Paweł Wolski Michał Zegadło IID. Cukry to inaczej węglowodany Cukry to inaczej węglowodany co oznacza, że są to związki węgla i wody i dlatego cukry można.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
CUKRY (sacharydy) Tytuł.
Advertisements

Cukry (sacharydy, węglowodany)
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
CUKRY.
CUKRY I ICH ROLA W ORGANIŹMIE CZŁOWIEKA
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Disacharydy.
Substancje o znaczeniu biologicznym
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego  Zajęcia Pozalekcyjno – Pozaszkolne Z Chemii CZŁOWIEK.
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
Sole w kuchni.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Rodzaje środków czystości
Równowaga chemiczna - odwracalność reakcji chemicznych
Cukry Wykonały: Sylwia Krauze Iza Mamrot kl.2 C.
Prezentację wykonali: Agnieszka Stanclik kl.IID Łukasz Bury kl.IID Łukasz Bury kl.IID.
Szulbe ®. 1.Rys historyczny a)1806 r. - J. Berzelius wprowadził nazwę „związki organiczne” dla wszystkich substancji występujących w organizmach roślinnych.
KWASY Justyna Loryś.
Nieodwracalny proces powodujący zmiany właściwości białek, polega na zniszczeniu wewnętrznej struktury białek. Denaturację białka spowodować mogą: podwyższona.
 Najliczniejsza grupa związków organicznych złożonych jedynie z atomów węgla i wodoru,  Mogą być gazami, cieczami albo ciałami stałymi,  Dzielą się.
Litowce – sód -Ogólna charakterystyka litowców - Właściwości sodu - Ważniejsze związki sodu -Ogólna charakterystyka litowców - Właściwości sodu - Ważniejsze.
Chemia nieorganiczna Sole Nazwy i wzory soli. Kwasy przeciw zasadom.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Przykłady i zastosowania soli
ODŻYWIANIE. METABOLIZM Ogół wszystkich procesów chemicznych i fizycznych zachodzących w komórkach. Metabolizm = anabolizm( synteza) + katabolizm ( rozkład)
„ Kwaśna bateria” czyli jak działają akumulatory?.
Wpływ składników żywności na organizm
Stanisław Wawro, Radosław Gruska Politechnika Łódzka Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Instytut Chemicznej Technologii Żywności Zakład Cukrownictwa.
Przemiana chemiczna to taka przemiana, w wyniku której z kilku (najczęściej dwóch) substancji powstaje jedna nowa lub dwie nowe substancje o odmiennych.
Scenariusz lekcji chemii: „Od czego zależy szybkość rozpuszczania substancji w wodzie?” opracowanie: Zbigniew Rzemieniuk.
Cukry.
Wyższe kwasy karboksylowe i mydła
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Woda Cud natury.
POLISACHARYDY. Polisacharydy (inaczej: wielocukry, cukry złożone) – grupa węglowodanów i zarazem biopolimerów, które są złożone z merów będących cukrami.
Reakcje charakterystyczne w chemii organicznej – identyfikacja związków i grup funkcyjnych -Grupy hydroksylowe, -Grupa aldehydowa, -Grupa ketonowa -Grupa.
KWASY KARBOKSYLOWE ZAWIERAJĄCE DODATKOWE GRUPY FUNKCYJNE ORAZ ZWIĄZKI HETEROCYKICZNE Aneta Pieńkowska kl. 2c Roksana Hreczuch kl. 2c.
2.27 Anabolizm i katabolizm
Autorzy: Kamil Kawecki IIB Piotr Kornacki IIB Piotr Niewiadomski IIB.
Wodorotlenki.
Przygotowały: Laura Andrzejczak oraz Marta Petelenz- Łukasiewicz z klasy 2”D”
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Alkohole polihydroksylowe
- nie ma własnego kształtu, wlana do naczynia przybiera jego kształt, - ma swoją objętość, którą trudno jest zmienić tzn. są mało ściśliwe (zamarzając.
 Cynk w przyrodzie występuje wyłącznie w formie związanej w postaci minerałów: - ZnS – blenda cynkowa, - ZnCO 3 – smitsonit  Otrzymywanie metalicznego.
Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
-Tłuszcze *proste – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych *złożone – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych zawierające dodatki innych związków *Sterole.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Tlenki, nadtlenki, ponadtlenki
Miedź i srebro oraz ich związki
Alkohole jednowodorotlenowe i wielowodorotlenowe
Tlenek węgla(IV) – pożyteczny czy szkodliwy?
-Występowanie i właściwości - Ważniejsze związki fosforu
"Chemia w matematyce" Zadania do samodzielne wykonania.
Fluorowce - chlor Ogólna charakterystyka fluorowców
Budowa chemiczna organizmów
Rodzaje i źródła zanieczyszczeń wód naturalnych Adrian Andrzejczyk Klasa II „b”
Opracowały: Magdalena Garbera i Żaneta Lis
WODA Woda czyli tlenek wodoru to związek chemiczny o wzorze H 2 O, występujący w ciekłym stanie skupienia. Gdy występuje w stanie gazowym nazywa się parą.
Półacetale – hemiacetale i acetale
Skrobia – w ę glowodan ro ś linny, wielocukier sk ł adaj ą cy si ę wy łą cznie z merów glukozy, pe ł ni ą cy w ro ś linach rol ę magazynu energii. Skrobia.
Wiązania glikozydowe w cząsteczkach dwucukrów
Zastosowanie cyklodekstryn w różnych dziedzinach przemysłu
Doświadczenie o cukrze
Reakcje związków organicznych – sacharydy (cukry - węglowodany)
Składniki odżywcze w organiźmie człowieka
Alkohole jednowodorotlenowe
Zapis prezentacji:

