OCENA WARTOŚCI UŻYTKOWEJ BYDŁA MLECZNEGO CO TO JEST I DO CZEGO SŁUŻY?

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne, System AGROKOSZTY
Advertisements

Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne, System AGROKOSZTY Arłamów r.
Projekt strategiczny finansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Narodowe Centrum Badań Jądrowych Laboratorium Pomiarów Dozymetrycznych Tomasz Pliszczyński.
ROLA WAPNIA I PRODUKTÓW MLECZNYCH W OTYŁOŚCI-WYNIKI DOŚWIADCZEŃ NA MODELU ZWIERZĘCYM, BADAŃ EPIDEMIOLOGICZNYCH I KLINICZNYCH. Nr 8/2004 Osteoforum Mgr.
Fenotyp zwierząt: bez miary, wagi i ultrasonografu
Selekcja.
Kojarzenia 2007.
POSTĘP BIOLOGICZNY I TECHNIOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W WARUNKACH ZMIENIAJĄCEGO SIĘ KLIMATU I Kongres Nauk Rolniczych Puławy, maj 2009 r.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego oraz budżetu państwa w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego.
mgr inż. Grażyna Nachtman
Przyczyny zróżnicowania wyników działalności produkcji zwierzęcej prowadzonych metodami konwencjonalnymi mgr inż. Marcin Cholewa.
Sposoby uzyskiwania mleka od krów kiedyś i dziś.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Światowy dzień żywności
Seminarium Rankingowe Sesja II, cz. II Jak mierzyć warunki studiowania w tym jakość zaplecza bibliotecznego?
TECHNIK ANALITYK Informacje o zawodzie.
Zarządzanie hodowlą bydła mlecznego i mięsnego
Opracowano na podstawie tekstów pojawiających się na grupach dyskusyjnych.
Hipotezy statystyczne
Organizmy zmodyfikowane genetycznie
Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
Szkolenie dla opiekunów Centów
Przegląd ras bydła użytkowego
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Pracownia Komputerowa
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Zdrowy styl życia.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Prezentacja inwestycyjna
Centrum Badań i Ekspertyz Towaroznawczych Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu al. Niepodległości 10, pok. 0039, Poznań tel.
ZESPÓŁ SZKÓŁ GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ I AGROBIZNESU W LĘBORKU
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego.
KONTAKT Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt Zakład Hodowli Bydła Koło Naukowe Pasjonatów Hodowli.
Przygotował: Kamil Smoliński klasa 3E
KATEGORIA: Zak ł ady rolne Informacja nt. laureatów Konkursu Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2015.
CZEKOLADA.
SYSTEMY ZARZĄDZANIA.
Bezpieczne korzystanie z internetu Bezpieczne korzystanie z internetu.
Prof. dr hab. Franciszek Brzóska Instytut Zootechniki-Państwowy Instytut Badawczy Balice k/Krakowa WYSŁODKI JAKO PASZA - MINIMALNE WYMAGANIA Konferencja.
Oddział w Radomiu Pokazowe Gospodarstwo Ekologiczne w Chwałowicach Cedzyna 2012.
Przedstawienie gospodarstwa rolnego na przykładzie gospodarstwa demonstracyjnego Centrum Doradztwa Rolniczego O/Radom w Chwałowicach Autor: Justyna Fila.
Kierunek użytkowości rzeźnej, a wybór odpowiedniej rasy bydła mięsnego.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Ochrona lokalnych ras zwierząt gospodarskich w PROGRAMIE ROLNOŚRODOWISKOWYM Instytut Zootechniki, Krajowy Ośrodek Koordynacyjny ds. Zasobów Genetycznych.
Mr Welcome Hill TANGO Na podstawie Holstein International 2016.
Rola dystrofiny post mortem w kształtowaniu się parametrów fizyko-chemicznych mięsa gęsiego Magdalena Górska, Dorota Wojtysiak W latach w Polsce.
Mleko – płynny pokarm, którym mamy ssaków karmią swoje dzieci. Mleko znane jest od tysiącleci jako bardzo wartościowy produkt spożywczy. Najbardziej znanym.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Linia Farmerska Rok 2017 – uruchomienie nowej linii produktowej skierowanej do punktów paszowych i dużych hodowców bydła. W skład produktów farmerskich.
Żywienie cieląt i odchów jałówek
Hodowla bydła ras mlecznych w Polsce KRZYSZTOF GAŁĄZKA 2016
Profilaktyka mastitis
Program DoKo: Autorski PFHBiPM opracowany w ciągu 1,5 roku;
BIURO INTERWENCJI Ogóle zasady uczestnictwa w mechanizmach – szczegółowe informacje dostępne w Warunkach uczestnictwa w mechanizmie.
Aleksander Nozdryn-Płotnicki
REALIZACJA PROGRAMÓW HODOWLANYCH Krzysztof Gałązka 2016
Koszty produkcji PFHBiPM
Identyfikacja 16 listopada 2016 Kuźnia Napoleońska, Paprotnia.
ZASADY POBIERANIA PRÓBEK DO ANALIZ CHEMICZNYCH
TYPIE UŻYTKOWYM MLECZNYM
OBRÓT MATERIAŁEM HODOWLANYM - ŚWIADECTWA RODOWODOWE
Procedura prowadzenia próbnego doju – P3
Karta Próbnego Doju Dokument źródłowy.
Ocena wartości hodowlanej. Indeksy selekcyjne
P6 Wersja: 4_2016 UZNAWANIE POCHODZENIA ZE STRONY OJCOWSKIEJ
Żywienie jest czynnikiem decydującym o rentowności gospodarstwa mlecznego. Produkcja pasz objętościowych w gospodarstwie: jakość, wartość, plon; i odpowiedni.
MIEZSAŃCE W OWUB 2015 KRZYSZTOF GAŁĄZKA.
Proces trawienia u przeżuwaczy
„Szkoły Aktywne w Społeczności” SAS
Wykorzystano materiały Tomasz Strabel, UP Poznań
Zapis prezentacji:

