniskowania izoelektrycznego.

Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku – dr inż. Izabela Wojewoda12 Możliwości analityczne LOIiWA W ramach szerokich możliwości analitycznych powstającego ośrodka możliwe będzie między innymi: Oznaczanie ilościowe i jakościowe (HPLC) związków takich jak: kwas benzoesowy, sorbowy, winowy, octowy i inne kwasy organiczne, aspartam, acesulfam, histamina i inne aminy oraz aminokwasy, deoksywalenol, witaminy z grupy B, witamina C, barwniki, cukry proste, alkohole, zearalenon (ZEA) i inne mykotoksyny, pestycydy, antybiotyki, węglowodory aromatyczne, metabolity powstające w bioprocesach, kofeina i inne alkaloidy, profil peptydowy podczas produkcji sera …oraz wiele innych

Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku – dr inż. Izabela Wojewoda13 Możliwości analityczne LOIiWA Oznaczanie metodą GC związków lotnych takich jak: Metabolity powstające podczas bioprocesów, Kwasy tłuszczowe, Olejki eteryczne, Pozostałości pestycydów Niższe alkohole Węglowodory i inne

Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku – dr inż. Izabela Wojewoda14 Możliwości analityczne LOIiWA W ramach laboratorium mikrobiolgicznego oraz biologii molekularnej: Ogólna liczba drobnoustrojów, Oznaczenia E.coli i grupy coli oraz innych wskaźnikowych, Oznaczenia liczby pleśni, drożdży Wykrywanie gronkowców chorobotwórczych, Wykrywanie Listerii, Salmonelli, Shigelli, i in., Obecność innych patogenów metodami konwencjonalnymi oraz PCR, Zawartość GMO, Profile białek,

Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku – dr inż. Izabela Wojewoda15 Możliwości analityczne LOIiWA Przedstawione możliwości analityczne, w zakresie oznaczeń fizykochemicznych, biochemicznych i mikrobiologicznych, pozwolą na wykonanie praktycznie pełnego spektrum oznaczeń wymaganych normami oraz innymi procedurami związanymi z kontrolą jakości dla: Wody, Tłuszczów roślinnych i zwierzęcych Mleka i jego przetworów, Mięsa i wędlin oraz warzyw i owoców, Piwa, wina i napojów bezalkoholowych.

Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku – dr inż. Izabela Wojewoda16 Proponujemy współpracę: właścicielom/menadżerom małych i średnich przedsiębiorstw branży ogrodniczej, szkółkarskiej, sadowniczej i spożywczej właścicielom gospodarstw rolnych zainteresowanym poszerzaniem zakresu swojej produkcji inwestorom zainteresowanym produkcją roślinną i przetwórstwem żywności wszystkim związanym z przemysłem spożywczym, ukierunkowanym na rozwój i nowe technologie placówkom naukowym – badawczym