„CZY WIESZ CO JESZ ?” WebQuest dla uczniów szkoły ponadgimnazjalnej autor: Gabriela Gurgul Edukacja zdrowotna w ramach wychowania fizycznego.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
„Zdrowie największą wartością człowieka” Opracowanie: Alicja Krawczyk
Advertisements

Zasady tworzenia prezentacji multimedialnej
Sprawozdanie z realizacji akcji prozdrowotnej
Zakupy.
Hit reklamowy … WebQuest dla klasy pierwszej gimnazjum
Kleider machen Leute Zespół Oświatowy w Liniewie
Grupa III – Dziennik pokładowy
Przykładowe formy oceny projektu oraz kontraktu z uczniami
TEMAT: ŚWIĘTA WIELKANOCNE WebQuest skierowany jest dla uczniów klasy V Szkoły Podstawowej w Pielgrzymowicach. Stworzony został przez bibliotekarza i.
ENGLISH AROUND THE WORLD
Zakres Przedział wiekowy Cele Oprogramowanie Opis
JEM ZDROWO PROJEKT EDUKACYJNY W RAMACH PROGRAMU SZKOŁA Z KLASĄ 2.0
W poszukiwaniu ewolucji…
Co słychać Panie Darwinie?
RAPORT DOTYCZĄCY EWALUACJI
ANNE FRANK WebQuest dla uczniów klasy III gimnazjum
Budowa atomu Katarzyna Chojnacka.
Ankieta dotycząca odżywiania się uczniów klas pierwszych
SYLWETKI WIELKICH POLSKICH SPORTOWCÓW
Moja wymarzona podróż po Europie
2009- Rok Wojciecha Korfantego Polskiego przywódcy narodowego Górnego Śląska Strona GłównaStrona Główna/Wstęp/Zadanie/Procedura/Źródła/Ewaluacja/KonkluzjaWstępZadanieProceduraŹródłaEwaluacjaKonkluzja.
Autor: mgr Beata Gorzelańczyk
Ten WebQuest przeznaczony jest dla uczniów klas VI szkoły podstawowej
WebQuest wykonane w ramach projektu BelferOnLine
IWONA SOKOŁOWSKA-DZIUK KURS BELFER ON LINE
Być może, że już za chwilę staniesz przed życiową decyzją kupna lub budowy swojego własnego M. Ale gdzie?!! Wieś czy miasto, spokój czy hałas, nuda.
Webquest dla członków Klubu SAS MAPA WYBRANEGO OBSZARU BESKIDU ŚLĄSKIEGO MAPA WYBRANEGO OBSZARU BESKIDU ŚLĄSKIEGO.
Fotografia naszym życiem
WebQuest Tropem Pluszowego Misia A. Schneefuhs W. Koczubik.
WALORY TURYSTYCZNE POLSKI
Wprowadzenie Zadanie Proces Źródła Ewaluacja Konkluzja Podręcznik dla nauczyciela Opracowanie.
WebQuest Wojciech Korfanty
W 2009 roku będziemy obchodzić 70 rocznicę śmierci Wojciecha Korfantego. Dla uczczenia wielkiego syna Śląskiej Ziemi podjęto wiele działań. Jednym z nich.
WebQuest dla klasy III szkoły podstawowej Wędrówka po Będzinie
Polskie Parki Narodowe autor: Izabela Lara
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
Wiem, co jem?! Webquest dla uczniów klasy VI szkoły podstawowej
ODNAWIALNE ŹRÓDŁA ENERGII
Aplikacje internetowe do wizualizacji tekstu
Patrz i zmieniaj Realizacja uczniowie ze Szkolnego Klubu Europejskiego pod kierunkiem p.Marzeny Pytel.
Akcja została przeprowadzona na przełomie października i listopada ( ), wzięły w niej udział obie grupy przedszkolne Leśne Duszki(5- latki)
“Szkoła w procentach”.
Znaczenie produktów zbożowych
ZDROWY STYL ODŻYWIANIA W SZKOLE
Czym jest dla ucznia drugie śniadanie
Prezentacja w Power Point
Gimnazjum im. Mikołaja Kopernika w Kątach Wrocławskich 2010/2011 koordynator projektu: Agnieszka Lewandowska.
Czy wiesz co jesz? projekt edukacyjny zrealizowany przez:
SPOTKANIE OTWIERAJĄCE Program „Szkoła z klasą 2.0” edycja 2013/2014 Szkoła Podstawowa im. Elizy Orzeszkowej w Radgoszczy.
Wyniki ankiety dotyczącej zdrowego odżywiania się uczniów gimnazjum w Poroninie. Poronin, kwiecień 2014.
ODNAWIALNE ŹRÓDŁA ENERGII
Grodziec jakiego nie znacie Projekt edukacyjny klas III gimnazjum w Miejskim Zespole Szkół nr 3 Będzin.
SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE Diagnoza stanu wyjściowego.
Analiza ankiet „SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE” Ankieta przeprowadzona wśród uczniów.
Trzymaj Formę!-II edycja Zofia LIPKA – koordynator programu “Trzymaj Formę!”
Analiza ankiety przeprowadzonej w klasach IV – VI Szkoły Podstawowej na temat zdrowego żywienia -Ankieta przeprowadzona we wrześni 2015r -Badanie miało.
W wybranym przez nas projekcie wzięli udział wybrani uczniowie ze wszystkich klas Zasadniczej Szkoły Zawodowej Specjalnej oraz Szkoły Specjalnej Przysposabiającej.
PRZYKŁADY WEBQUESTÓW DLA KLAS I – III SZKOŁY PODSTAWOWEJ „Cztery pory roku” Projekt „Razem i osobno” Stowarzyszenie Nauczycieli Edukacji Początkowej Projekt.
PRZYKŁADY WEBQUESTÓW DLA KLAS I – III SZKOŁY PODSTAWOWEJ „Cztery pory roku” Projekt „Razem i osobno” Stowarzyszenie Nauczycieli Edukacji Początkowej Projekt.
PRZYKŁADY WEBQUESTÓW DLA KLAS I – III SZKOŁY PODSTAWOWEJ „Cztery pory roku” Projekt „Razem i osobno” Stowarzyszenie Nauczycieli Edukacji Początkowej Projekt.
Sieć Szkół Promujących Zdrowie. W styczniu 2015 roku przystąpiliśmy do programu Lubelskiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie. Nasza szkoła od wielu lat.
WEBQUEST JAKO METODA Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Modelowy program praktyk podnoszący jakość.
Szkoła Promująca Zdrowie
« Szlachetne zdrowie-czy wiesz co jesz ? » WebQuest w ramach edukacji zdrowotnej Autor: Marta GAMBUTO.
Szkoła Sportowych Talentów
WYPRAWY PO PRZYPRAWY Barbara Świątek.
Wojny Rzeczpospolitej w I połowie xVII wieku
PRZYKŁADOWA PREZENTACJA
Szkoła Podstawowa im. Konstytucji 3 Maja w Jaświłach
KOMÓRKA Web Quest przeznaczony jest dla uczniów gimnazjów. Jego celem jest zwiększenie zainteresowania uczniów biologią i pozyskiwaniem nowych informacji.
Zapis prezentacji:

