Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Gospodarka wodna organizmu Przygotowały: Anita …… Julia ……. Marta ……. Izabela …….. Zuzanna ……. Marta …… Roksana ……. Pod opieką: mgr Magdalena Stępień

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Gospodarka wodna organizmu Przygotowały: Anita …… Julia ……. Marta ……. Izabela …….. Zuzanna ……. Marta …… Roksana ……. Pod opieką: mgr Magdalena Stępień"— Zapis prezentacji:

1 Gospodarka wodna organizmu Przygotowały: Anita …… Julia ……. Marta ……. Izabela …….. Zuzanna ……. Marta …… Roksana ……. Pod opieką: mgr Magdalena Stępień

2 Zagadnienia realizowane w ramach projektu: 1. Rola wody w organiźmie człowieka (i zwierząt) oraz roślin. 2. Dobowe zapotrzebowanie organizmu na wodę. 3. Produkty spożywcze będące źródłem wody dla organizmu. 4. Zawartość wody w organizmie człowieka. 5.Wydalanie wody przez organizm. 6. Skutki niedoboru wody w organizmie.

3 1. Woda obok tlenu i składników budulcowych odgrywa bardzo ważną rolę w organizmach żywych. Jednakże organizm narażony jest na jej ciągłe straty. W ciągu doby tracimy przeciętnie 2,5 l wody, dlatego powinniśmy mu dostarczać taką samą jej ilość. Przykładowe dobowe zapotrzebowanie zwierząt na wodę : Królik 150 ml Świnka morska 90 ml Szynszyl 45 ml Chomik 12 ml Szczur 40 ml Mysz 6 ml Kurczak 30 ml

4 2. Dobowe zapotrzebowanie organizmu człowieka na wodę zależy od wieku, rodzaju wykonywanej pracy, klimatu, pory roku, natężenia procesów przemiany materii oraz masy ciała. Człowiek powinien codziennie pić od 30 do 45ml./kg masy ciała, zależy to przede wszystkim od aktywności fizycznej, a także temperatury, wilgotności i ruchu otaczającego powietrza oraz rodzaju pożywienia. Dobowe zapotrzebowanie organizmu zwierzęcego na wodę zależy od klimatu, masy ciała zwierzęcia i pory roku.

5 3. Mimo, że woda nie dostarcza organizmowi energii, ani nie służy do budowy ciała, spełnia szereg ważnych funkcji: stanowi środowisko w którym zachodzą reakcje chemiczne jest niezbędna do utrzymania odpowiedniej objętości i ciśnienia krwi w naszym ciele, będąc głównym składnikiem krwi, warunkuje transportuje niezbędnych substancji pokarmowych oraz tlenu do wszystkich komórek ciała, Jest istotna w procesach oczyszczania organizmu z ubocznych produktów przemiany materii (są one wydalane wraz z moczem i potem), bierze udział w termoregulacji - organizm pozbywa się nadmiaru ciepła na skutek pocenia, woda "współpracuje" z enzymami trawiennymi w procesie trawienia i pozwala na lepsze przyswojenie składników odżywczych przez organizm, nawilża gałki oczne, ułatwia przełykanie kęsów pożywienia, uczestniczy w przenoszeniu dźwięku przez ucho środkowe, wpływa na przepuszczalność i polaryzację błon komórkowych, a więc na pobudliwość i przewodnictwo, utrzymując ciągłe odpowiednie nawilżenie płuc, umożliwia zachodzenie wymiany gazowej (oddychania).

6 4. Dostarczanie wody do organizmu: Wodę do organizmu dostarczamy pod postacią płynów ale i pokarmów stałych. Nawet 1/3 wody przyjmowanej dziennie może pochodzić z pożywienia. Najwięcej wody jest w świeżych warzywach i owocach, które zawierają jej około 90%, a w najmniejszej ilości w pieczywie.

7 5. Zawartość wody w organiźmie człowieka : W komórkach budujących organizm człowieka woda stanowi ok. 80%. Największą zawartość wody w ciele stwierdzono u embrionów ludzkich (niemal 98%) i u nowonarodzonych dzieci( ok.75%). Ilość wody w organiźmie człowieka zależy od wieku, wagi i wzrostu.

