Zapobieganie próchnicy u dzieci w wieku przedszkolnym

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Higiena jamy ustnej w trakcie leczenia wyjmowanym aparatem ortodontycznym Autor prezentacji: Anna Trochimiuk.
Advertisements

Prezentacja autorstwa Agaty Chmielewskiej i
Dorota Margula Jakub Wyczkowski
HIGIENA JAMY USTNEJ.
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Przedmiot: Medycyna Rodzinna, Wydział LEkarski II UM Poznan, VI rok
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Otyłość u dzieci.
TEMATY: Epidemiologia próchnicy. Rola promocji zdrowia w profilaktyce próchnicy. Prozdrowotne programy stomatologiczne.
Co nas czeka w przyszłości?
Wiem co jem! Michalina Grabowska (16lat) 1b
Sprawozdanie z akcji PRZEDSZKOLAK PEŁEN ZDROWIA
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Trzymamy formę- zdrowy styl życia
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Pod względem występowania próchnicy Polska zajmuje drugie miejsce w Europie. Z tego powodu uważam, że warto poruszyć ten problem. Dlatego organizuje akcje.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Sprawozdanie z realizacji akcji ,, Przedszkolak Pełen Zdrowia’’
ZDROWY STYL ŻYCIA.
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Epidemiologia próchnicy zębów.
Co podać dziecku na talerzu ?
Jak powinniśmy się odżywiać?
Prezentacja grupy 7 oraz gości
Dlaczego żywienie we wczesnym okresie życia jest ważne?
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
SPRAWOZDANIE Z AKCJI „ODPORNOŚĆ WZMACNIAMY, BO O ZDROWE ŻYWIENIE I HIGIENĘ DBAMY”
Profilaktyka próchnicy zębów u dzieci i młodzieży
Zdrowe odżywianie.
Higiena.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Higiena Jest to czynność najczęściej kojarzona z regularnym myciem ciała, z użyciem mydła i detergentów, z regularną zmianą i praniem odzieży oraz.
Program profilaktyki próchnicy zębów u dzieci w wieku przedszkolnym
Profilaktyka wad zgryzu w okresie niemowlęcym i żłobkowym
Pielęgnacja jamy ustnej
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
UBYTKI NIEPRÓCHNICOWEGO POCHODZENIA
Bez białka nie ma ciałka!.
Lidera branży stomatologicznej
Regularne i zdrowe odżywianie 
ZDROWE ZĘBY Czyli jak o nie dbać, żeby wizyta w gabinecie stomatologicznym była dla was przyjemnością a nie koniecznością walki z próchnicą.
„POLAKÓW ZDROWIA PORTRET WŁASNY 2015”
Sukcesy i porażki polskiej stomatologii
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Profilaktyka próchnicy zębów u dzieci i młodzieży.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Siedem kroków do poczęcia czyli jak przygotować się do ciąży.
Badanie stresowe i profilaktyka
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Żeby zdrowym być….
Profilaktyka Działania profilaktyczne w pracy pielęgniarskiej Sn iż ana Dydy ń ska Svetlana Todorenko.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Projekt edukacyjny Zęby Małego Dziecka
Dlaczego warto myć zęby?
Opieka stomatologiczna
CHOROBA PRÓCHNICOWA U DZIECI W WIEKU 0-5 LAT W POLSCE I NA ŚWIECIE.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Wpływ żywienia i pielęgnacji na stan jamy ustnej psów Oliwia Mazurkiewicz.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Jak zdrowo się odżywiać?
Zdrowy uśmiech wśród najmłodszych
Zdrowie nie tylko w pigułce
Dorota Margula Jakub Wyczkowski
Zapis prezentacji:

Zapobieganie próchnicy u dzieci w wieku przedszkolnym KONFERENCJA SZKOLENIOWA 24 luty 2015r Zapobieganie próchnicy u dzieci w wieku przedszkolnym Dr n. med. Anna Jarząbek Zakład Stomatologii Dziecięcej PUM

Choroba próchnicowa zębów – jest jednym z najpowszechniejszych problemów zdrowotnych polskich dzieci. Wpływa na cały organizm i przyczynia się do poważnego pogorszenia stanu zdrowia.

