Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

PROJEKT REALIZOWANY w Gminnym Zespole Szkół im. Papieża Jana Pawła II w Piszu.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "PROJEKT REALIZOWANY w Gminnym Zespole Szkół im. Papieża Jana Pawła II w Piszu."— Zapis prezentacji:

1

2 PROJEKT REALIZOWANY w Gminnym Zespole Szkół im. Papieża Jana Pawła II w Piszu

3 ĆWICZ I ZDROWO SIĘ ODŻYWIAJ A BĘDZIESZ SIĘ DOBRZE TRZYMAŁ Projekt realizowany jest w ramach programu Trzymaj formę i adresowany jest do uczniów klas szóstych szkoły podstawowej i gimnazjum w Gminnym Zespole Szkół im. Papieża Jana Pawła II w Piszu. Projekt został podzielony na działy w których uczniowie im. Papieża Jana Pawła II w Piszu. Projekt został podzielony na działy w których uczniowie mogli wykazać się wiedzą i umiejętnościami propagującymi zdrowy tryb życia i aktywność fizyczną.

4 CEL GŁÓWNY: Zwiększenia świadomości dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie. CELE SZCZEGÓŁOWE: Pogłębienie wiedzy w zakresie znaczenia zbilansowanej diety i aktywności fizycznej Pogłębienie wiedzy w zakresie znaczenia zbilansowanej diety i aktywności fizycznej Kształtowanie zmian postaw i zachowań związanych z prawidłowym żywieniem i aktywnością fizyczną Kształtowanie zmian postaw i zachowań związanych z prawidłowym żywieniem i aktywnością fizyczną Praktyczne wykorzystanie zdobytej wiedzy i umiejętności Praktyczne wykorzystanie zdobytej wiedzy i umiejętności Zdrowy styl życia w artystycznym wykonaniu naszych uczniów Zdrowy styl życia w artystycznym wykonaniu naszych uczniów

5 Forma realizacji: Praca indywidualna i w grupach Praca indywidualna i w grupach Zadania edukacyjne do rozwiązania Zadania edukacyjne do rozwiązania Działania praktyczne (robienie sałatek w szkole i w domu wg podanych przepisów kulinarnych), obliczanie własnego BMI oraz nauka pomiaru tętna przed i po wysiłku Działania praktyczne (robienie sałatek w szkole i w domu wg podanych przepisów kulinarnych), obliczanie własnego BMI oraz nauka pomiaru tętna przed i po wysiłku Gry i zabawy sprawnościowe Gry i zabawy sprawnościowe

6 Projekt realizowany w latach: 2006/2007, 2007/2008, 2008/2009 Miejsce realizacji: Gminny Zespół Szkół im. Papieża Jana Pawła II w Piszu Realizatorzy: uczniowie, nauczyciele w-f, biologii i plastyki, pielęgniarka szkolna, wychowawcy klas biorących udział w programie.

7 HARMONOGRAM DZIAŁAŃ L. pZadaniaKlasaFormaTerminOsoba odpowiedzialna 1. Zapoznanie z celami i formą projektu Trzymaj formę (zadeklarowanie się klas do udziału w realizacji projektu, wybór liderów klasowych 5-10 osób) VI a, b, c gimnazjum I B,D II A,B,C,D IIIA,B,C,D Rozmowa, pogadanki Do 10 X każdego roku szkolnego 2006/ / /09 Zespół zadaniowy Wiem co jem Utrwalenie wiedzy z zakresu zasad prawidłowego żywienia oraz zaburzeń w odżywianiu Propagowanie modelu zdrowego stylu życia Wspólne przygotowywanie z rodzicami sałatek owocowo-warzywnych Dbanie o wzbogacanie asortymentu sklepiku szkolnego w zalecane zdrowe produkty j.w. Pogadanki, rozmowy z wykorzystaniem środków audiowizualnych w pracowni multimedialnej - Quiz i testy z wiedzy o zdrowym stylu życia Prezentacja indywidualna MZSŻ w klasie, rozdanie przepisów kulinarnych, albumy oraz sałatki owoco-warzywne Kiermasz sałatek owocowo-warzywnych z okazji Święta szkoły, dzień sałatkowy w szkole Rozmowy z dyrektorem szkoły oraz ze sprzedawcą, wskazanie produktów zalecanych I semestr roku szkolnego 2006/ / /09 Rok szkolny 2007/08 Rok szkolny 2007/ /09 Do 1X każdego roku szkolnego Koordynator szkolny i pielęgniarka szkolna, nauczyciele przedmiotów biologii, wychowawcy Uczniowie, rodzice wychowawcy, zespół zadaniowy Wychowawcy, uczniowie, rodzice koordynator szkolny, pielęgniarka szkolna Koordynator szkolny

