Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Witaminy to drobnocząsteczkowe, nieodzowne dla organizmu związki organiczne o różnorodnej strukturze chemicznej; egzogenne substancje czyli takie, które.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Witaminy to drobnocząsteczkowe, nieodzowne dla organizmu związki organiczne o różnorodnej strukturze chemicznej; egzogenne substancje czyli takie, które."— Zapis prezentacji:

1

2 Witaminy to drobnocząsteczkowe, nieodzowne dla organizmu związki organiczne o różnorodnej strukturze chemicznej; egzogenne substancje czyli takie, które człowiek potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania organizmu i które muszą być dostarczone z pożywieniem, gdyż człowiek nie jest w stanie sam ich wytworzyć. WITAMINYWITAMINY

3 Podział witamin: Rozpuszczalne w tłuszczach: A D E K Rozpuszczalne w wodzie: C B1 B2 B6 PP H B9 B12

4 WITAMINY NIEZBĘDNE DLA CZŁOWIEKA:

5 Dzienne zapotrzebowanie: 2 mg Nazwa: Retinol Najbogatsze źródła witamin: Oleje rybne, tran, jaja, pełne mleko Tran JajkaMleko Rola: Regeneracja naskórka, pomocna w zwalczaniu infekcji, niezbędna dla posiadania silnych kości, zdrowych zębów i skóry, do zachowania zdrowych włosów i paznokci

6 Nazwa: Kalcyferol Dzienne zapotrzebowanie: 0,02mg Najbogatsze źródła witamin: tran, mleko, jaja, śmietana, masło, śmietana masło jajka Rola:Wspomaga wchłaniania wapnia i fosforu, buduje kości i zęby, wpływa na prawidłowe działanie systemu nerwowego

7 Nazwa: Tokoferol Dzienne zapotrzebowanie: 20 mg Najbogatsze źródła pestki słonecznika, orzechy włoskie i ziemne, witamin: sałata, kapusta kapusta orzechy sałata Rola: Jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych, współdziała przy wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi, odnawia lipidy międzykomórkowe

8 Nazwa: Filochinon Dzienne zapotrzebowanie: 1 mg Najbogatsze źródła witamin: zielone warzywa, żółtka jaj, natka pietruszki, wieprzowina natka pietruszki żółtka jaj wieprzowina Rola: Zmniejsza kruchość naczyń krwionośnych, zapobiega tworzeniu się wybroczyn, jest niezbędna do syntezy czynników krzepnięcia w wątrobie, przede wszystkim protrombiny

9 Nazwa: Tiamina Dzienne zapotrzebowanie: 1-1,5 mg Najbogatsze źródła witamin: wątroba, drożdże, orzechy, nasiona zbóż orzechy drożdżekasza Rola: Spalania węglowodanów w komórkach

10 Nazwa: Ryboflawina Dzienne zapotrzebowanie: 1,7 mg Najbogatsze źródła witamin: jaja, wątroba, sery, groch, kefir, maślanka, soja, fasola groch soja jajko Rola: Przemiana białek i węglowodanów, bierze udział w biochemicznych przemianach w siatkówce, uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów

11 Najbogatsze źródła witamin: banany, rośliny strączkowe, warzywa, szpinak, makrela, ziemniaki Dzienne zapotrzebowanie: 2 mg Nazwa: Pirydoksyna szpinak banany ziemniaki Rola: Procesy krwiotwórcze, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zwiększa odporność organizmu, łagodzi skutki uboczne leków

12 Nazwa: Kwas foliowy Dzienne zapotrzebowanie: 0,1-0,2 mg Najbogatsze źródła witamin: pomidory, buraki, awokado buraki pomidory awokado Jest niezbędna do syntezy kwasów nukleinowych, odpowiada za prawidłowy rozwój płodu Rola:

13 Nazwa: Cyjanokobalamina Dzienne Zapotrzebowanie: 5 mg Najbogatsze źródła witamin: Chude mięso, ryby, sery, wątroba, jaja, chude mięso ryby sery Rola: Bierze udział w syntezie DNA, tworzy osłonki komórek nerwowych, uczestniczy w przemianach metabolicznych tłuszczów i węglowodanów

