Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

1 WYTYCZNE DO REALIZACJI VIII EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO TRZYMAJ FORMĘ Podsumowanie VII edycji programu. Chełm, 23 październik 2013r. Państwowa Inspekcja.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "1 WYTYCZNE DO REALIZACJI VIII EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO TRZYMAJ FORMĘ Podsumowanie VII edycji programu. Chełm, 23 październik 2013r. Państwowa Inspekcja."— Zapis prezentacji:

1 1 WYTYCZNE DO REALIZACJI VIII EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO TRZYMAJ FORMĘ Podsumowanie VII edycji programu. Chełm, 23 październik 2013r. Państwowa Inspekcja Sanitarna Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców

2 CEL GŁÓWNY PROGRAMU Zwiększenie świadomości dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej

3 CELE SZCZEGÓŁOWE Zwiększenie wiedzy dotyczącej zbilansowanej diety i aktywności fizycznej. Kształtowanie zmiany postaw i zachowań związanych z prawidłowym żywieniem i aktywnością fizyczną. Dostarczenie wiedzy i umiejętności korzystania z informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych.

4 GRUPA DOCELOWA Liczba szkół uczestniczących w VII edycji programu – 31 Liczba uczniów uczestniczących w programie: – w klasach I – w klasach II – w klasach III

5 REALIZACJA PROGRAMU W OPARCIU O WŁASNY PROJEKT EDUKACYJNY PRZYKŁADOWE TYTUŁY PROJEKTÓW: Rodzino trzymaj formę, Przepis na zdrowe życie Schudnąć – ale jak? Zdrowie jest najważniejsze Czas na zdrowie, W zdrowym ciele zdrowy duch Moja zdrowa rodzina

6 INSTYTUCJE I ORGANIZACJE WSPIERAJĄCE PROGRAM Urząd Miasta Urzędy Gminy Ośrodki Pomocy Społecznej Placówki służby zdrowia Kluby sportowe Parki krajobrazowe Nadleśnictwa Harcerstwo PCK PTTK Agencja Rynku Rolnego

7 FORMY PROGRAMU NAJCZĘŚCIEJ REALIZOWANE W SZKOŁACH Przyrządzanie potraw: sałatek, surówek, kanapek itp. Zajęcia, pokazy, warsztaty kulinarne, Układanie jadłospisów zgodnie z zasadami zbilansowanej diety, Dni zdrowego jedzenia, Odczytywanie i rozumienie etykiet produktów spożywczych, Obliczanie BMI, diagramy klasowe

8 FORMY PROGRAMU NAJCZĘŚCIEJ REALIZOWANE W SZKOŁACH Zajęcia ruchowe (dodatkowe poza lekcjami w-fu) Zajęcia taneczne, aerobiku, fitness, Rajdy rowerowe i piesze, Biegi uliczne, zawody sportowe, mecze, Wykłady, prelekcje, pogadanki, Konkursy wiedzy i plastyczne.

9 Ciekawe formy realizowane w roku szkolnym 2012/2013

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19 CZAS TRWANIA PROGRAMU I edycja II edycja III edycja IV edycja V edycja VI edycja VII edycja VIII edycja IX edycja

20 WYTYCZNE DO REALIZACJI VIII EDYCJI OGÓLNOPOLSKIEGO PROGRAMU EDUKACYJNEGO Trzymaj Formę

21 GRUPA DOCELOWA Adresaci VIII edycji programu: uczniowie klas I – III gimnazjum uczniowie klas V – VI szkół podstawowych

22 HASŁO VIII EDYCJI PROGRAMU TRZYMAJ FORMĘ ! BĄDŹ AKTYWNY!

23 INFORMACJE DOTYCZĄCE AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ Poradnik dla nauczycieli Ulotka Rodzino! Trzymaj Formę! Broszura dla ucznia Biała księga nt. sportu (zamieszczona na stronie internetowej

24 AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA Aktywność fizyczna jest niezbędnym elementem zdrowego stylu życia. Na różne sposoby poprawia stan naszego zdrowia, a także samopoczucia, przyspiesza metabolizm, pomaga w utrzymaniu stałej, właściwej masy ciała. Wysiłek fizyczny jest również znakomitą metodą na przeciwdziałanie stresom.