„CZY WIESZ CO JESZ ?” WebQuest dla uczniów szkoły ponadgimnazjalnej autor: Gabriela Gurgul Edukacja zdrowotna w ramach wychowania fizycznego

Spis treści: O Wstęp Wstęp O Zadanie Zadanie O Proces Proces O Źródła Źródła O Ewaluacja Ewaluacja

Wstęp Lubisz objadać się słodyczami i chipsami? W kinie zamawiasz duży popcorn i coca-colę, a na obiad jesz ulubiony „gorący kubek”? UWAGA ! JUNK FOOD CZYLI ŚMIECIOWE JEDZENIE NAPRAWDĘ SZKODZI I CO GORSZA UZALEŻNIA. Przekonajcie się o tym sami i spróbujcie przekonać innych….

Zadanie O Waszym zadaniem, będzie stworzenie prezentacji multimedialnej, w której postaracie się przekonać koleżanki i kolegów do zrezygnowania ze „śmieciowego jedzenia” i zachęcenia ich do większej dbałości o swoje zdrowie. O Gotowy materiał zaprezentujecie na konferencji dotyczącej zdrowego odżywiania, która odbędzie się w naszej szkole w ramach „Dni Promocji Zdrowia”. O Pamiętajcie, że im bardziej sugestywne opracowanie tematu przedstawicie, tym więcej osób przekonacie do zdrowego jedzenia. O Termin realizacji zadania to 4 tygodnie. O I jeszcze jedna wskazówka: „Kto chce innych zapalać musi sam płonąć”. O Powodzenia!

Proces O Aby wykonać zadanie, dobierzcie się w grupy, biorąc pod uwagę wasze zainteresowania i predyspozycje do wskazanych ról : O dziennikarze – grupa 1 dziennikarze – grupa 1 O twórcy reklamowi – grupa 2 twórcy reklamowi – grupa 2 O badacze – grupa 3 badacze – grupa 3 O Każda grupa opracuje materiał, który później połączycie w logiczną całość w formie prezentacji multimedialnej. O Następnie wewnątrz grupy wybierzecie lidera, który będzie organizował waszą pracę i skoordynuje z pozostałymi osobami ostateczny produkt.

Grupa 1 - dziennikarze O Waszym zadaniem będzie przeprowadzenie wywiadu z osobą zawodowo związaną z ochroną zdrowia np. pielęgniarką szkolną, dietetykiem, na temat negatywnego wpływu junk food na nasze zdrowie. O Następnie korzystając z zasobów internetowych opracujcie w ciekawy sposób najważniejsze zasady zdrowego jedzenia. O Całość przedstawcie w formie slajdów. O Opracowany materiał powinien zawierać odpowiedzi na następujące pytania: - co to jest junk food? - dlaczego śmieciowe jedzenie szkodzi zdrowiu? - co to jest piramida zdrowego żywienia? - czego musimy unikać w naszej diecie? Powrót do Procesu