14 Nazwa: Kwas askorbinowy Dzienne zapotrzebowanie: mg Najbogatsze źródła witamin: świeże owoce (w tym: cytrusowe, truskawki, aronia, czarna porzeczka) jabłka cytrynaporzeczka Rola: Przyspiesza okres gojenia ran, wpływa na wytwarzanie i zachowywanie kolagenu, poprawia odporność, hamuje tworzenie się sińców

15 Nazwa: Biotyna Dzienne zapotrzebowanie: 0,15-0,30 mg Najbogatsze źródła witamin: szpinak, marchew, grzyby, migdały, brązowy ryż marchewmigdałybrązowy ryż Rola: Uczestniczy w przemianie dwutlenku węgla, wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry i włosów

16 Nazwa: Niacyna Dzienne zapotrzebowanie: 20 mg Najbogatsze źródła witamin: pełne mleko, wątróbka, sery, jaja, suszone brzoskwinie, drób suszone brzoskwinie wątróbka drób Rola: Uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków

17 Czynniki które powodują niedobór witamin: -niedostateczne lub nieprawidłowe odżywianie, -leczenie antybiotykami, -alkoholizm, -podeszły wiek, -przyjmowanie leków, -zaburzenia trawienia (żołądek, jelito cienkie), -przewlekłe choroby wątroby

18 Budowa i właściwości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach WitaminaBudowaWłaściwości A - retinol Składa się on z tlenu, wodoru, węgla, pierścienia beta-jononu i długiego łańcucha polienowego Jasnożółta, oleista ciecz, nie miesza się z wodą, tylko z tłuszczami. D - kalcyferol Składa się z tlenu, wodoru, węgla Ciecz niemieszająca się z wodą, miesza się z tłuszczami i alkoholem, reguluje gospodarkę fosforanowo-wapniową w organizmach E - tokoferolSkłada się z wodoru, tlenu i węgla Żółta, oleista ciecz, niemieszająca się z wodą, tylko z tłuszczami, odporna na temperaturę K - filochinonZbudowana z tlenu, wodoru, węgla Ciecz nierozpuszczalna w wodzie, rozpuszczalna w tłuszczach

19 Budowa i właściwości witamin rozpuszczalnych w wodzie WitaminaBudowaWłaściwości C – Kwas askorbinowy Zbudowana z tlenu, wodoru, węgla Bezbarwne kryształy o kwaśnym smaku, rozpuszczalne w wodzie, wrażliwa na temperaturę B1 - Tiamina Zbudowana z dwóch pierścieni: pirymidynowego i tiazolowego Bezbarwne kryształy o gorzkim smaku i charakterystycznym zapachu, rozpuszczalne w wodzie, trudno rozpuszczalne w alkoholu B2 - Ryboflawina Zbudowana z tlenu, wodoru, węgla Żółte kryształy, trudno rozpuszczalne w wodzie, wrażliwa na światło, odporna na temperaturę B6 – Pirydoksyna Zbudowana z tlenu, wodoru, węgla Bezbarwny kryształ, rozpuszcza się w wodzie i alkoholu, odporna na temperaturę

20 Budowa i właściwości witamin rozpuszczalnych w wodzie c.d. WitaminaBudowaWłaściwości PP - NiacynaZbudowana z tlenu, wodoru, węgla Bezbarwne kryształy, rozpuszczalne w wodzie i alkoholu H - BiotynaZbudowana z tlenu, wodoru, węgla Rozpuszczalna w wodzie, odporna na działanie wysokiej temperatury B11 - Kwas foliowyZbudowana z tlenu, wodoru, węgla Rozpuszczalna w wodzie B12 - CyjanokobalaminaZbudowana z tlenu, wodoru, węgla Czerwone kryształy, łatwo rozpuszczalne w wodzie

21 Bibliografia: Encyklopedii popularnej PWN Wielka Encyklopedia Świata OXFORD

22 Dziękuję za uwagę Opracowane przez: Mariola Truty Małgorzata Niżnik


Pobierz ppt "Witaminy to drobnocząsteczkowe, nieodzowne dla organizmu związki organiczne o różnorodnej strukturze chemicznej; egzogenne substancje czyli takie, które."

Podobne prezentacje


Reklamy Google