Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Wykorzystanie rabatów pakietowych przez firmę dominującą. Magdalena Barburzyńska, 69330 Dominika Harasimowicz, 66659 Karol Kowalski, 69486 Paulina Płatek,

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Wykorzystanie rabatów pakietowych przez firmę dominującą. Magdalena Barburzyńska, 69330 Dominika Harasimowicz, 66659 Karol Kowalski, 69486 Paulina Płatek,"— Zapis prezentacji:

1 Wykorzystanie rabatów pakietowych przez firmę dominującą. Magdalena Barburzyńska, Dominika Harasimowicz, Karol Kowalski, Paulina Płatek, LEPAGE’S VS 3M

2 PLAN PREZENTACJI 1.Opis firm i struktura rynku 2.Opis sprawy 3.Decyzja sądu 4.Inne przykłady 5.Pytania

3 OPIS FIRM Firma produkcyjno-handlowa o światowym zasięgu; W latach 90 największy dostawca taśmy, z 90% udziałem w tym rynku; Sprzedaż taśmy przezroczystej pod dwiema markami: Szybko rosnący popyt głównym motywem sprzedaży taśmy pod markami własnymi; 2 główne programy marketingowe, zachęcające do kupna produktów 3M:

4 Producent taśm, opakowań stosowanych przy przesyłkach, karteczek samoprzylepnych Wieloletnia tradycja (od 1879 r.) Obecnie jeden z najszybciej rozwijających się producentów taśmy i opakowań do przesyłek Sprzedaż taśmy pod markami własnymi rozpoczęta wcześniej niż 3M 90% udział w tym rynku, jeszcze przed pojawieniem się 3M OPIS FIRM

5 CHARAKTERYSTYKA RYNKU Znaczna koncentracja rynku 2 głównych graczy: 3M i LePage’s Istnieją mali gracze o małym znaczeniu rynkowym

6 VS 1997 r. – LePage’s składa wniosek o postępowanie antymonopolowe przeciw 3M Główna przyczyna: podejrzenie próby monopolizacji rynku przezroczystej taśmy i eliminacja konkurentów, wykorzystując pozycję monopolistyczną, transakcje wyłączne, rabaty wiązane oraz inne praktyki drapieżne; Chęć dominacji na rynku taśm; Główny zarzut pod kątem 3M: stosowanie programów marketingowych, łączących ceny z wielkością zakupów(tzw. Rabaty wiązane).

7 ARGUMENTY - LEPAGE’S RYNEK WŁAŚCIWY Rynek właściwy produktowo - wszystkie te produkty i/lub usługi, które uważane są przez konsumenta za zamienne, ze względu na właściwości produktów, ich ceny i ich zamierzone stosowanie: Według LePage’s - produkcja i sprzedaż przezroczystej taśmy do zastosowań domowych i biurowych; Rynek właściwy geograficznie to obszar, na którym te produkty te są kupowane i sprzedawane: USA rynkiem właściwym – praktycznie brak zagranicznych dostawców (niewielki udział w całkowitej sprzedaży); Stanowisko 3M: Zgoda co do rynku produktowego; Sprzeciw wobec rynku właściwego geograficznie – brak dostawców zagranicznych nie wynika z barier.

8 SIŁA MONOPOLISTYCZNA Zdolność do kontrolowania cen lub do wykluczania konkurentów z rynku właściwego Stanowisko LePage’s: 3M posiadał siłę monopolową Duży udział 3M w rynku, duży zwrot z inwestycji oraz bariery wejścia (koszty) Silna marka kluczem do efektywności w USA Stanowisko LePage’s: 3M posiadał siłę monopolową Duży udział 3M w rynku, duży zwrot z inwestycji oraz bariery wejścia (koszty) Silna marka kluczem do efektywności w USA Stanowisko 3M: Duży udział - wysoka jakość, dobry serwis lub niskie ceny; Klienci skłonni do zmiany dostawcy na konkurentów 3M Marki własne nie wymagają stworzenia silnej tożsamości marki Stanowisko 3M: Duży udział - wysoka jakość, dobry serwis lub niskie ceny; Klienci skłonni do zmiany dostawcy na konkurentów 3M Marki własne nie wymagają stworzenia silnej tożsamości marki

9 MOTYWY WEJŚCIA 3M NA RYNEK (WG LEPAGE’S) Spadek udziału firmy 3M w całym rynku taśm. Wymuszenie konkurencji cenowej między markowymi a niemarkowymi produktami. Możliwość znacznego umocnienia się pozycji LePage’s na rynku, która była leaderem swojego segmentu.

