Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

i jej zastosowanie w dietetyce

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "i jej zastosowanie w dietetyce"— Zapis prezentacji:

1 i jej zastosowanie w dietetyce
Woda mineralna i jej zastosowanie w dietetyce Prezętacje wykonał Mateusz Knesz kl. III TB

2 Prezętacje wykonał Mateusz Knesz kl. III TB
Spis Treści Wody mineralne oraz lecznicze Geneza powstania wód mineralnych Mineralna „kranówka”, mineralna deszczówka Wody Smakowe Ranking wód smakowych Znaczenie Wody dla organizmu człowieka Kiedy i jak pić Bibliografia Zakończenie Prezętacje wykonał Mateusz Knesz kl. III TB

3 Wody mineralne oraz lecznicze
Wody podziemne w zależności od położenia oraz otoczenia mogą mieć różne właściwości lecznicze. Na stopień mineralizacji i skład chemiczny ma wpływ środowisko skalne, głębokość złoża i czas przebywania w nim wody. Czynnikiem klasyfikującym wody jest jej nasycenie, a sprawdza się je przez odparowanie 1 litra wody poczym sprawdza się ilość osadu jaki pozostał. Na tej podstawie wody podziemne dzieli się na 3 grupy: woda naturalna i słodka – mniej niż 0.5g osadu akratopegi – 0.5 do 1g osadu wody mineralne - powyżej 1g osadu Prezętacje wykonał Mateusz Knesz kl. III TB

4 Geneza powstania wód mineralnych
Wody opadowe przedostają się przez szczeliny skalne tworząc zamknięte złoża. Składniki chemiczne zawarte w skałach są wypłukiwane przez wodę. Szybkość wypłukiwania minerałów zależy od nasycenia jej dwutlenkiem węgla. Wody mineralne z różnych źródeł zawierają większe lub mniejsze ilości wszystkich pierwiastków występujących w przyrodzie. Prezętacje wykonał Mateusz Knesz kl. III TB

5 Mineralna „kranówka”, mineralna deszczówka
Przy wyborze wody mineralnej powinniśmy zwrócić uwagę na tę część etykiety, na której są, a przynajmniej powinny być umieszczone, informacje dotyczące zawartych w wodzie minerałów oraz ich ilości. Jeśli na etykiecie brak takich danych a w zamian producent serwuje napis typu: „najlepsza woda mineralna”, „z czystego, górskiego źródła”, „ułatwia trawienie i pobudza apetyt”, „naturalna, zharmonizowana”, lepiej poszukać innego produktu. Nierzadko tyle samo minerałów ma „kranówka” czy deszczówka, a krzyczące z etykiety hasła są chwytem reklamowym. Producenci nabijają klientów w butelkę. Prezętacje wykonał Mateusz Knesz kl. III TB

6 Prezętacje wykonał Mateusz Knesz kl. III TB
Wody Smakowe Wielu producentów dodaje do pożywienia różne składniki konserwujące by przedłużyć ich trwałość. Aczkolwiek regularne dostarczanie tych składników do organizmu jest niezdrowe. Niestety w wodach smakowych często można spotkać takie właśnie składniki. Woda smakowa może posiadać nawet tyle kalorii co pączek gdyż wielu producentów dodaje do niej cukier bo polepszyć smak. Zaleca się czytanie etykiet gdyż na nich są zawarte wszystkie składniki oraz wartość odżywcza. Prezętacje wykonał Mateusz Knesz kl. III TB

7 Prezętacje wykonał Mateusz Knesz kl. III TB
Ranking wód smakowych Prezętacje wykonał Mateusz Knesz kl. III TB

8 Znaczenie Wody dla organizmu człowieka
Organizm człowieka zbudowany jest w 70% z wody. Znaczenie jej dla naszego ustroju potwierdza fakt, że bez jedzenia możemy żyć kilka tygodni, natomiast bez wody tylko kilka dni. Polak wypija przeciętnie zaledwie 30 litrów wody mineralnej rocznie, Belg - 112, Szwajcar - 88, Francuz - 82 litry. Dietetycy zalecają, aby dziennie wypijać co najmniej 2 litry płynów, w tym 1-1,5 litra wody mineralnej. Ułatwia ona trawienie, wspomaga przemianę materii, dostarcza wielu ważnych makroelementów i mikroelementów. Ich dobrym źródłem może być właśnie naturalna woda mineralna. Zawarte w niej minerały, w łatwo przyswajalnej i zjonizowanej formie, mogą korzystnie wpływać na zdrowie i uzupełniać niedobory niektórych składników mineralnych w diecie. Warto sobie uświadomić, że większość ludzi pije jej zbyt mało. Zwykle sięgamy po wodę dopiero wtedy, gdy odczuwamy silne pragnienie. Wypijamy wtedy duże ilości płynu naraz, co niepotrzebnie obciąża układ krążenia. Bierzmy więc przykład z pięknych modelek Prezętacje wykonał Mateusz Knesz kl. III TB

9 Prezętacje wykonał Mateusz Knesz kl. III TB
Kiedy i jak pić Rada Promocji Zdrowego Żywienia zaleca picie około 1-1,5 litra każdego dnia wody mineralnej. Przed południem, jeśli nas na to stać, powinniśmy wypić 1 litr soku warzywno - owocowego, żeby organizm otrzymał odpowiednią dawkę witamin i błonnika. Po południu i wieczorem pijemy już tylko wodę mineralną, która ma działanie oczyszczające i uzupełnia stracone w ciągu dnia płyny. Wodę należy jednak pić w równych porcjach, rozłożonych na cały dzień. Najlepiej pół godziny po jedzeniu. Picie podczas posiłku źle wpływa na trawienie, bo woda rozrzedza soki trawienne, zmniejsza precyzję ich działania oraz wydłuża czas trawienia, a także obciąża i tak już przepełniony żołądek. Prezętacje wykonał Mateusz Knesz kl. III TB

10 Prezętacje wykonał Mateusz Knesz kl. III TB
Biobliografia Prezętacje wykonał Mateusz Knesz kl. III TB

11 Prezętacje wykonał Mateusz Knesz kl. III TB
Pamiętaj woda oczyszcza, upiększa, odżywia skórę i leczy !! Dziękuję za uwagę Mateusz Knesz klasa III TB Prezętacje wykonał Mateusz Knesz kl. III TB


Pobierz ppt "i jej zastosowanie w dietetyce"

Podobne prezentacje


Reklamy Google