Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Biologia Karolina Iwanowska

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Biologia Karolina Iwanowska"— Zapis prezentacji:

1 Biologia Karolina Iwanowska
WITAMINY Biologia Karolina Iwanowska

2 Definicja: Witaminy to pobierane z zewnątrz przez zwierzęta i człowieka związki organiczne o prostej, ale zróżnicowanej chemicznie budowie, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

3

4

5 Brak lub niedobór witamin…
…powoduje negatywne skutki zwane awitaminozą lub hipowitaminozą. Zbyt duża ilość niektórych witamin może prowadzić do hiperwitaminozy.

6 WYBIERZ WITAMINĘ E K A B kwas foliowy 1 H B 2 B D 6 PP C B
kwas pantotenowy 12 KONIEC

7 WITAMINA A Źródła: produkty bogate w karoten (np. marchew, pomidory) – jako prowitamina, tran, masło, jaja, wątroba.

8 Funkcje witaminy A Witamina A zapewnia:
prawidłowe funkcjonowanie naskórka, odporność na zakażenia ropne, prawidłowe widzenie, prawidłowy wzrost.

9 A AWITAMINOZA: HIPERWITAMINOZA: suchość i łuszczenie naskórka,
kurza ślepota (ślepota zmierzchowa) – upośledzenie widzenia przy słabym oświetleniu kseroftalmia – wysychanie i rozmiękczanie rogówki, osłabienie wzrostu. HIPERWITAMINOZA: zmiany skórne. WSZYSTKIE WITAMINY

10 Witamina D Źródła: tran, mleko, jaja, masło.

11 Funkcje witaminy D wzmaga wchłanianie wapnia i fosforu oraz utrudnia ich wydalanie, wpływa na odkładanie wapnia i fosforu w tkance kostnej.

12 D AWITAMINOZA: HIPERWITAMINOZA: krzywica u dzieci,
rozmiękczanie kości u dorosłych. HIPERWITAMINOZA: złamania kości, nudności, bóle głowy, odkładanie wapnia w ścianach naczyń nerek i serca. WSZYSTKIE WITAMINY

13 Witamina E Źródła: jarzyny, oleje roślinne, pieczywo razowe,
kiełki zbóż, mleko, jaja.

14 Funkcje witaminy E wpływa na płodność,
bierze udział w utlenianiu biologicznym, chroni przed poronieniem, wpływa na działanie w tkance mięśniowej.

15 E AWITAMINOZA: zaburzenia płodności, osłabienie pracy mięśni.
WSZYSTKIE WITAMINY

16 Witamina K Źródła: jarzyny, olej sojowy, wątroba.
Wytwarzana w jelicie cienkim przez bakterie jelitowe podczas procesów gnilnych.

17 Funkcje witaminy K zapewnia prawidłowy przebieg krzepnięcia krwi,
transport jonów, oddychanie biologiczne.

18 K AWITAMINOZA: zaburzenia krzepnięcia krwi – krwotoki. WSZYSTKIE
WITAMINY

19 Witamina B 1 Źródła: podroby, jaja, drożdże, chleb razowy, ziemniaki.

20 Funkcje witaminy B 1 uczestniczy w procesie utleniani abiologicznego,
wpływa na przemiany cukrowców i tłuszczowców, warunkuje prawidłowy stan tkanki nerwowej.

21 B 1 AWITAMINOZA choroba beri-beri – zapalenie nerwów,
choroby przewodu pokarmowego, przykurcz mięśni, nadwrażliwość skóry. WSZYSTKIE WITAMINY

22 Witamina B 2 Źródła: drożdże, mleko, jarzyny, jaja.

23 Funkcje witaminy B 2 bierze udział w procesie utleniania biologicznego, uczestniczy w syntezie hemoglobiny, podnosi odporność organizmu, pobudza wzrost.

24 B 2 AWITAMINOZA: zapalenie błon śluzowych, pękanie kącików warg,
zmiany w rogówce i spojówkach, zahamowanie wzrostu. WSZYSTKIE WITAMINY

25 Witamina B 6 Źródła: drożdże, mleko, mięso, fasola, ziarna zbórz.

26 Funkcje witaminy B 6 uczestniczy w przemianach aminokwasów,
bierze udział w procesach krwiotwórczych, pomaga przyswajać tłuszcze.

27 B 6 AWITAMINOZA: zapalenie śluzówki, zmiany w szpiku i w skórze.
WSZYSTKIE WITAMINY

28 Witamina B 12 Źródła: wątroba, mięso, jaja, mleko.

29 Funkcje witaminy B 12 bierze udział w wytwarzaniu erytrocytów i leukocytów.

30 B 12 AWITAMINOZA: niedokrwistość (anemia). WSZYSTKIE WITAMINY

31 Witamina PP Źródła: wątroba, serce, nerki, drożdże, chude mięso.

32 Funkcje witaminy PP uczestniczy w procesie utleniania komórkowego,
wpływa na przyswajanie białek roślinnych, odpowiada za gospodarkę barwnikową organizmu.

33 PP AWITAMINOZA: pelarga – zaczerwienienia i owrzodzenia skóry, biegunka, otępienie, zaburzenia nerwowe i psychiczne. WSZYSTKIE WITAMINY

34 Witamina H Źródła: żółtko jaja, wątroba, ziemniaki, drożdże, marchew,
mięso.

35 Funkcje witaminy H odpowiada za prawidłowy stan skóry i włosów,
chroni przed łojotokiem.

36 H AWITAMINOZA: zmiany skórne, wypadanie włosów, zahamowanie wzrostu.
WSZYSTKIE WITAMINY

37 Witamina C Źródła: owoce (szczególnie pomidory, cytryny, czarna porzeczka, owoce róży), jarzyny (np. kapusta kiszona, papryka, ziemniaki).

38 Funkcje witaminy C uczestniczy w procesach oksydo – redukcyjnych,
wzmaga ogólną odporność organizmu, warunkuje prawidłowy stan tkanki łącznej, pomaga wchłaniać żelazo, uczestniczy w syntezie hormonów kory nadnerczy.

39 C AWITAMINOZA: szkorbut – zapalenie i krwawienie dziąseł,
wypadanie zębów, obniżenie odporności organizmu na infekcje, pękanie naczyń włosowatych. WSZYSTKIE WITAMINY

40 kwas foliowy Źródła: jarzyny, drożdże, wątroba.

41 Funkcje kwasu foliowego
synteza zasad purynowych budujących kwasy nukleinowe.

42 kwas foliowy AWITAMINOZA: anemia, zaburzenia jelitowe. WSZYSTKIE
WITAMINY

43 kwas pantotenowy Źródła:
występuje powszechnie w pokarmach roślinnych i zwierzęcych.

44 Funkcje kwasu pantotenowego
uczestniczy w przemianach cukrowców i tłuszczów, wchodzi w skład koenzymu A.

45 kwas pantotenowy AWITAMINOZA: zaburzenia czucia,
zaburzenia żołądkowo – jelitowe, uszkodzenie nadnerczy. WSZYSTKIE WITAMINY

46 Podsumowanie: Witaminy, mimo ich prostej budowy, są konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzieje się tak, ponieważ wchodzą one w skład enzymów i regulują wiele procesów fizjologicznych i biochemicznych. Witaminy nie są trawione, tylko bezpośrednio wchłaniane przez komórki ściany jelit.


Pobierz ppt "Biologia Karolina Iwanowska"

Podobne prezentacje


Reklamy Google