Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka Optymalizacja produkcji.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka Optymalizacja produkcji."— Zapis prezentacji:

1 Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce, zgodnie ze strategią od widelca do zagrody Lider Projektu: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Konsorcjant naukowy Projektu: Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie Konsorcjant branżowy: Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego Prof. nadzw. dr hab. Agnieszka Wierzbicka- Kierownik Projektu

2 Strategia od widelca do zagrody Konsument jest najważniejszy Założeniem Projektu jest zwiększenie poziomu innowacyjności polskiego sektora wołowiny poprzez kompleksowe badania i stworzenie nowej wiedzy opracowanej w ujęciu holistycznym w obszarze nauk związanych z jakością mięsa wołowego, co w konsekwencji przyczyni się do stworzenia nowoczesnych rozwiązań w zakresie optymalizacji procesu produkcyjnego i dystrybucji oraz wzrostu popytu na mięso wołowe.

3 OBRAZ SEKTORA WOŁOWINY Konsumpcja w Polsce - 2,1 kg per capita (EU – 15kg/per capita) Eksport to prawie 80% produkcji Cena ćwierci wołowych - w UE jest wyższa o 17% Nadwyżka w handlu wołowiną - 3, 5 mld PLN w 2012 roku.

4 W projekcie ProOptiBeef zastosowano holistyczne podejście do łańcucha żywnościowego

5 Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka Tytuł zadania badawczegoSUP 1Analiza popytu na mięso wołowe w PolsceX 2Ocena efektywności opasania bydła i jego wartości rzeźnejX 2A2A Ocena efektywności europejskiej genetyki bydła ras mięsnych w systemach krzyżowalniczych z populacją bydła mlecznego polskich ras PCB, PCZB, POL-HF – w warunkach polowych XX 3Zmiany biochemiczne i ocena właściwości technologicznych mięsaX 4 Charakterystyka wartości odżywczej oraz ocena cech jakościowych metodami sensorycznymi i instrumentalnymi XX 5Modelowanie procesówXX Zadania w Projekcie S – SGGW; U - UWM; P - PZPBM

6 Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka

7 Wskaźniki Projektu WSKAŹNIKI PRODUKTU

8 Wskaźniki Projektu WSKAŹNIKI REZULTATU

9 WSPÓŁPRACA MIĘDZYNARODOWA Meat Standards Australia Beef Cooperative Research Centre (CRC)

10 Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka Przykład inicjatywy, która jest rezultatem realizacji Projektu ProOptiBeef W celu usprawnienia komunikacji w Projekcie ProOptiBeef przetłumaczono istotne elementy normy EKG/ONZ na wołowinę w tuszach i elementach handlowych PZPBM zainicjował proces opracowania i opublikowania polskiej wersji językowej Normy EKG/ONZ we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Głównym Inspektorem Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych PZPBM pozyskało środki na opracowanie tej publikacji z Funduszu promocji Mięsa Wołowego. w 2014 roku polski sektor wołowiny będzie dysponował standardem w językach polskim, francuskim, angielskim, rosyjski, chiński, hiszpański.

11 Współpraca uczestników łańcucha dostaw - grupy producentów, klastry, systemy jakości w sektorze wołowiny, badania i rozwój, transfer wiedzy. Konferencja pt. Jakość oraz bezpieczeństwo w produkcji wołowiny - europejska oraz polska perspektywa. (18 października 2012r.) Warsztat pt. Polska wołowina - wołowina z przyszłością. (19 października 2012r.) Konferencja pt. Prokonsumencka gospodarka żywnościowa w krajach Unii Europejskiej realizowana w ramach projektu naukowego Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce zgodnie ze strategią od widelca do zagrody. (12 i 13 września 2011 r.)

12 Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka Dziękuję za uwagę.


Pobierz ppt "Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka Optymalizacja produkcji."

Podobne prezentacje


Reklamy Google