Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Tajemnice ludzkiego ciała Odżywianie Autor Jolanta Szymańska Prezentacja przygotowana dla uczniów gimnazjum.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Tajemnice ludzkiego ciała Odżywianie Autor Jolanta Szymańska Prezentacja przygotowana dla uczniów gimnazjum."— Zapis prezentacji:

1 Tajemnice ludzkiego ciała Odżywianie Autor Jolanta Szymańska Prezentacja przygotowana dla uczniów gimnazjum

2 Odżywianie Odżywianie to nie tylko samo pobieranie pokarmu, lecz również całokształt procesów związanych z trawieniem, przyswajaniem i wykorzystywaniem pobranego pokarmu dla potrzeb budulcowych, energetycznych oraz do regulacji wielu reakcji zachodzących we wszystkich komórkach ciała. Człowiek przyjmuje w pokarmach wiele różnorodnych składników, które nazwano składnikami odżywczymi. SKŁADNIKI ODŻYWCZE BUDULCOWE ENERGETYCZNE REGULUJĄCE

3 Składniki budulcowe Składniki budulcowe służą do budowy i odnowy organizmu; zaliczamy do nich głównie białka i sole mineralne. Białka to bardzo duże cząsteczki, zbudowane z setek lub tysięcy pojedynczych związków organicznych zwanych aminokwasami. AMINOKWASY FRAGMENT ŁAŃCUCHA BIAŁKOWEGO Sole mineralne – stanowią obok białek bardzo ważny składnik budulcowy organizmu. Są składnikami kości i zębów, biorą udział w krzepnięciu krwi. Ich niedobór powoduje zaburzenia w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.

4 Składniki energetyczne Składniki energetyczne są to składniki, których spalanie dostarcza energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania wszystkich narządów wewnętrznych i utrzymania stałej temperatury ciała. Zaliczamy do nich głównie: węglowodany, dostarczające około 45% energii tłuszcze, dostarczające około 40% energii cukier prosty (glukoza) cukier złożony Główne źródła węglowodanów to: pieczywowarzywa i owoce słodycze glicerol kwasy tłuszczowe Główne źródła tłuszczów: zwierzęcych – smalec, słonina, masło, śmietana roślinnych – oleje jadalne (sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa z oliwek, margaryna

5 Składniki regulujące Do składników regulujących należą witaminy oraz sole mineralne. Nie są one źródłem energii. Twórca nauki o witaminach i odkrywca pierwszej witaminy, nazwanej witaminą B 1, był biochemik polskiego pochodzenia Kazimierz Funk. Wprowadził on nazwę witaminy dla substancji, których brak w pożywieniu powoduje powstawanie chorób zwanych awitaminozami. Nadmiar witamin w organizmie nazywa się hiperwitaminozą. Skutki niedoboru witamin w organizmie Kurza ślepota (niedobór witaminy A) Choroba beri – beri (niedobór witaminy B 12 ) Pelagra (niedobór witaminy PP) Niedokrwistość złośliwa (niedobór witaminy B 12 ) Szkorbut (Niedobór witaminy C) Krzywica u dzieci (niedobór witaminyD) Słaba krzepliwość (niedobór witaminy K)

6 Układ pokarmowy Zespół narządów wchodzących w skład układu pokarmowego ma za zadanie dostarczenie organizmowi składników niezbędnych do budowy i odnowy własnych tkanek oraz substancji energetycznych, koniecznych do podtrzymywania wszelkich procesów życiowych. UKŁAD POKARMOWY PRZEWÓD POKARMOWY GRUCZOŁY GRUCZOŁY TRAWIENNE Jama ustna Gardło Przełyk Żołądek Jelito cienkie Jelito grube Odbyt Ślinianki Wątroba Trzustka przełyk żołądek jelito cienkie jelito grube wątroba

