Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Panda mała – Prowadzi nocny tryb życia i jest zwierzęciem wszystkożernym, jednakże pokarm roślinny jest podstawą jej wyżywienia. –Długość: 51-63 cm.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Panda mała – Prowadzi nocny tryb życia i jest zwierzęciem wszystkożernym, jednakże pokarm roślinny jest podstawą jej wyżywienia. –Długość: 51-63 cm."— Zapis prezentacji:

1

2

3 Panda mała – Prowadzi nocny tryb życia i jest zwierzęciem wszystkożernym, jednakże pokarm roślinny jest podstawą jej wyżywienia. –Długość: cm –Długość ogona: cm –Masa: samce , samice kg –Ubarwienie: rdzawe lub rdzawobrązowe, pysk, policzki i końce uszu białe; na ogonie ciemniejsze pierścienie, koniuszek ogona puszysty i ciemny, łapy i brzuch ciemniejsze od reszty ciała. –Rozmnażanie: ciąża trwa od 90 do 150 dni, w miocie 1-5 młodych. –Siedlisko: lasy na obszarach górzystych

4 Panda wielka Panda wielka zamieszkuje lasy bambusowe na wysokości m n.p.m. (zimą schodzi do 800 m n.p.m.). Jej przynależność do drapieżnych nie ulega wątpliwości, lecz w rzeczywistości zwierzę odżywia się prawie wyłącznie pędami bambusa, choć – podobnie jak większość zwierząt drapieżnych – nie gardzi jajami i gryzoniami, które zjada wraz z pokarmem roślinnym. Panda je bardzo dużo – na dobę potrzebuje ok. 38 kilogramów paszy.

5 Koala (Phascolarctos cinereus) – gatunek torbacza z rodziny koalowatych, nadrzewne zwierzę roślinożerne, zamieszkujące wschodnią Australię. Koala schodzi na ziemię tylko po to, by przejść na kolejne drzewo. Żyje samotnie lub w niewielkich grupach złożonych z samca i kilku samic. Jest jedynym współcześnie żyjącym przedstawicielem rodzaju Phascolarctos.

6 Grizlly - zamieszkuje Amerykę Północną w jej zachodniej części, występuje również w Górach Skalistych. Długość ciała dochodzi do ponad 3 m, masa do 700 kg. Ubarwienie sierści brązowe z szarym lub srebrzystym nalotem. Grizzly jest podgatunkiem niedźwiedzia brunatnego (Ursus arctos). Wszystkożerny, odżywia się głównie pokarmem roślinnym, padliną, drobnymi zwierzętami, poluje także na większe ssaki, przy czym ofiarą jego pada również wyraźnie mniejszy baribal, zwany niedźwiedziem czarnym.

7 Niedźwiedź polarny, niedźwiedź biały Włosy tworzące sierść niedźwiedzia są półprzezroczyste; sierść jako całość ma zazwyczaj kolor biały lub kremowy, przez co umożliwia zwierzęciu dobry kamuflaż. Niedźwiedź polarny ma krótki ogon i małe uszy, co pomaga mu redukować utratę ciepła. Stosunkowo mała głowa i długie, zwężające się ku tyłowi ciało nadają mu opływowy kształt przydatny do pływania. Jest ssakiem prowadzącym niemal morski tryb życia, potrzebującym do przetrwania jedynie kawałka pływającego lodu i żywności znajdowanej w wodzie, oraz miejsca do urodzenia i odchowania młodych. Przystosował się do życia na lądzie, morzu i lodzie.

8 Niedźwiedź brunatny (Ursus arctos) – gatunek drapieżnego ssaka z rodziny niedźwiedziowatych. Sierść niedźwiedzia brunatnego jest, jak sama nazwa wskazuje, ciemnobrązowa, choć niektóre jego podgatunki mogą mieć futro jaśniejsze. Niedźwiedź jest potężnie umięśniony i bardzo silny.

