Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

LOGO Dietetyk Aleksandra Lewandowska Podstawy żywienia dzieci i młodzieży.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "LOGO Dietetyk Aleksandra Lewandowska Podstawy żywienia dzieci i młodzieży."— Zapis prezentacji:

1 LOGO Dietetyk Aleksandra Lewandowska Podstawy żywienia dzieci i młodzieży

2 LOGO Otyłość Cukrzyca Choroby układu krążenia Zdrowie Kondycja Inteligencja

3 LOGO Otyłość

4 LOGO Otyłość  Otyłość nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie. Za otyłość uważa się stan, w którym tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 20% całkowitej masy ciała u mężczyzn oraz 25% u kobiet.  Otyłość jest chorobą i prowadzi do powstawania innych chorób.

5 LOGO Nadciśnienie Kamica nerkowa Kamica pęcherzyka żółciowego Cukrzyca 2 Bezdech senny Stłuszczenie wątroby Deformacje układu kostno stawowego Wykluczenie psychospołeczne OTYŁOŚĆ

6 LOGO GENY?  W ciągu ostatnich dziesięcioleci nastąpił wzrost rozwoju otyłości. Wzrost ten znacznie przewyższa wszelkie możliwe zmiany w puli genowej.  PAMIETAJ: To, czy geny zostaną uaktywnione, zależy w dużej mierze od ciebie, od twojego stylu życia, na który składa się przede wszystkim sposób żywienia oraz aktywność fizyczna.

7 LOGO DODATNI BILANS ENERGETYCZNY

8 LOGO ŚNIADANIE x2 X 3 603kcal 25% energii pochodzącej z sacharozy (150 kcal) Tj. 38 gramów cukru !! 9,5 saszetki x3

9 LOGO ŚNIADANIE x3 412 kcal 17% energii pochodzącej z sacharozy Tj. 17gramów cukru 4 saszetki x3

10 LOGO ŚNIADANIE 783 kcal !!!

11 LOGO 385 kcal x3

12 LOGO PRÓCHNICA  W wieku 3 lat u 64% dzieci stwierdza się próchnicę zębów mlecznych i średnio 4/ 20 to zęby próchnicowe.  W wieku 6 lat częstość występowania próchnicy wynosi 76%, czyli 5/20 zębów.  W wieku 12 lat próchnica zębów stałych diagnozowana jest u 81,11% dzieci, czyli 3/28 zębów jest próchnicowa.  Młodzież 18-letnia w 93,89% ma próchnicę zębów stałych i dotyczy ona średnio około 7 zębów spośród 32 zębów stałych.  U 18-latków dochodzi do usuwania zębów!

13 LOGO PRÓCHNICA Produkty kariogenneProdukty kariostatyczne Suszone owoceMleko i jego przetwory Batoniki, ciasteczkaGorzka czekolada ChipsyOwoce i warzywa PączkiMięso, ryby, jaja DżemyMasło, margaryna Ciasto z owocamiZielona herbata SucharkiKakao

14 LOGO UKŁAD KRĄŻENIA Nieprawidłowe odżywianie nadciśnienie hiperlipidemia miażdżycachns

15 LOGO UKŁAD KRĄŻENIA  Choroby układu krążenia są główną przyczyną zgonów.  Typowe zmiany miażdżycowe stwierdza się w aorcie już u 10-latków, a w tętnicach wieńcowych u ok. połowy latków

16 LOGO CUKRZYCA  Cukrzyca –choroba charakteryzująca się hiperglikemią, wynikającą z defektu produkcji lub działania insuliny.  Cukrzyca typu 2, polega na zmniejszonej wrażliwości tkanek na insulinę.  Cukrzyca typu 1 polega na pierwotnym, niedostatecznym wydzielaniu insuliny, przy zachowaniu normalnej wrażliwości tkanek na ten hormon.

17 LOGO STOPA CUKRZYCOWA

18 LOGO Piramida zdrowego żywienia 3-4x 2x 5x

19 LOGO 10 zasad zdrowego odżywiania 1.Dzień zaczynaj od śniadania! 2.Zjadaj 5 posiłków dziennie ( co ok. 3h) 3.Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie. 4.Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych. 5.Ograniczaj spożycie soli, cukru, słodyczy, słodkich napojów. 6.Kolacje spożywaj lekkostrawną i niskokaloryczną, nie później niż 2h przed snem. 7.Ryby jedz min 2x w tygodniu. 8.Pamiętaj o spożywaniu pieczywa z pełnego ziarna. 9.Stosuj prawidłową obróbkę termiczną. 10.Zachowaj odpowiednie proporcje składników odżywczych.

20 LOGO UDZIAŁ MAKROSKŁADNIKÓW W DIECIE

21 LOGO BIAŁKA PEŁNOWARTOŚCIOWE  Białka pełnowartościowe to białka, które zawierają wszystkie niezbędne dla organizmu aminokwasy.