10 KWESTIONOWANE PRAKTYKI LePage’s Oferowanie tylko klientów LePage’s Wykorzystywanie efektu skali Nieuczciwe strategie marketingowe (transakcje łączone, rabaty, etc). Między innymi Executive Growth, który zastąpiono Partnership Growth Fund Wykorzystywanie produktów innych linii do konkurowania z „jednolinionwymi” konkurentami (transakcje łączone, rabaty) Dominacja rzadkiego zasobu- dostawców. 3M Wejście na rosnący rynek marek własnych jest normalną strategią biznesową Oferowanie wszystkich klientów, którzy mieli już styczność z markami własnymi-naturalne rozwiązanie Promocje miały na celu przyciągniecie nowych klientów, nie zaś wykończenie konkurencji 3M nie zakazywało dystrybutorom współpracy z innymi producentami

11 CELE 3M WG LEPAGE’S Zdobycie statusu wyłącznego dostawcy Zdobycie statusu kluczowego dystrybutora Nakłonienie odbiorców do rezygnacji z usług LePage’s lub do ograniczenia wielkości zamówienia Uzyskanie pozycji monopolisty w celu kontroli cen na segmentach ościennych

12 RABATY WIĄZANE 3M Struktura programów rabatów wiązanych W jaki sposób programy te szkodziły mniejszym konkurentom?

13 RABATY WIĄZANE 3M Klient zaopatrujący się tylko w 3M ostatecznie płacił mniej Firma 3M zarabiała więcej Oferta mniejszych konkurentów traciła na znaczeniu

14 Argumenty przedstawiane przed sądem: RABATY WIĄZANE 3M 3MLePage wszystko było wliczone w ceny produktów zgodnie z prawem klient nie otrzymywał rabatu w sposób namacalny programy rabatowe wpływały na ogólne obniżenie cen i zachęcały do zakupów większych ilości produktów na rynku mniejsi konkurenci byli zmuszeni uczestniczyć w „sfałszowanych” aukcjach razem z 3M, nie mając jednak wystarczającej siły przebicia

15 STANOWISKO 3M Rozmiar i możliwości firmy nie mogą wykluczać z konkurowania z mniejszymi podmiotami – na przykład ograniczać strategii rabatowych LePage zwróciło się do sądu z prośbą o ochronę przed bardziej efektywnym rywalem i legitymizację własnej nieefektywności Rozmiar i możliwości firmy nie mogą wykluczać z konkurowania z mniejszymi podmiotami – na przykład ograniczać strategii rabatowych LePage zwróciło się do sądu z prośbą o ochronę przed bardziej efektywnym rywalem i legitymizację własnej nieefektywności

16 INNE ZACHOWANIA ANTYKONKURENCYJNE Sprzedaż wiązana Transakcje wyłączne

17 DECYZJA SĄDU 3M – WINNA UTRZYMYWANIE MONOPOLU, SZKODY- $68 MILIONÓW NIE UZNANO WINY: TRANSAKCJI WYŁĄCZNYCH, OGRANICZANIA POROZUMIEŃ HANDLOWYCH 3M – WINNA UTRZYMYWANIE MONOPOLU, SZKODY- $68 MILIONÓW NIE UZNANO WINY: TRANSAKCJI WYŁĄCZNYCH, OGRANICZANIA POROZUMIEŃ HANDLOWYCH DRAPIEŻNA POLITYKA CENOWA, KTÓREJ NIE ZARZUCIŁ LEPAGE BRAK TRANSAKCJI WYŁĄCZNYCH I OGRANICZANIA POROZUMIEŃ HANDLOWYCH WYKLUCZAJĄ UTRZYMYWANIE MONOPOLU DRAPIEŻNA POLITYKA CENOWA, KTÓREJ NIE ZARZUCIŁ LEPAGE BRAK TRANSAKCJI WYŁĄCZNYCH I OGRANICZANIA POROZUMIEŃ HANDLOWYCH WYKLUCZAJĄ UTRZYMYWANIE MONOPOLU POPARCIE FIRMY 3M PRZEZ ŁAWĘ PRZYSIĘGŁYCH ODRZUCENIE WNIOSKU PODTRZYMANIE I WYROKU ODRZUCENIE WNIOSKU PODTRZYMANIE I WYROKU

18 DECYZJA SĄDU ARGUMENTY ZA ARGUMENTY PRZECIW Transakcje wyłączne i sprzedaż wiązana tym bardziej = utrzymywanie monopolu Drapieżna polityka cenowa została już zdefiniowana na przykładzie Brooke Group Programy rabatów= wiążą klientów i ograniczają konkurencję 3M chciała zniszczyć rynek Private Label Transakcje wyłączne i sprzedaż wiązana tym bardziej = utrzymywanie monopolu Drapieżna polityka cenowa została już zdefiniowana na przykładzie Brooke Group Programy rabatów= wiążą klientów i ograniczają konkurencję 3M chciała zniszczyć rynek Private Label Rabaty ilościowe są legalne Przeoczenie w oskarżeniu LePage powinno osłabić jej pozycję w sprawie Rabaty nie ograniczały wyboru klienta przez dłuższy czas= nie były antykonkurencyjne Rabaty ilościowe są legalne Przeoczenie w oskarżeniu LePage powinno osłabić jej pozycję w sprawie Rabaty nie ograniczały wyboru klienta przez dłuższy czas= nie były antykonkurencyjne