Próchnica wczesnego dzieciństwa (early childhood caries – ECC) wg Towarzystwa Stomatologów Amerykańskich i Amerykańskiej Akademii Stomatologii Dziecięcej to obecność 1 lub więcej zębów z próchnicą, usuniętych z jej powodu lub wypełnionych u dzieci przed ukończeniem 6. roku życia. Inne określenia: próchnica butelkowa próchnica niemowlęca próchnica wargowa

Próchnica jest chorobą zmineralizowanych tkanek zęba (szkliwa i zębiny). Z cukrów dostarczanych w diecie bakterie próchnicotwórcze obecne w jamie ustnej produkują kwasy, które niszczą twarde tkanki zęba

Częstość występowania próchnicy u dzieci w wieku 3 lat 5% Szwecja w latach 2008 u dzieci w wieku 3 lat 8% Finlandia 2001 – 3latki 12,5% Szwajcaria 2003 – 2latki 27,9% USA 1995-2002 – 5latki 36,5% Litwa 2000 – 3latki 38% Australia 2003-2004 – 4latki 56,2% Polska 2003 – 3latki 57,2% Polska 2009 – 3latki Przeciętny trzylatek w Polsce ma 3,3 zęba dotkniętego próchnicą

Skuteczne zapobieganie próchnicy zębów jest możliwe Wymaga: Intensywnej edukacji prozdrowotnej - zwiększania poziomu wiedzy o samej chorobie, jej przyczynach i możliwościach zapobiegania Wprowadzenia nowych zachowań dietetyczno-higienicznych na co dzień

Podjęcie działań profilaktyczno-leczniczych umożliwia niedopuszczenie do powstania choroby zahamowanie rozwoju i postępu choroby na wczesnym etapie zmniejszenie ryzyka wystąpienia powikłań i komplikacji

1. Zęby mleczne są ważne!!!! Wymagają troski i opieki jak stałe Przede wszystkim wpłynąć na świadomości rodziców, opiekunów i wszystkich osób mających kontakt z dziećmi Edukacja!!!!

Dlaczego zęby mleczne muszą być leczone Eliminacja bólu i innych przykrych dolegliwości Zmniejszenie ryzyka próchnicy w zębach stałych Prawidłowe żucie - co wpływa na: właściwe odżywianie na prawidłowy rozwój całego narządu żucia  profilaktyka wad zgryzu Profilaktyka zębopochodnych zakażeń w jamie ustnej Prawidłowy rozwój mowy Prawidłowy rozwój intelektualny i emocjonalny dziecka

2. Wizyta u stomatologa Wiek dziecka podczas pierwszej wizyty u stomatologa – 6-12m. ż. W trakcie wizyty stomatologicznej jest możliwość instruktażu co do zasad prawidłowej higieny jamy ustnej Ponad 60% dzieci w wieku 3 lat nie było jeszcze u stomatologa Regularne wizyty w zależności od zaleceń lekarza

Próchnica jest chorobą twardych tkanek zęba Z cukrów dostarczanych w diecie bakterie próchnicotwórcze obecne w jamie ustnej produkują kwasy, które niszczą twarde tkanki zęba

Próchnicę powodują bakterie Za próchnicę odpowiedzialne są te bakterie, które rozkładają cukry i produkują z nich kwasy organiczne Najważniejsze to Streptococcus mutans i Lactobacillus acidophilus Bakterie te wraz z innymi tworzą płytkę nazębną.