9 Niedźwiedź himalajski, niedźwiedź tybetański, niedźwiedź księżycowy, niedźwiedź obrożny (Ursus thibetanus) – gatunek drapieżnego ssaka z rodziny niedźwiedziowatych, blisko spokrewniony z baribalem.Żyje w lasach na terenach górzystych (do m n.p.m.) od zachodniej (Afganistan) do wschodniej (wschodnie Chiny) oraz w południowo- wschodniej Azji.

10 Niedźwiedź jaskiniowy (Ursus spelaeus) – gatunek niedźwiedzia, zamieszkującego Europę w okresie plejstocenu ok. 300 tysięcy lat temu i wymarłego pod koniec ostatniej epoki lodowcowej, ok. 28 tysięcy lat temu. Zarówno polska nazwa niedźwiedź jaskiniowy, jak też łacińska Ursus spelaeus, wiąże się z faktem, iż szczątki tych zwierząt znajdowano głównie w jaskiniach. Dzięki temu uważa się, iż zwierzę to spędzało o wiele więcej czasu w jaskiniach, niż żyjący współcześnie niedźwiedź brunatny, który takie miejsca wykorzystuje wyłącznie dla snu zimowego.

11 Niedźwiedź błękitny Niedźwiedź błękitny albo Tybetański niedźwiedź błękitny (Ursus arctos pruinosus) drapieżny ssak z rodziny niedźwiedziowatych, najrzadziej występujący i najmniej poznany podgatunek niedźwiedzia brunatnego. Zamieszkuje rejony Wyżyny Tybetańskiej. Według Desmonda Doig może być mylony z Yeti. Nauka nie posiada zbyt wielu danych na temat tego niedźwiedzia.

12 Niedźwiedź andyjski-okularowy Niedźwiedź andyjski, niedźwiedź peruwiański, niedźwiedź okularowy - długość ciała do 140 cm, wysokość do 80 cm, ciężar samców do 130 kg, samic do 62 kg. Czarna, gęsta sierść z białymi lub żółtymi obwódkami wokół oczu.Żywią się owocami, pędami, liśćmi, niewielkimi zwierzętami, czasem polują na większą zdobycz, np. jelenia. Żyje samotnie lub w niewielkich grupach rodzinnych.

13 Niedźwiedź malajski, biruang - dorosłe osobniki nie są większe od dużych psów. Ważą zaledwie 35 kilogramów, przy ok. 70 cm wysokości w kłębie i 1,2-1,5 m długości ciała. Samce są o % większe od samic. Charakterystyczną cechą niedźwiedzi malajskich jest żółtopomarańczowa plama na piersi przyjmująca zwykle kształt litery U. Mają krótką, lśniącą sierść, która idealnie pasuje do gorącego klimatu lasów deszczowych.

14 Wargacz, aswal – różni się od pozostałych niedźwiedzi wydłużonym pyskiem o bardzo ruchliwych wargach, dających się składać w rurkę ssącą. Ma czarne, gęste futro z długim włosem. Żeruje w nocy lub o zmierzchu, żywi się przeważnie pokarmem roślinnym, także termitami. Łapy wargacza zakończone są mocnymi pazurami, którymi rozdrapuje termitiery i wykopuje bulwy roślin.

15 Niedźwiedź brunatny kodiacki, kodiak - waży ponad pół tony, a często dochodzi do 700 kg. Sierść gęsta, barwy rudej, brunatnej. Osiąga wzrost byka, stojąc na tylnych łapach może mieć ponad 3 m. Pomimo swych rozmiarów niedźwiedź ten jest bardzo nieufny. Często nawet na najmniejszy szelest reaguje ucieczką. Żywi się szczególnie chętnie świstakami i innymi gryzoniami.

16


Pobierz ppt "Panda mała – Prowadzi nocny tryb życia i jest zwierzęciem wszystkożernym, jednakże pokarm roślinny jest podstawą jej wyżywienia. –Długość: 51-63 cm."

Podobne prezentacje


Reklamy Google