Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Dieta w okresie ciąży. Katarzyna & Grzegorz Pruszczyk2 Podstawowe informacje o odżywianiu w okresie ciąży W ciąży nie należy jeść za dwoje tylko dla dwojga.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Dieta w okresie ciąży. Katarzyna & Grzegorz Pruszczyk2 Podstawowe informacje o odżywianiu w okresie ciąży W ciąży nie należy jeść za dwoje tylko dla dwojga."— Zapis prezentacji:

1 Dieta w okresie ciąży

2 Katarzyna & Grzegorz Pruszczyk2 Podstawowe informacje o odżywianiu w okresie ciąży W ciąży nie należy jeść za dwoje tylko dla dwojga W ciąży nie należy jeść za dwoje tylko dla dwojga Podczas ciąży najbardziej wzrasta zapotrzebowanie na wielonienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), witaminę B6, folacynę oraz witaminę A. Składniki te uczestniczą w rozwoju dziecka (głównie układu nerwowego) i ich niedobór może być niebezpieczny Podczas ciąży najbardziej wzrasta zapotrzebowanie na wielonienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), witaminę B6, folacynę oraz witaminę A. Składniki te uczestniczą w rozwoju dziecka (głównie układu nerwowego) i ich niedobór może być niebezpieczny Przy dużo większym zapotrzebowaniu na składniki odżywcze niewiele zmienia się zapotrzebowanie na energię. Rośnie tylko o 300 kcal w drugim i trzecim trymestrze ciąży Przy dużo większym zapotrzebowaniu na składniki odżywcze niewiele zmienia się zapotrzebowanie na energię. Rośnie tylko o 300 kcal w drugim i trzecim trymestrze ciąży

3 Katarzyna & Grzegorz Pruszczyk3 Zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze* * Dla kobiety w wieku lat o masie ciała przed ciążą 60 kg i o umiarkowanej aktywności fizycznej (dane za Ś. Ziemlański oraz PSNNPR) Składniki pokarmowe Kobiety przed ciążą Kobiety w ciąży Wzrost zapotrzebowania podczas ciąży w stosunku do okresu przed ciążą Energia2350 kcal2350 kcal w I trymestrze2650 kcal w II i III trymestrze kcal w II i III trymestrze Białko g95 g+ 19% NNKT> 3% energii > 4,5% energii+ 50% Witamina C70 mg80 mg+ 13% Witamina B11,9 mg - Witamina B21,8 mg2,4 mg+ 33% Witamina PP21 mg - Witamina B62 mg3 mg+ 50%

4 Katarzyna & Grzegorz Pruszczyk4 Zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze* * Dla kobiety w wieku lat o masie ciała przed ciążą 60 kg i o umiarkowanej aktywności fizycznej (dane za Ś. Ziemlański oraz PSNNPR) Składniki pokarmowe Kobiety przed ciążą Kobiety w ciąży Wzrost zapotrzebowania podczas ciąży w stosunku do okresu przed ciążą Witamina B12 3 µg4 µg+ 33% Folacyna290 µg450 µg+ 55% Witamina A800 µg1250 µg+ 56% Witamina E10 mg12 mg+ 20% Wapń1200 mg - Magnez300 mg350 mg+ 17% Żelazo18 mg26 mg+ 44% Cynk13 mg16 mg+ 23% Jod160 µg180 µg+ 13%

5 Katarzyna & Grzegorz Pruszczyk5 Poradnik żywieniowy* Mleko i przetwory mleczne - źródło wapnia - budulca kości i zębów, jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni, serca i układu nerwowego. W okresie ciąży potrzeba ok mg tego pierwiastka dziennie (szklanka 3,2-proc. mleka zawiera ok. 340 mg wapnia). Nabiał dostarcza także białka oraz witamin A, D, E, K, B2 i B6 Jeśli nie lubisz mleka, możesz zastąpić je jogurtami, serami, zwłaszcza żółtymi i białymi, oraz masłem. Aby dostarczyć organizmowi ok mg wapnia, w ciągu doby należy spożyć np.: 1 jajko, 1 szklankę mleka, 1 jogurt, 1 kefir, 2 plasterki żółtego sera Mięso i wędliny - zawierają białko, witaminy B1, PP, B12 oraz łatwo przyswajalne żelazo, cynk i inne minerały. Kobieta w ciąży powinna 2 razy dziennie jeść średnią porcję mięsa z kurczaka lub indyka, cielęciny, ewentualnie chudą wędlinę. Po posiłku mięsnym warto napić się soku owocowego bogatego w wit. C, ponieważ ułatwia to wchłanianie żelaza i zmniejsza ryzyko anemii podczas ciąży Ryby Mają w sobie prawie tyle samo białka co mięso. Są dobrym źródłem wit. A i D oraz niektórych składników mineralnych (fosfor i jod). Ryby morskie (sardynka, tuńczyk, łosoś, makrela) warto jeść ze względu na dużą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (co zapobiega nadciśnieniu), a ryby rzeczne - ponieważ zawierają dużo fosforu. Ryby należy jadać 2-3 razy w tygodniu * za czasopismem Twoje Dziecko

6 Katarzyna & Grzegorz Pruszczyk6 Poradnik żywieniowy* Warzywa - przez dietetyków polecane są zwłaszcza: * warzywa kapustne - bogate w witaminę C, błonnik i kwas foliowy * warzywa strączkowe (fasola, groch) - w niewielkich ilościach (są bowiem wzdymające), zawierają wartościowe białko, witaminy z grupy B oraz m.in. kwas foliowy * buraczki czerwone - obfitują w kwas foliowy, niezbędny do tworzenia czerwonych krwinek, ponadto sok buraczany wypłukuje z organizmu toksyny * pomidory - regulują trawienie i dostarczają wartościowych składników odżywczych i mineralnych Oleje roślinne - oliwa z oliwek, oleje słonecznikowy czy sojowy dostarczają energii, ale przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych, na które w ciąży zwiększa się zapotrzebowanie (ponadto są one niezbędne w procesach dojrzewania układu nerwowego dziecka). To także źródło rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E i K * za czasopismem Twoje Dziecko

7 Katarzyna & Grzegorz Pruszczyk7 Tematyczne strony www Odżywianie w czasie ciąży: Karmienie piersią:

8 Katarzyna & Grzegorz Pruszczyk Parafialna Poradnia Rodzinna Kędzierówka, par. Św. Jana Chrzciciela kontakt: tel &


Pobierz ppt "Dieta w okresie ciąży. Katarzyna & Grzegorz Pruszczyk2 Podstawowe informacje o odżywianiu w okresie ciąży W ciąży nie należy jeść za dwoje tylko dla dwojga."

Podobne prezentacje


Reklamy Google