8 6. 7. Gimnastyka rozciąganie to problemów rozwiązanie - dbanie o ogólną sprawność fizyczną uczniów naszej szkoły - nauka obliczania własnego BMI - nauka pomiaru tętna przed i po ćwiczeniach Ruch to zdrowie – konkursy sprawnościowe, zabawy sportowe j.w aerobik prowadzony w czasie długich przerw międzylekcyjnych, udział uczniów w konkursach Cały rok szkolny 2007/08 Maj czerwiec roku szkolnego 2006/ /08 Grupa liderów klasowych Zespół zadaniowy Nauczyciele W-F 8.Zdrowy styl życia w artystycznym wykonaniu - konkursy propagujące zdrowy styl życia: - konkurs na wiersz, rymowankę - na logo programu Trzymaj formę - postać prezentującą dyscyplinę sportową, - reklamę zachęcającą do ćwiczeń fizycznych - plakat na Recepta na zdrowie -konkurs na atrapę warzyw i owoców j.w. powiatowy konkurs na wiersz i rymowankę, szkolne konkursy plastyczne Cały rok szkolny 2006/ / /09 Zespół zadaniowy

9 WIEM CO JEM EFEKTY NASZYCH DZIAŁAŃ: Udział w konkursach i quizach to świetna i quizach to świetna dla nas zabawa i sposób pogłębienia wiedzy pogłębienia wiedzy o zdrowym odżywianiu i aktywnym stylu życia. i aktywnym stylu życia.

10 Wiedza wykorzystana w działaniu praktycznym w szkole i w domu pozwala zmieniać nasze przyzwyczajenia i zachowania na bardziej prozdrowotne.

11 Przeprowadzony kiermasz sałatek owocowo-warzywnych z okazji Święta Szkoły pozwolił zebrać pieniądze na leki dla naszego szkolnego kolegi. To daje nam powód do satysfakcji.

12 Czas spędzony z rodzicami na wspólnym robieniu wybranych sałatek – to nie jest czas stracony.

13 GIMNASTYKA ROZCIĄGANIE TO PROBLEMÓW ROZWIĄZANIE EFEKTY NASZYCH DZIAŁAŃ: Organizowane konkursy sprawnościowe, aerobik, zabawy sportowe pozwalają nam zachować ogólną sprawność fizyczną. Organizowane konkursy sprawnościowe, aerobik, zabawy sportowe pozwalają nam zachować ogólną sprawność fizyczną. Potrafimy obliczać własne BMI Potrafimy obliczać własne BMI Łatwiej osiągamy sukcesy sportowe indywidualnie i grupowo między innymi: II miejsce w mistrzostwie powiatu piskiego w piłce siatkowej dziewcząt, IV miejsce w powiecie piskim w Indywidualnych Biegach Przełajowych. Łatwiej osiągamy sukcesy sportowe indywidualnie i grupowo między innymi: II miejsce w mistrzostwie powiatu piskiego w piłce siatkowej dziewcząt, IV miejsce w powiecie piskim w Indywidualnych Biegach Przełajowych.