Jak usunąć bakterie? 3. Higiena!!!!!! Dzieci przedszkolne Powinny szczotkować zęby przynajmniej dwa razy w ciągu dnia, koniecznie przed snem nocnym Przez około 2-3 min Szczoteczka odpowiednia dla malucha, rozmiar jest ważny. Rodzice szczotkują dzieciom zęby i odpowiadają za jakość oczyszczania do 8-10 roku życia dziecka (dziecko szczotkuje i wykształca sobie nawyk, ale odpowiedzialność spoczywa na rodzicach)

3. Higiena! Szczotkować wg schematu, żeby nic nie pominąć Powierzchnie żujące – ruchem szorowania Powierzchnie policzkowe – ruchem okrężnym Powierzchnie od strony jamy ustnej – ruchem wymiatania

4.Higiena - Fluor w okresie przedszkolnym do szczotkowania należy używać pasty z fluorem stosowanie pod nadzorem rodziców nadmiar pasty wypluwać lub usuwać gazikiem Stężenie fluoru (wg EAPD): do 2 r. ż. – 500 ppm fluoru 2-6 r. ż. - 1000 ppm fluoru pojedyncza porcja pasty: ziarenko groszku Stężenie fluoru (wg AAPD): pasta rodzinna - 1000 ppm fluoru już od pierwszego zęba (ilość pasty śladowa)

Rodzicu!!!!! Próchnica jest wywoływana przez bakterie, którymi dziecko zakaża się od osób dotkniętych próchnicą, unikajmy zatem: całowania dzieci w usta oblizywania smoczka oblizywania sztućców dziecka Największa kolonizacja jamy ustnej bakteriami 19-31 miesiąc

Z czego bakterie produkują kwas? węglowodany głównie dwucukry oraz cukry proste najgroźniejsza sacharoza, glukoza i fruktoza Cel = Zmiana diety

4.Dieta Ilość i jakość żywienia to jedno Równie ważne – częstotliwość spożywania posiłków i konsystencja Przejściowe obniżenie pH śliny po posiłku

4. Dieta Zbilansowana Regularne posiłki o stałych porach z zachowaniem przerw pomiędzy głównymi posiłkami Bez podjadania i popijania Pomiędzy posiłkami picie czystej wody Po spożyciu słodkich i lepkich pokarmów warto neutralizować je np. serem lub mlekiem

4. Dieta Słodka sobota Po głównym posiłku Częstotliwość Bez popijania i podjadania

5.Podatność zębów Podatność na próchnicę jest indywidualna. Na jakość już ukształtowanego zęba mamy niewielki wpływ Ale mamy wpływ na jego otoczenie Niesłuszne obwinianie genetyki i jednoczesne usprawiedliwianie błędów Dziedziczymy złe zachowania od rodziców, ich nawyki i stosunek do własnego zdrowia

5.Podatność zębów Mówimy o przedszkolakach – kształtują się zęby stałe – dieta, witaminy, zdrowie Ale warto uświadomić ciężarnym i karmiącym mamom ich wpływ stan uzębienia dzieci Matka powinna, nie tylko we własnym interesie, ale przede wszystkim dla dobra zębów własnego dziecka, dbać starannie o higienę własnej jamy ustnej

6. Czas Aby powstała próchnica trzy poprzednie czynniki muszą zaistnieć jednocześnie i odpowiednio długo w czasie. Przy dokładnym i regularnym oczyszczaniu zębów z resztek pokarmowych przy dobrej diecie jest duża szansa na uniknięcie choroby

Próchnica w uzębieniu mlecznym Charakterystyczną cechą próchnicy w uzębieniu mlecznym jest znaczne zaawansowanie procesu chorobowego z mało widocznym obrazem klinicznym. Dynamika próchnicy w zębach mlecznych jest duża, obserwuje się szybkie przechodzenie jednego stadium próchnicy w drugie.

Jak dbać o ząbki przedszkolaka? codzienna, regularna higiena jamy ustnej odpowiednia dieta i zdrowe nawyki żywieniowe regularne wizyty u stomatologa Zęby mleczne są ważne!!!!

DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ Źródło fotografii: wsse.gorzow.pl