Paweł Wolski Michał Zegadło IID

Cukry to inaczej węglowodany Cukry to inaczej węglowodany co oznacza, że są to związki węgla i wody i dlatego cukry można przedstawić empirycznym wzorem: C n (H 2 O) n, w którym węgiel przedstawia się jako uwodniony. n – ilość atomów węgla i ilość cząsteczek wody

Podział cukrów

Powstawanie cukrów Cukry powstają w procesie fotosyntezy. Fotosynteza jest to proces syntezy węglowodanów z dwutlenku węgla i wody przebiegający dzięki wykorzystaniu energii świetlnej pochłanianej przez chlorofil. nCO 2 + nH 2 O Światło CnH 2 nOn + nO 2 chlorofil

Występowanie cukrów produkty zbożowe owoce warzywa mleko i podroby słodycze

Cukry proste Cukry proste czyli inaczej monosacharydy, nie ulegają one hydrolizie do prostszych cząsteczek, odpowiadają wzorowi C n H 2n O n gdzie n= 1, 2, 3, Monosacharydy zawierają jedną grupę aldehydową (aldozy) lub ketonową (ketozy) i szereg grup hydroksylowych. Ze względu na ilość atomów tlenu obecnych w cząsteczce jednocukry dzielimy na triozy, tetrozy, pentozy, heksozy itd.

Podział cukrów prostych ze względu na obecność grupy funkcyjnej Aldozy- grupa C=O położona jest na końcu łańcucha Ketozy –grupa C=O położona jest w środku cząsteczki

Triozy KETOTRIOZA DIHYDROKSYACETON ALDOTRIOZA D-ALDEHYD GLICERYNOWY

Tetrozy KETOTETROZA D-ERYTRULOZA ALDOTETROZA D-TREOZA

Pentozy D-RYBOZAD-ARABIONZAD-RYBULOZA

Heksozy D-GLUKOZAD-ALLOZAD-MANNOZA

Heksozy D-GALAKTOZAD-FRUKTOZA

Glukoza Glukoza jest cukrem należącym do monosacharydów. Jest ona aldoheksozą, posiada grupę funkcyjną -CHO oraz pięć grup hydroksylowych -OH. Wzór sumaryczny glukozy jest taki, jak innych monoheksoz: C 6 H 12 O 6

Właściwości glukozy Słodka, krystaliczna i bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie Ulega fermentacji alkoholowej Daje pozytywne wyniki w próbie Trommera i w próbie Tollensa (wykazuje własności redukujące wynikające z obecności grupy –CHO )

Próba Trommera Do probówki wlewamy po 1cm 3 rozcieńczonych roztworów: siarczanu (VI) miedzi (II) CuSO 4 i wodorotlenku sodu NaOH. Do wytrąconego niebieskiego osadu dodajemy około 5cm 3 roztworu glukozy. Probówkę wstawiamy do zlewki z gorącą wodą i ogrzewamy. Powstały niebieski, galaretowaty osad zmienia barwę na ceglastą). CuSO 4 + 2NaOH -> Cu (OH) 2 + Na 2 SO 4 Cu(OH) 2 + glukoza -> Cu 2 O + H 2 O + kwas glukonowy Glukoza spowodowała redukcję dwuwartościowej miedzi w Cu(OH) 2 do miedzi jednowartościowej w Cu 2 O.

