Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Zapach wody Wykonał: Filip Chrobak. Zapach Zapach wody jest powodowany obecnością w niej: gazów produktów rozkładu ciał organicznych, mikroorganizmów.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Zapach wody Wykonał: Filip Chrobak. Zapach Zapach wody jest powodowany obecnością w niej: gazów produktów rozkładu ciał organicznych, mikroorganizmów."— Zapis prezentacji:

1 Zapach wody Wykonał: Filip Chrobak

2 Zapach Zapach wody jest powodowany obecnością w niej: gazów produktów rozkładu ciał organicznych, mikroorganizmów i organizmów wodnych produktów rozkładu substancji nieorganicznych i organicznych wprowadzanych ze ściekami

3 Instrukcja pomiaru i obliczeń BADANIE ZAPACHU WODY Odczynniki i sprzęt laboratoryjny: Sprzęt laboratoryjny: kolba stożkowa, szkiełko zegarkowe, palnik Odczynniki: próbka wody Etapy pracy: Pobierz próbki wody ze strefy przybrzeżnej, powierzchniowej i przydennej Wlej 200cm 3 pobranej próbki do kolby stożkowej i ogrzewaj do temperatury 20 0 C Przykryj kolbę szkiełkiem zegarkowym i wąchaj zapach przy wylocie kolby Określ rodzaj zapachu i intensywność Czynności od 2 – 4 powtórz dla pozostałych próbek Wnioski i ocenę jakości i intensywności zapachu wody przeprowadź na podstawie tabeli KLASA I do 2R KLASAIIod 3R lub 2G KLASAIIIdo 1S

4 Rozróżnia się trzy rodzaje zapachu wody: R- roślinny: siana, ziemi, torfu, mchu, kwiatów, traw G- gnilny: pleśni, siarkowodoru, fekaliów, stęchlizny S- specyficzny: chloru, fenolu, nafty, acetonu, smoły

5 Intensywność zapachu Wyczuwalność zapachu 0 Brak zapachu 1 Bardzo słaby zapach 2 Słaby zapach 3 Wyraźny zapach 4 Silny zapach 5 Bardzo silny zapach Tabela intensywności zapachu

6 Woda z rzeki Ujęcie wody - Rzeka Rodzaj zapachuWyczuwalność zapachu Intensywność zapachu Klasa Rokiciny Podh.roślinnysłaby zapach2I Raba (Raba Wyżna) roślinnywyraźny zapach3II Raba (Sieniawa) roślinnybardzo słaby zapach 1I Orawkagnilnysilny zapach4III Raba (Bielanka) roślinnysłaby zapach2I

7 Woda z kranu Ujęcie wody - kran Rodzaj zapachuWyczuwalność zapachu Intensywność zapachu Klasa Rokiciny Podh.roślinnysłaby zapach2I Raba (Raba Wyżna) roślinnywyraźny zapach3I Raba (Sieniawa) roślinnybardzo słaby zapach 1I Orawkaroślinnywyraźny zapach3I Raba (Bielanka) roślinnysłaby zapach2I

8 Woda ze studni Ujęcie wody - studnia Rodzaj zapachuWyczuwalność zapachu Intensywność zapachu Klasa Rokiciny Podh.roślinnysłaby zapach2I Raba (Raba Wyżna) roślinnywyraźny zapach3II Raba (Sieniawa) roślinnysłaby zapach2I Orawkaroślinnywyraźny zapach3II Raba (Bielanka) roślinnysłaby zapach2I

9 Opis pomiarów badania zapachu wody z rzeki Pomiar został przeprowadzony w Bielance Harkabuzie, Rabie Wyżnej i Sieniawie. Woda z rzek w Rokicinach, Sieniawie i Bielance ma I klasę, woda z rzeki w Rabie Wyżnej ma II klasę, natomiast z Harkabuza woda ma najniższą III klasę.

10 Opis pomiarów badania zapachu wody z kranu Pomiar został przeprowadzony w Bielance Harkabuzie, Rabie Wyżnej i Sieniawie. Woda z wszystkich wymienionych wyżej miejscowości ma I klasę.

11 Opis pomiarów badania zapachu wody ze studni Pomiar został przeprowadzony w Bielance Harkabuzie, Rabie Wyżnej i Sieniawie. Woda w Rokicinach, Sieniawie i Bielance ma I klasę a w Rabie i Harkabuzie II klasę.

12 Wpływ zapachu wody na środowisko Zapach wody mogą powodować różne czynniki. Niektóre z nich sprawiają, że woda nie pachnie zbyt zachęcająco, i dlatego nie pijemy wody, która już nie pachnie za dobrze. Zapach informuje nas, że w wodzie mogą znajdować się różne substancje szkodliwe dla człowieka. Dlatego zawsze przed wypiciem wody dobrze by było najpierw sprawdzić jej zapach.

13 Prezentacja została wykonana na podstawie wiadomości z wyszukiwarki internetowej Google.

14 DZIĘKUJE ZA UWAGĘ Badania wykorzystane do prezentacji zostały przeprowadzone na zajęciach,,Wodo jaka jesteś i co z tobą będzie- patrol zanieczyszczeń prowadzonych w ramach programu Równać Szanse 2007 – regionalny konkurs grantowy -,,Niezbadane tajemnice kropli wody


Pobierz ppt "Zapach wody Wykonał: Filip Chrobak. Zapach Zapach wody jest powodowany obecnością w niej: gazów produktów rozkładu ciał organicznych, mikroorganizmów."

Podobne prezentacje


Reklamy Google