Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
z Oddziałami Integracyjnymi nr 17
Advertisements

Podróże po świecie Smaki Europy.
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
Agnieszka Ostachowska-Gąsior, Jacek Kwiatkowski
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
KUCHNIA BAWARSKA Jarosław Szawala.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.
Číslo přílohy: VY_32_INOVACE_19_ Zdrowy styl życia Autor: Mgr.Beata Tomanek Předmět: Přírodověda Třída: 5.třída Šablona projektu: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
„Zdrowe odżywianie na Lubelszczyźnie – czytanie ze zrozumieniem”
By M. Matyasik WNoŻi Ż Żywienie niemowląt i dzieci Magdalena Człapka-Matyasik, dr inż Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Zdrowe odżywianie to codzienność. Osoby z nadwagą mogą schudnąć, Osoby, które mają złe oceny na lekcji WF, mogą podnieść się, gdy tylko będą regularnie.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
„Z BOŻA ZJADAMY ENERGIĘ Z NICH MAMY ” SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI AKCJI W P RZEDSZKOLU M IEJSKIM NR 22 IM. „T ĘCZOWE P RZEDSZKOLE ” W G ORZOWIE W LKP.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
Zasady zdrowego odżywiania. Różnice w odżywianiu dzieci, a ludzi starszych. Rola rodziny w żywieniu człowieka. Monika Zwijacz uczestniczka studiów doktorancki.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
Magdalena Mikoda Iga Dąbrowska kl. II C. Żywność pochodząca z upraw, gdzie nie używa się środków chemicznych bądź używa w niewielkiej ilości.
CZAS NA ZDROWIE.
Trening cardio Gdy chcemy zrzucić kilka kilogramów i pozbyć się cellulitu, warto zdecydować się na trening cardio, który nie tylko pomoże spalić tłuszcz,
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
Ӧsterreich Kϋche Ӧsterreich Kϋche. Kiedy 16-letni uczeń szefa kuchni Franz Sacher stworzył ten tort na dworze księcia Metternicha w 1832 roku, niewiele.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
Delicious Food III LO im. C. K.Norwida Kielce. Nasza oferta Smaczne i zdrowe jedzenie Różnorodne i pożywne kanapki – dobre na przekąski i drugie śniadanie.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Co to jest GMO ? GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych.
Mierzymy, liczymy, ważymy - w jaki sposób styl życia wpływa na nasze zdrowie. ROK SZKOLNY
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu.
ŚNIADANIE – energia na cały dzień
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Czy wiesz, co jesz?. Cel projektu Projekt miał na celu badanie żywności, którą młodzież na co dzień spożywa. Do przygotowania projektu posłużyliśmy się.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Patryk Grygierzec i Szymon Kwadrans Id  13-latek powinien dziennie spożywać od 2000 do 2500 kcal.
Typow ą portugalsk ą potraw ą jednogarnkow ą jest caldeirada. Jest to typowa potrawa rybna, a jej ostateczny sk ł ad zale ż y od pomys ł owo ś ci gospodyni.
Fast Food Agata Nikonowicz i Aleksandra Bartkowiak.
Sprawozdanie z realizacji programu realizowanego w roku szkolnym 2015/2016 w klasach 0a, 0b.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
KORZYSTANIE PRZEZ UCZNIÓW Z POSIŁKU W STOŁÓWCE SZKOLNEJ NA PODSTAWIE ANALIZY ANKIET PRZEPROWADZONYCH P RZEZ K OMISJĘ R EWIZYJNĄ R ADY M IEJSKIEJ W O LECKU.
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Kanapki w naszej szkole
Tradycyjne potrawy Chorwackie 
z Oddziałami Integracyjnymi w Ełku
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zasady zdrowego odżywiania
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
Książka kucharska Przygotowane posiłki zawierają
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
Zapis prezentacji:

Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie posiłków w domu. Znaczna ilość restauracji serwujących tego typu żywność nie sprzyja zdrowemu odżywianiu.

Dlaczego żywność fast food niekorzystnie wpływa na zdrowie? 1. Jeden posiłek może pokryć całodzienne zapotrzebowanie na energię, 2. Dostarcza on głównie tłuszcz i węglowodany proste, 3. Posiłek taki ze względu na małą ilość warzyw dostarcza niewiele witamin i składników mineralnych.

Każdy z Nas ma swoje ulubione niezdrowe potrawy, jednak zmiana nawyków żywieniowych nie wyklucza ich spożywania. Chcemy zaproponować kilka sposobów na zdrowy fast food.

Tradycyjny burger to pszenna bułka, tłuste mięso i znikoma ilość warzyw. Pełnoziarnisty burger z grillowaną piersią z indyka, świeżą sałatą, ogórkiem, papryką. Dzięki takiej modyfikacji spożyjesz nie 830 kcal, tylko 370kcal,

Dietetyczny hamburger Składniki: 1 pierś kurczaka lub indyka przyprawy: papryka, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka płatki kukurydziane 1 jajko 2 liście sałaty zielonej 1 średni pomidor 1 mały ogórek kiszony 4 plastry ogórka zielonego sos czosnkowy: 100 g jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, pieprz bułka pełnoziarnista

Przygotowanie Umytą pierś kurczaka lub indyka rozbić i przyprawić. Panierować filety w jajku i płatkach kukurydzianych. Podsmażyć gotowe filety na patelni lub grillu. Na bułkę pełnoziarnistą nasączoną sosem czosnkowym nałożyć warzywa oraz podsmażonego kurczaka i zalać sosem czosnkowym. Sos czosnkowy: do jogurtu naturalnego dodać rozgnieciony ząbek czosnku, przyprawić pieprzem do smaku. Gotowe!

PIZZA Pizza na pełnoziarnistym spodzie z płatków owsianych, otrębów, posmarowana sosem pomidorowym własnej roboty z mozzarella i warzywami, to nie tylko 2x mniej kalorii, ale też o wiele więcej składników odżywczych.

Pizza na cieście francuskim Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 garści startego sera żółtego 2 piersi z kurczaka 1 czerwona papryka 1 opakowanie szpinaku 1 pomidor 2 ząbki czosnku szczypta oregano szczypta natki pietruszki szczypta słodkiej papryki do smaku sól i pieprz

Przygotowanie Pokrój ciasto na 4 prostokąty i zawiń rogi. Usmaż pokrojone piersi z kurczaka. Pokrój na drobne kawałki paprykę i podsmaż. Ząbki czosnku pokrój w drobne plasterki. Wszystko ułóż na cięcie francuskim, na wierzch kładąc pokrojonego w plastry pomidora. Całość posyp oregano i startym serem. Ciasto posmaruj także lekko ubitym jajkiem. Piecz 13 minut w piekarniku w 220 stopniach. Gotowe!

Opracowanie tekstu i zdjęcia: Uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 6Specjalnej Udostępniono na podstawie licencji CC-CY