22 LOGO BIAŁKA NIEPEŁNOWARTOŚCIOWE  Białka niepełnowartościowe - to białka, które nie zawierają kompletu niezbędnych aminokwasów.

23 LOGO BIAŁKA Nadmiar białkaNiedobór białka -obciąża pracę nerek i wątroby -powoduje biegunki, -odwodnienie, -kwasice metaboliczne, -odwapnienie kości. -zahamowanie wzrostu, -opóźnienie rozwoju, -niedokrwistość, -spadek odporności, -zaburzenia gospodarki wodno- elektrolitowej (obrzęki), - wyniszczenie organizmu

24 LOGO TŁUSZCZE ZWIERZĘCE  zawierają nasycone kwasy tłuszczowe  nienasycone kwasy tłuszczowe  dostarczają witaminy A, D, K.

25 LOGO TŁUSZCZE ROŚLINNE  dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych,  zawierają NNKT,  dostarczają witaminę E,

26 LOGO TŁUSZCZE nasyconejednonienasyconewielonienasycone nadmiar prowadzi do: -wzrostu złego cholesterolu, -miażdżycy i nadwagi, - chorób nowotworowych jelita grubego, piersi, prostaty Źródła: masło, smalec, tłuste mięso, wędliny, podroby tłuste mleko, sery, produkty typu fast food, chipsy, krakersy, wyroby cukiernicze, ciastka ciastka z kremem, herbatniki -obniżają cholesterol całkowity i frakcję złą LDL zwiększając frakcję HDL, -przeciwdziałają miażdżycy, Źródła: oliwa z oliwek, olej rzepakowy -zmniejszają stężenie triglicerydów -zmniejszają cholesterol całkowity i zły LDL Źródła: NNKT to źródło kwasów omega 3 i omega 6 n-3: tłuste ryby morskie, olej rzepakowy, lniany n-6 olej sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, z pestek winogron

27 LOGO PODZIAŁ CUKRY PROSTE Glukoza Fruktoza Sacharoza Laktoza Łatwo się wchłaniają, gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi CUKRY ZŁOŻONE Glikogen Skrobia Błonnik Wolno się wchłaniają, łagodnie podnoszą poziomu cukru we krwi

28 LOGO WĘGLOWODANY ProsteZłożone produkty zbożowe jasne makarony, biały ryż, jasne pieczywo, owoce świeże i suszone mleko, słodycze, płatki śniadaniowe, cukier, miód, dżem. mąka razowa, makarony razowe, kasze (gryczana, jęczmienna), pieczywo: razowe, żytnie graham, płatki owsiane,jęczmienne, nasiona strączkowe suche, ziemniaki.

29 LOGO CUKRY PROSTE Nadmierna podaż prowadzi do:  otyłości  chorób serca – miażdżycy  chorób nowotworowych  próchnicy zębów  zaparć  wahania nastroju  agresji  zaburzeń pamięci i koncentracji

30 LOGO ILE CUKRU?

31 LOGO BŁONNIK  Błonnik pokarmowy: to zespół ścian komórkowych roślin nie trawionych i nie wchłanianych w przewodzie pokarmowym.  Odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, regulacji pracy jelit oraz przeciwdziała zaparciom.  Zalecenia: 0,5g/1kg mc

32 LOGO SKŁADNIKI MINERALNE -Ca  Funkcje: podstawowy materiał budulcowy zębów i kości. odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi, skurcz mięśni, działanie układu nerwowego i pracy serca.  Niedobór wapnia  krzywica  osteoporoza  Na niedobory wapnia może wpływać jego nadmierne wydalanie z moczem spowodowane m.in. przez duże spożycie białka i dużą zawartość soli w diecie.

33 LOGO ŹRÓDŁA Ca

34 LOGO FUNKCJE WITAMINY D Witamina D Wzrost wchłaniania wapnia i fosforu Wzrost i rozwój kości, Remodelacja kości Utrzymanie homeostazy wapniowej Poprawa wrażliwości na insulinę Wspomaga działanie układu odpornościowego Wzrost resorpcji zwrotnej Ca Synteza skórna

35 LOGO WITAMINA D - niedobory  Skłonności do infekcji,  Choroby na tle autoagresji,  Zwiększona częstość zachorowań na nowotwory złośliwe,  Zaburzenia gospodarki węglowodanowo- tłuszczowej – zespół metaboliczny,  Zwiększona częstość zachorowań na choroby układu sercowo-naczyniowego,  Krzywica, osteoporoza, osteomalacja,