OCENA WARTOŚCI UŻYTKOWEJ BYDŁA MLECZNEGO CO TO JEST I DO CZEGO SŁUŻY? Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka Tomasz Żorawowicz

Bydło mleczne w polsce

Która jałówka będzie lepsza ?

Która krowa jest lepsza ?

Która krowa daje więcej mleka? Dojarka przewodowa Dojarka bańkowa

Która krowa daje więcej mleka? Jaki skład ma mleko od danej krowy?

Która krowa powinna zjeść więcej?

Który buhaj jest lepszy ?

Na te pytania odpowiada OWUB „Ocena” pomaga określić Jak żywić stado Problemy występujące w stadzie (choroby metaboliczne, problemy z rozrodem) Czy jest problem z zdrowiem krów – komórki somatyczne Jak prowadzić pracę hodowlaną (dobór buhajów, selekcja materiału do dalszej hodowli)

Jak ocenia się wydajność krów i skład mleka urządzenia pomiarowe Mlekometr Waga

Próby mleka trafiają do laboratorium oceny mleka W laboratorium wykonuje się analizę fizykochemiczną mleka: Białko, tłuszcz, mocznik, liczba komórek somatycznych laktoza, zawartość suchej masy, poziom ciał ketonowych, acetonu i betahydroksymaślanu Laboratoria oceny mleka są akredytowane przez Polskie Centrum Akredytacji. Mają wdrożony system jakości zgodny z Normą PN-EN ISO/IEC 17025.  

Niski procent białka poniżej 3% dla krów do 100 dni laktacji Komunikat o zagrożeniu ketozą

Spadek % białka i symbol „K” Często wysokie kom. som Białko poniżej 3%, symbol „K”

Dokumentacja hodowlana Potomstwo męskie Potomstwo żeńskie

Co daje Ocena Użytkowości Bydła Mlecznego Wydajności populacji aktywnej w porównaniu z całą populacją krów w polsce.

Ocena w Europie

INTERNETOWY DOSTĘP DO WYNIKÓW OWUB

LABORATORIUM ANALIZY PASZ W OPARCIU O METODĘ NIRS

Niezależne doradztwo żywieniowe

KOMPUTEROWY DOBÓR BUHAJÓW DOKO KOMPUTEROWY DOBÓR BUHAJÓW Na podstawie bonitacji stada, obliczania inbredu w stadzie i określeniu celów hodowlanych doradca dobiera najlepszego buhaja do krycia dla poszczególnych jałówek i krów.

Organizujemy wystawy bydła mlecznego

Działamy już od stu lat !!!

Dziękuję za uwagę