14 Uczestnicząc w imprezach sportowych świetnie się bawimy i uczymy się zdrowej konkurencji.

15 ZDROWY STYL ŻYCIA W TWÓCZOŚCI ARTYSTYCZNEJ NASZYCH UCZNIÓW EFEKTY NASZYCH DZIAŁAŃ: II miejsce w powiatowym konkursie- Ruch i zdrowe odżywianie- to dla nas wyzwanie Martyna Kuryłowicz klasa III A gimnazjum ZMORA Gdy szedłem do domu, mglistym wieczorem Strach mnie zatrzymał, zobaczyłem zmorę! Zjawa patrzy na mnie czarcim wzrokiem, A ja się nie mogę nadziwić widokiem Ona wtedy rzecze: Bladyś, mocium Panie Ja także nie jadałam zdrowo na śniadanie Widzę, nie goszczą u Pana owoce świeże Ani marchewka swoja mocą nie bierze. Niedługo, jak sądzę, dołączysz tu do mnie, Bo, widać, jak ja, witaminy jadasz skromnie. To, mówiąc, odeszła, pokasłując cichutko Ja spojrzałem po sobie i pobiegłem szybciutko Do najbliższego sklepu i do domu mego Strwożony patrzę w lustro, gryząc powoli jabłko Z ulgą jednak stwierdziłem, że żyję ja jeszcze Choć bladość ma wielce wzmogła me dreszcze Od tej pory codziennie jadam zdrowo, By się już więcej nie spotkać ze zmorą.

16 Wystawa prac plastycznych cieszy się dużym zainteresowaniem uczniów i rodziców

17 na plakat- Recepta na zdrowie Nagrody indywidualne i dla klas za udział w konkursach

18 na reklamę zachęcającą do aktywności fizycznej

19 rymowanki o zdrowym stylu życia

20 na plakat prezentujący wybraną dyscyplinę sportową

21

22 na atrapę warzyw i owoców Winogrona klasy Vc

23 Uczniowie klasy VI b prezentują swoje warzywo

24 Starsze dzieci bawiąc uczą najmłodszych jak zdrowo się odżywiać.

25 Uczniowie naszej szkoły brali udział w Ogólnopolskim Konkursie na Logo programu Trzymaj formę.

26 Podsumowując stwierdzamy, że wszelkie działania edukacyjne propagujące zdrowe odżywianie i aktywność fizyczną powinno się kontynuować gdyż uczą dzieci i młodzież prawidłowych postaw i nawyków prozdrowotnych a z obserwacji wynika, że: uczniowie chętniej zjadają surówki w czasie obiadów szkolnych uczniowie chętniej zjadają surówki w czasie obiadów szkolnych młodzież częściej przynosi II śniadanie do szkoły, które jest wzbogacone o owoc lub warzywo w kanapce młodzież częściej przynosi II śniadanie do szkoły, które jest wzbogacone o owoc lub warzywo w kanapce częściej kupują owoce, soki, wodę niegazowaną w sklepiku szkolnym częściej kupują owoce, soki, wodę niegazowaną w sklepiku szkolnym potrafią czytać etykietę i świadomie wybierają produkty potrafią czytać etykietę i świadomie wybierają produkty potrafią przygotować sałatki owocowe i warzywne potrafią przygotować sałatki owocowe i warzywne mają wiedzę na temat szkodliwego odchudzania w wieku dorastania mają wiedzę na temat szkodliwego odchudzania w wieku dorastania chętnie uczestniczą zabawach i rozgrywkach sportowych chętnie uczestniczą zabawach i rozgrywkach sportowych udział dużej grupy uczniów w konkursach i quizach w zakresie zbilansowanej diety, zaburzeń w odżywianiu i aktywności fizycznej świadczy o zainteresowaniu tematem zdrowia i potrzebie wykorzystania tej wiedzy w działaniu praktycznym. udział dużej grupy uczniów w konkursach i quizach w zakresie zbilansowanej diety, zaburzeń w odżywianiu i aktywności fizycznej świadczy o zainteresowaniu tematem zdrowia i potrzebie wykorzystania tej wiedzy w działaniu praktycznym.

27 Projekt opracowały: - Teresa Gugnacka – koordynator - Danuta Butrymowicz – pielęgniarka szkolna Prezentacja multimedialna: - Dorota Gajda – nauczyciel informatyki


Pobierz ppt "PROJEKT REALIZOWANY w Gminnym Zespole Szkół im. Papieża Jana Pawła II w Piszu."

Podobne prezentacje


Reklamy Google