19 VS. INNE PRZYKŁADY Ustawa Shermana 1890r. Nielegalne monopolizowanie Porozumienia/ zmowy ograniczające działalność gospodarcza Ustawa Shermana 1890r. Nielegalne monopolizowanie Porozumienia/ zmowy ograniczające działalność gospodarcza

20 PYTANIA 1. Siła monopolistyczna to: a)siła do kontrolowania cen lub do wykluczania konkurentów z właściwego rynku b)tempo w jakim rośnie produkcja w danym przedsiębiorstwie c)zjawisko wzrostu gospodarczego w gospodarce centralnie planowanej d)przewaga przedsiębiorstwa obecna w doskonale konkurencyjnej gospodarce 1. Siła monopolistyczna to: a)siła do kontrolowania cen lub do wykluczania konkurentów z właściwego rynku b)tempo w jakim rośnie produkcja w danym przedsiębiorstwie c)zjawisko wzrostu gospodarczego w gospodarce centralnie planowanej d)przewaga przedsiębiorstwa obecna w doskonale konkurencyjnej gospodarce

21 PYTANIA 2. Sprzedaż wiązana: a)to inaczej transakcje wyłączne b)wpływa na poprawę konkurencyjności na rynku c)ma miejsce, kiedy firma oferująca produkty A i B uzależnia dostęp do produktu A od zakupu produktu B d)nie jest w żaden sposób związana z posiadaniem przez firmę siły monopolistycznej 2. Sprzedaż wiązana: a)to inaczej transakcje wyłączne b)wpływa na poprawę konkurencyjności na rynku c)ma miejsce, kiedy firma oferująca produkty A i B uzależnia dostęp do produktu A od zakupu produktu B d)nie jest w żaden sposób związana z posiadaniem przez firmę siły monopolistycznej

22 PYTANIA 3. Co oznacza rynek właściwy produktowo? a)produkty i/lub usługi, które uważane są przez konsumenta za zamienne (substytuty), ze względu na właściwości produktów, ich ceny i ich zamierzone stosowanie b)produkty i/lub usługi, które uważane są przez konsumenta za komplementarne, ze względu na właściwości produktów, ich ceny i ich zamierzone stosowanie c)produkty i/lub usługi, które uważane są przez konsumenta za zupełnie różne, ze względu na właściwości produktów, ich ceny i ich zamierzone stosowanie. d)produkty i/lub usługi, które uważane są przez konsumenta za substytuty, tylko ze względu ich 3. Co oznacza rynek właściwy produktowo? a)produkty i/lub usługi, które uważane są przez konsumenta za zamienne (substytuty), ze względu na właściwości produktów, ich ceny i ich zamierzone stosowanie b)produkty i/lub usługi, które uważane są przez konsumenta za komplementarne, ze względu na właściwości produktów, ich ceny i ich zamierzone stosowanie c)produkty i/lub usługi, które uważane są przez konsumenta za zupełnie różne, ze względu na właściwości produktów, ich ceny i ich zamierzone stosowanie. d)produkty i/lub usługi, które uważane są przez konsumenta za substytuty, tylko ze względu ich

23 PYTANIA 4. Rabaty wiązane: a)to synonim sprzedaży wiązanej b)były źródłem sporu i procesu sądowego między 3M i LePage c)pozwalają na skorzystanie z optymalizacji podatkowej d)wynikają z zastosowania transakcji wyłącznych 4. Rabaty wiązane: a)to synonim sprzedaży wiązanej b)były źródłem sporu i procesu sądowego między 3M i LePage c)pozwalają na skorzystanie z optymalizacji podatkowej d)wynikają z zastosowania transakcji wyłącznych

24 PYTANIA 5. Stosowanie cen dumpingowych: a)było prawnie dozwolone w okresie sporu między 3M i LePage b)stanowiło podstawowy argument LePage przeciwko 3M w procesie sądowym c)nie ma praktycznego wpływu na konkurencyjność na rynku d)ma na celu wyeliminowanie słabszej konkurencji 5. Stosowanie cen dumpingowych: a)było prawnie dozwolone w okresie sporu między 3M i LePage b)stanowiło podstawowy argument LePage przeciwko 3M w procesie sądowym c)nie ma praktycznego wpływu na konkurencyjność na rynku d)ma na celu wyeliminowanie słabszej konkurencji

25 ODPOWIEDZI 1. a 2. c 3. a 4. b 5. d 1. a 2. c 3. a 4. b 5. d


Pobierz ppt "Wykorzystanie rabatów pakietowych przez firmę dominującą. Magdalena Barburzyńska, 69330 Dominika Harasimowicz, 66659 Karol Kowalski, 69486 Paulina Płatek,"

Podobne prezentacje


Reklamy Google