36 LOGO Suplemetacja witaminy D  1000 jednostek (IU) od października do kwietnia

37 LOGO ŹRÓDŁA WITAMINY D ŹródłoIlość (IU/100 g) Śledź w oleju808 Gotowany/pieczony łosoś 540 Ryby z puszki (tuńczyk, sardynki) 200 Żółtko jajka54/żółtko Ser żółty7,6-28 Mleko krowie4-1,2

38 LOGO USTAWA MINISTRA ZDROWIA I MEN O co właściwie chodzi ???

39 LOGO SÓL I CUKIER – biała śmierć Skutki nadmiaru soli w diecie Skutki nadmiaru cukrów prostych Nadciśnienie, Niewydolność sercaOtyłość Udary mózguPróchnica Sprzyja zakażeniu Helicobacter Pylori Miażdżyca Rak żołądkaChoroby nowotworowe osteoporozaZaparcia Kamica nerkowaWahania nastroju/ nadpobudliwość/ agresja Nadmierne pragnienie-> słodkie napoje ->otyłość zaburzenia pamięci i koncentracji

40 LOGO Sól w produktach 1,4g/100g 0,38-1,78g/100 g 1,2-4,0 g/100g 0,12-4,7g/100g 1,5g/100g 1,4g/100g

41 LOGO GŁÓWNE ZAŁOŻENIA W sklepiku szkolnym znajdują się jedynie produkty:  zawierające nie więcej niż 10 g cukrów w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia,  o niskiej zawartości sodu/soli, tj. zawierające nie więcej niż 0,12 g sodu lub równoważnej ilości soli na 100 g/ml środka spożywczego lub o obniżonej zawartości sodu/soli.

42 LOGO STOŁÓWKA  Różnorodność produktów  Produkty zawierające nie więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g produktu gotowego do spożycia.  Jedna porcja potrawy smażonej na tydzień.  Jedna lub więcej porcji owoców każdego dnia w posiłku obiadowym.  Porcja ryby, co najmniej raz w tygodniu.  Sól: – w procesie przygotowania posiłku jest stosowana sól o obniżonej zawartości sodu, Sól nie jest stosowana po procesie przygotowania posiłku (dzienne spożycie soli powinno wynosić nie więcej niż 5 g – 1 łyżeczka)

43 LOGO W PRAKTYCE…

44 LOGO SÓL W PRAKTYCE

45 LOGO 1500 kcal dziennie. założenia Śniadanie 25% ->375 kcal II śniadanie 15% ->225 kcal Obiad 30% ->450 kcal Podwieczorek 15% ->225 kcal Kolacja 15% ->225 kcal Wapń1500mg Sód max 1938 mg (5 g soli) n6-n31:1 ( 4:1) % sacharozyMax 10% Białko15% Tłuszcze30% Węglowodany55%

46 LOGO DZIENNY JADŁOSPIS czy odpowiedni?  Śniadanie (362kcal)  Płatki kukurydziane- szklanka  Herbata + 2 łyżeczki cukru  Mleko spożywcze, 3,5% tłuszczu –szklanka + łyżeczka cukru  Drugie śniadanie (1526kcal)  Drożdżówka  Baton "Snickers"  Coca Cola -puszka  Chipsy paprykowe- mała paczka  Obiad (582kcal)  Ziemniaki – 2 sztuki  kotlet schabowy  Marchewka z groszkiem, gotowana- ½ szklanki  Masło ekstra- łyżeczka  Olej rzepakowy uniwersalny- łyżeczka  Podwieczorek (391kcal)  Herbatniki „HIT” z nadzieniem czekoladowym- 4 sztuki  Sok wieloowocowy - szklanka  Kolacja (515kcal)  Bułka pszenna  Masło ekstra- łyżeczka  Ser, Gouda tłusty- plaster  Parówki popularne- 1 sztuka  Sos keczup- łyżka Energia: 3376 kcal Białko:9,2% Tłuszcze: 45,9% n-3:n-6= 1:10 Węglowodany:44,8% % sacharozy: 14,5% Wapń:848mg Sód: 3334mg (bez dosalania)

47 LOGO GŁÓWNE BŁĘDY ŻYWIENIOWE  Zbyt małe spożycie ryb  Nadmierne spożycie kcal przy niskiej aktywności fizycznej.  Nadmierna zawartość tłuszczu i soli.  Brak pierwszego śniadania.  Zastępowanie posiłków słodyczami i słodkimi napojami.  Zbyt małe spożycie warzyw, owoców oraz produktów mlecznych  Zbyt małe spożycie produktów pełnoziarnistych i roślin strączkowych  Podwójne obiady  Zbyt późne spożywanie kolacji.  Nie podawanie dzieciom produktów, których sami nie lubimy

48 LOGO 


Pobierz ppt "LOGO Dietetyk Aleksandra Lewandowska Podstawy żywienia dzieci i młodzieży."

Podobne prezentacje


Reklamy Google