Grupa 2- twórcy reklamowi O Tutaj zbiorą się osoby, które uwielbiają kręcić filmiki i są zafascynowane światem reklamy. O Korzystając z programu komputerowego stwórzcie kilka spotów reklamowych pt. „ Zamień junk food na zdrowe przekąski”. O Każdy spot zamieścicie na jednym slajdzie (4 - 5 slajdów). Powrót do Procesu

Grupa 3 - badacze O Osoby w tej grupie lubią przeprowadzać doświadczenia i są dociekliwi. O Zadanie polega na badaniu stopnia otyłości uczniów naszej szkoły i próbie powiązania wyników ze sposobem odżywiania się badanych osób. Aby wykonać zadanie postępujcie według poniższego schematu: O Krok 1. Zaproście chętnych do badania – co najmniej 30 osób. O Krok 2. Zapytajcie o wagę i wzrost, w razie problemów skorzystajcie z pomocy pielęgniarki szkolnej. O Krok 3. Dowiedzcie się,co to jest wskaźnik BMI i korzystając z kalkulatora BMI zamieszczonego na stronie internetowej, obliczcie dany wskaźnik. O Krok 4. Otrzymane wyniki przedstawicie w formie wykresu.

Grupa 3 - badacze O Krok 5. Przeprowadźcie ankietę wśród badanych, z której powinniście się dowiedzieć : - czy jedzą śniadanie ? - ile paczek chipsów zjadają na dzień/tydzień lub innego śmieciowego jedzenia ? - jak często kupują fast foody w szkolnym sklepiku ? O Krok 6. Spróbujcie odpowiedzieć na pytanie czy istnieje zależność pomiędzy podwyższonym wskaźnikiem BMI a sposobem odżywiania się Cały materiał opracujcie w formie 3-4 slajdów, które będą zawierać następujące informacje: O Co to jest wskaźnik BMI i jak się oblicza ? O Wykres masy ciała na podstawie badanej grupy. O Co wpływa na naszą wagę ciała ? O WAŻNE ! Pamiętajcie podczas prowadzenia badań o zachowaniu taktu i wszelkich zasad dyskrecji. Powrót do Procesu

Źródła O W trakcie realizacji zadań możecie skorzystać z poniższych źródeł: O Informacje dla dziennikarzy O O nie_co_sie_w_srodku_kryje/ nie_co_sie_w_srodku_kryje/ O szkodzi,nId, szkodzi,nId, O =7&Itemid=5&lang=pl =7&Itemid=5&lang=pl O Informacje dla twórców reklamowych O Program komputerowy Windows Movie Maker, PowerPoint O medyczne/aktualnosci/zamienniki_zlych_przekasek.html medyczne/aktualnosci/zamienniki_zlych_przekasek.html O O Informacje dla badaczy O Program komputerowy Microsoft Excel, PowerPoint O O O =7&Itemid=5&lang=pl =7&Itemid=5&lang=pl

Ewaluacja Wymagania 1 pkt2pkt3pkt4pkt Punkty Współpraca w grupie Brak współpracy w grupie, brak odpowiedzial- ności za swój projekt Niepełna współpraca w grupie, nie wszyscy uczestniczą w realizacji zadania Dobra współpraca, większość uczestniczy w realizacja zadania Bardzo dobra współpraca całej grupy, wszyscy uczestniczą w realizacji zadania 1-4 Ilość i jakość wyszukiwanych informacji i materiałów Nie zgromadzono wymaganych informacji i materiałów Niepełne i niewystarczające informacje i materiały Zgromadzono większość informacji i materiałów Zgromadzono wszystkie informacje konieczne do zrealizowania zadania 1-4 Zawartość merytoryczna Duża pobieżność w opracowaniu tematu, źle dobrane informacje, liczne błędy merytoryczne Poprawnie zrealizowany temat lecz brak szczegółów, nie wykorzystano wszystkich informacji Dobrze opracowany temat, zawiera szczegółowe informacje, wykorzystano większość zebranych informacji Obszerne i wyczerpujące omówienie tematu, logiczne wykorzystanie zebranych informacji 1-4

Sposób prezentacji efektów pracy i ogólne wrażenie estetyczne Prezentacja nieatrakcyjna, nieuporządkowa na, trudna w odbiorze, brak poprawnej obsługi programów prezentacyjnych Prezentacja mało oryginalna, niedostatecznie uporządkowana częściowo dostosowana do treści, mało przejrzysta i czasami niezrozumiała, brak biegłości w posługiwaniu się programami prezentacyjnymi Ciekawa prezentacja, dobrze uporządkowana, dostosowana do treści, przejrzysta i zrozumiała, dobra obsługa programami prezentacyjnymi Atrakcyjna prezentacja, oryginalna, przejrzysta, logiczna i łatwa w odbiorze, biegłe posługiwanie się programami prezentacyjnymi 1-4 Każda grupa będzie oceniana według podanych powyżej kryteriów w postaci punktów 1-4. Suma punktów decyduje o końcowej ocenie. Ocena: celujący pkt bardzo dobry pkt dobry pkt dostateczny pkt dopuszczający - 4 pkt niedostateczny - 0–3 pkt