Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Owoc zawiera 7% cukrów, 1% kwasu cytrynowego, witaminy z grupy B oraz witaminę C (36 mg/100 mg - mało w porównaniu z cytryną i pomarańczą). W miąższu.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Owoc zawiera 7% cukrów, 1% kwasu cytrynowego, witaminy z grupy B oraz witaminę C (36 mg/100 mg - mało w porównaniu z cytryną i pomarańczą). W miąższu."— Zapis prezentacji:

1

2 Owoc zawiera 7% cukrów, 1% kwasu cytrynowego, witaminy z grupy B oraz witaminę C (36 mg/100 mg - mało w porównaniu z cytryną i pomarańczą). W miąższu występują karoteny (głównie - lykopen) warunkujący jego zabarwienie. Występuje także gorzki związek - naryngina. Związek ten jest odpowiedzialny za gorzki smak owocu, ale także za jego działanie lekko przeczyszczające, wspomagające przemianę materii. Nowsze odmiany owocu, które mają różowawą skórkę i różowy lub czerwony miąższ - nie zawierają narynginy. Grejpfrut jest owocem typowo deserowym, ale także produkuje się z niego sok, a także puszkuje.

3 Zdjęcia :

4 Rysopis i Nagroda : Widziano go ostatni raz na Dalekim Zachodzie w Indiach Szczęśliwego znalazcę czeka nagroda o wartości 50zł pln Sok z Grejpfruta i mnóstwo atrakcji !!! Prosimy o kontakt Grejpfrutowo dom 32/17 Lub dzwonić pod numer

5 Podsumowanie : Pokrój Drzewo osiągające 15 m wysokości. Liście Owalne, duże (ale mniejsze, niż u pomarańczy olbrzymiej), lśniące. Kwiaty Białe, duże, pojedyncze lub w gronach. Owoc Kulista jagoda, osiąga masę 200 – 500 g i średnicę do 15 cm. Owoc ma stosunkowo cienką skórkę i ściśle złączone segmenty, w smaku jest słodko-kwaśny z charakterystyczną nutą goryczki. W zależności od odmiany barwa owocu jest zmienna – od jasnożółtej, przez różową do czerwonej.Drzewo LiścieKwiatyBiałeOwocjagoda


Pobierz ppt "Owoc zawiera 7% cukrów, 1% kwasu cytrynowego, witaminy z grupy B oraz witaminę C (36 mg/100 mg - mało w porównaniu z cytryną i pomarańczą). W miąższu."

Podobne prezentacje


Reklamy Google