7 Jama ustna, zęby Jama ustna jest początkowym odcinkiem przewodu pokarmowego. Ograniczają ją od przodu wargi, po bokach policzki, od góry podniebienie; z tyłu jama ustna łączy się z gardłem. Znajduje się tu język, który bierze udział w formowaniu kęsów i zęby, służące do rozdrabniania i miażdżenia pokarmu. podniebienie języczek gardłowy tylna ściana gardła migdałek podniebienny zęby trzonowe zęby przedtrzonowe kieł siekacze język siekaczekłyprzedtrzo nowe trzonowe siekaczekłytrzonowe W skład uzębienia stałego wchodzą 32 zęby umieszczone w szczęce i żuchwie po lewej i prawej stronie W uzębieniu mlecznym pierwsze wyrzynają się przeważnie siekacze, ostatnie pojawiają się drugie zęby trzonowe.

8 Narządy układu pokarmowego Żołądek stanowi część przewodu pokarmowego, zlokalizowana pomiędzy przełykiem a dwunastnicą. Jest przejściowym zbiornikiem pokarmu. Ściany żołądka przebite są dwoma otworami: górny nosi nazwę wpustu, dolny zaś odźwiernika. przełyk wpust dwunastnica odźwiernik Jelito to najdłuższa część przewodu pokarmowego. Dzieli się na jelito cienkie i grube. Jelito cienkie Jelito cienkie ma 4- 5 m długości. Jelito grube Jelito grube ma około 1,5 m długości. Pęcherzyk żółciowy Wątroba jest największym gruczołem ciała ludzkiego, waży około 1,5 kg; wytwarzana jest tu żółć, która pomaga trawić tłuszcze

9 Trawienie pokarmów Pobrany pokarm jest poddany trawieniu, czyli procesowi rozkładu zawartych w nim złożonych związków organicznych (białek, cukrów, tłuszczowców) na prostsze związki, które mogą być wchłaniane z jelit do krwi i ta drogą docierają do wszystkich komórek ciała. enzym ROZKŁAD WĘGLOWOWANÓW ROZKŁAD BIAŁEK ROZKŁAD TŁUSZCZÓW MLECZKO POKARMOWE

10 Choroby układu pokarmowego Brak higieny sprzyja zakażeniom przewodu pokarmowego przez drobnoustroje chorobotwórcze np. bakterie. Przyczyną zatruć może być spożywanie żywności lub picie wody zanieczyszczonej drobnoustrojami. Objawami zatruć są: nudności, wymioty, biegunki. Choroby mogą także wywołać pasożyty, takie jak: tasiemiec, owsik, czy włosień krętypasożyty Toksyna tej bakterii trudno się rozkłada nawet w wysokich temperaturach. Źródłem zakażenia mogą być jaja, soki owocowe, lody, drób. SamonellaGronkowiec złocisty Ta bakteria należy do najczęstszych przyczyn masowych zatruć pokarmowych. Zakażone produkty to przede wszystkim jaja, mleko, surowe mięso Laseczka jadu kiełbasianego Toksyna tej bakterii powoduje porażenia układu nerwowego. Źródłem zakażeń może być mięso, wędliny, konserwy mięsne.

11 Pasożyty układu pokarmowego tasiemce glista ludzka włosień spiralny jaja Wywołuje chorobę zwaną glistnicą. Zakażenie tym pasożytem następuje za pośrednictwem gleby, wody, warzyw, owoców. Tasiemiec wywołuje chorobą zwaną tasiemczycą. Do zakażenia tasiemcem dochodzi poprzez spożycie mięsa wołowego lub wieprzowego zawierającego człony tasiemca. Wywołuje ciężką chorobę zwaną włośnicą. Do zakażenia dochodzi po spożyciu mięsa wieprzowego zawierające larwy włosieni.

12 Wpływ alkoholu na zdrowie Wpływ alkoholu na niektóre narządy

13 Prace wykonane przez uczniów

14

15

16 Wszyscy lubimy kolorowe kanapki


Pobierz ppt "Tajemnice ludzkiego ciała Odżywianie Autor Jolanta Szymańska Prezentacja przygotowana dla uczniów gimnazjum."

Podobne prezentacje


Reklamy Google