Próba Tollensa Do probówki z wodorotlenkiem miedzi (II) dodajemy roztwór glukozy i ogrzewamy w zlewce z gorącą wodą. Obserwacje: Po chwili ogrzewania niebieski osad wodorotlenku miedzi (II) zmienia barwę na ceglastoczerwoną,powstaje tlenek miedzi (I) Reakcja: 2Cu(OH) 2 +C 6 H 12 O 6 --> Cu 2 O+C 6 H 12 O 7 +2H 2 0 Wniosek: Pozytywny wynik próby Trommera,dowodzi,że glukoza ma właściwości redukujące.Sacharoza takich właściwości nie posiada.

Właściwości glukozy Inne łagodne utleniacze utleniają glukozę analogiczniej (np. woda bromowa) Silny utleniacz (np. HNO 3 ) utlenia glukozę do kwasu glukarowego Tworzy estry (np. z H 3 PO 4 )

Właściwości glukozy Ulega redukcji wodorem w obecności katalizatora palladowego

Występowanie i Zastosowanie glukozy Glukoza występuje w sokach owoców, przede wszystkim winogron (stąd nazwa cukier gronowy), jagodach i miodzie. Występuje także w organizmie ludzkim, np. we krwi Glukozę stosuje się w medycynie (jako środek leczniczy, do konserwowania krwi, kroplówek itp.), w przemyśle cukierniczym, przy barwieniu skór. Powstającą podczas hydrolizy skrobi glukozę poddaje się fermentacji katalizowanej przez enzymy drożdży: C 6 H 12 O 6 ->-> 2C 2 H 5 OH + CO 2

Próba Trommera i Tollensa

Fruktoza Zwana także cukrem owocowym, w stanie wolnym występuje w wielu owocach (łac. Fructus – owoc) oraz w miodzie. W stanie związanym występuje np. w cukrze buraczanym i niektórych wielocukrach. Jest to substancja bezbarwna, znacznie słodsza od glukozy i bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie. α-D-FRUKTOZAβ-D-FRUKTOZA

Disacharydy Disacharydy [gr. dis = podwójnie, sákchar = cukier]. Są węglowodanami składającymi się z dwóch jednostek monosacharydowych. Hydroliza cząsteczki dwucukru prowadzi do utworzenia dwóch cząsteczek cukru prostego. Wyróżniamy cztery najważniejsze disacharydy: - maltoza (cukier słodowy) - celobioza - laktoza (cukier występujący w mleku) - sacharoza (cukier występujący w trzcinie cukrowej i burakach cukrowych)

Właściwości dwucukrów Stałe, krystaliczne, słodkie, dobrze rozpuszczalne w wodzie W środowisku kwaśnym, lub obecności enzymów ulegają hydrolizie Dwucukry, w których glikozydowa grupa –OH jest zablokowana (sacharoza, trehaloza) nie wykazują własności redukujących, inne dają pozytywne wyniki w próbie Trommera lub w próbie Tollensa Dwucukry redukujące wykazują mutarotację, tworzą również glikozydy, dwucukry nieredukujące takich cech nie posiadają

SACHAROZA Z grupy dwucukrów najważniejsze znaczenie ma sacharoza czyli cukier buraczany lub trzcinowy. Jej sumaryczny wzór: C 12 H 22 O 11 Sacharoza jest substancją stałą, krystaliczną, słodszą od glukozy, dobrze rozpuszczalną w wodzie. Duże ilości sacharozy zawierają buraki cukrowe i łodygi trzciny cukrowej, występuje także w soku brzozy, klonu i wielu owocach.

Właściwości chemiczne sacharozy Podczas ogrzewania w obecności jonów wodorowych sacharoza hydrolizuje z wytworzeniem jednej cząsteczki glukozy i jednej cząsteczki fruktozy: C 12 H 22 O 11 + H 2 O -> C 6 H 12 O 6 (glukoza) + C 6 H 12 O 6 (fruktoza) Sacharoza w odróżnieniu od powstającej podczas hydrolizy glukozy nie posiada właściwości redukujących.

Laktoza składa się z glukozy i galaktozy. Występuje w mleku i produktach mlecznych. U ludzi z upośledzonym wytwarzaniem laktazy - enzymu, który bierze udział w trawieniu laktozy, organizm nie toleruje tego cukru. Dlatego zaleca się im spożywanie fermentowanych napojów mlecznych takich jak np. jogurt, kefir w których bakterie kwasu mlekowego podczas procesu fermentacji rozkładają laktozę, przez co obniżają jej ilość w tych produktach, Laktoza to substancja stała, krystaliczna, dobrze rozpuszczalna w wodzie. Podobnie jak sacharoza ulegają hydrolizie do cukrów prostych: C 12 H 22 O 11 (laktoza) + H 2 O -> C 6 H 12 O 6 (glukoza) + C 6 H 12 O 6 (galaktoza) Laktoza ma właściwości redukujące - wynika to z faktu, że w roztworze wodnym niektóre pierścienie otwierają się dając formę łańcuchową, zawierającą grupę aldehydową.