8 6. Zawartość wody jest różna w poszczególnych narządach i tkankach: szkliwo zębów - 1% soczewka oka - 99% mięśnie dorosłego człowieka % płuca - ok.80% wątroba - ok.68% kości - ok.25% Jest podstawowym składnikiem krwi (ok. 90% osocza), płynu tkankowego oraz limfy. Zawartość wody w różnych organizmach rośliny, waha się zazwyczaj w granicach 70 do 90 % świeżej masy, najwięcej jest w korzeniach i owocach, najmniej w nasionach.

9 7. Wydalanie wody u człowieka odbywa się poprzez: nerki płuca skórę przewód pokarmowy Z kolei wydalanie wody z roślin odbywa się poprzez gutację( w mniejszym stopniu) oraz transpirację. 1.Gutacja2. Transpiracja

10 8. Najważniejszą rolę w gospodarce wodnej organizmu odgrywają nerki. Przy spożyciu pokarmu dostarczającego ok kcal/dobę w procesach przemiany materii powstaje od 30 do 60 g substancji stałych, które muszą być wydalone z moczem. Aby jednak nerki mogły wydalić te niepotrzebne substancje, organizm musi otrzymać minimum 600 ml wody z pożywieniem. Znacznie łatwiejszą "pracę" wykonują nerki, aby wydalić te substancje, gdy człowiek wypije 2-3 razy więcej wody.

11 9. Czynniki wzmagające wydalanie wody w organizmie: - Nadużywanie alkoholu - Picie kawy - Nadmierny wysiłek fizyczny - Praca przy wysokiej temperaturze - Otyłość - Brak protekcji przeciwsłonecznej eksponowanych części ciała - Przewiewne ubrania - Podwyższona temperatura ciała w przebiegu chorób infekcyjnych - Temperatura otocznia Czynniki hamujące wydalanie wody w organizmie: - Nieprzewiewane ubrania - Leki hamujące wydzielanie potu - Niektóre antyperspiranty - Warunki klimatyczne - Temperatura otoczenia.

12 10. Skutkami niedoboru wody w organizmie jest: -pragnienie, -osłabienie fizyczne, -zaburzenie koordynacji ruchowej, -zmniejszenie wydzielania śliny, -wyschnięcie, suchota jamy ustnej, -senność, -rozdrażnienie -brak apetytu, -suchość skóry, -zatrucie organizmu przez zmniejszoną ilość wydalania moczu, -pojawienie się kamicy nerkowej ( przez zbyt gęsty mocz, przepływając przez nerki), -ograniczenie ilości wydalanego potu, co owocuje przegrzaniem się organizmu.

13 11. Jeśli utrata wody w organizmie ludzkim jest zbyt duża w stosunku do ilości wody dostarczonej (tzw. ujemy bilans wodny), wówczas może dojść do odwodnienia, którego konsekwencją może być śmierć. U roślin nazywamy to suszą - powoduje obumarcie rośliny.

14 12. Organizmy żywe potrafią zabezpieczać się przed obumarciem z powodu długotrwałego braku wody. Rośliny - sukulenty np. kaktusy przystosowały się do życia w warunkach bardzo gorących dzięki możliwości magazynowania wody w różnych tkankach, np. w tkankach łodyg. Z kolei suchorośla ograniczyły utratę wody poprzez zmniejszenie powierzchni liści i pokrycie ich warstwą wosku (kutykulą). Zwierzęta przed utratą wody z organizmu chroni pokrycie ciała, np. chitynowa okrywa ciała u owadów czy rogowe łuski u gadów

15 -Dla człowieka korzystniejsza jest tak zwana woda twarda ( właściwości te zależą od stosunku wapnia do magnezu) -Przeciętny człowiek wypija w ciągu życia ponad l wody -Człowiek umiera po utracie 25% wody z organizmu -Człowiek może wytrzymać bez jedzenia nawet 3-4 tygodnie, a bez wody parę dni -Dziecko potrzebuje 500 szklanek wody, aby urosnąć o dwa centymetry -Po 20 dniach wymieniamy zawartość wody w organizmie - Tylko niektóre zwierzęta morskie oddzielają sól od wody i tylko te mogą pić wodę morską.


Pobierz ppt "Gospodarka wodna organizmu Przygotowały: Anita …… Julia ……. Marta ……. Izabela …….. Zuzanna ……. Marta …… Roksana ……. Pod opieką: mgr Magdalena Stępień"

Podobne prezentacje


Reklamy Google