25 Obniżenie poziomu aktywności fizycznej jest jedną z głównych przyczyn występowania epidemii otyłości

26 Rosnące BMI europejskie Nadwaga Otyłość

27 ZDROWOTNE ELEMENTY AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ MÓZG -Poprawa ukrwienia - poprawa procesów koncentracji,uwagi i funkcji intelektualnych SERCE -Wytrenowane serce przy tym samym wysiłku męczy się mniej i pracuje bardziej ekonomicznie -Wytrenowane serce ma znacznie większe możliwości rezerwowe Tkanka tłuszczowa - Długotrwały,umiarkowany wysiłek Fizyczny sprzyja pozbyciu się Nadmiaru tk. tłuszczowej Naczynia krwionośne i limfatyczne -poprawa krążenia - przeciwdziałanie powstawaniu zmian miażdżycowych - normalizacja ciśnienia krwi PSYCHIKA - poprawa własnego JA - satysfakcja z własnej sprawności - odwaga i optymizm - chęć do czynów -Łatwiejsze radzenie sobie ze stresem SYSTEM NERWOWY - lepsza koordynacja ruchowa - Szybszy refleks PŁUCA -lepsze wykorzystywanie pojemności płuc - Wzmocnienie mięśni oddechowych KREW -Dostarcza więcej tlenu do tkanek -Lepsza eliminacja zbędnych produktów przemiany materii -Poprawa składu lipidów-wiecej dobrego cholesterolu -lepsza regulacja poziomu cukru we krwi KOŚCI Elastyczniejsze, mniej podatne na odwapnienie, bardziej odporne na złamania

28 Mała aktywność fizyczna i często niewłaściwa dieta sprzyjają: Pogorszeniu wydolności organizmu Wadom postawy ciała Nadwadze i otyłości

29 AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA Zalecana dla dzieci i młodzieży minimalna dawka aktywności ruchowej to: 1 GODZINA DZIENNIE DOWOLNEGO TYPU RUCHU O ZWIĘKSZONEJ INTENSYWNOŚCI

30 POSTĘP TECHNIKI ułatwia człowiekowi życie zjawiska niekorzystne dla ludzkiego życia: środki komunikacji, komputeryzacja, automatyzacja Codzienne nawyki dzieci i młodzieży uległy zmianie wskutek pojawienia się nowych modeli spędzania wolnego czasu (telewizja, internet, gry komputerowe).

31 PROMOCJA AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ W SZKOŁACH Środowisko społeczne, jakie stanowią szkoły i kluby sportowe, odgrywa ważną role w procesie promowania prozdrowotnej aktywności fizycznej wśród dzieci i młodzieży. Nauczyciele w szkołach są pierwszoplanowymi osobami promującymi aktywność fizyczną wśród młodzieży. Wychowanie fizyczne odbywające się w szkołach: – skutecznie podnosi poziom aktywności fizycznej uczniów oraz poprawia ich sprawność fizyczną, – stanowi najszerzej dostępne źródło promocji aktywności fizycznej wśród młodzieży Zasady realizacji Programu

32 METODA PROJEKTU Projekt to zespołowe działanie, mające na celu rozwiązanie konkretnego problemu, z zastosowaniem różnorodnych metod. Metoda projektu jest bardzo ważna, ponieważ aktywuje zarówno nauczycieli jak i uczniów. Projekty realizowane przez zainteresowane szkoły powinny służyć promocji aktywności fizycznej oraz prawidłowego, czyli zróżnicowanego i zbilansowanego sposobu odżywiania się młodzieży. Projekt powinien być związany z programem Trzymaj Formę. Zasady realizacji Programu

33 Przedmiotem projektów nie mogą być zagadnienia związane z handlem i promocją produktów żywnościowych; Żadne nazwy i znaki handlowe nie mogą być komunikowane i używane w ramach realizacji Programu; Projekty nie mogą być oparte na zakazach i dyskryminować żadnej z grup produktów żywnościowych 33

34 Materiały edukacyjne

35 MATERIAŁY EDUKACYJNE Poradnik dla nauczycieli zawiera: zalecenia żywieniowe wskazania w zakresie aktywności fizycznej zasady dobrych praktyk w zakresie higieny i bezpieczeństwa żywności w sklepikach szkolnych wskazania dotyczące rozszerzenia asortymentu zalecanych produktów żywieniowych w sklepikach szkolnych 35

36 MATERIAŁY EDUKACYJNE Broszura dla uczniów zawiera: wskazówki dotyczące żywienia wskazówki odnoszące się do zwiększenia aktywności fizycznej 36

37 MATERIAŁY EDUKACYJNE Plakat Talerz Zdrowia uzgodniony przez Radę ds. Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia przy Ministrze Zdrowia Sposób codziennego żywienia z uwzględnieniem proporcji między poszczególnymi grupami produktów. W czytelnej i przystępnej formie przedstawia zalecenia żywieniowe wskazując jakie produkty w jakich proporcjach powinniśmy spożywać. 37

38 Materiały edukacyjne dla rodziców Zawartość spójna z treściami merytorycznymi dla uczniów: Informacje na temat poszczególnych składników odżywczych Informacje na temat znakowania żywności Rola aktywności fizycznej w utrzymaniu zdrowia Spójne z zaleceniami opracowanymi przez Radę ds. Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia przy Ministrze Zdrowia 38

39 Honorowe patronaty: Minister Zdrowia Minister Edukacji Narodowej Ministra Sportu i Turystyki Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi 39

40 40 Dziękuję za uwagę


Pobierz ppt "1 WYTYCZNE DO REALIZACJI VIII EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO TRZYMAJ FORMĘ Podsumowanie VII edycji programu. Chełm, 23 październik 2013r. Państwowa Inspekcja."

Podobne prezentacje


Reklamy Google