Maltoza składa się z z dwóch cząsteczek glukozy. Występuje w piwie i produktach piekarniczych. Maltoza jest wytwarzana w procesie fermentacji ziarna zbóż. Maltoza to substancja stała, krystaliczna, dobrze rozpuszczalna w wodzie. Podobnie jak sacharoza ulegają hydrolizie do cukrów prostych: C 12 H 22 O 11 (maltoza) + H 2 O -> C 6 H 12 O 6 (glukoza) + C 6 H 12 O 6 (glukoza) Maltoza ma właściwości redukujące - wynika to z faktu, że w roztworze wodnym niektóre pierścienie otwierają się dając formę łańcuchową, zawierającą grupę aldehydową.

Produkcja cukru

Polisacharydy Polisacharydy (wielocukry) zbudowane są z monosacharydów (w formie cyklicznej) połączonych ze sobą wiązaniami glikozydowymi, tworząc łańcuchy proste lub rozgałęzione.

Właściwości polisacharydów Bezpostaciowe, nie krystalizują się, nie są słodkie, w wodzie przeważnie nierozpuszczalne, niektóre z nich tworzą roztwory koloidowe Nie wykazują własności redukujących Pod wpływem hydrolizy kwaśnej lub enzymatycznej można rozłożyć je na cukry proste Niektóre polisacharydy składają się wyłącznie z cukrów prostych, inne zawierają dodatkowe składniki w postaci kwasów uronowych (polihydroksyaldehydokwasy)

Skrobia Występuje w postaci granulek, których rozmiar i kształt jest charaktery-styczny dla rośliny, z której skrobię otrzymano. Granulki skrobi w naturalnej postaci nie rozpuszczają się w zimnej wodzie, natomiast w przypadku, gdy zewnętrzna błona zostanie rozerwana w wyniku rozcierania, pęcznieją w niej i tworzą żel. W gorącej wodzie granulki pęcznieją do takiej wielkości, że pękają Gdy granulkę skrobi w naturalnej postaci podda się działaniu gorącej wody, wówczas rozpuszczalna część skrobi przenika przez ściankę granulki.

Skrobia Zazwyczaj skrobia składa się w ok. 20% z frakcji rozpuszczalnej w wodzie, zwanej amylozą: i w 80% z frakcji nierozpuszczalnej w wodzie, zwanej amylopektyną

Celuloza Jest składnikiem ścian komórek roślinnych; drewno zawiera ok. 50% celulozy, bawełna 87-92% (celulozie w roślinach towarzyszy jeszcze kilka pokrewnych jej związków Ma postać białych, przeświecających, elastycznych włokienek, nierozpuszczalnych w wodzie Budowę chemiczną celulozy stanowią liniowe łańcuchy β-D- glukopiranozy z wiązaniami β-1,4-glikozydowymi Ma postać białych, przeświecających, elastycznych włokienek, nierozpuszczalnych w wodzie

Właściwości celulozy Nie wykazuje własności redukujących Nieznaczne zmiany celulozy wywołują stężone ługi, np. 20% roztwór NaOH wywołuje zjawisko merceryzacji (kurczenie się niektórych włókien) Gotowana z dodatkiem stężonego H2SO4 ulega hydrolizie poprzez celubiozą do β-D-glukopiranozy Oddzielenie celulozy od towarzyszących jej składników opiera się na odporności celulozy na działanie różnych związków chemicznych – do miazgi drzewnej dodaje się roztworu, np.. Ca(HSO 3 ) pod zwiększonym ciśnieniem w temp °C i w tych warunkach, substancje towarzyszące celulozie ulegają rozpuszczeniu, celuloza natomiast nie rozpuszcza się

Bibliografia ny/weglowodany,14,1,0.html ny/weglowodany,14,1,0.html dwucukry/828.html dwucukry/828.html Podręcznik „Chemia 2” -wyd.Operon „Chemia ogólna „-Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa 1978 „Pierwiastki i związki chemiczne”- Oficyna Edukacyjna Krzysztof Pazdro, Warszawa 1996 „Chemia organiczna”- wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa 1998